Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Noor One: O Aρειος Πάγος θα αποφασίσει, εάν θα ξαναγίνει η δίκη από την αρχή!

Ο Αρειος Πάγος θα αποφασίσει τους επόμενους μήνες, εάν θα ξαναδικαστεί από την αρχή η υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor One και κυρίως, εάν θα ξανακαθίσουν στο εδώλιο οι δύο εκ των κατηγορουμένων, που είχαν αθωωθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα στο 5ο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που θα πρέπει να αποφασίσει, εάν είχε δίκιο η Αντεισαγγελέας ΑΠ Αναστασία Δημητριάδη, η οποία είχε ασκήσει αναίρεση, ως προς την απαλλαγή δύο εκ των κατηγορουμένων και τη χορήγηση ελαφρυντικών στους υπόλοιπους επτά.

Παράλληλα αναίρεση έχουν υποβάλλει και οι καταδικασθέντες, οι οποίοι προσδοκούν σε ακόμη ευνοικότερη μεταχείριση.

Το δικαστήριο, υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου ΑΠ Μαρίας Βασδέκη και μέλη τις Αρεοπαγίτες Ζαμπέτα Στράτα και Μαρία Λεπενιώτου (σ.συ είχε προεδρεύσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής), εξέτασε την αναίρεση της Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Αναστασίας Δημητριάδου, η οποία έχει ζητήσει να ξαναδικαστούν οι δύο κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν, καθώς και οι εννέα καταδικασθέντες, στους οποίους είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Η αντεισαγγελέας  Αρείου Πάγου Αριστέα Θεοδόση, που ήταν στην Έδρα σήμερα, συμφώνησε με την πρόταση της Αντεισαγγελέα ΑΠ Αναστασίας  Μασούρα ως προς την απόρριψη των αναιρέσεων των τριών κατηγορουμένων, ενώ ζήτησε να γίνει δεκτή η αναίρεση μόνο ως προς το αίτημα του Ευθύμιου Γιαννουσάκη γιά την επιμέτρηση της ποινής του, λόγω ισχύος επιεικέστερης διάταξης, όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας που τροποποιήθηκε το 2019.

Εφόσον ξαναδικαστούν και χάσουν το ελαφρυντικό, τότε κινδυνεύουν με ισόβια οι καταδικασθέντες Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης και τρεις Τούρκοι συγκατηγορούμενοί τους, καθώς και με πολυετείς καθείρξεις ένας Ιρανός και ένας Έλληνας ,οποίοι έχουν ήδη αποφυλακιστεί, έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής που τους είχε επιβληθεί.

Εάν γίνει δεκτή η αναίρεση της κ. Δημητριάδου ως προς το σκέλος της απαλλαγής των δύο κατηγορουμένων, τότε θα καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι Αιμίλιος Κοτσώνης και Βασίλειος Κουρούβανης.

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης, ήταν συνεργάτης του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και είχε αθωωθεί ομόφωνα «με ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε επισημάνει στην ανακοίνωση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, παρότι η εισαγγελέας της Έδρας, Βασιλική Βλάχου, είχε ζητήσει την ενοχή του, θεωρώντας τον ως κεντρικό πρόσωπο στην εκμετάλλευση του «Noor 1».

Ο Βασίλειος Κουρούβανης, που ήταν ο υποναυλωτής του «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, είχε απαλλαγεί με πλειοψηφία 4-1.

Εκτός από την αναίρεση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασίας Δημητριάδου, το Ε' Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου εξέτασε, επίσης, τις αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσαν οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης και Γεώργιος Μπουρδούβαλης, που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών, και πρώην συνεργάτης του Γιαννουσάκη, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών.

Ο πρώην συνεργάτης του Γιαννουσάκη και ο Γιώργος Μπουρδούβαλης προσέφυγαν υποστηρίζοντας πως δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία η απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.

Ο Γ. Μπουρδούβαλης προσέφυγε, επιπλέον, υποστηρίζοντας την απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, ισχυριζόμενος ότι στερήθηκε του δικαιώματος υποβολής ερωτήσεων σε μάρτυρα.

Ο συνήγορος του Μπουρδούβαλη, Παύλος Σαράκης, υποστήριξε ότι, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο με το οποίο να μην επιβεβαιώνεται ο σύννομος βίος του εντολέα του.

Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης υπέβαλε αίτηση αναιρέσεως της δικαστικής απόφασης για πέντε λόγους: έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης, απόλυτη ακυρότητα που συνέβη κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας ως προς την απόρριψη του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας και εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικής διάταξης για το ύψος της ποινής.

Στη σημερινή διαδικασία ήταν απόντες οι τρεις Τούρκοι καταδικασθέντες σε 18 έτη κάθειρξη, καθώς και ο Ιρανός που έχει ήδη αποφυλακιστεί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Φίλιππος Φίλιας και Γιάννης Γλύκας, υποστήριξαν πως ο εντολέας τους βοήθησε τις Αρχές με τρεις μυστικές καταθέσεις που έδωσε.

Σε δύο από τις καταθέσεις κατονομάζει τους Τούρκους αποστολείς και παραλήπτες του φορτίου της ηρωίνης Σερίφι Ζιντάστι και Φαρντίν Ριγκαμπάντι.

Ο δεύτερος έχει εκδοθεί στην Ελλάδα, έχει προφυλακιστεί και θα δικαστεί στις 5 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ως αποστολέας και παραλήπτης του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το «Noor 1».

«Η απόφαση του δικαστηρίου δέχεται ότι οδήγησε στη σύλληψη των δύο μεγαλύτερων εμπόρων ναρκωτικών στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Φίλιας.

«Δικαιούνταν δύο ελαφρυντικές περιστάσεις και κινδυνεύει να μην πάρει καμία, αν και εμπράκτως έχει βοηθήσει τις ελληνικές αρχές» συμπλήρωσε ο κ. Γλύκας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αιμίλιου Κοτσώνη, Γιάννης Ηριώτης, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αναίρεση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασίας Δημητριάδη «υπό την επίφαση μη αιτιολογίας. Είναι αόριστη. Δεν λέει πού συνίσταται η έλλειψη αιτιολόγησης της απαλλαγής».

Το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση μέσα στους επόμενους μήνες.