Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Θύμα οπαδικής βίας περιμένει 4 χρόνια για τη δίκη: Δέχθηκε 9 μαχαιριές!


Την ώρα, που η Κυβέρνηση ανακοινώνει το νέο πακέτο μέτρων, για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, αποκαλύπτεται μία ακόμη υπόθεση - καρμπόν με την επίθεση στον Αλκη και τους φίλους του, που εκκρεμεί επί τέσσερα χρόνια στη Δικαιοσύνη.

Θύμα, 21χρονος (τότε) φοιτητής, γόνος παλιού αθλητικού παράγοντα, που δέχτηκε επίθεση στη Θεσσαλονίκη από τέσσερεις μαυροντυμένους κουκουλοφόρους, οι οποίοι του έριξαν εννέα μαχαιριές, μία εκ των οποίων και στο ήπαρ, τον χτύπαγαν με σφυρί στο κεφάλι και όταν σωριάστηκε τον κλώτσαγαν στο πρόσωπο.

Ο νεαρός, που θα μπορούσε να έχει την τύχη του Αλκη, αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα, πρόσωπο με πρόσωπο με τους κατηγορούμενους, που δικάζονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, από κοινού, και κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο φοιτητής σώθηκε από θαύμα, καθώς επενέβησαν περίοικοι, φωνάζοντας και απειλώντας ότι, θα καλέσουν την αστυνομία, ενώ την ίδια ώρα αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα το επεισόδιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα φέρονται να έχουν καταγραφεί στο βίντεο, λίγο πριν οι δράστες εγκαταλείψουν αιμόφυρτο τον 21χρονο, ένας εξ αυτών σκύβει προς το μέρος του, βγάζει το καπέλο του και αποκαλύπτει το πρόσωπό του!

Περίοικος έδεσε με πανί το πόδι του θύματος, για να σταματήσει η αιμορραγία και άμεσα έφτασε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τον παρέλαβε και τον μετέφερε στα Επείγοντα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, όπου δέχθηκε άμεση ιατρική βοήθεια.

Η αιματηρή επίθεση έγινε στις 12 Ιουνίου 2018, στις 7.45 το πρωί, όταν ο 21 ετών τριτοετής φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, βγήκε από το σπίτι του, για να πάει στη Σχολή του.
Δύο λεπτά αργότερα, μπαίνοντας στο όχημα και πριν προλάβει να το θέσει σε κίνηση, νιώθει ξαφνικά ένα χέρι να τον τραβάει από την μπλούζα και να τον ρίχνει απότομα στο έδαφος.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα βρεθεί περικυκλωμένος από συνολικά τέσσερα μαυροντυμένα άτομα, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με καπέλα τζόκεϊ, κουκούλες ή και περιλαίμια.

Ανήμπορος να αντιδράσει, δέχτηκε τουλάχιστον εννέα μαχαιριές, χτυπήματα με σφυρί στο κεφάλι και αλλεπάλληλες κλωτσιές στο πρόσωπο.

Αξιοποιώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, βίντεο και φωτογραφίες, αλλά και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, καθώς επίσης και εργαστηριακές εξετάσεις βιολογικού υλικού των δραστών, οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση, ταυτοποιώντας τους τέσσερις δράστες (νεαρής ηλικίας ημεδαποί) και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη.

Μετά από από συνεχείς αναβολές - και λόγω της πανδημίας, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στο ΜΟΔ Θεσσαλονίκης.

Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για «ενέδρα» και «καλά οργανωμένη επίθεση», ενώ οι κατηγορούμενοι περιγράφονται ως οπαδοί, με ενεργό δράση στα γήπεδα και αδιάλειπτη συμμετοχή στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις της ομάδας, εντός κι εκτός έδρας.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι, σκοπός της αιματηρής επίθεσης ήταν, να «δώσουν ένα μάθημα» στο θύμα, υποστηρικτή αντίπαλης ομάδας, ενώ σχετικά με την κίνηση ενός εκ των δραστών να βγάλει το καπέλο αποκαλύπτοντας στο θύμα το πρόσωπό του, επισημαίνεται ότι η ενέργεια αυτή έγινε «θεωρώντας προφανώς ότι (το θύμα) δεν θα ήταν σε θέση να τον αναγνωρίσει, καθώς θα είχε χάσει τη ζωή του, όταν θα ολοκλήρωναν την πράξη τους».

Διαφορετική προσέγγιση ως προς τον χαρακτηρισμό της αποδιδόμενης πράξης παρουσιάζει η εισαγγελική πρόταση, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το Δικαστικό Συμβούλιο, που παρέπεμψε την υπόθεση στο ακροατήριο του Κακουργιοδικείου.

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να παραπεμφθούν οι δράστες για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, κατά συναυτουργία, εστιάζοντας στην έλλειψη ανθρωποκτόνου δόλου.

«Η αριθμητική τους υπεροχή, τα μέσα που χρησιμοποίησαν και ο τρόπος δράσης, ήταν ικανά, εφόσον το επιδίωκαν, να οδηγήσουν εν ριπή οφθαλμού στον θάνατο», αναφέρεται στην πρότασή της, ενώ τα χτυπήματα χαρακτηρίζονται ως συγκρατημένα και στοχευμένα, έτσι ώστε να μην επέλθει ο θάνατος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της έλλειψης ανθρωποκτόνου δόλου, συνηγορεί, κατά την ίδια πρόταση, η κίνηση με το τζόκεϊ, η οποία ερμηνεύεται ως κίνηση να «αποτυπώσει ο παθών στην μνήμη του τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, επιζητώντας ηθελημένα την αναγνώρισή του όταν θα ανάρρωνε πλήρως, σε ένδειξη υπεροχής, κύρους και τόλμης, στοιχεία που δεν θα είχαν νόημα σε περίπτωση θανάτωσης».

Ο δικαστικός φάκελος της υπόθεση αναδεικνύει και την πτυχή του νόμου της σιωπής, που κυριαρχεί στα αδικήματα οπαδικής βίας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο παθών στην κατάθεση του φέρεται ότι, είπε ελάχιστα για το συμβάν, επιχειρώντας να αποσιωπήσει τα γεγονότα.

Κατέθεσε, μάλιστα, ότι δεν κατάλαβε εάν οι δράστες ήταν Έλληνες ή αλλοδαποί διότι σε ανύποπτο χρόνο μίλησαν σε ξένη γλώσσα.

Απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι στην ανακρίτρια, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και δήλωσαν ότι, βρέθηκαν τυχαία στο σημείο έπειτα από διασκέδαση.

Δύο από αυτούς ωστόσο παραδέχτηκαν ότι, τις προηγούμενες μέρες είχε ξεκινήσει μία αψιμαχία με το θύμα, για την οποία όμως δεν θυμούνταν πολλά.

Είχαν αφεθεί ελεύθεροι, υπό τον όρο της εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους.