Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Προθεσμία για τις 30 Μαίου πήρε από Τουλουπάκη ο Λοβέρδος

Στιςς 30 Μαΐου, μετά τις Ευρωεκλογές, θα καταθέσει τις εξηγήσεις του, στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει κληθεί, ως ύποπτος, για δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis.
Ο πρώην υπουργός, που εκπροσωπήθηκε από το συνήγορο του Αγγελο Καραχάλιο, πήρε προθεσμία, προκειμένου να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας και να προετοιμάσει την απολογία του, προκειμένου να αντικρούσει την κατηγορία της δωροδοκίας, την οποία έχει αρνηθεί εξ αρχής, μιλώντας για σκευωρία.
Ο κ. Λοβέρδος είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις, για το αδίκημα της δωροδοκίας, που αφορούσε την κοστολόγηση τεσσάρων φαρμάκων της Νovartis,  κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Υγείας, από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, βάσει του οποίου η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου, τα σκευάσματα  ήταν:
  • Το TASIGNA 200 mg X112, εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ.
  • Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg. Αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ
  • Το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, για το οποίο περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία.
  • Επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (σ.σ. το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας Novartis (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο, παράλειψη που ωφέλησε την εταιρεία Novartis.
    Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα έχει κληθεί, για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις στην κ. Τουλουπάκη ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς, σχετικά με την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων και την ενδεχόμενη ζημία του ΕΟΠΥΥ.