Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Η Δούρου... σέρνει πρώτη το χορό των υπόπτων, που καλούνται από τους εισαγγελείς για τους 99 θανάτους και την καταστροφή στο Μάτι

Επιτέλους! Μετά από το θόρυβο, που προκάλεσαν οι δικονομικές... πιρουέτες  της εισαγγελέα ΑΠ Ξένης Δημητρίου, που  προσπάθησε  να «παγώσει» την έρευνα, για τους νεκρούς στο Μάτι και στη συνέχεια αναδιπλώθηκε και ζήτησε την συνέχιση της, ο πρώην προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος  επόπτευσε και μετείχε  στην προκαταρκτική εξέταση, για τις φονικές πυρκαγιές, μαζί με τους εισαγγελείς Κ. Φιστόπουλο και Ν. Σπυρόπουλο  έστειλαν κλήσεις, για ανωμοτί εξηγήσεις σε υπόπτους, για τους οποίους προέκυψαν στοιχεία ευθυνών.

Μεταξύ αυτών, που εκλήθησαν ως ύποπτοι, γιά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, γιά τους 99 νεκρούς, είναι και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου,  η οποία ήδη ελέγχεται ποινικά και για παραλείψεις στην πλημμύρα στη Μάνδρα, με τους 24 νεκρούς.

Στο κύκλο των υπόπτων για του θανάτους στο Μάτι είναι και άλλα 19 άτομα , που κατείχαν θέση ευθύνης σε Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και φέρονται ότι, ενεπλάκησαν στις διαδικασίες, για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς. 

Εκτός από τη Ρένα Δούρου σε εξηγήσεις καλείται από τους εισαγγελείς και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης για τον οποίο έχουν γίνει καταγγελίες για εγκληματικές παραλείψεις, που συνετέλεσαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα ελέγχεται από τις εισαγγελικές αρχές και για τη διαχείριση της βοήθειας, που δόθηκε για τους πυροπαθείς. 

Επίσης καλούνται ως ύποπτοι και όλα τα πρόσωπα, που έχουν καταμηνυθεί από συγγενείς των θυμάτων, όπως ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Μία από τις μηνύσεις οικογένειας θυμάτων στρεφόταν και κατά των τότε ( περασμένο Ιούλιο) υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα και έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για κοινοβουλευτική διερεύνηση, αν και όποτε, κάτι τέτοιο αποφασιστεί. 

Η έρευνα της Εισαγγελίας που άρχισε αμέσως μετά τη φονική πυρκαγιά με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αρχικά ανατέθηκε στην εισαγγελέα Βαρβάρα Γνεσούλη με την εποπτεία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου και στη συνέχεια διεξήχθη από τον ίδιο τον κ. Ζαγοραίο με τη συνδρομή δύο ακόμα εισαγγελικών λειτουργών τους Ν. Σπυρόπουλο και Κ Φιστόπουλο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που υπήρξε για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης σύντομη σε διάρκεια προέκυψε θέμα με παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η οποία ζητούσε να ληφθεί υπόψη από τους εισαγγελείς και το πόρισμα της έρευνας που παράλληλα διενεργεί η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Η κίνηση της Εισαγγελέως θα οδηγούσε σε καθυστέρηση την έρευνα και προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων και κύμα αντιδράσεων.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διευκρίνισε στη συνέχεια ότι, η παραγγελία της δεν είχε στόχο την καθυστέρηση της έρευνας και επανέλαβε την βούληση των εισαγγελικών αρχών για άμεση ολοκλήρωση των ερευνών.