Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Πιλάβιος: “Δεν είμαι άπιστος”!


Δεν είμαι άπιστος”!
Αυτό υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος απολογήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για την υπόθεση της κάρτας υγείας, που κόστισε στην ομοσπονδία 30 εκατομύρια ευρω.
Ο κ. Πιλάβιος υποστήριξε ότι η ΕΠΟ δεν ζημιώθηκε, αντίθετα ισχυρίστηκε ότι, επί των ημερών του ωφελήθηκε.
Παρέλαβα μία σύμβαση που φρόντισα να μειώσω το κόστος της και κατάφερα να πάρω και 1.200.000 ευρω χορηγία", είπε ο κ.Πιλάβιος και πρόσθεσε:
"Κακώς κατήγγειλε τη σύμβαση ο διάδοχός μου, ο κ. Σαρρής”.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ ξεκίνησε την απολογία του μιλώντας για το βιογραφικό του:
Είμαι στο ΚΑΣ. Εχω κάνει 50 υποθέσεις ως αντιπρόεδρος της επιτροπής διασυλλογικών διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ. Είμαι δικηγόρος και ασχολούμαι με αθλητικό δικαιό ως επί το πλείστον”, είπε.
Ενω στη συνεχεια προχώρσε στην ουσία της υπόθεσης και υπογράμμισε:
Παρέλαβα μια σύμβαση. Δεν την έφτιαξα εγώ. Και προσπάθησα να τη βελτιώσω και να μειώσω το κόστος της”.
Πρόεδρος: Γιατί θεωρείτε ότι, μειώθηκε το κόστος της σύμβασης;
Πιλάβιος: Ανανέωσα τη σύμβαση με πιο επωφελείς οικονομικούς όρους, με αποτελεσμα να ωφεληθεί η ΕΠΟ.
Πρόεδρος: Παρακολουθούσατε το οικονομικό κομμάτι της σύμβασης;
Πιλάβιος: O ρόλος μου στην ΕΠΟ ήταν αλλος.Δεν είμαι οικονομολόγος και το οικονομικό θεμα ειναι αρμοδιότητα του οικονομικού διευθυντή.
Πρόεδρος: Tότε γιατί θεωρείτε ότι, μειώθηκε το κόστος της σύμβασης;
Πιλάβιος: Γιατί μειωθηκε.
Πρόεδρος: Η πρώτη συμβαση, που εγινε το 2005 υποχρέωνε τον καθε αθλητή να πληρώνει 30 ευρω για τις εξετάσεις που θα έκανε;
Πιλάβιος: Ναι.
Πρόεδρος: Από αυτά τα 11,67 τα έπαιρνε η εταιρία;
Πιλάβιος: Ναι.
Πρόεδρος: Εσείς ανανεώσετε τη συνβαση και ορισατε να πληρώνει 15 ευρω καθε αθλητής, δηλαδη μειώσατε το πόσον στα 15 για καθε αθλητή, αλλά η εταιρία εξακολουθεί εξακολουθούσε να παίρνει 11,67;
Πιλάβιος: Άρα τι συμφωνία κάνατε, που ήταν επωφελής γιά την ΕΠΟ; Σε τι ωφελήθηκε η ΕΠΟ, σε σχεση με την προηγούμενη σύμβαση;
Πιλάβιος: Ωφελήθηκαν οι αθλητές, οι Eνώσεις, τα Σωματεία.
Πρόεδρος: Ακόμη και για τα αναλώσιμα το πόσον, που έπρεπε να πάρει η εταιρία παρέμεινε στο 4,67 μετα την ανανέωση που κάνατε, Άρα;
Πιλάβιος: Θεωρώ οτι ωφελήθηκαν τα σωματεία και οι ποδοσφαιριστές.
Πρόεδρος: Εντάξει.Πιλάβιος: Στις καινούργιες συμβάσεις, τις τροποποιητικές έβαλα ότι, πρέπει να γίνονται εξετάσεις στους δήμους. Να πηγαίνουν από τα γραφεία των ενώσεων τα μηχανήματα στα ιατρεία των δήμων, ή εν πάσει περιπτωσει, οπου ήθελαν οι δήμοι.
Πρόεδρος: Γιατί το κάνατε αυτό;
Πιλάβιος: Για να μπορέσει το πράγμα να πάρει πιο επίσημη μορφή και να σταματήσει ο Iατρικός σύλλογος να μας κάνει αγωγές.
O κ. Πιλάβιος ρωτήθηκε από το δικαστήριο, γιά τεχνικά θέματα του συστήματος της κάρτας υγείας, αλλά δήλωσε άγνοια:
Πρόεδρος: Πως μεταφερόταν το αίμα;
Πιλάβιος: Δεν ξέρω.Γιατρός δεν είμαι. Αυτα ειναι τεχνικά ζητήματα.

Εισαγγελέας: Το 2005, που πρωτοεγκρίθηκε η σύμβαση είσασταν παρών στο Διοικητικό Συμβούλιο;Πιλάβιος: Εγω ασχολιόμουνα με τις διεθνείς σχέσεις της ΕΠΟ. Ταξιδευα συνεχώς. Δεν θυμάμαι.Εισαγγελέας:. Το 2007, που εγινε η ανανέωση της σύμβασης, είσασταν παρών στο ΔΣ;Πιλάβιος: Δεν θυμάμαι. Ταξίδευα συνεχεια σας είπα. Ημουνα υπεύθυνος διεθνων σχέσεων
Εισαγγελέας:Τι έχετε να πείτε σήμερα για τη σύμβαση της καρτας υγείας;
Πιλάβιος: Μια σύμβαση πρέπει να την δει κανείς σε βάθος χρόνου. Λάθος έκανε ο Σαρρής και την κατήγγειλε, γιατί έπρεπε να γίνει το έργο. Οι ποδοσφαιριστές πέθαιναν στο γήπεδο.
Πρόεδρος: Yπήρχε θεσμικό, πλαίσιο, για να γίνει το σύστημα της καρτας υγειας;
Πιλάβιος: Oχι, δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο.
Πρόεδρος: Τότε πως πήγατε να κάνετε την κάρτα υγείας;
Πιλάβιος: Στην αρχή δεν υπήρχε θεμα νομικού πλαισίου, δεν προέκυψε τέτοιο θέμα, επειδή καναμε απλά τηλεμετρία. Για την τηλεμετρια δεν χρειαζόταν θεσμικό πλαίσιο.Η ΕΠΟ θεώρησε ότι, δεν χρειάζεται νομικό, πλαίσιο. Οταν ανέκυψε ζήτημα νομικού – θεσμικού πλαισίου, πήγα την καρτα υγειας στους δήμους.
Πρόεδρος: Δηλαδή;
Πιλάβιος: Oταν είναι η σκέπη του κράτους από πάνω, δεν υπάρχει θέμα. Ψάχναμε ήδη σκέπη του κράτους, ψάχναμε την αιγίδα του κράτους και χρηματοδότηση από τους υπουργούς.
Πρόεδρος: Και τι έγινε;
Πιλάβιος: Τι να γίνει; Στη δική μου θητεία, κάθισα τριάμισι χρόνια, άλλαξαν τεσσερεις πρωθυπουργοί. Που να βρω άκρη; Με το που πήγαινα στη ΝΔ, ερχόταν το ΠΑΣΟΚ. Με το που πήγαινα στο ΠΑΣΟΚ, ερχότανε ο Παπαδήμος. Απο τον Καραμανλή στον Παπανδρέου, από τον Παπανδρέου στον Παπαδήμο και απο τον Παπαδήμο στο Σαμάρα. Μέσα σε τρια χρόνια, άλλαξαν οκτώ υπουργοί υγείας. Ίσως γίνανε και λάθη. Πάντως δεν είχα δόλο. Επίσης εγω στη θητεία μου είχα 11,5 εκατομμύρια κέρδη, χωρίς να χαθεί ούτε ενα ευρω κρατικό χρημα. Δηλαδη τι άπιστος είμαι; Δεν λειτούργησε το σύστημα. Τι φταιω εάν δεν λειτουργησε το σύστημα;
Πρόεδρος: Γιατι δεν λειτούργησε το σύστημα;
Πιλάβιος: Γιατι μετα, οταν to πηγα στους δήμους, άλλαξε και αυτό και έγινε ο “Καλλικράτης”. Και σε ολα αυτα σε μια πολυ ταραγμένη εποχή για το ποδόσφαιρο. Με τα στημένα. Το “Κοριοπολις”, τις πλαστές φορολογικές ενημερότητες. 
Πρόεδρος: Πως ξεκίνησαν ολα αυτα;
Πιλάβιος:Δεν ξέρω. Δεν εχω ιδέα.
Πρόεδρος: Zημιώθηκε η ΕΠΟ;
Πιλάβιος: Φυσικά και δεν ζημιώθηκε, απο τη στιγμή που εχει τα μηχανήματα, το λογισμικό και τη δυνατότητα, ακόμη και σημερα να κάνει το σύστημα υγειας. Οταν έφυγα από την προεδρία της ΕΠΟ, ο Γκιρτζικης και ο Σαρρής είχαν πάει στο τοτε υπουργό Αθλητισμού, τον Ιωαννίδη, για να δουν τι θα κάνουν με το συςτημα. Εαν τα ειχε βρει η ΕΠΟ με την εταιρία, δεν θα ήμουνα κατηγορούμενος τώρα. Ήμουνα τρισήμισι χρόνια στην προεδρία της ΕΠΟ. Οτι μπόρεσα εκανα.
Δηλαδη για άλλα έργα, που έμειναν ημιτελή, γιατι δεν πήγατε τους υπεύθυνους κατηγορούμενους για απιστια;
Πρόεδρος: Δεν είμαι εγω υπεύθυνος.
Πιλάβιος: Σε ιδιωτικού δικαίου συμβάσεις, γιατι δεν αφήνουν τη συμβαση να λειτουργήσει. Έλειψαν λεφτά απο το ταμείο, είτε του ενός είτε του άλλου; Eλειψαν χρήματα είτε από το ταμείο της εταιρίας, είτε απο το ταμείο της ΕΠΟ: Εαν έλειπαν να λέγατε οτι, υπάρχει απιστία. Τωρα γιατί;
Στο σημείο αυτό, συνηγορος υπεράσπισης του κ.
Πιλάβιου τον παρότρυνε να πει, γιά τη χορηγια, που πήρε επί των ημερών του η ΕΠΟ.
Συνήγορος: Για τη χορηγία της εταιρίας, γιατι δεν το λες;Πιλάβιος: Κατάφερα και πήρα χορηγία 1.200.000 απο την εταιρία, η οπόια μου τα εδωσε σε μετρητά. 

Στη συνέχεια απολογήθηκε ο πρώην ταμίας της ΕΠΟ και πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας Γίώργος Καραμελίδης, ο οποίος ειπε οτι, λειτουργούσε στη Βέροια τα ιατρικά μηχανήματα απο το 2008 και ότι, από το 2009, που τα μετέφερε στο δημοτικό ιατρείο της πόλης και μεχρι το 2013, όλες οι ιατρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών γίνονταν εκεί.
Ηταν συγκλονιστική μιά αποστροφή της απολογιας του, στην οποία είπε:
Οταν η ΕΠΟ, επι προεδρίας Σαρρή, κατήγγειλε τη συμβαση με την εταιρία, εγω στη Βέροια συνέχισα να λειτουργώ τα μηχανήματα, μεχρι που με κάλεσε ο ανακριτής και φοβήθηκα. Οταν το ιατρείο στη Βέροια έκλεισε, εγώ έκλαιγα. Πάντα ψήφιζα ναι στην ΕΠΟ, γιατι φοβόμουνα μήπως κλείσει το ιατρείο της Βέροιας. Σώσαμε ζωές με αυτο το ιατρείο. Εαν ήμουνα παλι πρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας, πάλι θα το ξανανοιγα. Εχεις κλαιγαμε πανω απο τα φέρετα των παιδιών, οταν δεν γινόντουσαν ιατρικές εξετάσεις”.
Τελευταίος απολογήθηκε ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και πρώην πρόεδρος Κεφαλληνιας - Ιθάκης Βαγγέλης Μαζαράκης, ο οποίος αρνηθηκε την κατηγορια και ειπε ότι, “τα μηχανήματα στο νησί ήρθαν το 2009. Και μέχρι τότε υπήρχε αντιπαλότητα μεταξυ Κεφαλονιάς και Ιθακής, για το πού που θα γίνονται οι εξετάσεις”.
Ενω σε άλλο σημειο της απολογιας του εγινε αιχμηρος και τονσε:
Απορώ γιατι δεν ειναι κατηγορούμενοι οι συνάδελφοι μου στο
ΔΣ της ΕΠΟ. Οταν ξεκίνησε η διαδικασια είμασταν κατηγόρουμενοι 32 ατομα, διατελέσαντες μέλη τριών διοικήσεων. Τώρα ειμαστε πολύ λιγότεροι. Άρα ξέφυγαν τα μεγάλα ψάρια και κυρίως όσοι ειχαν δυνατότητα και ενδιαφέρον επανεκλογής στο ΔΣ της ΕΠΟ. Μεταξυ αυτών που δεν πήγαν κατηγορούμενοι ήταν ηχηρα ονόματα, όπως “οι Θ.Θεοδωρίδης, Γ.Βαρδινογιάννης, Π.Κόκκαλης, Β.Μαρινάκης και Αλ.Λυκουρέζος”.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Ιουνιου.