Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Οι "βρωμιές", η Siemens και ο γαμπρός του Αντώνη Σαμαρά


Για τις "βρωμιές", που υπονοούσε σε mail, που είχε στείλει στον Αντώνη Σαμαρά, ρωτήθηκε, στη δίκη για το σκάνδαλο της Siemens, o Βαγγέλης Σέκερης, στέλεχος της εταιρίας και γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού.
Ο μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα για τα δύο e-mail, που έστειλε τότε, με αποδέκτες τον κ. Σαμαρά και το άλλοτε μεγάλο αφεντικό της ελληνικής Siemens  Μιχάλη Χριστοφοράκο. 


Υπενθυμίζεται ότι, με τα συγκεκριμένα mail είχε ασχοληθεί και η  εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Ο μάρτυρας χαρακτήρισε «κοινωνικές σχέσεις» τις επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου με πολιτικούς από όλους τους χώρους και τόνισε  χαρακτηριστικά: «Όταν βγήκε η Νέα Δημοκρατία και είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Χριστοφοράκο, αυτό ήταν ψέμα. Ο Χριστοφοράκος μιλούσε με πολλούς πολιτικούς από όλους τους χώρους. Και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ. Είχαν κοινωνικές σχέσεις. Αυτό δεν είναι κακό...».
Στην κατάθεση του αναφέρθηκε  και στο ταξίδι, που διοργάνωσε η Siemens στην Κουάλα Λουμπούρ, όπου διεξαγόταν το Grand Prix της Formoula 1, λέγοντας:
«Δεν μας εξέπληξε ότι, συμμετείχαν και στελέχη του ΟΤΕ. Είναι κάτι που συμβαίνει στις εταιρείες. Στο δικό μου μυαλό αυτό και μόνο δεν είναι επιλήψιμο. Αν όμως συνοδεύεται από κατάθεση χρημάτων, αυτό είναι επιλήψιμο".
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον προειδοποίησε ότι, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το αδίκημα της ψευδορκίας, καθώς δεν έπειθαν οι απαντήσεις του:
«Ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρομιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό. Θα ήθελα να του δώσεις να καταλάβει ότι μιλάμε συχνά και ότι γνωρίζω πολλά» ανέφερε στο πρώτο e-mail, που απευθυνόταν στον κ. Σαμαρά το 2006. Με το e-mail αυτό, ο κ. Σέκερης ζητεί από τον κ. Σαμαρά να μεσολαβήσει στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, προκειμένου να μην μετακινηθεί σε άλλο τμήμα.
Αποδέκτης του δεύτερου e-mail που έστειλε ο μάρτυρας, ήταν ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, στον οποίο ο κ Σέκερης γράφει: «Υπήρξα βασικός χειριστής προμηθειών του ΟΤΕ, καθώς και των προγραμματικών συμφωνιών», τονίζοντας παράλληλα ότι είναι σε θέση να γνωρίζει όλο το παρασκήνιο που συνόδευσε τα σχετικά γεγονότα.
Οι δικαστές με τις ερωτήσεις τους ζήτησαν από τον κ. .Σέκερη να αποσαφηνίσει σε τι συνίστανται οι «βρωμιές»,  που αναφέρει στο πρώτο e-mail του προς τον κ. Σαμαρά, ποιούς αφορούν, καθώς και τι περιλαμβάνει το «παρασκήνιο», στο οποίο αναφέρεται στο δεύτερο e-mail.
Ο μάρτυρας  απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας: «Το e-mail είναι ένα από τα πολλά που έστελνα και στον ίδιο τον Χριστοφοράκο και του έλεγα για την κατάσταση της εταιρείας».
- Εισαγγελέας: Υπονοούσατε λοιπόν ότι κάποιος έδινε λεφτά....;
- Μάρτυρας: Δεν υπονοώ τίποτα. Οι «βρωμιές» αφορούν έναν τρόπο επικοινωνίας που είχα με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Θεωρούσα την περιουσία που είχαν (σ.σ. οι κ.κ. Γεωργίου, Καραβέλας, Μαυρίδης) υπέρογκη. Δεν ξέρω πως πλούτιζε ο καθένας εκεί μέσα. Το είχα πει και στον Χριστοφοράκο...
Η δίκη θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.