ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ BLOG //dikografies.blogspot.com//
από τη ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ. mbenea5@gmail.com//. Κάθε Δευτέρα (22.00) live στην υβριδική τηλεόραση του ΣΚΑΪ και σε μαγνητοσκόπηση (00.45) στον ΣΚΑΪ. Καθημερινά στο iEidiseis.gr. και στο monobala.gr και κάθε Κυριακή στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ και στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020
"Να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία"!
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕπρέπει να επιβάλει κυρώσεις στηνΤουρκία, για τηντακτική που ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο:
Αυτή είναι η άποψη της συντριπτικής πλειονότητας (93%) όσων συμμετείχαν στη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research, το πρώτο από τα τρία μέρη της οποίας παρουσιάζει σήμερα τοimerisia.gr.
Ερευνα Kάπα Research: Η Σύνοδος Κορυφής να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία
Πώς κρίνουν οι πολίτες τη στάση των μεγάλων δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά, ποια χώρα έπρεπε να είναι σύμμαχος της Ελλάδας τη δεδομένη χρονική στιγμή και ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς ηγέτες. Το imerisia.gr δημοσιεύει σήμερα το πρώτο από τα τρία μέρη της μεγάλης έρευνας της Κάπα Research
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕπρέπει να επιβάλει κυρώσεις στηνΤουρκία για τηντακτική που ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο: Αυτή είναι η άποψη της συντριπτικής πλειονότητας (93%) όσων συμμετείχαν στη μεγάληέρευνατηςΚάπα Research, το πρώτο από τα τρία μέρη της οποίας παρουσιάζει σήμερα τοimerisia.gr. Μεταξύ των ερωτήσεων στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες ήταν τοπώς κρίνουν τη στάση των μεγάλων δυνάμεων απέναντι στα ελληνοτουρκικά, ποια χώρα θεωρούν ότι θα έπρεπε να είναι σύμμαχός μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, ποιοι είναιοι πιο δημοφιλείς ηγέτες παγκοσμίως, πώς θα διαχειριστεί την ελληνοτουρκική κρίση ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, αλλά και το πώς θα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίαςεάν δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έρευνα της Κάπα Research διενεργήθηκε το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1.010 άτομα (άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω) και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Συντριπτικό «ναι» για κυρώσεις στην Τουρκία
«Κατά την άποψή σας, στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ.: διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες) των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει ή όχι να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την τακτική που ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο;», ήταν μία από τις σημαντικές ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Κάπα Research.Σε συντριπτικό ποσοστό 93%οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, με μόλις ένα 4% να διαφωνεί.
Όσον αφορά το πώς θα αντιμετωπίσει ο Τζο Μπάιντεν το θέμα των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας, το μεγαλύτερο ποσοστό (47%) των ερωτηθέντων θεωρεί ότιο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα τηρήσει ουδέτερη στάση, με ένα 30% να εκτιμά ότι θα θα ευνοήσει τα συμφέροντα και τις θέσεις της χώρας μας και ένα 15% να θεωρεί ότι θα ευνοήσει την Τουρκία.
Το έργο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Στην ερώτηση «Πώς κρίνετε το έργο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στα ελληνοτουρκικά;», ποσοστό 56% το κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά (30% θετικά, 26% μάλλον θετικά) και το 40% το αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.
Οι πιο επιθυμητές χώρες-σύμμαχοι
Στο ερώτημα «Αυτή την περίοδο, με ποια από τις παρακάτω χώρες θα πρέπει να είναι σύμμαχος η Ελλάδα;», οι πολίτες σε ποσοστό 70% «ψηφίζουν« Γαλλία, με το 59% να θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι ο πιο επιθυμητός σύμμαχος. Έπονται η Ρωσία με 38% και η Κίνα με 26%, ενώ μόλις το 7% θεωρεί ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ο πιο επιθυμητός σύμμαχος της Ελλάδας τη δεδομένη χρονική περίοδο.
Δημοφιλία χωρών - μεγάλων δυνάμεων
«Θετική ή μάλλον θετική» γνώμη για τη Γαλλία έχει σχηματίσει το 72% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με ένα 46% θετικής ή μάλλον θετικής γνώμης και τη Ρωσία να συγκεντρώνει ένα ποσοστό 40% θετικών γνωμών. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει η Γερμανία, καθώς ένα ποσοστό 72% των ερωτηθέντων έχει σχηματίσει «αρνητική ή μάλλον αρνητική» γνώμη για τη χώρα.
Δημοτικότητα ηγετών
Όσον αφορά τη δημοτικότητα των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων της υφηλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συγκεντρώνει ποσοστό 68% θετικών και μάλλον θετικών γνωμών, ευρισκόμενος στην κορυφή της σχετικής λίστας με τους πιο δημοφιλείς ηγέτες παγκοσμίως. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ακολουθεί με διαφορά 16 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 52% εκφράζουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον νέο «πλανητάρχη», την ίδια ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει ποσοστό 37% θετικών ή μάλλον θετικών γνωμών. Στον αντίποδα, τη χειρότερη άποψη για παγκόσμιο ηγέτη έχουν οι ερωτηθέντες για τον Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας συγκεντρώνει ποσοστό 81% όσον αφορά τις αρνητικές ή μάλλον αρνητικές γνώμες, με ένα ποσοστό μόλις 14% να έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη για το πρόσωπό του. Αρνητική γνώμη εκφράζουν οι πολίτες και για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και για τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Την Α. Μέρκελ κρίνει αρνητικά το 78% των ερωτηθέντων, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ντ. Τραμπ να είναι 76%.
Πού... πηγαίνει η ανθρωπότητα
Στην ερώτηση «Κατά τη γνώμη σας, η ανθρωπότητα πηγαίνει προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;», οι πολίτες σε ποσοστό 66% θεωρούν ότι η ανθρωπότητα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, με το 25% να θεωρεί πως πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση και ένα 9% να λέει «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».
Η κατασκοπεία και οι διεθνείς σχέσεις
Τον ρόλο της τεχνολογίας στη διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων σήμερα επισημαίνουν οι πολίτες. Στην ερώτηση «Κατά την άποψή σας, έχει ενισχυθεί ή έχει περιοριστεί ο ρόλος καθενός από τα παρακάτω στις σχέσεις μεταξύ των κρατών τα τελευταία χρόνια;», το 57% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο ρόλος της τεχνολογίας έχει ενισχυθεί, με ένα 44% να εκτιμά ότι έχει ενισχυθεί και ο ρόλος της «συλλογής πληροφοριών-κατασκοπείας» και μόλις το 14% να θεωρεί ότι έχει ενισχυθεί ο ρόλος του πολιτισμού στη διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων.
ΗΠΑ: Μπάιντεν vs Ομπάμα
Ενδιαφέρον στην έρευνα της Κάπα Research παρουσιάζει και η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν, συγκρινόμενη με αυτήν του Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν αναλάβει την προεδρία στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Τζο Μπάιντεν, λίγες ημέρες πριν ορκιστεί ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν στο αντίστοιχο διάστημα πριν από 12 χρόνια (το 2008) ο Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωνε το 71% των θετικών γνωμών.
Η αξιολόγηση των Φον ντερ Λάιεν και Μαργαρίτη Σχοινά
Πρόσφατα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 44% κρίνουν θετικά το έργο της Επιτροπής, με το 33% να εκφράζει διαφορετική άποψη, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research.
Αντιθέτως, ένα ποσοστό 45% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Μαργαρίτη Σχοινά, με το 33% να εκφράζει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν.
Πανδημία: Τι θα γινόταν εάν ήμασταν εκτός ΕΕ;
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα πώς θα ήταν η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας αν δεν βρισκόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ποσοστό 55% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση, το 24% εκτιμά ότι θα ήταν σε περίπου ίδια κατάσταση, ενώ μόλις ένα 14% πιστεύει ότι η χώρα μας θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, εάν δεν ήταν στην ΕΕ.
Εκλογή Μπάιντεν και Ελλάδα
«Κατά τη γνώμη σας, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είναι μια θετική ή μια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα;» είναι η επόμενη ερώτηση της έρευνας της Κάπα Research, με το 52% να εκφράζει θετική γνώμη και 13% αρνητική ή μάλλον αρνητική.
Πόσο πιθανό είναι πάρει η Κίνα τη θέση των ΗΠΑ;
Όσο για το πόσο πιθανό θεωρούν οι πολίτες το ενδεχόμενο να υποκαταστήσει η Κίνα τις ΗΠΑ ως παγκόσμια υπερδύναμη τα επόμενα χρόνια, το 50% το θεωρεί «πολύ ή αρκετά πιθανό», με το 45% να μην θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.