Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Στις 18 Μαίου η δίκη της Εnerga - Hellas Power

Διακόπηκε για τις 18 Μαίου, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη 11 κατηγορουμένων, για το σκάνδαλο της Energa - Hellas Power, που είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό, για υπεξαίρεση χρημάτων του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επειδή δεν απέδιδαν το ειδικό τέλος ακινήτων, που εισέπρατταν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο σήμερα, ο Αριστείδης Φλώρος, που εκτίει 21χρονη ποινή από το πρωτόδικο δικαστήριο και ζήτησε να μην μεταχθεί στη δίκη και ο πατέρας του Αχιλλέας Φλώρος, που δήλωσε ασθένεια και ζήτησε αναβολή.
 Η  δίκη ξεκίνησε, αλλά διακόπηκε, επειδή τρεις εκ των κατηγορουμένων ζήτησαν από το δικαστήριο να τους διορίσει συνηγόρους υπεράσπισης.
Το δικαστήριο όρισε νεα δικάσιμο για τις 18 Μαίου, χωρίς να συζητηθεί το θέμα της δικαστικής αίθουσας, που είναι βέβαιο ότι, θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς υπάρχει απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, που ορίζει τη δικαστική αίθουσα του Στρατοδικειου στο Ρουφ, ως τόπο διεξαγωγής της δίκης.
Να σημειωθεί ότι, ο κατηγορούμενςο Αριστείδης Φλωρος προσφατα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, για εμπλοκή και και στην υποθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του δικηγόρου της ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνοπουλου, με συγκατηγορουμένους δυο Αλβανούς, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 23 και 22 ετών αντίστοιχα.
ΓΙα την υπόθεση της Energa ο Αριστειδης Φλώρος ειχε καταδικαστει σε κάθειρξη 21 ετών, την οποία εκτίει στον Κορυδαλλό.
Οι ποινές που ειχαν επιβληθεί πρωτόδικα στους υπόλοιπους κατηγορούμενους ηταν οι εξής:
1. Αριστείδης Φλώρος για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας ποινή κάθειρξης 21 ετων και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
2. Αχιλλέας Φλώρος  ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και χρηματική ποινή ενός εκατ. ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλυματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή και δεν θα πάει στη φυλακή, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία ύψους 300 χιλ. ευρώ.
3. Νικόλαος Δεκόλης ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ. Αναστολή της ποινής  και γι αυτόν με περιοριστικούς όρους, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.
4. Στέφανος Σιαφάκας κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τις τρεις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε. Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.
5. Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής με τον όρο της εγγύησης ύψους 70.000 ευρώ και εμφάνιση στο ΑΤ.
6. Χαράλαμπος Σμυρλιάδης ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγορευσης εξόδου απο τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ
7. Χρήστος Σιαφάκας κάθειρξη επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγορευσης εξόδου απο τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ
8. Κ. Κωνστάντος ποινή τεσσάρων ετων και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμελεια κοινωνικής αρωγής.
9. Μαρία Σκλαβάκη ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για το ανωτέρω αδίκημα. Δεν δόθηκε αναστολή και πάει φυλακή.
10. Βασίλης Δημήτρακας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ποινή φυλακισης 4 ετών και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμελεια κοινωνικής αρωγής.
11. Πέτρος Νικολοθανάσης κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή και πάει φυλακή.

Διαβάστε την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης:

ΘΕΜΑ: «Ορισµός νέας αίθουσας συνεδριάσεων για την εκδίκαση υποθέσεων του Εφετείου Αθηνών» 
΄Εχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις α) του άρθρου 18 παρ. 1, 2 εδάφιο τελευταίο και 3 του Κώδικα Οργανισµού ∆ικαστηρίων και Κατάστασης ∆ικαστικών Λειτουργών κ.ν. 1756/1988 (Α´ 35) και β) του άρθρου 90 του «Κώδικα Νοµοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 ΦΕΚ (Α´ 98). 2. Το Π.∆. 125/5-11-2016 (Α´ 210) «∆ιορισµός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών». 3. Το υπ’ αριθµ. 234 /10-1-2018 έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, µε το οποίο µας επισηµαίνει το µείζον πρόβληµα της ανεπάρκειας των δικαστικών αιθουσών, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ταχύτητα της απονοµής της δικαιοσύνης και µε το οποίο µας γνωστοποιείται, στα πλαίσια αναζήτησης λύσεων για τη βελτίωση της υφιστάµενης κατάστασης, η δυνατότητα χρησιµοποίησης της αίθουσας συνεδριάσεων του Ανωτάτου Αναθεωρητικού ∆ικαστηρίου του ΡΟΥΦ για τη διεξαγωγή δικών του Εφετείου Αθηνών. 4. Το υπ’ αριθµ. Φ000/18219/Σ.2774/21-2-2018 έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας, µε το οποίο µας γνωστοποιείται η διάθεση της αίθουσας του Ανωτάτου Αναθεωρητικού ∆ικαστηρίου (Λεωφ. Πέτρου Ράλλη αρ 1) για τη διεξαγωγή των δικών του Εφετείου Αθηνών κάθε Τετάρτη και επιπλέον την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε µήνα για το τρέχον δικαστικό έτος µε δυνατότητα ανανέωσης της εν λόγω διάθεσης και για το επόµενο έτος κατόπιν νέας επικοινωνίας. 5. Το υπ΄ αριθµ. 4356/17-4-2018 έγγραφο του Προέδρου του Τριµελούς Συµβουλίου ∆ιεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, σύµφωνα µε το οποίο υφίσταται διαρκής αντικειµενική αδυναµία να συνεδριάζει το Α΄ Πενταµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Αθηνών, ενώπιον του οποίου έχει προσδιοριστεί προς εκδίκαση η υπόθεση ENERGA, κατά τη δικάσιµο της 9ης Μαΐου 2018, στην ήδη ορισµένη προς τούτο αίθουσα. 6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισµού.
 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ∆ΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤIΑ ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ∆IΚΑIΟΣΥΝΗΣ, ∆ΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ∆/ΝΣΗ: ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ∆ΙΕΘΝΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ∆/ΝΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΟΡΓΑΝ. ∆ΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ∆ΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Αθήvα, 27-4-2017 Αριθ. πρωτ.: 23484 
 Αποφασίζουµε 
 Ορίζουµε την αίθουσα συνεδριάσεων του Ανωτάτου Αναθεωρητικού ∆ικαστηρίου του ΡΟΥΦ (Λεωφ. Πέτρου Ράλλη αριθ. 1) ως τόπο συνεδριάσεων του Α΄ Πενταµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων Αθηνών, ενώπιον του οποίου κατά τη δικάσιµο της 9ης Μαΐου 2018 έχει προσδιοριστεί προς εκδίκαση η υπόθεση ENERGA και το οποίο δύναται να συνεδριάζει για τις ανάγκες εκδίκασης της προαναφερθείσας υπόθεσης, στην πιο πάνω αίθουσα, µετά τη έναρξη της δίκης και µέχρι το πέρας της διαδικασίας, λόγω διαρκούς αντικειµενικής αδυναµίας πραγµατοποίησης των συνεδριάσεων του ως άνω δικαστηρίου στην ήδη ορισµένη προς τούτο αίθουσα. Η ως άνω αίθουσα διατίθεται από το Υπουργείο Εθνικής Άµυνας, για τη διεξαγωγή των δικών του Εφετείου Αθηνών κάθε Τετάρτη και επιπλέον την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε µήνα για το τρέχον δικαστικό έτος µε δυνατότητα ανανέωσης της εν λόγω διάθεσης και για το επόµενο έτος. Η παρούσα πράξη παρακαλούµε όπως γνωστοποιηθεί και µε κοινοποίηση στους δικηγορικούς συλλόγους της περιφέρειας του δικαστηρίου και επικόλληση στην είσοδο του δικαστικού καταστήµατος. Η απόφαση αυτή να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Ν. ΚΟΝΤΟΝΗΣ Ακριβές Αντίγραφο Η Προϊσταµένη του Τµήµατος κ.α.α Ε. ΠΑΝ∆Η