Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Αθωώθηκε ο Γιώργος Μπουρδούβαλης


Αθωώθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο εκ των καταδικασθέντων στην υπόθεση του Noor 1 Γιώργος Μπουρδούβαλης, που ήταν κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση, με μηνυτή το Στέλιο Γιαννουσάκη, αδελφό του επίσης καταδικασθέντα και πρωταγωνιστή της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης, Μάκη Γιαννουσάκη.

Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, που συνεχίζει να εκτίει ποινή κάθειρξης στις Φυλακές Πάτρας, ενώ πρόσφατα είχε νοσηλευτεί, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, που υπέστη στη φυλακή, δεν μετήχθη στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από το συνήγορο του Παύλο  Σαράκη.

Ο Στέλιος Γιαννουσάκης, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί στην προηγούμενη δικάσιμο, στις 24 Ιανουαρίου 2022 και είχε τιμωρηθεί από το δικαστήριο,  με φυλάκιση δύο μηνών, για απείθεια, σήμερα ήταν παρών και κατέθεσε.

Είχε μηνύσει τον Γιώργο Μπουρδούβαλη, κατηγορώντας τον ότι, είχε σκοπό να πλήξει την τιμή και την υπόληψη του, επειδή στις απολογίες του, γιά το Noor One, τόσο στην πρώτη δίκη το 2016, όσο και στην εφετειακή το 2017, είχε υποστηρίξει ότι, αυτός ήταν ο υπεύθυνος του πλοίου.

Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης είπε πει, μεταξύ άλλων ότι, βάσει των ναυτιλιακών νόμων υπεύθυνος του πλοίου είναι αυτός, το όνομα του οποίου είναι γραμμένο στο χώρο ενδιαίτησης του πληρώματος και βάσει σχετικής φωτογραφίας είχε υποδείξει τον Στέλιο Γιαννουσάκη, ο οποίος τον μήνυσε στη συνέχεια, γιά συκοφαντική δυσφήμηση.

Μιλώντας τότε στις "Δικογραφίες" από τις φυλακές Πάτρας, ο Γιώργος Μπουρδούβαλης είχε πει:

"Ο κ. Γιαννουσάκης έκανε μηνύσεις εναντίον μου, επειδή είπα, απλά και μόνο αυτό, που ισχύει βάσει του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ), δηλαδή ότι, υπεύθυνος του πλοίου είναι αυτός, του οποίου το όνομα είναι γραμμένο στο χώρο ενδιαίτησης του πληρώματος. Φαίνεται ότι, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Noor One, ενώ ισχύει διεθνώς και μάλιστα το προβλέπει και στην Ελλάδα το Προεδρικό Διάταγμα 56/2004.
Αυτό, γιά το οποίο με κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμηση ο κ. Γιαννουσάκης, ισχύει διεθνώς και μάλιστα επιβλήθηκε το 2000, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Αμερικής, γιά να ελέγχονται τα πλοία".