Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Κι όμως! Υπάρχουν και τέτοιοι δικαστές...


Μαθήματα... απονομής Δικαιοσύνης δίνουν οι δικαστές και η εισαγγελέας του Τριμελους Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που δικάζουν 146 κατηγορούμενους, μέλη κυκλώματος, το οποίο είχε μετατρέψει έξι κεντρικές πλατείες της Αθήνας σε στέκια διακίνησης ναρκωτικών.

Την υπόθεση είχαν αποκαλύψει οι “Δικογραφίες” στην τηλόραση του Σκαι.
Το δικαστήριο, που συνεδριάζει για λόγους ασφαλείας στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, κατάφερε μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, να προχωρήσει σε χρόνο ρεκορ τη διαδικασία, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση πριν από τη λήξη του 18μηνου προφυλάκισης των κατηγορουμένων, οπότε θα έπρεπε, διαρκούσης της δίκης, να αφεθούν ελεύθεροι οι 110 από αυτούς, που ειναι κρατούμενοι.


Ηδη έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο της η διαδικασία και η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της αγόρευσης των συνηγόρων υπεράσπισης, ενω υπολογίζεται ότι, η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 24 Μαίου, δηλαδή και δύο μέρες νωρίτερα από τη λήξη του 18μηνου.

Με πρωτοβουλία της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Μαρίας Σιμιτζή, οι δύο γυναίκες εφέτες, καθώς και η εισαγγελέας Ελένη Σίσκου, όπως και η γραμματέας, συμφώνησαν να παρακάμψουν ωράρια και προκαθορισμένες δικασίμους και να παραμένουν στην έδρα περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα, ακόμη και σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καλύψουν τον τεράστιο όγκο της δίκης μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Η συμπεριφορά και η τακτική της προέδρου, που έδωσε... μάχη ακόμη και για να βρεθούν διερμηνείς, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι Αλβανοί και Αφρικανοί, λειτούργησε θετικά και γιά τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι κινήθηκαν σε πλαίσιο συνεργασίας ως προς τα ωράρια του δικαστηριου.

Από τις 14 Μαρτίου 2018, που ξεκίνησε η δίκη, κανένας δεν πίστευε ότι, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το δικαστήριο θα είχε προλάβει να εξετάσει μάρτυρες, κατηγορούμενους και χιλιάδες εγγραφα, που αποτελούν αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης και να διατυπώσει την πρόταση της η εισαγγελεας κ. Σίσκου.

Οι κατηγορούμενοι, φέρονται ότι, αποτελούν μέλη μιας από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις, που έπεσε στα χέρια των Αρχών, μετά από πολλούς μήνες παρακολούθησης των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε μία επιχείρηση – φωτιά, που πηρε την κωδική ονομασία “Χίμαιρα”.

Επί 9 ολόκληρους μήνες του 2016, έμπειροι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας ακόμα και δικά τους μέσα, όπως κάμερες, κινητά τηλέφωνα και βανάκια, μπαλκόνια, ταράτσες, καταστήματα, κατάφεραν να εντοπίσουν, να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν τους 120 άτομα από τους 146 εμπλεκόμενους, που είχαν στήσει σε 6 κεντρικές πλατείες της Αθήνας, το μεγαλύτερο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών.

Χρήση ναρκωτικών, υπό το φως της ημέρας και παρουσία κόσμου, είναι μόνον κάποια από τα σοκαριστικά στιγμιότυπα, που αποτυπώθηκαν, μετά από πολλούς μήνες παρακολούθησης των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, οι οποίοι επιχείρησαν και πέτυχαν να ξηλώσουν μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, υπό την καθοδήγηση της 2ης ανακρίτριας ναρκωτικών Ελένης Γρυπάρη

Η έμπειρη δικαστικός συντόνιζε την  επιχείρηση, που πήρε την συμβολική ονομασία «Χίμαιρα» και κατάφερε καίριο πλήγμα στη δράση του κυκλώματος.

Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που κατέγραψε ο υπερκοριός και την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, προκύπτει ότι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ναρκωτικών, συνέτασσαν και “συμβόλαια θανάτου”, γιά όσους δεν συμμορφώνονταν με τους “κανόνες - νόμους” της οργάνωσης.

Οι εκατόν σαράντα έξι κατηγορούμενοι, Αλβανοί, Αφρικανοί και Ελληνες, με αρχηγούς, υπαρχηγούς και υποομάδες, οι οποίοι διακινούσαν ηρωίνη, κοκαινη, χασις και σκανγκ σε έξι κεντρικές πλατείες της Αθήνας.

δομή της οργάνωσης

Από τις συνομιλίες προκύπτει σχέση πυραμίδας των μελών της οργάνωσης, με δύο Αλβανούς υπαρχηγούς Α και Β, που φέρουν τα ψευδώνυμα «Τζίμη» και «Παιτίμης», ενώ ως αρχηγός εμφανίζεται άλλος Αλβανός, που παραμένει ασύλληπτος και έχει το ψευδώνυμο «Γκέντι».
Από τις συνομιλίες προκύπτει υποτακτική σχέση έξι κατηγορουμένων, Αλβανών και Ελλήνων, που αποτελούν την δεύτερη υποομάδα, με τους δύο υπαρχηγούς.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά:
-         Σε συζήτηση για δείγμα ναρκωτικών σε πελάτη: “Oποτε θέλει ο Παιτίμης».
-         Σε συζήτηση για καταβολή χρηματικού ποσού από πώληση, όπου μιλάνε ο Α υπαρχηγός με μέλος της δεύτερης υποομάδας : «Εγω για πρώτη του μήνα θέλω λεφτά», «ρε σκάσε», «ακουσε με ρε γαμ...». «Είτε εσύ με τον μαύρο, είτε ο άλλος, σπρώξτε λίγο για να ενδιαφερθεί..».

Οι τιμές των ναρκωτικών.

Aπό άλλες συνομιλίες των κατηγορουμένων προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία, γιά τις τιμές των ναρκωτικών.
Στις συνομιλίες Αλβανός από τη δεύτερη υποομάδα συνομιλεί με άγνωστη γυναίκα, με τις φράσεις: «Εχω μαύρο», «έχω κόκα», «τι να σου φέρω;».
Ενω σε άλλη συνομιλία του ο ίδιος Αλβανός μιλάει με τον επονομαζόμενο «Κεφτέ» ή «Μπιφτέκη», ή «Σωτήρη», γιά την πώληση ενός κιλού κάνναβης, ενω τονίζεται ότι σε περίπτωση, που ο πελάτης αγοράσει ολόκληρο το κιλό η τιμή ορίζεται σε 1200 ευρω. Σε περίπτωση που το αγοράσει σε δύο δόσεις των 500 γραμμαρίων η τιμή ορίζεται στα 700 ευρω, δηλαδή σύνολο 1400.
Σε αλλη συνομιλια ο ίδιος Αλβανός με τον υπαρχηγό «Μπούση», ο οποίος φέρεται να κατευθύνει την οργάνωση μέσα από τη φυλακή.
Ο Αλβανός της υποομάδας ζηταει από τον έγκλειστο 1 κιλό κάνναβης, γιά να το δείξει σε υποψήφιο πελάτη αγοραστή. Η ορισθείσα τιμή είναι στα 1500 ευρω, ενώ χαρακτηριστικό είναι το προστακτικό ύφος του «Μπούση», που ακούγεται να λέει:
“Πάνο πρέπει να τελειώσει αυτό», «όταν μου χρωστάς λεφτά δεν σηκώνεις τηλέφωνο», ενω κανονίζει την παραλαβη δύο κιλών κανναβης και προσπαθει να βρει χώρο αποθήκευσης – καβάτζα.
Από άλλες συνομιλίες, που έχει καταγράψει ο υπεροκοριός προκύπτει ότι, οι δοσοληψίες ναρκωτικών δεν πληρώνονταν μόνο με χρήματα, αλλά και με άλλους τρόπους.
Το πώς γινεται αυτό, αποτυπώνεται με τη φράση: “Aν δεν πάρω πράμα σε δέκα μέρες τελείωσες” και “θα με πληρώσεις εμένα, μην ανησυχείς, είτε με λεφτά, είτε με ξύλο”.

Ο... πόλεμος

Τα μέλη της οργάνωσης ταυτίζουν τη διακίνηση των ναρκωτικών με... πόλεμο.
Αλβανός μέλος της υποομάδας ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά:
Στον πόλεμο υπάρχουνε νεκροί, τραυματίες και νικητές”, ενω σε άλλο σημείο συνενοούνται, για να στείλουν στο νοσοκομείο άγνωστο άνδρα, που τους έκλεψε ναρκωτικές ουσίες.


Στο ρόλο των υπαίθριων... ντήλερς εμφανιζονται συνήθως, μόνον οι Αφρικανοί μέλη της οργάνωσης.
Οι πελάτες – χρήστες κυρίως νέοι σε ηλικία.