Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Αρωμα... γυναίκας στην κορυφή της Δικαιοσύνης;

Αρωμα... γυναίκας δείχνουν τα προγνωστικά - μέχρι αυτή την ώρα - ότι, θα επικρατήσει στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επικρατέστερες για τις θέσεις  Εισαγγελέα και  Προέδρου του ΑΠ φέρονται τρεις γυναίκες, εκ των οποίων το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει τις δύο, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.
Πρόκειται για δύο αντιπροέδρους του ΑΠ και μία αρεοπαγίτη, γεγονός, που δεν βρίσκει σύμφωνα την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, η οποία έχει εκδηλώσει σφοδρή αντίδραση, στο ενδεχόμενο επιλογής Εισαγγελέα Αρείου Πάγου από το δικαστικό κλάδο.
Μάλιστα η Ε.Ε.Ε,   σε σχετική ανακοίνωση της κάνει λόγο, για «καίριο πλήγμα» στο θεσμό σε περίπτωση επιλογής προσώπου από την καθήμενη δικαιοσύνη" και τονίζει: 
«Ενόψει της επικείμενης προαγωγής στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διακηρύσσει σθεναρά ότι η πλήρωσή της επιβάλλεται να γίνει, ως τείνει να παγιωθεί, με επιλογή από τους υπηρετούντες Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, λόγω της αυτοτέλειας και της θεσμικής ανεξαρτησίας του Εισαγγελικού Θεσμού στην οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας, αλλά και του διακριτού ρόλου του κλάδου στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Η τυχόν προτίμηση της από το Σύνταγμα διαζευκτικής επιλογής για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τα μέλη του Αρείου Πάγου, πλήττει καίρια την ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία μεταξύ Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών αλλά και το εισαγγελικό γόητρο, καθώς η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί τη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε Εισαγγελικού λειτουργού και ιδίως των αξίων για την πλήρωσή της Αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου.»
Στο μεταξύ, με το βλέμμα στη Βουλή δικαστές και εισαγγελείς, αναμένουν τα.. μαντάτα για τη νέα πρόσωπα στην κορυφή της Δικαιοσύνης, καθώς από χτες διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα ονόματα δικαστών και εισαγγελέων Αρείου Πάγου, από τους οποίους το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει το νέο... αίμα της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας.
Θα προηγηθεί η διάσκεψη των προέδρων, για την ακρόαση των υποψηφίων, όπου θα αξιολογηθούν και θα προκριθούν οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, από τους οποίους θα επιλεγούν τα νέα πρόσωπα στην κορυφή της Δικαιοσύνης.
Αύριο το πρωί, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων για την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, με υποψήφιους τους Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη, καθώς και τους Αρεοπαγίτες Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη και Γεώργιο Χοϊμέ.
Μεθαύριο Πέμπτη η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει για την θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την οποία είναι υποψήφιες οι: Αντιπροέδροι Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη, οι Αρεοπαγίτες Διονυσία Μπιτζούνη και οι Αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Παναγιώτης Καραγιάννης.
Η διαδικασία για τον Πρόεδρο και την Εισαγγελέα το Αρείου Πάγου που ήδη ξεκίνησε προβλέπει στάδιο ακρόασης των υποψηφίων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όμως την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο.