"Οι πολιτικοί, που έπαιρναν τότε αποφάσεις για τις προμήθειες υλικών Siemens και εξοπλιστικά, πήραν εκατομύρια ευρω για μίζες".
Οδοστροτήρας... ήταν στο δικαστήριο ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την περίοδο1997 - 2002, ο οποίος κατέθεσε τα παραπάνω στη δίκη, για την σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens και για τα "μαύρα ταμεία" του γερμανικού κολοσσού.
Ο κ. Κάντας, ο οποίος έχει επιστρέψει μέχρι σήμερα απο μίζες, που πήρε ο ίδιος, περισσότερα από 14 εκατομύρια ευρω, καταθέτοντας για το "πάρτυ", που γινόταν τότε με το δημόσιο χρήμα, υποςτήριξε ότι, πολλά εκατομμύρια ευρώ - περισσότερα από όσα έλαβε ο ίδιος - κατέληξαν σε αυτούς που αποφάσιζαν για τις προμήθειες υλικών σε υποθέσεις όπως η Siemens και τα εξοπλιστικά. Και εκτίμησε ότι ο κύριος όγκος από τις μίζες που δόθηκαν σε αυτές τις υποθέσεις κατέληξε σε πολιτικά πρόσωπα.
Ο κ. Κάντας, που ειναι παράλληλα και ο ίδιος κατηγορούμενος σε υποθέσεις εξοπλιστικών, κλήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές ως μάρτυρας, προκειμένου να φωτίσει το ρόλο των κατηγορουμένων τραπεζικών στελεχών Φάνη Λυγινού και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ, που φέρονται ότι, χρησιμοποίηθηκαν για να αποκρύψουν "μαύρα" χρήματα που διακινήθηκαν ή, χρησιμοποίηθηκαν. Λυγινός και Όσβαλντ, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φέρονται να βοήθησαν πολλά
Ο κ. Κάντας, που από την σύλληψη του και μετά έχει συνεργαστεί με τις αρχές και έχει επιστρέψει χρήματα, τα οποία είχε λάβει για την προώθηση σωρείας προμηθειών του υπουργείου Άμυνας,, εξετάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για να καταθέσει στοιχεία για τους δύο κατηγορούμενους τραπεζικούς υπαλλήλους οι οποίοι φέρονται να έχουν διαχρονική δράση σε διάφορες υποθέσεις (εξοπλιστικά. Siemens) ως προς τη φυγάδευση και το "ξέπλυμα" βρώμικου χρήματος.
Οπως αλόοι δύο κατηγορούμενοι τραπεζικοί φαίνεται να έχουν κομβικό ρόλο στην απόκρυψη των παράνομων χρημάτων (μίζες) που διακινήθηκαν τόσο από τα "μαύρα" ταμεία της Siemens όσο και από άλλα "κανάλια" στις υποθέσεις των εξοπλιστικών. Οι κ.κ. Λυγινός και Όσβαλντ, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φέρονται να βοήθησαν πολλά πρόσωπα ως προς την μεταφορά και απόκρυψη, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, παράνομων χρηματικών ποσών.
Ο κ. Κάντας καταθέτοντας αναφέρθηκε κυρίως στον Φάνη Λυγινό, υφιστάμενο του Ζαν Κλώντ Όσβαλντ και στον λογαριασμό που του άνοιξε ο τραπεζικός, στην Dresdner Bank για να τον εξυπηρετήσει με «το θέμα των εξοπλιστικών». Όπως διευκρίνισε στον λογαριασμό αυτό διακινήθηκαν ποσά που φθάνουν το 1,3 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως είπε για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών οι «μίζες» ήταν ενσωματωμένες στο τίμημα των όπλων που αγόραζε το ελληνικό δημόσιο .