Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Απέρριψαν την αίτηση αποφυλάκισης Μπουρδούβαλη, ενώ έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του!


Είναι ανήκουστο! 

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πατρών απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του κατηγορούμενου, για την υπόθεση του Noor One Γιώργου Μπουρδούβαλη, παρά το ότι, συγκεντρώνει όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προυποθέσεις, για την υπό όρους απόλυση του από τις φυλακές, καθώς έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής των 18 ετών και έχει και τα ανάλογα μεροκάματα.

Οι δικαστές Ελένη Ταπεινού, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Αθανάσιος Τζιούμης Πλημμελειοδίκης - Εισηγητής και Μιχαήλ Πηλιχός Πλημμελειοδίκης, απέρριψαν την αίτηση του Γιώργου Μπουρδούβαλη, με το σκεπτικό ότι, έχει παλιά πειθαρχική ποινή γιά απείθεια στις φυλακές, η οποία ωστόσο έχει παραγραφεί!

Το περίεργο είναι, όπως αναφέρεται στο βούλευμα 255/2022 του συμβουλίου πλημμελειοδικών ότι, οι δικαστές παραδέχονται πως " από το βιβλίο Ηθικού Ελέγχου του Καταστήματος Κράτησης Πατρών, ο αιτών (Γ. Μπουρδούβαλης)  κατά το χρόνο κράτησης του, δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά και έχει επιδείξει καλή διαγωγή".

Αναφέρονται επίσης στην έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, που βεβαιώνει ότι, στις φυλακές εργάζεται ως βοηθός ηλεκτρολόγου, έχει οικογένεια και μόνιμη διεύθυνση στην Αθήνα, ενώ έλαβε δύο τακτικές άδειες  και επέστρεψε κανονικά στις Φυλακές.

Παρά ταύτα, το δικαστικό συμβούλιο κρίνει, χωρίς να το αιτιολογεί, πως "οι ενδείξεις ηθικής βελτίωσης, που παρουσιάζει ο αιτών - κρατούμενος, κατά τα τελευταία έτη, δεν είναι στο παρόν στάδιο ικανές, να στηρίξουν την πεποίθηση ότι, αυτός έχει πράγματι σωφρονιστεί και δεν αποτελεί πλέον πηγή κινδύνου για το οργανωμένο κοινωνικό σύνολο, ώστε να προσδοκάται βάσιμα ότι, σε περίπτωση απόλυσης του υπό όρους, δεν θα τελέσει νέα εγκλήματα". 

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό των δικαστών "το παραπάνω πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο μπορεί μεν να έχει ήδη παραγραφεί (από την 16.4.2020), λόγω παρόδου έξι μηνών από την επιβολή της ποινής και να έχει παρέλθει μέχρι σήμερα ικανό χρονικό διάστημα, πλην όμως δεν μπορεί, παρά  να ληφθεί υπόψη, για τη γενικότερη διαγωγή του... αφετέρου η φύση και το είδος του παραπτώματος (απείθεια), καταδεικνύει εκ μέρους του κρατούμενου, μιά περιφρόνηση και αδιαφορία, για την τήρηση των κανόνων δικαίου. Συνεπώς δεν παρέχει ακόμη σαφείς ενδείξεις ότι, μπορεί να επανενταχθεί στην κοινωνία, μετά την απόλυση του από τις φυλακές και με το δεδομένο αυτό, η συνέχιση της κράτησης του, για ειδικοπροληπτικούς λόγους, εξακολουθεί προς το παρόν, να είναι αναγκαία".

Να σημειωθεί ότι, η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών Μαρία Ρηγοπούλου είχε προτείνει, να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης του Γιώργου Μπουρδούβαλη, που είναι ο μοναδικός εκ των καταδικασθέντων, για την υπόθεση του Noor One, που εξακολουθεί να κρατείται, ενώ πρόσφατα υπέστη εγκεφαλικό στις φυλακές και νοσηλεύτηκε επί δύο μήνες.