Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Έρχεται αμφισβήτηση για τα κριτήρια ισοβαθμιών, μια «καυτή πατάτα» για την ΕΠΟ

Μείζον θέμα με τα κριτήρια ισοβαθμιών δημιουργείται στα μπαράζ ανόδου προς τη Σούπερ Λιγκ 2 και τη Γ΄ Εθνική. Και τα δυο διοργανώνονται από την ΕΠΟ, και τα δυο βασίζονται στην ίδια προκήρυξη (προκήρυξη Γ΄ Εθνικής περιόδου 2021-22), και τα δυο διεξάγονται με τους ίδιους όρους (εφτά ομάδες σε πρωτάθλημα του ενός γύρου).

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Με βάση την προκήρυξη, οι ομάδες, που αγωνίζονται για την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ 2, εφτά ομάδες (έξι και ο Μακεδονικός με τη γνωστή υπόθεση της προσφυγής στο CAS από την Κοζάνη), θα καταταγούν βάσει του άρθρου 20, παράγραφος 5 του ΚΑΠ (άρθρο 15 παράγραφος 4 της προκήρυξης). Το αυτό, θα πρέπει να ισχύει και για τις ομάδες που παίζουν αγώνες μπαράζ, στο ειδικό πρωτάθλημα πρωταθλητών ΕΠΣ, για την άνοδο από τα τοπικά στη Γ΄ Εθνική. Εδώ η προκήρυξη δεν αναφέρει κάτι, ωστόσο είναι γνωστό ότι όταν κάτι δεν αναφέρεται στην προκήρυξη, ισχύουν οι διατάξεις του ΚΑΠ, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την ίδια προκήρυξη, για πρωταθλήματα «καρμπόν», από την ίδια διοργανώτρια (ΕΠΟ).

Ωστόσο το πράγμα περιπλέκεται, καθώς με έγγραφό της η ΕΠΟ προς τις εμπλεκόμενες ομάδες, αναφέρει ότι, απαλείφονται τα δυο πρώτα κριτήρια ισοβαθμιών του άρθρου 20 παραγράφου 5 του ΚΑΠ. Ένα έγγραφο το οποίο έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την προκήρυξη και τον ΚΑΠ, το οποίο επικαλείται απόφαση της Ε.Ε./ΕΠΟ, η οποία εγκρίνει εισήγηση της Επιτροπής Διοργανώσεων. Ουσιαστικά δηλαδή, ενώ η προκήρυξη και ο ΚΑΠ αναφέρουν ότι το πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας είναι τα μεταξύ των ισοβαθμούντων παιχνίδια, η ΕΠΟ απαλείφει αυτό το κριτήριο και πηγαίνει απευθείας στο τρίτο, που είναι η συνολική διαφορά τερμάτων.

Το θέμα, θα μπορούσε να πάρει τεράστιες διαστάσεις αν προκύψει τέτοια ισοβαθμία και κάποια ομάδα από τη Σούπερ Λιγκ 2 δεν πάρει πιστοποιητικό και πρέπει να αντικατασταθεί. Ίσως δεν θα ασχοληθεί κανένας, επειδή δεν θα υπάρξει τέτοια ισοβαθμία. Ωστόσο, μπορεί στη Σούπερ Λιγκ 2 της νέας σεζόν να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, έχει ήδη υπάρξει όμως στους ομίλους των αγώνων για την άνοδο από τα τοπικά προς τη Γ΄ Εθνική. Μάλιστα κάποιες ομάδες φέρεται να ψάχνονται ήδη να προσφύγουν για το θέμα αυτό στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Στον 5ο όμιλο, την Κυριακή διεξάγεται η τελευταία αγωνιστική.

Σε περίπτωση που ο Παλληξουριακός νικήσει τον ΑΠΣ Πάτραι, ανεβαίνει στη Γ΄ Εθνική. Με βάση την επιστολή που έχει στείλει η ΕΠΟ στις ομάδες, μένει εκτός της ανόδου ο Πανηλειακός, ο οποίος έχει ρεπό και δεν μπορεί να πάρει άλλους βαθμούς. Εάν εφαρμοστεί το άρθρο 20, παράγραφος 5 του ΚΑΠ, τότε προβιβάζεται ο Πανηλειακός και μένει εκτός ο ΑΠΣ Πάτραι, καθώς μπορεί ο Πανηλειακός να υστερεί στη συνολική διαφορά τερμάτων, υπερτερεί του ΑΠΣ Πάτραι όμως στα μεταξύ των τριών ισοβαθμούντων παιχνίδια. Το θέμα ήδη στον Πανηλειακό έχουν αρχίσει να το «σκαλίζουν» και για έναν άλλο λόγο. Ότι το έγγραφο αυτό, με το οποίο γίνεται η αναφορά στα κριτήρια, εστάλη μετά τη διεξαγωγή και της έκτης αγωνιστικής, δηλαδή μια μέρα μετά το τελευταίο παιχνίδι του Πανηλειακού, όταν ουσιαστικά για εκείνον είχαν τελειώσει τα παιχνίδια μπαράζ (όπως είπαμε ο Πανηλειακός έχει ρεπό την Κυριακή).

Και το ερώτημα που τίθεται είναι ξεκάθαρο. Πάνω σε ποια νομική βάση προχώρησε η ΕΠΟ σε αυτή την απόφαση. Αποτελεί εισήγηση της νομικής της υπηρεσίας; Με ποια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εγκρίθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Διοργανώσεων. Και αφού όλα έγιναν όπως έγιναν, γιατί το χαρτί στις ομάδες που εμπλέκονται δεν έφτασε έγκαιρα και πριν ξεκινήσουν τα παιχνίδια, αλλά έφτασε μετά τη διεξαγωγή της προτελευταίας αγωνιστικής.

Επισυνάπτουμε απόσπασμα της προκήρυξης, του άρθρου 15, καθώς και την επιστολή που έστειλε η ΕΠΟ στις εμπλεκόμενες ομάδες στα μπαράζ πρωταθλητών ΕΠΣ, στις αρχές αυτής της εβδομάδας.