Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Τρίτωσε... για Noor One


Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης ξαναμπαίνει η υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης, με το πλοίο Noor One", καθώς ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έδωσε παραγγελία, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο  αναίρεσης στην απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που απάλλαξε τρεις κατηγορούμενους, ενώ χορήγησε ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες, με αποτέλεσμα να "σπάσουν" οι ποινές των ισοβίων, που τους είχαν επιβληθεί πρωτόδικα.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που φτάνει τις 1.500 σελίδες, καθαρογράφτηκε στις 13 Απριλίου και δύο ημέρες αργότερα διαβιβάστηκε υπηρεσιακά από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο προς τον κ. Πλιώτα η κ. Τσιρώνη αναφέρει ότι, διαβιβάζει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για να διερευνηθεί η ορθότητα της δικαστικής κρίσης, προς δύο κατευθύνσεις:

  • Ως προς το απαλλακτικό σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν το πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού Αιμίλιος Κοτσώνης, ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης και ο πρώην πλοιοκτήτης του πλοίου Παναγιώτης Φάρος.

Υπενθυμίζεται πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε απαλλαγεί, με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε επισημάνει  η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη.

Ο Β. Κουρούβανης ο οποίος θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία (4-1).

Αντίθετα ο Π. Φάρος είχε αθωωθεί παμψηφεί χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Την ενοχή των Κοτσώνη-Κουρούβανη είχε προτείνει η Εισαγγελέας της Έδρας του δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου, κρίνοντας πως μαζί με τους καταδικασθέντες Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεων τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα».

Με τη χορήγηση του ελαφρυντικού «έσπασαν» τα ισόβια της ποινής,  που είχαν επιβληθεί στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, τον Γεώργιο Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους, οι οποίοι βοήθησαν στη  μεταφορά των ναρκωτικών στο εξωτερικό. 

Ηδη ο Μάκης Γιαννουσάκης έχει  αποφυλακιστεί, με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ήτοι 6,5 χρόνια φυλακής, με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερών εργασίας του στη φυλακή.

Ο κ. Πλιώτας όρισε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος μελετάει τη δικογραφία και θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα, να κρίνει περί αναίρεσης ή όχι.