Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Ισόβια και περισσότερα από χίλια χρόνια φυλακή σε 124 εμπόρους ναρκωτικών

Ισόβια κάθειρξη και περισσότερα από 1000 χρονια φυλακή συνολικά, καθως και πάνω από 1 εκατομμύριο ευρω χρηματικές ποινες επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε 124 κατηγορούμενους, που καταδικάστηκαν ως μέλη ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, που είχε μετατρέψει κεντρικές πλατείες της Αθήνας σε στέκια διακίνησης ηρωίνης, κοκαίνης, χασις και σκανγκ.
Την υπόθεση είχαν αποκαλύψει οι «Δικογραφίες» μέσα από το δελτίο ειδήσεων του Σκάι στις 13 και  14 Μαρτίου, καθώς και στην εκπομπή "ΤΩΡΑ" στις 15 Μαρτίου 2018.
Από τους 143 κατηγορούμενους, Αλβανούς, Αφρικανούς, Βούλγαρους και Ελληνες, που αποτελούσαν δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγούς, υπαρχηγούς και υποομάδες, που διακινούσαν ηρωίνη, κοκαινη, χασις και σκανγκ σε πέντε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, κρίθηκαν ένοχοι οι 91, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές από ισόβια μέχρι 4 χρόνια φυλάκιση.
Παραλληλα σε 72 από τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλλε και χρηματικές ποινές, οι οποίες συνολικά υπερβαίνουν το 1 εκατομύριο ευρω.
Από συνολικά τους 143 κατηγορούμενους, στο εδώλιο κάθισαν οι 124, ενω οι υπόλοποι 19 δεν εμφανίστηκαν, καθως παραμένουν ασύλληπτοι.
Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους αθωωθέντες στη συγκεκριμένη δίκη, είχαν ήδη καταδικαστεί σε πολυετείς ποινες κάθειρξης (απο 18 χρόνια μέχρι ισόβια κάθειρξη), από άλλο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για άλλα σκελη την ιδια υποθεσης ναρκωτικών και εξέτιαν ήδη ποινές.
Επίσης από τους καταδικασθεντες, οι 86 επέστρεψαν στις φυλακές, για να εκτίσουν τις ποινές τους, ενω από τους αθωωθέντες, όσοι είναι αλλοδαποί, θα απελαθούν.
Η δίκη έγινε για λόγους ασφαλείας στη δικαστική αίθουσα των φυλακων Κορυδαλού.

Μαθήματα... απονομής Δικαιοσύνης από το Δικαστήριο

Οι δικαστές και η εισαγγελέας του Τριμελους Εφετείου Κακουργημάτων κατάφεραν μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, να προχωρήσει σε χρόνο ρεκορ τη διαδικασία, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση πριν από τη λήξη του 18μηνου προφυλάκισης των κατηγορουμένων, οπότε θα έπρεπε, διαρκούσης της δίκης, να αφεθούν ελεύθεροι οι 110 από αυτούς, που ήταν κρατούμενοι.

Με πραγματική ευσυνειδησία και αυπαπάρνηση, μεσα σε 18 δικασίμους, το δικαστήριο κατάφερε να προχωρήσει τη διαδικασία, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση πριν από τη λήξη του 18μηνου προφυλάκισης των κατηγορουμένων, οπότε θα έπρεπε, διαρκούσης της δίκης, να αφεθούν ελεύθεροι οι 110 από αυτούς, που ειναι κρατούμενοι.
Με πρωτοβουλία της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Μαρίας Σιμιτζή, οι δύο γυναίκες εφέτες, καθώς και η εισαγγελέας Ελένη Σίσκου, όπως και η γραμματέας, συμφώνησαν να παρακάμψουν ωράρια και προκαθορισμένες δικασίμους και να παραμένουν στην έδρα περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα, ακόμη και σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καλύψουν τον τεράστιο όγκο της δίκης μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Η συμπεριφορά και η τακτική της προέδρου, που έδωσε... μάχη ακόμη και για να βρεθούν διερμηνείς, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι Αλβανοί και Αφρικανοί, λειτούργησε θετικά και γιά τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι κινήθηκαν σε πλαίσιο συνεργασίας ως προς τα ωράρια του δικαστηριου.

Από τις 14 Μαρτίου 2018, που ξεκίνησε η δίκη, κανένας δεν πίστευε ότι, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το δικαστήριο θα είχε προλάβει να εξετάσει μάρτυρες, κατηγορούμενους και χιλιάδες εγγραφα, που αποτελούν αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης, να διατυπώσει την πρόταση της η εισαγγελεας κ. Σίσκου, να αγορεύσουν οι εκατοντάδες συνήγοροι και να βγει η απόφαση εντος πλαισίου 18μηνου.

Η παρακολούθηση, η καταγραφή και η ανακρίτρια

Επί 9 ολόκληρους μήνες του 2016, έμπειροι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας ακόμα και δικά τους μέσα, όπως κάμερες, κινητά τηλέφωνα και βανάκια, μπαλκόνια, ταράτσες, καταστήματα, κατάφεραν να εντοπίσουν, να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν, μέχρι τωρα, 120 άτομα, που είχαν στήσει σε 6 κεντρικές πλατείες της Αθήνας, το μεγαλύτερο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών.
Στο υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας, αποτυπώνονται σκηνές με χρήση ναρκωτικών, υπο το φως της ημέρας και παρουσία κόσμου, σε 175 βίντεο και εκατοντάδες φωτογραφίες, που αποτέλεσαν τα “εργαλεία” της Δικαιοσύνης, καθως “κλείδωσαν” οι σοβαρές κατηγορίες.
Στα βίντεο, που εξασφάλισαν οι αστυνομικοι της Υποδιευθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, αποτυπώνονται σοκαριστικά στιγμιότυπα από τη δράση του κυκλώματος, που λειτουργούσε σε έξι κενρικές πλατείες της Αθήνας, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε στάκια διακίνησης ναρκωτικών.
Το συγκλονιστικό υλικό της δικογραφίας αποτυπώθηκε σε βίντεο και φωτογραφίες, μετά από πολλούς μήνες παρακολούθησης των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, οι οποίοι επιχείρησαν και πέτυχαν να ξηλώσουν μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις δακίνησης ναρκωτικών υπό την καθοδήγηση της 2ης ανακρίτριας ναρκωτικών Ελένης Γρυπάρη
Η έμπειρη δικαστικός συντόνιζε την  επιχείρηση, που καταφερε καίριο πλήγμα στη δράση του κυκλώματος.

Οι πλατείες με τα ναρκωτικα

Οπως αναφέρεται στα έγγραφα της δικογραφίας “όλα ξεκίνησαν μετα από πληροφορίες ότι, στην περιοχή του κέντρου, σε πλατείες και διασταυρώσεις, απο εξαμήνου απο τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, εγκληματική οργάνωση απο τουλάχιστον 80 άτομα. Άνδρες και γυναίκες αλλοδαποί, που διακινούν, αποθηκεύουν και πουλάνε ναρκωτικές ουσίες, δεχόμενοι ως αντίτιμο, εκτός από χρηματικά ποσά και κλοπιμαία (τιμαλφή, κινητά) .
Τα μέλη της οργάνωσης συμμετέχουν έχοντας διακριτούς, πλην όμως εναλλασσόμενους ρόλους καθημερινά.
Δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον τρία στάδια. Πώληση, μεταφορά και αποθήκευση.
Στα σημεία πώλησης, ομάδες των δυο έως οχτώ ατόμων δραστηριοποιούνται, άλλοι πουλώντας ναρκωτικές ουσίες (ντηλερς) και άλλοι προστατεύοντας αυτούς, που πουλάνε και φροντίζουν να ειδοποιούν, ώστε κατά την έλευση αστυνομικών δυνάμεων να προλάβουν είτε να απομακρυνθούν, είτε να απορρίψουν τις ναρκωτικές ουσίες (τσιλιαδόροι).
Τα μεταφέρουν είτε πεζοί, είτε με διάφορα οχήματα και δίκυκλες μοτοσικλέτες από τους αποθηκευτικούς χώρους, προς τα σημεία πώλησης λαμβάνοντας εξαιρετικά μέτρα αντί παρακολούθησης.
Ολα ξεκίνησαν με τη σύλληψη 9 ατόμων, μεταξύ των οποίων και μίας Ρουμάνας, σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στην οδό Μηθύμνης στην πλατεία Αμερικής, όπου η ομάδα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, εντόπισε μεγάλες ποσότητες χασίς”.
Χρησιμοποιώντας τα “εργαλεία” που τους παρέχει ο νόμος, οι αστυνομικοί σε συνεννόηση με την ανακρίτρια έστησαν κάμερες σε σημεία – κλειδια, ενω ξεκίνησε παραλληλα η καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων.

Οι μάρτυρες

Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνων, οι οποίοι είπαν ότι, τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης είναι Αλβανοί, που υπακούουν στον – ασύλληπτο ακόμα – Γκέντι.
Από την καταγραφή των συνομιλιών τους, προέκυψε ότι χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, όπως «Μπιφτέκης», «Κεφτές», «Λέρας» και«Μόντι», ενώ αποκαλούσαν την πολύ καλή ποιότητα ναρκωτικών, ως “Ferrari”.
Τα εκατομμύρια που αποκόμισε η οργάνωση, τα έβγαζε στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας διεθνή εταιρία μεταφοράς χρημάτων.. μέχρι τα μέσα του 15 όταν και επιβλήθηκαν τα Capital Controls.
Μάλιστα έχουν καταγραφεί διάλογοι της οργάνωσης περί μεταφοράς των χρημάτων στην Αλβανία, όπου ο Αλβανος αρχηγος “Γκέντι” μιλάει με έναν άλλο συμπετριώτη του, ηγετικό στελεχος, από τους συλληφθέντες και του υποδεικνύει να καταθεσει τα κέρδη από τις διακινηθείσες ποσότητες ναρκωτικών στους Αγίους Σαράντα,
στο όνομα μιάς γυναίκας, που εμφανίζεται ως... συνωνυμη με γνωστη σταρ του μόντελιγκ!
Πολλοί από τους εμπόρους, είχαν στήσει ολόκληρες χασισοκαλλιέργειες εντός και εκτός Αττικής.. ενώ την ηρωίνη, σύμφωνα με τη δικογραφία, την έφερναν από την Αλβανία, μέσω Ιωαννίνων..

Οι πλατειες

Οι αστυνομικοι τόνισαν στις καταθέσεις τους ότι, η Πλατεια Αμερικής θεωρειται η “πιό δυνατή πιάτσα χασίς:
«Η πλατεία Αμερικής και οι περιμετρικοί αυτής οδοί, αποτελούν την πιό δυναμική πιάτσα του κέντρου των Αθηνών».
«Η χωροταξική δομή, αλλά και οι ιδιάζουσες συνθήκες της περιοχής (ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αλλοδαπών υπηκόων), καθιστούσαν την φυσική επιτήρηση και την καταγραφή της δραστηριότητας των μελών της υποομάδας σχεδόν αδύνατη.
Ολοι όσοι συνελήφθησαν ή ταυτοποιήθηκαν, αλλά και άλλοι, που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τους, διακινούσαν οργανωμένα και με διακριτούς ρόλους κάνναβη, ηρωίνη και κοκαίνη, καθημερινά από τις 9.30 το πρωί έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης.
Η έρευνα καταδεικνύει άμεση σχέση και επαφή όλων των μελών μεταξύ τους. Συννενοούνταν με απλά νοήματα, όριζαν αυτόματα ρόλους σε κάθε αγοραπωλησία και σχεδόν ποτε δεν χρησιμοποιούσαν την ιδια σύνθεση παραπάνω από 2 ημέρες”.
Τα ίδια περιέγραψαν και για τις άλλες πλατείες, όπως την πλατεια Βικτωρίας, όπου διακινειται κάνναβη, ηρωίνη και κοκαίνη, καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης
Την πλατεια Κανιγγος (οδό Κλεισοβης), το χώρο έξω από τη Νομική Σχολή, όπου “είναι το σημείο, όπου συναθροίζεται η πλειονότητα των τοξικομανών, που κάνουν χρήση ηρωίνης στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών”
Τα Προπύλαια, όπου “έγχρωμοι άνδρες, μέλη της οργάνωσης, με εναλασσόμενους ρόλους (τσιλιαδόροι, παραλήπτες χρηματικού αντιτίμου κλπ), να δίνουν σε διάφορους χρήστες, οι οποίοι προσέρχονται πεζοι, τουλάχιστον από μια πλαστική συσκευασία, που περιέχει κάνναβη, δίνοντας 10 ευρω για κάθε μία, ενω χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα, για να παραδίδουν τα ναρκωτικά, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, όπως μέσα σε πακέτο τσιγάρα, που πετάει δήθεν στο πεζοδρόμιο ο εγχρωμος ντηλερ και το παίρνει ο τοξικομανής”.
Από τις περιγραφες των αστυνομικών στο δικαστηριο προέκυψε οτι, έχουν καταγραφεί στην καμερα οι ντηλερ, να αφήνουν σε κρυψώνες τα ναρκωτικά, όπως μέσα σε κάδους απορριμάτων και να περναει ο τοξικομανής να τα παίρνει.
Ενω στις πωλήσεις χέρι – χέρι, οι πωλητες - Αφρικάνοι εμφανίζονται να τα βγάζουν απο το στόμα τους, όπου τα κρύβουν ούτως ώστε να τα καταπιούν, σε περίπτωση, που γίνει έλεγχος από αστυνομικούς ή να τα κρύβουν ακόμη και στα γεννητικά τους όργανα.
Η κάμερα εχει καταγράψει τους Αφρικανούς πωλητές, να παραμένουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα σημεία, όπου γίνεται η πώληση ναρκωτικών και να “ψαρεύουν” πελάτες.