Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

"Ταξιδεύει", για τον Αρειο Πάγο το Noor One?


Ολοκληρώθηκε η καθαρογραφή της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, με την οποία "έσπασαν" τα ισόβια, για τους καταδικασθέντες, γιά τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης, με το πλοίο "Noor One", αλλά και απαλλάχθηκαν τρεις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού Αιμίλιος Κοτσώνης..

θα ασκήσει αναίρεση ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας?

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθαρογραμμένη απόφαση διαβιβάστηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη, η οποία το είχε ζητήσει με έγγραφο της από την πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως του Εφετείου Πειραιά Αγγελική Κόφφα.

Η κ. Τσιρώνη ανέφερε στο έγγραφό της ότι,, ζητούσε τη δικαστική απόφαση για "δικές της ενέργειες".

Ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν από την Εισαγγελική Αρχή;

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά μπορεί να διαβιβάσει στον Άρειο Πάγο την απόφαση του δικαστηρίου, που αφορά το μεγαλύτερο φορτίο ηρωίνης που πέρασε από την Ελλάδα και την Ευρώπη, προκειμένου, να ασκηθεί αναίρεσή από τον Άρειο Πάγο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί των ελαφρυντικών που χορηγήθηκαν στους καταδικασθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι, με την απόφασή του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, είχαν απαλλαγεί τρεις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Αιμίλιος Κοτσώνη, γιά τον οποίον το δικαστήριο είχε «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε τονίσει επί λέξει η πρόεδρος εφετών Μαρία Κουφούδη κατά την ανακοίνωση της απόφασης.

Επίσης, είχε αθωωθεί ο φερόμενος ως υποναυλωτής του «Noor 1», στέλεχος εταιρείας πετρελαιοειδών Βασίλειος Κουρούβανης κατά πλειοψηφία 4-1, καθώς ο εφέτης Νικόλαος Κουτρούμπας μειοψήφησε έχοντας την άποψη πως πρέπει να καταδικαστεί, όπως και πρωτόδικα.

Υπενθυμίζεται ότι, πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά είχε καταδικάσει τον Αιμ'ιλιο Κοτσώνη και το Βασίλη Κουρούβανη, για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Επιπλέον, τόσο η εισαγγελέας της Έδρας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου Μαρία Τρουπή, όσο και η εισαγγελέας της Έδρας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου είχαν ζητήσει, να καταδικαστούν οι Κοτσώνης και Κουρούβανης ως αυτουργοί της μεταφοράς του φορτίου ναρκωτικών.

Παράλληλα, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Βλάχου είχε προτείνει να καταδικαστούν οι Κοτσώνης-Κουρούβανης, που τελικά απαλλάχτηκαν.

Ενώ γιά τους Ευθύμιο Γιαννουσάκη και Γεώργιο Μπουρδούβαλη, γιά τους οποίους με απόφαση του δικαστηρίου "έσπασαν" τα ισόβια, η εισαγγελέας είχε τονίσει στην αγόρευση της ότι:

«Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει στον... κεντρικό ρόλο του Αιμίλιου Κοτσώνη, υποστηρίζοντας:

«Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι όλοι μαζί μερίμνησαν από κοινού για τη συνεκμετάλλευση του “Noor 1” με προορισμό τα Εμιράτα για μεταφορά πετρελαίων κυρίως από το Ιράν. Υλοποιείται η συνεργασία των 4 για συνεκμετάλλευση, ετοιμάζονται και υπογράφουν τα έγγραφα. Kαταγράφονται και σε τηλεφωνικές συνομιλίες. Η μεταξύ τους συνεργασία και κυρίως ο ρόλος του Κοτσώνη καταδεικνύουν ότι είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της συμφωνίας, που δεν επιθυμεί να εμφανίζεται και μέχρι σήμερα δεν αποδέχεται».

Ο Άρειος Πάγος μπορεί επίσης, να εξετάσει να εξετάσει, εαν καλώς χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη, που είχε αποτέλεσμα, να «σπάσουν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο στους Ευθ. Γιαννουσάκη, Γ. Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου κατέληξε η ηρωίνη από το «Noor 1».

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, είχε μειοψηφίσει ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικού, καθώς είχε την άποψη πως δεν έπρεπε να δοθεί στους καταδικασθέντες,

Η απόφαση για τη χορήγηση του ελαφρυντικού αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο, με σύμφωνη γνώμη και της εισαγγελέα κ. Βλάχου.