Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Noor One: Ολοκληρώνει αύριο η εισαγγελέας


 Ες αύριον τα... σπουδαία, στη δίκη του Noor One, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όπου αναμένεται να ολοκληρώσει την αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Βλάχου, περί ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και του πρώην στελέχους μεγάλης ΠΑΕ Αιμίλιου Κοτσώνη.

Στο πρώτο μέρος της πρότασης της, που ξεκίνησε χτες, η εισαγγελέας αναφέρθηκε κυρίως στο βασικό κατηγορούμενο, τον εφοπλιστή Ευθύμιο Γιαννουσάκη και στο πως είχε χρησιμοποιήσει τον τότε υπάλληλο του και συγκατηγορούμενο του Σταύρο Λάγιο, γιά να μεταφέρει ποσότητα 1.133 κιλων ηρωίνης, από το «Noor One» στη βίλα της πρώην συζύγου του.

Αποδείχθηκε ότι, πράγματι φορτώθηκαν τα ναρκωτικά και πως εκφορτωθήκαν σταδιακά. Δεν αμφισβητήθηκε από κανένα και από τις καταθέσεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων”, τόνισε η κ. Βλάχου και συμπλήρωσε:

O Λάγιος είπε απολογούμενος ότι, ο Γιαννουσάκης είναι αδίστακτος, αγαπάει το χρήμα και είναι κίνδυνος για τη ζωή του. Είναι αδίστακτος για να μπλέξει άλλα πρόσωπα. Επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στο Λάγιο.”.

Και συνέχισε:

Αλίμονο αν μπορούσε η οργάνωση της μεταφοράς από το Ομάν να γίνει από το Λάγιο. Ήταν εργαζόμενος και οικονομικός μετανάστης από την χώρα του”.

Η εισαγγελέας αναγνώρισε, πως ο Λάγιος ήταν ο πρώτος, που ενημέρωσε αυτοβούλως τις λιμενικές αρχές, για το πλοίο “Noor 1” , με το οποίο μετέφεραν τα ναρκωτικά, αλλά πρότεινε την απόρριψη της έφεσης του, που θα του εξασφάλιζε ενδεχομένως χαμηλότερη ποινή.

Το ίδιο πρότεινε και γιά τον συγκατηγορούμενο του Κωνσταντίνο Καρτσώνη,από τον οποιον ο Γιανουσάκης είχε νοικιάσει αποθήκη στο Κορωπί για τη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης.

Η κ. Βλάχου στο σημείο αυτό συντάχτηκε με την άποψη της εισαγγελέα του πρωτόδικου δικαστηρίου κ. Τρουπή, που ζήτησε Λάγιος και Καρτσώνης, να καταδικαστούν για άμεση και όχι γιά απλή συνέργεια, σχετικά με τη τη μεταφορά των ναρκωτικών, όπως είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα, άφησε ωστόσο ανοιχτό... παράθυρο, για ελαφρυντικά, λέγοντας:

Τόσο ο Λάγιος όσο και ο Καρτσώνης βοήθησαν τις αρχές.Δεν είναι τα πρόσωπα που οργάνωσαν τη μεταφορά των ναρκωτικών. Ήταν σημαντική η συμβολή τους στις Αρχές. Να το λάβει υπόψη το δικαστήριο στην ποινή”.

Την άποψη Τρουπή υιοθέτησε η κ. Βλάχου και γιά τον Ιρανό Μπονιάντ, που επέβαινε στο “Noor One” και συμμετείχε στη μεταφορά των ναρκωτικών από τη βίλα της συζύγου του Γιαννουσάκη στο πάρκινγκ καταστήματος, όπου παρελήφθησαν από τους Τούρκους συγκατηγορούμενους, ζητώντας και γι΄αυτόν αυστηρότερη μεταχείριση, για άμεση και όχι για απλή συνέργεια στη μεταφορά της ηρωίνης.

Η κ. Βλάχου πρότεινε την ενοχή των τεσσάρων Τούρκων κατηγορούμενων και τόνισε ότι, δύο από αυτούς (Μεντίν Σεντίν και Βολκάν Εξακάλ) μετέφεραν τμήμα του φορτίου της ηρωίνης, με πολυτελές όχημα, από τη βίλα της Φιλοθέης, της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη, σε αποθήκη, στο Κορωπί, όπου τους περίμεναν οι δύο συγκατηγορούμενοι τους (Νεζαλ Ακ και Ακαμπέι Γκιουζελ), οι οποίοι στην έφοδο των λιμενικών βρέθηκαν να φορούν μάσκες και γάντια, συσκευάζοντας ποσότητα του φορτίου της ηρωίνης, προκειμένου να φορτωθεί σε νταλίκα, με μαρμαρόσκονη, με προορισμό το Βέλγιο.

Είπε η εισαγγελέας:

«Οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι (Μεντίν Σεντίν, Νεζαλ Ακ και Ακαμπέι Γκιουζέλ) με βασικό όργανο τον ήδη αποβιώσαντα Πασκάλ και με ηγετικά στελέχη το μη συλληφθέντα Ουρχάν τουρκικής καταγωγής και απόντα κατηγορούμενο Ογκάογλου, εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από το 2013.Ήταν επιχειρησιακά δομημένη ομάδα».

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην ποσότητα του φορτίου της ηρωίνης, που έχει αμφισβητηθεί, εάν ήταν 2,1 ή 3 τόνοι, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Το πλοίο φορτώθηκε με 2,1 τόνους αλλά κατά τον κ. Γιαννουσάκη με 3 τόνους ηρωίνη”.