Γιατί οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Ratings Sociological Group), το 70% των Ουκρανών εκτός των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών πιστεύει ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει τελικώς στον πόλεμο με τη Ρωσία, όπως σημειώνει η βραβευμένη Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Μισέλ Γκόλντμπεργκ σε άρθρο της για τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Η ίδια επικαλείται δηλώσεις όπως είναι για παράδειγμα εκείνες της Ολεξάντρα Ουστίνοβα, Ουκρανής βουλευτού που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. «Οι Ουκρανοί έχουμε αποδείξει ότι δεν πρόκειται να πέσουμε και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», διαμηνύει από την πλευρά της η Ουστίνοβα.
Η Ρωσία φαίνεται πως όντως συνάντησε εμπόδια κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Ο ρωσικός στρατός είναι, βέβαια, ισχυρότερος του ουκρανικού και ο Πούτιν έχει τη δύναμη, εάν να το θελήσει, να φέρει την κόλαση στην Ουκρανία, όπως σημειώνει η Γκόλντμπεργκ.
Η πίστη των Ουκρανών
Ωστόσο, η ακλόνητη πίστη των Ουκρανών στην ικανότητά τους να αντισταθούν στη Ρωσία είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, το οποίο δεν είχαν λάβει επαρκώς υπόψη ή είχαν υποτιμήσει όσοι προέβλεπαν μια γρήγορη ρωσική νίκη, συνεχίζει η Γκόλντμπεργκ.
Αυτή ακριβώς η πίστη των Ουκρανών είναι – σύμφωνα με την Αμερικανίδα αρθρογράφο – που έχει κάνει παράλληλα και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να ενωθεί ενάντια στη Ρωσία, αναζωογονώντας έτσι έναν φιλελεύθερο διεθνισμό (liberal internationalism) που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε εξαντλημένος, όπως σημειώνεται.
Στα μάτια της Γκόλντμπεργκ ωστόσο, η ουκρανική αποφασιστικότητα δεν αποτελεί έκπληξη. Όποιος είχε επισκεφθεί το Κίεβο τα τελευταία χρόνια, από το 2014 και έπειτα, μπορούσε να δει – σύμφωνα με την Αμερικανίδα – την περηφάνεια που ένιωθαν οι άνθρωποι για τη νίκη τους ενάντια στον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αν και η ίδια η Γκόλντμπεργκ βέβαια αναγνωρίζει πως ο Γιανουκόβιτς είχε βάσεις υποστηρικτών στα νότια και στα ανατολικά της χώρας.
Επικαλούμενη όσα τις μεταφέρουν Ουκρανοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς, όπως για παράδειγμα η Nataliya Gumenyuk, συγγραφέας του βιβλίου «Lost Island: Tales From the Occupied Crimea» («Το χαμένο νησί: Ιστορίες από την κατεχόμενη Κριμαία»), η Μισέλ Γκόλντμπεργκ υπογραμμίζει πως τόσο η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 όσο και τα γεγονότα του Μαϊντάν του 2014 έχουν ενσταλάξει στους Ουκρανούς την αίσθηση ότι εκείνοι μπορούν να κάνουν πράγματα που θεωρούνταν άλλοτε αδιανόητα όπως για παράδειγμα το να ανατρέψουν έναν δικτάτορα.
Αυτό βέβαια σημαίνει, πάντοτε σύμφωνα με την αρθρογράφο των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ότι ακόμη και αν μια δημοκρατική Ουκρανία δεν αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για τον Πούτιν πριν, τώρα – στον απόηχο της ουκρανικής αντίστασης κατά της ρωσικής εισβολής – αποτελεί, κι αυτό επειδή η επιβίωσή της θα σήμαινε την ταπείνωση του Ρώσου προέδρου.
Ο ιδεαλισμός πολλών Ουκρανών έχει αποδειχθεί ισχυρό όπλο στα χέρια τους, σημειώνει η Μισέλ Γκόλντμπεργκ.
Οι πιθανότητες εξακολουθούν, βέβαια, να είναι σε βάρος τους. Αλλά η αποφασιστικότητά τους τους έδωσε μια ευκαιρία, καταλήγει.
Πηγή: the New York Times