Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Οταν οι δικαστές... παίζουν καλή μπάλα!

Το αντιγράφουμε από το SDNA:

"Ο Κυριάκος Θωμαΐδης γράφει για την αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης μετά την καταγγελία μελών του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ και τα βήματα, που πρέπει ακόμα να γίνουν.

Την τελευταία δεκαετία στο ευρύ φίλαθλο κοινό οι αποφάσεις της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης έχουν γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλείς. Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα πειθαρχικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι από τα ζητήματα που αναλύει με περισσή φροντίδα η κοινή γνώμη.

Κάπως έτσι πέρασε απαρατήρητη η αναφορά – καταγγελία τριών μελών του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ. Απευθυνόμενοι στην Ομοσπονδία και στην Εισαγγελία, οι τρεις Αρεοπαγίτες αποκάλυπταν με τον πλέον παραστατικό τρόπο παραβίαση δικαστικού απορρήτου.

 Εκπληκτοι διαπίστωσαν ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούσε η απόφασή τους για το διπλό μπαράζ Ξάνθης -  Απόλλωνα Σμύρνης, πριν οι ίδιοι είτε την ανακοινώσουν είτε τη δημοσιεύσουν! Και με το έγγραφό τους στην ουσία έδειχναν τον δράστη της διαρροής.

Ηταν κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό, ακριβώς όπως συμβαίνει στα πολιτικά δικαστήρια. Όμως πρέπει να λυθουν και άλλα τρία βασικά ζητήματα:

1.     Να συνεδριάζουν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου στον φυσικό τους χώρο (Αρειος Πάγος, Εφετείο, Ευελπίδων) και όχι στην ΕΠΟ ή στις Λίγκες.

2.      Να αμείβονται οι αθλητικοί δικαστές από το υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι από τους θεσμικούς ποδοσφαιρικούς φορείς.

3.     Να επιλέγονται οι αθλητικοί δικαστές αποκλειστικά και μόνο από τους προϊσταμένους τους και όχι να πηγαίνει λίστα με ονόματα τακτικών δικαστών και εν ενεργεία εισαγγελέων, οι οποίοι να ψηφίζονται από τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ (!).

Μέχρι και ο εμπνευστής του (κατά τ' άλλα σωστού) θεσμού των τακτικών δικαστών στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, ο Σταύρος Κοντονής, είχε παραδεχθεί στην τηλεοπτική «Δίκη» ότι έκανε υποχωρήσεις έναντι της FIFA και της UEFA για να μπορέσει να τους πείσει ώστε να μη χρησιμοποιούνται δικηγόροι και συνταξιούχοι δικαστές στα δικαιοδοτικά όργανα.

Αν οι πολιτικοί και οι ποδοσφαιροπαράγοντες βολεύονται με αυτήν την κατάσταση, οφείλει να παρέμβει η ηγεσία του Αρείου Πάγου. Και να απαιτήσει να αποκατασταθεί το τραυματισμένο κύρος της Δικαιοσύνης με μία απλή κίνηση κοινής λογικής".