Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Πειθαρχική διερεύνηση από ΑΠ για εισαγγελείς και δικαστές, που έδωσαν συγχωροχάρτι στους... άπιστους του "Αθήνα ΄97"

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα διενεργεί ο Αρειος Πάγος σε βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που χειρίστηκαν με πρωτοφανή  καθυστέρηση την υπόθεση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού "Αθήνα 1997",  δίνοντας ... συγχωροχάρτι, σε δύο πρώην υφυπουργούς Αθλητισμού (Ανδρέα Φούρα και Γιώργο Λιάνη) και σε 35 ακόμη πρόσωπα, καθώς στο μεταξύ τα αδικήματα παραγράφηκαν.
Μόνον ένας από τους 38 κατηγορούμενους παραπέμφθηκε τελικά σε δίκη, με βούλευμα του Συμβουλίου  Εφετών της Αθήνας, γιά πράξεις, που φέρεται να τέλεσε στις αρχές του 1998 και λίγο πριν την παραγραφή της υπόθεσης.
Πρόκειται γιά το γενικό διευθυντή της διοργάνωσης Ευάγγελο Γ. Σαβράμη, ο οποίος παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία.  
Με το ίδιο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας (υπ΄αριθμόν 2313/2017), έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος των υπολοίπων κατηγορουμένων, λόγω παραγραφής  των αδικημάτων, ενώ στο μεταξύ ένας από αυτούς έφυγε από τη ζωή.

Αντίθετα με την ποινική Δικαιοσύνη, για την ίδια υπόθεση,  το Ελεγκτικό Συνέδριο, καταργώντας στη πράξη τροπολογία του 2014 η οποία ουσιαστικά απάλλασσε τους διοργανωτές να καταβάλουν το δημόσιο χρήμα, που κατασπαταλήθηκε για την αθλητική διοργάνωση, καταλόγισε σε 38 συνολικά πρόσωπα (μεταξύ των οποίων  οι πρώην υφυπουργοί Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας και Γιώργος Λιάνης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιάννης Σγουρός)  να επιστρέψουν ποσό 12.448.198 εκατομμύρια ευρώ, που δαπανήθηκαν στην διοργάνωση.