Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Από 10 χρόνια κάθειρξη στον Μαρτίνη και τη σύζυγό του, που αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους


Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών ο καθένας από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από κοινού ύψους, 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων, που αφορά την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν, με την γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό..
Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής τους, μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη τους, ενω τους αναγνωρίστηκε, κατά πλειοψηφία, το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και όχι το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που επικαλέστηκε η υπεράσπιση.
Τους επιβλήθηκαν οι  περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα.
Η υπόθεση αφορά μίζα, που φέρεται να έλαβε ο κατηγορούμενος, από το 1998 έως το 2003, για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με την γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε προφυλακιστεί το Μάιο 2016 και αποφυλακίστηκε, με περιοριστικούς όρους, τον Αύγουστο του 2017.
Έχει επίσης καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 7 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση, για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλείων του Ερρίκος Ντυνάν.
Ο τρίτος κατηγορούμενος για την υπόθεση, επιχειρηματίας Δημήτρης Κάμπης, αθωώθηκε.

Μετά την απόφαση ο κ. Μαρτίνης υποστήριξε ότι, σέβεται την κρίση του δικαστηρίου, ενώ εξέφρασε πικρία, για την καταδίκη του, για την υπόθεση των νοσήλειων στο Ερρίκος Ντυνάν, λέγοντας ότι «το δικαστήριο δεν αναγνώρισε την εξυπηρέτηση, που έκανα σε χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα νοσήλεια τους».
Ο συνήγορός του, Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε:
«Η αναγνώριση του ελαφρυντικού δείχνει γενναιοψυχία και ανθρωπιά. Αυτή τη γενναιοψυχία και την ανθρωπιά που επέδειξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι κάτι που μας ικανοποιεί»