Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Γιατί ο κ. Αυγενάκης, δεν καταγγέλει στον εισαγγελέα τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αθλητών, που γνωρίζει?


Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, το πρωί της Κυριακής, γιά την υπόθεση των καταγγελιών της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, περί σεξουαλικής  κακοποίησης της, πριν απο 23 χρόνια, υποστήριξε ότι, 
"από όταν ανέλαβε την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, έχει γίνει κοινωνός πολλών προσωπικών ιστοριών αθλητών και αθλητριών" υπονοώντας αντίστοιχα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Γιατί δεν τα κατήγγειλε στον εισαγγελέα ο κ. Aυγενάκης?

Oταν μάλιστα ο νόμος  (Άρθρο 40 - Κώδικας Ποινικής Δικονομίας - Υποχρέωση ιδιωτών), ορίζει ότι: και ο τελευταίος πολίτης, όχι απλώς έχει δικαίωμα, αλλά ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, να το καταγγείλει, τότε γιατί δεν το κάνει ο υπουργός?

Γράφει το άρθρο 40 ΚΠΔ:
"1. Ακόμα και οι ιδιώτες οφείλουν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο, αν αντιληφθούν οι ίδιοι αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως, να την αναγγείλουν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή σε οποιονδήποτε ανακριτικό υπάλληλο· αναγγελία αυτή μπορεί να γίνει εί­τε εγγράφως με μια αναφορά ή προφορικά, οπότε συντάσσεται έκθεση.

2. Στην αναφορά ή την προφορική δήλωση πρέπει να αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν την πρά­ξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.

3. Αν πολλοί πληροφορήθηκαν για την αξιόποινη πρά­ξη, τότε καθένας έχει ξεχωριστά την υποχρέωση αυτή.