Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι, εγχειρίστηκε με επιτυχία, γιά καρκίνο στους λεμφαδένες!


Ανακοίνωση, γιά την πορεία της υγείας του εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας, που όπως αναφέρει εγχειρίστηκε, γιά καρκίνο στους λεμφαδένες.

Αναφέρει:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ

Ποτέ δεν περίμενα ότι, η υγεία μου θα ενδιέφερε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους και θα ήταν πρώτη είδηση στη τηλεόραση, ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο στον τύπο και στα site.

Δημοσιοποιήθηκαν ακραίες υπερβολές.

Η αλήθεια είναι η εξής:

Λόγω του γνωστού ατυχήματος με το αυτοκίνητο μου, που η ζωή μου σώθηκε από θαύμα, αντί του ετήσιου γενικού check up, υποβλήθηκα σε ένα έκτακτο έξι μήνες νωρίτερα του προβλεπόμενου.

Διαπιστώθηκε μετά από εξέταση πυρηνικής ιατρικής (PET SCAN) ότι, ο καρκίνος είχε προσβάλει σε εμβρυακό στάδιο τους λεμφαδένες μου.

Το γεγονός απέκρυψα τόσο από τα δυο παιδιά μου όσο και από τους στενούς συνεργάτες του γραφείου μου και αποφάσισα να συνεχίσω την καθημερινή παρουσία μου στα δικαστήρια,  αλλά και να προεδρεύω συνεδρίων ποινικού δικαίου, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, μέχρι τις καλοκαιρινές δικαστικές διακοπές ώστε να διεξαγάγω σημαντικές ποινικές δίκες καθημερινής ρουτίνας, κυρίως με κατηγορούμενους, που έπρεπε να αποφυλακιστούν, αλλά και ορισμένες εμβληματικές δίκες, όπως η υπόθεση Τοπαλούδη, η υπόθεση της Μάνδρας, η υπόθεση του λεγόμενου Ψευτογιατρού, όπου εκπροσωπώ τέσσερα θύματα του, η υπόθεση της Follie Folie, όπου υπερασπίζομαι τον CFO του Hong Kong, η οικογενειακή αντιδικία του εφοπλιστού Γιάννη Λαιμού με το γιο του, η υπόθεση Μπόμπολα κατά Βενιάμη, η ολοκλήρωση της ανακρίσεως για τη
δολοφονία του Άλκη Καμπανού, αλλά και η ολοκλήρωση της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη, γιατί εάν εγχειριζόμουν όταν διαπιστώθηκε η βλάβη της υγείας μου όλες αυτές οι υποθέσεις θα έπρεπε είτε να αναβληθούν, είτε να διακοπούν με κίνδυνο παραγραφών και αποφυλακίσεων λόγω του δεκαοχταμήνου, δημιουργώντας αυτονόητα ακραία αρνητική εικόνα για την λειτουργία της δικαιοσύνης, αφού κανέναν δεν θα ενδιέφερε ο λόγος της αναβολής τους.

Με την ολοκλήρωση της δίκης Λιγνάδη, όπου η 24ωρη αγόρευση μου σε δυο μέρες επιδείνωσε τη κατάσταση της υγείας μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν, εισήχθην στο Νοσοκομείο METROPOLITAN και υπεβλήθην σε εξάωρη εγχείρηση, όπου μου
αφαιρέθησαν με ρομποτική μέθοδο, εκτός των καρκινογόνων, προληπτικά, τριάντα εννέ ακόμη λεμφαδένες.

Αυτό αποφάσισε ο θεράπων ιατρός μου Βασίλης Πουλάκης και οι συνεργάτες του και παρέμεινα στο Νοσοκομείο μέχρι και σήμερα 31/07/2022 με την απόλυτη διαβεβαίωση, μετά και από τα αποτελέσματα των παθολογοανατομικών εξετάσεων, ότι όχι μόνο πλέον δεν υπάρχει στον οργανισμό έστω και το παραμικρό καρκινικό κατάλοιπο, αλλά κυρίως ότι δεν υπάρχει και κανένας κίνδυνος εμφανίσεως νέου καρκινικού δείκτη σε οιοδήποτε μέρος του σώματος (μεταστάσεως) και γι’ αυτό εξήλθα άμεσα από το Νοσοκομείο, με μόνη υποχρέωση την επί μόνο ένα μήνα ανάπαυση μου και την απουσία μου από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς καν την επίσκεψη, σε αυτό το χρονικό διάστημα έστω για μια μέρα στο Νοσοκομείο.

Αυτή η απρόοπτη εξέλιξη στη ζωή μου με βοήθησε να καταλάβω, δυστυχώς με το χειρότερο τρόπο, ποιοι πραγματικά άνθρωποι με αγαπούν και ενδιαφέρονται για μένα και ποιοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, απλώς χρησιμοποίησαν την επιστήμη μου και την ακέραιη προσωπικότητα μου.

Ευτυχώς είμαι τυχερός άνθρωπος και με βοηθάει ο Θεός και η αγάπη των χιλιάδων ανθρώπων, που έχω βοηθήσει.

Αθήνα, 31.7.2022

Με την ευγνωμοσύνη και τις πιο θερμές ευχαριστίες μου σε όλους.

Αλέξης Κούγιας

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΕΞΩΔΙΚΟ για τη ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Σπανέας κατά Καραμάνη


Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Διαιτητών Γιώργος Σπανέας, απέστειλε εξώδικο στον πρόεδρο της ΕΔ/ΟΔΠΕ Ηλία Καραμάνη.

Ιδού:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του Γεωργίου Σπανέα του Βασιλείου, κατοίκου Αγίου Δημητρίου Αττικής, οδός Νικηταρά 13.

ΠΡΟΣ

Τον Ηλία Καραμάνη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος» (Ο.Δ.Π.Α.), κάτοικο Νέου Φαλήρου Πειραιώς, ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ, ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ, ΤΚ 185 47.

Αθήνα 26 Ιουλίου 2022

-----------------------------------------------------------------

Ι. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, με βάση την από 30.6.2022 επιστολή που σας απέστειλα ως Προέδρου του Δ.Σ, της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος» (Ο.Δ.Π.Α.) αιτήθηκα την συγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου, δεδομένου του ότι, παρά τα όσα προβλέπει το καταστατικό του, σχετικά με την ανά μήνα σύγκληση τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου, δεν έχει συγκληθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω Ομοσπονδίας. Ως προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση, έθεσα τα ακόλουθα:

Α. Ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. για τη διαμορφωθείσα κατάσταση σε θέματα που αφορούν την διαιτησία.

Β. Προγραμματισμό ενεργειών για τη διεκδίκηση εφαρμογής των νόμων και ολιστικής μελέτης.

Γ. Αναδιάρθωση του Διοικητικού Συμβουλίου διότι δυσλειτουργεί με το υφιστάμενο σχήμα και

Δ. Την μη διενέργεια μεμονωμένων ενεργειών χωρίς απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Με το ανωτέρω αίτημά μου για σύγκληση έκτακτου Διοικητκού Συμβουλίου, συντάχθηκαν με σχετικές επιστολές τους και άλλα τέσσερα (4) τα μέλη του Διοικηγικού Συμβουλίου και συγκεκιρμένα οι Β. Ράπτης, Σ. Λιόλιος, Γ. Τσιμικλής και Ε. Δημόπουλος.
Δεδομένου του ότι δεν λάβαμε κάποια απάντησή σας, επανήλθα με το ίδιο αίτημα με τις από 12.7.2022 και από 14.7.2022 επιστολές μου.

Επί των ανωτέρω επιστολών μου, απαντήσατε με την υπ΄ αριθμόν πρωτοκόλλου 54/19.7.2022 επιστολή σας, την οποία κοινοποιήσατε σε ................(πού αλλού έχει κοινοποιήσει την επιστολή;;) και ήδη έχει διαρρεύσει στον τύπο και συγκεκριμένα στο διαδικτυακό έντυπο με το όνομα χώρου www.soccerplus.gr, προβήκατε μέσω αναληθών συκοφαντικών και παραπλανητικών ισχυρισμών, σε ευθεία επίθεση εναντίον μου.

Ειδικότερα:

Ι. Ισχυρισθήκατε με την ανωτέρω επιστολή σας, ότι εσείς συντάξατε το καταστατικό της ομοσπονδίας και γνωρίζετε πολύ καλά το περιεχόμενό του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, σίγουρα δεν αναφέρει ότι πέντε μέλη του Δ.Σ. μπορούν να εκβιάσουν τα υπόλοιπα οκτώ, διότι τα πέντε είναι μειοψηφία ενώ τα οκτώ πλειοψηφία.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αναληθώς, παραπλανητικά, κακόπιστα και με σαφή πρόθεση να δυσφημίσετε, τόσο εμένα όσο και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που αιτήθηκαν την σύγκλησή του, μας εμφανίζετε ως μια μειοψηφία που δήθεν παραβαίνει το καταστατικό της Ομοσπονδίας και δήθεν προβαίνει εκβιαστικές ενέργειες, αποσιωπώντας εντελώς το γεγονός ότι, το καταστατικό που διακηρύσσετε ότι συντάξατε, στο άρθρο 18 Κεφάλαιο Β΄ άρθρο 1 αναφέρει ρητά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει έκτακτα μετά από αίτηση τεσσάρων μελών του. Δηλαδή αποσιωπήσατε ότι, το ίδιο το καταστατικό της Ομοσπονδίας διαψεύδει τους αναληθείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας.

ΙΙ. Αναφέρετε στη συνέχεια της επιστολής σας ότι, η Δημοκρατία και η πλειοψηφία δεν εκβιάζονται, υπονοώντας και πάλι σαφώς ότι, δήθεν εγώ και τα προαναφέρομένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, προβαίνουμε σε εκβιαστικές ενέργειες, μόνο και μόνο επειδή «τολμήσαμε» να προβούμε σε μία απολύτως νόμιμη και Δημοκρατική ενέργεια, δηλαδή να αιτηθούμε τη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα πάντα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό της Ομοσπονδίας. Είναι προφανές λοιπόν ότι, με την ανωτέρω δήλωσή σας προσβάλλετε βάναυσα την προσωπικότητά μου, αφού με εμφανίζετε αβάσιμα και αναληθώς ως άτομο που με τη συμπεριφορά του εκβιάζει τους Δημοκρατικούς θεσμούς, κάτι που προφανώς δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

ΙΙΙ. Εν συνεχεία στην επιστολή σας, προβαίνετε σε σχολιασμό των θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση. Αρχικά θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, τα προς συζήτηση θέματα ενός Διοικητικού Συμβουλίου ενός Σωματείου ή μιας Ομοσπονδίας, συζητώνται και αναλύονται, το πρώτον από το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι εκ των προτέρων από τον Πρόεδρό του και μάλιστα με ιδιαίτερα συκοφαντικό και προκλητικό τρόπο. Διότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο, πέραν όλων των άλλων, απαξιώνεται το Διοικητικό Συμβούλιο ως Όργανο Διοίκησης της Ομοσπονδίας και επηρεάζονται με ανεπίτρεπτο τρόπο τα μέλη του.

Πέραν τούτου και επί της ουσίας, αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση και πάλι προβαίνετε σε συσφημιστικούς ισχυρισμούς για το άτομό μου, αναφέροντας επί λέξει ότι «Αισθάνομαι υπερήφανος, αν και μου κόστισε δέκα χρόνια να σε πείσω για την εφαρμογή των ΝΟΜΩΝ».

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εμφανίζετε εμένα ως ένα άτομο με διαρκή παραβατική συμπεριφορά, προσβάλλοντας την προσωπικότητά μου, τον δε εαυτό σας τον αναγάγετε ως δήθεν «σωτήρα» μου, που μου δίδαξε την εφαρμογή των νόμων. Παρά ταύτα, από το περιεχόμενο και μόνο της επιστολής σας, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε ένα καθ΄ όλα νόμιμο αίτημα, προκύπτει αβίαστα ότι εγώ, εν αντιθέσει με εσάς, σέβομαι απόλυτα το νόμο, τις διαδικασίες και τα οριζόμενα στο καταστατικό της Ομοσπονδίας.

ΙV. Επειδή με την ανωτέρω επιστολή σας, προσβάλλετε την προσωπικότητά μου και με δυσφημείτε συκοφαντικά, εν γνώσει της αναλήθειας των σχετικών ισχυρισμών σας.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ για την ανωτέρω παράνομη και δυσφημιστική συμπεριφορά σας, που έχει ως σκοπό την προσβολή της προσωπικότητάς μου, κυρίως δε της τιμής και την υπόληψής μου, όσο και του ήθους μου ως κοινωνικού ανθρώπου γενικώς και ως Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (Ο.Δ.Π.Α.) κατά παράβαση τόσο των διατάξεων των άρθρων 57, 59, 914, 919, 920 και 932 Α.Κ. όσο και αυτών των άρθρων 362-363 του Π.Κ.
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ όπως, εντός πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας:

1. Ανακαλέσετε εγγράφως το περιεχόμενο της ανωτέρω επιστολής σας, με σχετική δήλωση και δια του τύπου.

2) Να απέχετε στο μέλλον από κάθε δημοσίευση, ονειδιστικό χαρακτηρισμό και απαξιωτικό σχόλιο ή δήλωση που αναφέρεται κατά τρόπο άμεσο στην ηθική μου υπόσταση καθώς και στην υπόστασή μου ως Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (Ο.Δ.Π.Α.).

Με την ρητή επιφύλαξη παντός ετέρου νομίμου δικαιώματός μου, αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς αυτόν τον οποίο απευθύνεται, προς γνώσιν του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το κείμενο στις εκθέσεις επιδόσεως που Θα συντάξει.

Ο Πληρεξούσιος δικηγόρος


Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Αίτημα για ταυτόχρονη διερεύνηση των καταγγελιών Ανδρουλάκη και των υποκλοπών στα τηλέφωνα "Δημοκρατίας" και 17 βουλευτών


Αίτημα, μέσω επιστολής, έκανε ο εκδότης των εφημερίδων «δημοκρατία» και «Εστία» , Γιάννης Φιλιππάκης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδρίασε  σήμερα εκτάκτως,  ώστε να διερευνηθεί η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη. 

Στην επιστολή του, ζητάει να εξεταστούν, λόγω συνάφειας των υποθέσεων, και οι υποκλοπές/hacking των λογαριασμών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) τόσο 17 βουλευτών όσο και του ιδίου, στελεχών της εφημερίδας, δικηγόρων και άλλων προσώπων. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η ταυτόχρονη διερεύνηση είναι απαραίτητη για την προστασία των θεσμών, το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και την Ελευθερία του Τύπου».

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις παραπάνω υποκλοπές, περιέχονται τόσο στην ένορκη κατάθεση που έδωσε ο Βρετανός δικηγόρος της «δημοκρατίας», David Ηooper, στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, όσο και στα αντίστοιχα υπομνήματα που κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο.

 Τα στοιχεία αυτά, που βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, αποδεικνύουν τη διάπραξη εγκληματικών υποκλοπών/hacking την περίοδο 2015-2016, όταν η «δημοκρατία» διερευνούσε τη «λίστα Λαγκάρντ».

 Επίσης, υπάρχει πλήθος άλλων ενδείξεων που εδραιώνουν την εικόνα ότι οι παρακολουθήσεις, στην πραγματικότητα συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα του 2019, οπότε και συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, από το FBI, ο φυσικός αυτουργός τους, ο Ισραηλινός ντέντεκτιβ, Αβιράμ Αζάρι. 

Όπως αποκάλυψε στην ελληνικές αρχές ο κ. Hooper, τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν τόσο στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε με το FBI, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, όσο και μέσω των επαφών του με το εξειδικευμένο ινστιτούτο Citizens Lab, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αλλά και στελέχη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Thomson Reuters.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, «λόγω της ταχύτητας ολοκλήρωσης της ανακριτικής διαδικασίας», δεν ήταν δυνατή η δρομολόγηση δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την αποκάλυψη περισσότερων στοιχείων της λεγόμενης “ελληνικής πτυχής” του διεθνούς δικτύου παρακολουθήσεων με κεντρικό πρόσωπο τον Αζάρι. 

Να σημειωθεί ότι ο Αβιράμ Αζάρι ο οποίος είναι προφυλακισμένος από το 2019, ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον του Δικαστηρίου της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης στις 20 Απριλίου 2022 και η ποινή κάθειρξής του θα ανακοινωθεί στις 4:30 μ.μ. της 19ης Οκτωβρίου 2022». Με την ανακοίνωση της ποινής του Αζάρι, θα δοθούν στην δημοσιότητα και όλα τα στοιχεία των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταρχήν έρθει στο φως, εκτός από τα διευθυντικά στελέχη της «δημοκρατίας» και το νομικό επιτελείο της στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα, την χρονική περίοδο 2015-2016, θύματα υποκλοπών μέσω hacking, είχαν πέσει και οι βουλευτές: Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Δαβάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλειος Οικονόμου, Ιωάννης Δέδες, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος, Δημήτριος Κυριαζίδης, Παύλος Βογιατζής, Ροδούλα Ζήση, Αθανάσιος Μπούρας, Θεoδωρος Πάγκαλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Έλενα Ράπτη, Δώρα Αυγερινοπούλου, Διονύσης Σταμενίτης, Γεώργιος Μαυρωτάς.

Ντροπή σας! Ούτε η ΧΟΥΝΤΑ!!! ΒΙΝΤΕΟ)


Δείτε τα βίντεο με την απρόκλητη βία της Αστυνομίας Μητσοτάκη, στην πορεία για τον απεργό πείνας Γιάννη  Μιχαηλίδη








 




Η ανακοίνωση του Γιάννη Μιχαηλίδη, μετά την απεργία πείνας

Aναστέλει και δεν τερματίζει την απεργία πείνας ο Γιάννης Μιχαηλίδης.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ -ΟΧΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ- ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι, διακόπτω αυτόν τον δύσκολο αγώνα, χωρίς να έχω κερδίσει κάτι ουσιαστικό. Ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε αυτός ο αγώνας και δεν σκοπεύω να τον αφήσω ανολοκλήρωτο. Η διακοπή είναι προσωρινή.

Κάποιοι απ’ τους λόγους είναι οι προφανείς. Κάποιοι δεν είναι. Ζητώ συγγνώμη από όσους με στήριξαν, που δεν μπορώ να μοιραστώ τους λόγους δημόσια αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα επανέλθω, θα εξηγήσω αναλυτικά δημοσίως τους λόγους που επέλεξα την προσωρινή διακοπή.
Θα συνεχίσω να διεκδικώ αυτό που δικαιούμαι και ευελπιστώ να μη χρειαστεί να επανέλθω.

Το σύστημα δικαιοσύνης έχει εξευτελιστεί. Μοναδική επιτυχία της απεργίας πείνας μέχρι στιγμής ότι ανέδειξε τις αντιφάσεις του. Όσον αφορά το ανάχωμα που επιχείρησα να βάλω, υπήρξαν οι τοποθετήσεις των νομικών, που μεταβάλλουν το κλίμα που έπαιζε, της λογικής «πέτα τους μέσα και πέτα τα κλειδιά».

Το προσωπικό μου αίτημα όμως παραμένει στον αέρα. Και η δέσμευσή μου ότι δεν θα σταματούσα, αυτή τη στιγμή φαντάζει προδομένη. Αυτό με βαραίνει φυσικά, και ας γνωρίζω ότι η πρόθεσή μου είναι -αν χρειαστεί- να συνεχίσω σε πιο γόνιμο χρόνο στο άμεσο μέλλον.

Αλλά όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ειπωθούν όλα και ελπίζω να μην χρειαστεί να ειπωθούν.

Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους με στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο. Όσους πήραν θέση, όσους τοποθετήθηκαν, όσους υπερέβησαν τους κοινωνικούς τους ρόλους επειδή κυριάρχησε η ενσυναίσθηση. Αλλά κυρίως όσους πάλεψαν με νύχια και με δόντια να σπάσουν την επιβεβλημένη σιωπή, όσους ξυλοκοπήθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όσους ρίσκαραν και όσους πείνασαν στις φυλακές. Στους τελευταίους οφείλω τη ζωή μου. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις να αναστείλω.Αυτά προς το παρόν. Εξακολουθώ να προσβλέπω στην άμεση απελευθέρωσή μου.Όλα συνεχίζονται…

Γιάννης Μιχαηλίδης

Σταμάτησε την απεργία πείνας, συνεχίζει τον αγώνα ο Γιάννης Μιχαηλίδης


Ο Γιάννης Μιχαηλίδης σταμάτησε την απεργία πείνας μετά από 68 ολόκληρες ημέρες!

Η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ σύμφωνα με την προσωπική του γιατρό, "ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα".

Μία μόλις ημέρα μετά τα εκτεταμένα επεισόδια, που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με τη βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής προς κάθε κατεύθυνση, να γίνεται βασικό θέμα συζήτησης στα ΜΜΕ και στα social media, ο Γιάννης Μιχαηλίδης αποφάσισε να τερματίσει την απεργία πείνας, μετά από 68 ημέρες.

Προηγήθηκε η απόφαση του Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, που απέρριψε χτες το αίτημά του αποκαλούμενου «τοξοβόλου του Συντάγματος», ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα του να αποφυλακιστεί με όρους, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις για υφ’ όρων απόλυση (έχει εκτίσει τα 3/5 της 20ετούς ποινής που του έχει επιβληθεί και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση).

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η προσωπική γιατρός του Γιάννη Μιχαηλίδη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση υγείας του αναρχικού απεργού πείνας, αναφέροντας πως έχει επιδεινωθεί ραγδαία, ενώ ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα. Σημειώνει, επιπλέον, πως ακόμα και δύο γουλιές νερό του δημιουργούν αναγωγή.

Σύμφωνα, πάντως, με το lamiareport.gr, μετά την απόρριψη του αιτήματος της υπό όρων αποφυλάκισής του, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ξεκίνησε χθες απεργία δίψας. Περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο, δεν έγιναν γνωστές προς το παρόν.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου υπήρξε απορριπτική εισαγγελική πρόταση ως απάντηση στην έφεση του συνηγόρου του απεργού πείνας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας, με την οποία ευθυγραμμίστηκε και το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 47 ετών και 8 μηνών, εκ των οποίων εκτιτέα τα 20 με συγχωνευτική απόφαση του Δ’ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Κρατήθηκε από την 1η/2/2013 έως την 7η/6/2019 και από την 29η/1/2020 έως σήμερα, ήτοι 8 έτη και 10 μήνες πραγματικής κράτησης.

Έχει συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυσή του, καθώς έχει εκτίσει τα 3/5 του συνόλου της ποινής συνυπολογιζομένων των ευεργετικών ημερομισθίων και το 1/3 του πραγματικού χρόνου έκτισης παραμένοντας εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.

Όσο είναι κρατούμενος έχει πραγματοποιήσει ευεργετικά υπολογιζόμενα ημερομίσθια (1594 ημέρες), τα οποία συνίστανται σε εργασία εντός του σωφρονιστικού καταστήματος και σε φοίτηση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχοντας περάσει επιτυχώς 52 μαθήματα από το σύνολο των 107 μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος. Αυτή τη στιγμή απομένουν 15 μόλις μαθήματα για τη λήψη του πτυχίου.

Έκανε χρήση μάλιστα άνω των 200 εκπαιδευτικών αδειών και δεν προέβη σε καμία έκνομη ενέργεια.

Με την απόλυσή του έχει φροντίσει να έχει νόμιμη και γνωστή κατοικία και εξασφαλισμένη εργασία σε τομέα συναφή με τις σπουδές του (μελισσοκομία).

Καθώς πληροί τις προϋποθέσεις άσκησε νομότυπα την αίτησή του περί υφ’ όρον απόλυσης ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας, η οποία απερρίφθη.

Ο άστεγος τοξικομανής και ο γάτος που του άλλαξε τη ζωή – «Καθάρισε» και έγινε συγγραφέας!


Γράφει ο Βενιζέλος Λεβεντογιάννης


Ένας αδέσποτος γάτος που εμφανίσθηκε ξαφνικά στη ζωή του, τα σάρωσε όλα και άλλαξε τα πάντα προς το καλύτερο.

Όταν ήταν μικρό παιδί ακόμη, οι γονείς του Τζέιμς Μπόουεν, χώρισαν. Ένας χωρισμός που τον σημάδεψε. Τους θυμάται να μαλώνουν επί ώρες κάθε μα κάθε βράδυ, όταν γυρνούσε ο πατέρας του μεθυσμένος από την παμπ.

Το ίδιο μεθυσμένη ήταν και η μητέρα του που μέσα στη μοναξιά του σπιτιού της, κλεισμένη στην καταθλιπτική Βρετανική επαρχία, άρχισε να πίνει από νωρίς το απόγευμα.

Ο Τζέιμς έτρεχε στο δωμάτιο του, έκλεινε την πόρτα καθόταν στο κρεβάτι έφερνε τα γόνατα του στο στήθος του και αγκάλιαζε το μαξιλάρι του. Με τα δυο του χέρια βούλωνε τα αυτιά του για να μην ακούει τις φωνές, τις βρισιές και τα πράγματα που έσπαγαν στο σαλόνι και σιγοτραγουδούσε κάποιο σκοπό που του άρεσε. Εξάλλου τη λάτρευε τη μουσική. Έπαιζε και κιθάρα, αλλά είχε σταματήσει τα μαθήματα.

Έτσι τον έπαιρνε ο ύπνος. Το πρωί ξυπνούσε μόνος του και μετά πήγαινε να ξυπνήσει και τη μητέρα του που συνήθως κοιμόταν στον καναπέ με ένα ποτήρι άδειο τζιν στο διπλανό τραπεζάκι και ένα τασάκι γεμάτο αποτσίγαρα. Ο πατέρας του είχε ήδη φύγει για το εργοστάσιο. Θα επέστρεφε το μεσημέρι, θα έτρωγε αμίλητος, θα κοιμόταν και μετά πάλι στην παμπ.

Ο εφιάλτης του Τζέιμς συνεχιζόταν και στο σχολείο. Ήταν ένα ήρεμο, φοβισμένο παιδί που δεν μιλούσε στην τάξη, που δεν ήξερε ποτέ του το μάθημα αφού δεν διάβαζε και που ήταν το «αγαπημένο» θύμα των «μπούληδων» του σχολείου που του είχαν κάνει τη ζωή μαρτύριο.

Ξύλο στα διαλείμματα, κοροϊδίες, εκφοβισμοί. Οι μήνες περνούσαν έτσι. Ο Τζέιμς είχε μεταβληθεί σε ένα πλάσμα χωρίς συναισθήματα, άβουλος, που σπάνια γελούσε και ακόμη σπανιότερα έκλαιγε.

Προς το τέλος του λυκείου, νόμιζε ότι θα βρει διέξοδο στα ναρκωτικά. Τα δοκίμασε και από τότε «κόλλησε». Σε λίγους μήνες είχε γίνει ένα κανονικό «πρεζάκι» που περπατούσε στους δρόμους χωρίς κανένα σκοπό και ζητιάνευε για να μπορέσει να αγοράσει τη δόση του.

Ένα βράδυ η μητέρα μεθυσμένη, του είπε να φύγει από το σπίτι. Δεν ήθελε να τον ξαναδεί. Του είπε ότι ήταν το χειρότερο λάθος της ζωής της και ότι μετάνιωσε που τον γέννησε.



Ο Τζέιμς εκείνο το βράδυ, βγαίνοντας από το σπίτι με ένα σάκο μόνο με λίγα ρούχα και την κιθάρα του, έκλαψε μετά από πολύ καιρό. Ύστερα πήγε στα γνωστά του στέκια και «φτιάχτηκε» για άλλη μια φορά για να ξεχαστεί.

Τους επόμενους μήνες ο Τζέιμς έμενε όπου έβρισκε, σε παγκάκια, σε στάσεις λεωφορείων, σε πάρκα, στην είσοδο υπόγειων μαγαζιών για να προστατεύεται από την βροχή και την παγωνιά και κάθε πρωί οι καταστηματάρχες τον κλωτσούσαν για να σηκωθεί να φύγει.



Όλη την υπόλοιπη μέρα έπαιζε μουσική με την κιθάρα του και οι περαστικοί του άφηναν λίγες πένες. Με αυτές έτρωγε και έπαιρνε τη δόση του. Κάποτε πήγε στην Πρόνοια και τον εγκατέστησαν σε ένα συγκρότημα θλιβερών ομοιόμορφων πολυκατοικιών στο Τότεναμ στο βόρειο Λονδίνο, μαζί με άλλους άπορους, απεγνωσμένους, παρατημένους και αβοήθητους ανθρώπους.

Αλλαξε η ζωή του

Μόλις είχε μπει ή άνοιξη του 2007 και την ώρα που ο Τζέιμς βγήκε ένα πρωινό από το βρώμικο διαμέρισμα του κρατώντας το σάκο και την κιθάρα του, τον είδε κουρνιασμένο στην πόρτα.

Ήταν ένας αρσενικός γάτος με πορτοκαλί – τιγρέ τρίχωμα. Ήταν ταλαιπωρημένος, βρώμικος και τραυματισμένος. Ήταν όμως πανέμορφος. Ένα πανέμορφο αδέσποτο που το πήρε στην αγκαλιά του και άρχισε να το χαϊδεύει.

Ο γάτος άρχισε να γουργουρίζει και ο Τζέιμς σκέφτηκε πως δεν έπρεπε να τον αφήσει μόνο του. Έπρεπε να τον κάνει καλά. Μπήκε πάλι στο διαμέρισμα με το γατάκι, έστρωσε μια βρώμικη κουβέρτα στο πάτωμα, και το έβαλε να ξαπλώσει, να ζεσταθεί.



Όταν γύρισε εκείνο το βράδυ χωρίς να έχει «φτιαχτεί» μάλιστα, είχε φέρει μαζί του λίγο καπνιστό χοιρινό για τον νέο του φίλο. Τον χάιδεψε και έπεσε για ύπνο. Το πρωί τον πήρε αγκαλιά και πήγαν στον κτηνίατρο.

Ο Τζέιμς ξόδεψε όλο το υστέρημα του για να κάνει καλά τον πορτοκαλί γάτο. Και πράγματι τα κατάφερε. Δέθηκε πολύ μαζί του και τον βάφτισε κιόλας. Από δω και πέρα θα τον έλεγαν Μπομπ.

Δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η γνωριμία θα του άλλαζε τη ζωή. Τα πρωινά που ο Τζέιμς έβγαινε έξω να πάει να παίξει κιθάρα στις πλατείες για να βγάλει λίγα χρήματα, ο Μπομπ, ο πορτοκαλί γάτος, τον ακολουθούσε σαν… σκυλί.





Όταν ο Τζέιμς έπαιζε κιθάρα καθισμένος στα πεζοδρόμια, ο Μπομπ ήταν πάντα δίπλα του. Τζέιμς και Μπομπ έγιναν αχώριστοι. «Μερικές φορές όταν χρειάζεσαι βοήθεια εμφανίζεται η πιο απίθανη μορφή. Ο Μπομπ ήταν ακριβώς εκείνο που χρειαζόμουν. Ήταν ένα ευάλωτο πλάσμα που έπρεπε να είμαι νηφάλιος για να το φροντίζω. Ήμουν και γω ευάλωτος. Έπρεπε να θεραπεύσω τον εαυτό μου για χάρη και των δυο μας», είπε ο Τζέιμς χρόνια μετά.
Και πράγματι το αδύναμο παιδί που φοβόταν και τη σκιά του και βρήκε τη λύση στα ναρκωτικά, άλλαξε. Έγινε άλλος άνθρωπος. Νίκησε την κατάθλιψη του μόνος και νίκησε και την ηρωίνη. Κάθε πρωί είχε έναν σοβαρό λόγο για να ξυπνάει.

Σύντομα ο Μπομπ με τα χαρακτηριστικά κασκόλ που του φορούσε κάθε μέρα το αφεντικό του, και ο Τζέιμς έγιναν δυο χαρακτηριστικές φιγούρες του Covent Garden. Οι περαστικοί σταματούσαν και τους τραβούσαν φωτογραφίες. Ο Τζέιμς και ο Μπομπ να κάθεται σαν παπαγάλος στον ώμο του.



Ταυτόχρονα με την μουσική που έπαιζε ο Τζέιμς έγινε και πωλητής της εφημερίδας των αστέγων «The Big Issue». Ύστερα από λίγο καιρό ο Τζέιμς ένιωσε την ανάγκη να κάνει κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ.

Να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του. Μάλιστα αποφάσισε να αρχίσει να γράφει για το πλάσμα που τον έβγαλε από τον εφιάλτη. Άρχισε να γράφει τα πάντα για τη ζωή του με τον Μπομπ.

Μέχρι που κάποια μέρα, δειλά δειλά πήγε σε έναν μικρό εκδοτικό οίκο τα βρώμικα χειρόγραφα του. Το 2012 στα βιβλιοπωλεία βγήκε ένα βιβλίο με τον παράξενο τίτλο: «Ένας γάτος του δρόμου ονόματι Μπομπ.» Κάτω από τον τίτλο υπήρχε το όνομα του συγγραφέα: Τζέιμς Μπόουεν.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά όλα εκτυλίχθηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα. Το βιβλίο άρχισε να πουλάει σαν τρελό. Σε λίγες εβδομάδες έγινε best – seller. Βρέθηκε στο Νο 7 της λίστας των New York Times, ενώ για έναν χρόνο ήταν στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας των The Sunday Times.

Η ζωή του Τζέιμς άλλαξε. Άρχισε να βγάζει χρήματα. Πολλά χρήματα. Μετακόμισε μαζί με τον Μπομπ σε ένα καλύτερο σπίτι, σε μια καλύτερη περιοχή. Ο Τζέιμς έγινε συγγραφέας βιβλίων, πολλά από αυτά για μικρά παιδιά. Συνολικά τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 80 χώρες και όλα μαζί συνολικά πούλησαν πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το 2016 υπέγραψε συμβόλαιο και μεταβίβασε τα δικαιώματα του βιβλίου για να γίνει ταινία. Δυο χρόνια μετά ο Τζέιμς που ποτέ δεν σταμάτησε να παίζει μουσική, διάσημος πλέον έγραψε το τραγούδι «Και τότε ήρθε ο Μπομπ». Τα έσοδα τα έδωσε όλα στο ίδρυμα για τους άστεγους της Βρετανίας, το «The Big Issue Foundation».



Τον Ιούνιο του 2020, ο Μπομπ έσβησε ήρεμα, γεράκος πια στα 14 του, στην αγκαλιά του Τζέιμς, μέσα στο σπίτι τους. Ο Τζέιμς τον αποχαιρέτισε γράφοντας: « Ο Μπομπ μου έσωσε τη ζωή. Μου έδωσε πολλά περισσότερα από μια συντροφιά. Με αυτόν στο πλευρό μου βρήκαν τον προσανατολισμό που μέχρι τότε δεν είχα. Η επιτυχία που γνωρίσαμε μαζί μέσα από τα βιβλία και τις ταινίες ήταν θαυματουργή. Δεν υπήρξε ποτέ γάτα σαν αυτόν. Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Νιώθω σαν να έχει σβήσει το φως της ζωής μου. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ».




Ένα χρόνο μετά ο Τζέιμς στο συγκεκριμένο παγκάκι που καθόταν με τον Μπομπ και έπαιζαν μουσική τις δύσκολες μέρες πριν την επιτυχία έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προς τιμήν του φίλου του.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Οχι μόνο απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης Μιχαηλίδη, αλλά του επέβαλαν και 250 ευρώ δικαστικά έξοδα!


Οχι μόνο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλιδη το συμβούλιο εφετών Λαμίας, αλλά του επέβαλλε, να πληρώσει και 250 ευρω, για τα δικαστικά έξοδα!

"Η ανθρωπιά και η ευαισθησία απέδρασαν από την ελληνική Δικαιοσύνη"!

Mε αυτά τα λόγια, σχολίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γιάννη Μιχαηλίδη την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του απεργού πείνας.

Μεταξύ άλλων οι συνήγοροι δήλωσαν:

"Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη.
Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά.
Η ανθρωπιά και η ευαισθησία απέδρασαν από την ελληνική Δικαιοσύνη
Το διακύβευμα της απόφασης αυτής, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, θα εξαντλήσουμε σε κάθε επίπεδο τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η αναγκαία λογική, αφού για εμάς το διακύβευμα είναι να μην χαθεί η ανθρώπινη ζωή.
Οι επιλογές που θα κάνουμε υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα αυτή».

Οι Συνήγοροι Υπεράσπισης
Θεόδωρος Μαντάς, Γεώργιος Κακαρνιάς

Κύμα πολιτικών αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της Δικαιοσύνης, που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Εκτός από συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης αυτή την ώρα στο Σύνταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κ.Κ.Ε και το ΜέΡΑ25, με δηλώσεις τους καταδίκασαν τη δικαστική απόφαση.

Ο ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left Κώστας Αρβανίτης και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) δήλωσε:
«​Σε μια σύγχρονη Δημοκρατική πολιτεία όπου λειτουργεί το Κράτος Δικαίου, ύψιστη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και ύψιστο καθήκον της πολιτείας η προστασία της. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι πάντα σεβαστές, αλλά ποτέ υπεράνω κριτικής. Πολύ περισσότερο όταν προκαλούν τη γενικευμένη εντύπωση πως η Δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητα της επιλεκτικά και μονόπλευρα, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες περιπτώσεις δεν διστάζει να φανεί απροσδόκητα ελαστική. Όταν η ζωή ενός ανθρώπου βρίσκεται σε κίνδυνο, προτεραιότητα έχει η σωτηρία του. Τα άλλα, όλα τα άλλα, μπορούμε να τα συζητήσουμε μετά».

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η επικίνδυνη για τη ζωή του, κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Γιάννης Μιχαηλίδης λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας επιβάλλει την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, όπως οι αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, οι άδειες, οι δυνατότητες εργασίας, εκπαίδευσης, ουσιαστικής επανένταξης.

Κι αυτά τα δικαιώματα δεν μπορούν να αναγνωρίζονται επιλεκτικά, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί για πράξεις που είναι καταδικασμένες στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας, γιατί διαχρονικά αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις, για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες και να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους ενάντια στη διαχρονική επίθεση που δέχονται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, κατ’ εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ».

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη: «Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας να απορρίψει το δίκαιο αίτημα του Γιάννη Μιχαηλίδη για την υφ’ όρον απόλυση του είναι απαράδεκτη και ντροπιαστική. Η “δικαιοσύνη” τους αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο ταξική: αποφυλακίζει βιαστές ανηλίκων την ώρα που εξοντώνει εκδικητικά νέα παιδιά, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον αναρχικό ή αντιεξουσιαστικό χώρο. Η “δικαιοσύνη” τους αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο τοξική και ταξική: εφαρμόζει επί της ουσίας κυβερνητικές αποφάσεις αδιαφορώντας ακόμα και για τους ίδιους τους νόμους που οι Κυβερνήσεις αυτές ψήφισαν.

Η “δικαιοσύνη” τους τελικά, είναι σαν τα φίδια, τσιμπάει μόνο τους ξυπόλυτους, αυτούς δηλαδή που πραγματικά έχουν ανάγκη την δικαιοσύνη για να προστατευτούν από την εξουσία των ισχυρών. Το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των κρατουμένων, τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι σε αναστολή από την Μητσοτάκης Α.Ε.. Με μια δικαιοσύνη στα μέτρα και τα σταθμά της εξουσίας και με νόμους ταξικούς και τρομοκρατικούς (τρομονόμοι κλπ) θα υπάρχουν πάντα δυο μέτρα και δύο σταθμά: Ο Λιγνάδης, ο Κορκονέας, οι δολοφόνοι του Ζακ, του Σαμπάνη, του Μάγγκου από τη μία, ο Γ. Μιχαηλίδης, ο Π. Καλαϊτζής, ο Σταθόπουλος, η Ηριάννα, ο Θεοφίλου από την άλλη».

ΟΧΙ στην αποφυλάκιση Μιχαηλίδη είπε η Δικαιοσύνη

"Οχι" στην αποφυλάκιση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, είπε η Δικαιοσύνη..

Με το υπ' αριθμον 36/2022 βούλευμα του Συμβουλιου Εφετων Λαμίας  απορρίφτηκε η εφεση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση του Συμβουλιου Πλημμελειοδικων Αμφισσας, που είχε απορρίψει την αίτηση αποφυλακισης του.



Στις 19 Σεπτεμβρίου το Ειδικό Δικαστήριο γιά Παπαγγελόπουλο -Τουλουπάκη

 Στις 19 Σεπτεμβρίου προσδιορίστηκε να γίνει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην εισαγγελεα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, που κατηγορούνται για το οτι, δεν εστάλη εγκαίρως στη Βουλή η μήνυση του πρώην Υπουργου Ανδρέα Λοβερδου, κατά του τότε Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουπλή.


Συνέντευξη Τύπου για τον Βίνικ στο ΔΣΑ



Συνέντευξη τύπου, για την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως mr Bitcoin, διοργανώνουν σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, οι συνήγοροι υπεράσπισης του, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αναφέρουν:

 ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΒΙΝΝΙΚ:

· Ένας άνθρωπος εγκλωβισμένος στη διελκυστίνδα κρατικών ανταγωνισμών και διεθνών πιέσεων

· Ένας πατέρας που τον κρατούν έγκλειστο σε απομόνωση επί 5 χρόνια, μακριά από τα ανήλικα παιδιά του, ενώ έχει αθωωθεί

· Ένα οργιαστικό παρασκήνιο παραδικαστικών και έκνομων ενεργειών κατάχρησης εξουσίας, με θύμα έναν πολίτη και την οικογένειά του

· Εξουσίες δειλές και άβουλες, έμφοβες απέναντι στο αυτονόητο: να απελευθερώσουν και να επιτρέψουν να επιστρέψει στην πατρίδα του ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα στοχοποιήθηκε για την τεχνογνωσία του και που αμετάκλητα αθωώθηκε για κάθε κακούργημα που του είχε αποδοθεί

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνήγοροι υπεράσπισης του Αλεξάντερ Βίννικ, ενημερώνουν τους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ και τους πολίτες για την υπόθεση που βρίσκεται ταυτόχρονα σε εξέλιξη στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, την ευθύνη των εγχώριων εξουσιών, τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου θα παρουσιασθούν συγκλονιστικά πρωτότυπα ντοκουμέντα της υπόθεσης.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Συνέντευξη με το "συνήγορο υπεράσπισης" του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη!


Λένε ότι, "ηθοποιός σημαίνει ΦΩΣ"!

Κι αυτό το απέδειξαν, με πολλή λάμψη και φως, οι δικηγόροι, που έγιναν ηθοποιοί, γιά χάρη μιάς μοναδικής και ξεχωριστής παράστασης, που παίχτηκε στο Ναύπλιο, στην ιστορική Πλατεία Συντάγματος, την 9η Ιουλίου, στις 9 το βράδυ και ήταν κοινή πρωτοβουλία της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και της Ενωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις.

Η παράσταση "Η Δίκη του Κολοκοτρώνη", άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στα θεατρικά δρώμενα της εποχής, αφού στους ρόλους των ηθοποιών ήταν μόνο δικηγόροι.

Από τα πρόσωπα, που έλαμψαν στη σκηνή, στο ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, ήταν ο Πρόεδρος της Ενωσης Ποινικολόγων Ηλίας Αναγνωστόπουλος, που ξεχωρίζει τόσο στα δικηγορικά, όσο και στα Πανεπιστημιακά έδρανα.

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος παράλληλα με τη Νομική, φοίτησε και σε Δραματική Σχολή, εάν τελικά είχε γίνει ηθοποιός, σίγουρα θα ήταν φως!

Μετά την πολύ επιτυχημένη παράσταση της "Δίκης του Κολοκοτρώνη", στο Ναύπλιο, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, μίλησε στις "Δικογραφίες" και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της.
 

ΜΠΕΝΕΑ: Γιατί επιλέξατε τη "Δίκη του Κολοκοτρώνη"?

ANΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλαμε με κάποιο τρόπο, να συμμετάσχουμε στον εορτασμό γιά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Η αρχική ιδέα ήταν να οργανωθεί κάποια επιστημονική εκδήλωση και σκεφτήκαμε τη Δίκη Κολοκοτρώνη, επειδή σχετίζεται με την Επανάσταση, είναι στη Μετεπαναστατική περίοδο. 
Την επιστημονική εκδήλωση την πραγματοποιήσαμε το Σεπτέμβριο του ΄21 στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, από την οποία προέκυψε και το βιβλίο που εκδόθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη. Μία εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν Συνταγματολόγοι, Ιστορικοί και Ποινικολόγοι. Ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Νομικών e - Θέμις Δημήτρης Αναστασόπουλος και η Ιωάννα Αναστασοπούλου της δικής μας Ένωσης πρότειναν να γίνει μία εκδήλωση, που θα έχει δύο μέρη, ένα επιστημονικό και το άλλο θεατρικό. Αυτό πολύ αόριστα ως ιδέα, για κάποιο θεατρικό δρώμενο. Εγώ είχα επιφυλάξεις και τους είπα, τι, θα βάλουμε φουστανέλες, να κάνουμε φολκλορικά, σαν την αναπαράσταση της Μάχης της Σαλαμίνας;

ΜΠΕΝΕΑ: Και βρέθηκες να πρωταγωνιστείς!


ANΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: 
 Ο Αναστασόπουλος, μέσω της θεατρικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών γνώριζε τον Σταύρο Καραγιάννη, τον σκηνοθέτη, και του μετέφερε την ιδέα.  Ούτε μου είχε περάσει από το μυαλό ότι, θα παίζαμε εμείς τους ρόλους. Φαντάστηκα ότι, θα αναθέσουμε σε ηθοποιούς, να παίξουν τους βασικούς τους. Ο Καραγιάννης ήλθε σε επαφή με τους Ρέππα - Παπαθανασίου για να συνθέσουν ένα θεατρικό έργο βασισμένο στα Πρακτικά της δίκης. Πράγματι, έγραψαν ένα εξαιρετικό έργο σε σύντομο χρόνο, μέσα σε ένα -ενάμιση μήνα. Ο Καραγιάννης σκέφτηκε να δοκιμάσει να κάνει την παράσταση με μη επαγγελματίες ηθοποιούς, με δικηγόρους. Όταν γίνονταν οι σχετικές συζητήσεις, είχε επισημανθεί ότι συνήθως ο προβολέας πέφτει στους Πολυζωίδη και Τερτσέτη, που πράγματι επέδειξαν συμπεριφορά ιστορική με μεγάλη αξία διαχρονικά. Όμως στη δίκη αυτή υπήρξαν και σπουδαίοι δικηγόροι, που ο ρόλος τους, δεν έχει αναδειχθεί. Όπως και ο Επίτροπος Επικρατείας, Εδουάρδος Μάσων, που ήταν Φιλέλληνας, μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που βρέθηκε, να κατέχει την έδρα του Επιτρόπου. Στη σύλληψη του έργου, συμφωνήθηκε, πρώτον, να αναδειχθεί ο ρόλος όλων των παραγόντων της δίκης, και δεύτερον, να μην είναι παρόντες οι κατηγορούμενοι. Με τη σκέψη ότι, το να βάλεις κάποιον να υποδύεται τον Κολοκοτρώνη, ή τον Πλαπούτα, μπορούσε εύκολα να αποτύχει. Επειδή πρόκειται για σύμβολα και με τα σύμβολα καθένας συνδυάζει δικές του προσδοκίες, αναμνήσεις, σκέψεις και εικόνες, το να μην είναι παρόντες απελευθερώνει τη φαντασία.



ΜΠΕΝΕΑ: H πρώτη σκέψη όλων μας, όταν πληροφορηθήκαμε ότι, ετοιμάζετε την παράσταση ήταν, ποιός θα παίξει τον Κολοκοτρώνη.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Aλλωστε, ο Κολοκοτρώνης μπορεί να ήταν ήδη εθνικό σύμβολο, αλλά στη δίκη είχε πολλή μικρή λεκτική συμμετοχή. Απολογήθηκε σύντομα και τίποτε άλλο. Η δίκη έγινε μεταξύ του Μάσωνος και των συνηγόρων.

ΜΠΕΝΕΑ: Πώς έγινε η επιλογή των δικηγόρων - ηθοποιών?


ANΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:  
Όταν ο Καραγιάννης κάλεσε σε οντισιόν ερασιτέχνες, εγώ είπα, τουλάχιστον τους βασικούς ρόλους να τους παίξουν επαγγελματίες, γιατί αλλιώς μπορεί να γίνουμε ρεζίλι. Η συνάδελφος Ιωάννα Αναστασοπούλου ήθελε να με πείσει, να πάω στην οντισιόν αλλ´ εγώ δεν ήθελα. Ερχόταν λοιπόν και μου έλεγε: "Ελάτε κι εσείς μιά βόλτα, να τους δείτε..» Tέλος πάντων πήγα, στον κινηματογράφο «Άνεσις», όπου η οντισιόν. Εκεί διαβάζαμε κείμενα από διάφορους βασικούς ρόλους, για να δει ο σκηνοθέτης ποιος κάνει για τον κάθε ρόλο. Η Αναστασοπούλου πρότεινε για Πολυζωίδη, τον Γιώργο Πυρομάλλη, που έχει επιβάλλον και σκηνική παρουσία και θα ταίριαζε με ένα Επίτροπο, επίσης επιβλητικό.

ΜΠΕΝΕΑ: O Πυρομάλλης ήθελε?



ANΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Ναι, μετά από κάποιες δοκιμές. Για μένα πρότεινε να υποδυθώ το συνήγορο του Κολοκοτρώνη, Παναγή Βαλσαμάκη. Στο ρόλο του Επιτρόπου ο σκηνοθέτης δοκίμασε διάφορους και κατέληξε στον Δημήτρη Βαλάση.

ΜΠΕΝΕΑ: Hταν καλός ο Βαλάσης ως Μάσων..

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Nαι και ταίριαζε με τον Πολυζωίδη.



MΠΕΝΕΑ:  Hταν και οι δύο επιβλητικοί. Οπως πολύ καλός ήταν ο Περικλής Κοντόγγονας στον ρόλο του Χριστόδουλου Κλονάρη, συνηγόρου του Δ. Πλαπούτα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ταλέντο! Και αρχίζουνε οι πρόβες. Μας βοήθησε εκεί ότι, ήταν κορωνοιός, δεν είχαμε δικαστήρια..

ΜΠΕΝΕΑ: O κορωνοϊός λοιπόν ήταν η... αιτία της επιτυχίας?

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: 
 Eπειδή οι μήνες, που κάναμε την πρόβα για την πρώτη παράσταση ήταν πολλοί μήνες και χρειαστήκανε πολλές πρόβες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, εαν δεν είχαμε τον κορωνοϊό, δεν θα βρίσκαμε το χρόνο. Aπο ΄κει αρχίσαμε να μαθαίνουμε τα μυστικά του θεάτρου. Ακόμη και όταν μάθεις το κείμενο, στις πρώτες προσπάθειες που το λες, απαγγέλλεις απλώς το κείμενο. Είναι λίγο σαν ανακοίνωση. Επίσης, επειδή είσαι προσηλωμένος στο δικό σου το κείμενο, δεν ακούς τους άλλους. Τους ακούς, αλλά δεν τους ακούς! Πρέπει να αφομοιώσεις το κείμενο πολύ καλά, για να μην έχεις την αγωνία της επόμενης λέξης, που δεν σε αφήνει να εκφραστείς με φυσικότητα. Είναι όπως στο σχολείο, που λες το ποίημα, γιατί πρέπει να το πεις, οπότε δεν δουλεύει η αλληλόδραση με τους υπολοίπους.



ΜΠΕΝΕΑ: Πόσο καιρό σάς πήρε να ξεπεράσετε την παπαγαλία?

ANAΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινήσαμε Μάιο - Ιούλιο - Ιούλιο και μετά συνεχίσαμε το Σεπτέμβριο, για να γίνει τον Οκτώβριο στο Ηρώδειο η παράσταση. Και μετά στο Μέγαρο. Ματαιώθηκε  στον Πειραιά, επειδή εγώ κόλλησα κορωνοϊό. Σε όλη αυτή τη μακροχρόνια προετοιμασία ο Σταύρος Καραγιάννης και η βοηθός σκηνοθέτη Έλενα Σταύρου μάς καθοδήγησαν με αξιοθαύμαστη υπομονή και ευγένεια.

ΜΠΕΝΕΑ: Ολο αυτό το στήσιμο της παράστασης με το Χορό, πως έγινε?

ANAΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Ο Καραγιάννης συνεργάστηκε με τον πολύ δημιουργικό χορογράφο - σκηνογράφο Σταύρο Λίτινα, ο οποίος έχει χοροθέατρο, και έτσι καλλιεργήθηκε η ιδέα του Χορού. Αυτά τα χτυπήματα με τα πόδια και τα χέρια στη διάρκεια της παράστασης παραπέμπουν σε φλαμένκο. Τα κορίτσια του χορού κάνανε πολλές έξτρα πρόβες και «έδεσαν» εξαιρετικά την παράσταση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έντυσε μουσικά την παράσταση και συνέθεσε δύο εμπνευσμένα και συγκινητικά τραγούδια, που έδωσαν άλλη διάσταση, με τις σπουδαίες φωνές του Μανώλη Μητσιά, της Βερόνικας Δαβάκη και, στο Ναύπλιο, του Κώστα Μακεδόνα.
Αυτό που δυσκόλεψε εμάς τους ερασιτέχνες και είναι και η διαφορά με τη δίκη. Είναι ότι ο θεατρικός χρόνος είναι τρομερά σφιχτός. Σε μια πραγματική δίκη, θα χρειάζονταν πολλές ημέρες για να ολοκληρωθεί και αγορεύοντας ως συνήγορος έχεις το χρόνο να αναπτύξεις με άνεση όλα τα θέματα. Στο δικαστήριο εξάλλου δεν μπορείς και δεν πρέπει να αγορεύεις με την ένταση στο κόκκινο, θα ανεβάσεις σε κάποια σημεία, αλλά έχεις και όλη την άνεση να αξιοποιήσεις τις φράσεις-γέφυρα που σου δίνουν χρόνο.

ΜΠΕΝΕΑ: Eνώ στην παράσταση δεν μπορούσατε φυσικά να κάνετε κάτι τέτοιο.

ANAΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Ολα γίνονται στον πόντο και στο δευτερόλεπτο. Σου λέει ο σκηνοθέτης «άργησες να σηκωθείς". Τι πάει να πει αυτό, αναρωτιέσαι. Στο δικαστήριο δεν σκέφτεσαι αν θα σηκωθείς πιό γρήγορα ή πιό αργά. Στο θέατρο πρέπει να προσέξεις ένα σωρό λεπτομέρειες, πχ. πόσο γρήγορα θα περπατήσεις προς το μάρτυρα, πώς θα τον κοιτάξεις κλπ. Στο δικαστήριο δεν μετακινείσαι συνήθως από το έδρανο, κινείς τα χέρια σου και απευθύνεσαι στην έδρα. Στο θέατρο αντιθέτως κινείσαι με όλο σου το σώμα, πράγμα που μπορεί να σου δημιουργήσει αμηχανία. Και κάτι άλλο: Στο θέατρο πρέπει να μιλάς προς το κοινό και να κοιτάς το κοινό. Πολλές λεπτομέρειες που δεν ξέραμε και χρειάστηκε να μάθουμε.

ΜΠΕΝΕΑ: Πώς τα μάθατε? Σας τα έγραφε ο σκηνοθέτης?

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας τα έλεγε. Εχει μία κατ΄αρχήν σύλληψη, αλλά ακολουθούν προσαρμογές και αλλαγές. Πες το αυτό από άλλη γωνία, πώς να κατέβεις από το σκαλοπάτι, πού να σταθείς κλπ. Αυτή είναι κι η αξία της σκηνοθεσίας.

ΜΠΕΝΕΑ: Tι ήταν αυτό, που σου άρεσε περισσότερο?


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Aυτό που μου άρεσε, πέραν της εκπαίδευσης της θεατρικής, ήταν ότι μελέτησα ιστορικά την περίοδο αυτή, με τρόπο που δεν είχα μελετήσει. Είχα μεν μία γενική γνώση, αλλά εδώ μελέτησα τα πρόσωπα της δίκης, τη βιογραφία τους, τη δράση τους την πολιτική, το ιστορικό υπόβαθρο της δράσης αυτών των ανθρώπων. Για παραστάσεις που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, όσο περισσότερα ξέρεις για τη συγκεκριμένη εποχή, τόσο περισσότερο μπορείς να αποδώσεις ένα ρόλο.

ΜΠΕΝΕΑ: Πώς καλύψατε το κόστος των παραστάσεων? Γιατί σίγουρα στοίχισαν πολύ..

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Mε χορηγίες. 
Δεν μας χρηματοδότησε η Επιτροπή Ελλάδα 2021 αλλά μας έθεσε ευγενώς υπό την αιγίδα της. Το κόστος κάλυψαν διάφοροι φορείς, ιδιωτικοί και δημόσιοι, στους οποίους οφείλουμε ευχαριστίες. Άρεσε η ιδέα μας και την υποστήριξαν γενναιόδωρα. Αυτός ο εορτασμός των 200 χρόνων, ήταν ωραίος εορτασμός. Και είναι πρώτη φορά, που και βιβλία σημαντικά κυκλοφόρησαν και δημοσιεύματα. Εγινε μια προσέγγιση πιο αποστασιοποιημένη σε σχέση με το παρελθόν

ΜΠΕΝΕΑ: Θα την επαναλάβετε? 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πολλές προτάσεις αλλά δεν μπορούμε λόγω έλλειψης χρόνου να κάνουμε περιοδεία ανά την Ελλάδα. Βεβαίως, αν υπάρξει ευκαιρία, πχ για μια παράσταση στη Θεσσαλονίκη, ή εάν βρεθεί κάποιος να χρηματοδοτήσει παράσταση στο εξωτερικό για την ομογένεια, θα μπορούσαμε να το δούμε. Είχε πράγματι μεγάλη απήχηση η παράσταση και φαίνεται να έχει δυναμική. Στο Ηρώδειο μπορεί να πει κανείς ήταν οι φίλοι μας, οι μαμάδες μας κλπ, αλλά στο Μέγαρο, όπως και τώρα στο Ναύπλιο, η παράσταση προσέλκυσε πλήθος κόσμου, πράγμα που δείχνει ότι έχει δυναμική.


ΜΠΕΝΕΑ: Πως ερμηνεύεις το ενδιαφέρον του κόσμου?

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:  
Eίναι και το όνομα Κολοκοτρώνης, που σημαίνει ό,τι σημαίνει, αλλά και το ότι είναι δίκη. Και παλαιότερες προσπάθειες είχαν απήχηση, όπως η "Δίκη των Δικαστών" στον κινηματογράφο. Στις αρχές του 1900 ο Τάκης Κανδηλώρος  δημοσίευσε ένα βιβλίο για τη δίκη βασισμένο στα Πρακτικά της, που είχε μεγάλη επιτυχία. Ένα χειρόγραφό του περιέχεται και στο πρόγραμμα της παράστασης, το πρωτότυπο έχει στην κατοχή του ο εγγονός του, ιατρός, που ζει στη Γαλλία και πληροφορήθηκε ότι, ετοιμάζαμε παράσταση στο Ηρώδειο. Βρήκα επίσης βιβλία στη Βιβλιοθήκη της Βουλής καθώς και εφημερίδα της εποχής που είχε δημοσιεύσει την απόφαση του δικαστηρίου που αθώωσε τους Πολυζωίδη και Τερτσέτη λίγους μήνες μετά τη δίκη Κολοκοτρώνη. Άρχισα να την αναζητώ όταν νοσηλευόμουν με κορωνοϊό στο "Σωτηρία", ψάχνοντας εφημερίδες του Ναυπλίου και έτσι την βρήκα.

ΜΠΕΝΕΑ: Στη σημερινή εποχή θα μπορούσαμε να έχουμε δικαστές αυτού του αναστήματος, όπως ο Πολυζωίδης και ο Τερτσέτης?



ANAΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω. Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, οι ακραίες και δύσκολες καταστάσεις, που δεν είναι η σημερινή εποχή μας κι αυτό δεν είναι κακό, αναδεικνύουν και τους πρωταγωνιστές και τους ήρωες. Δεν συμβαίνει σήμερα να εισβάλλει ο υπουργός στη διάσκεψη του δικαστηρίου...

ΜΠΕΝΕΑ: Καλά εισβάλλει... αλλιώς... Εχουμε τα τηλέφωνα τώρα..

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: 
Καλά, οι προσπάθειες χειραγώγησης δεν έχουν εκλείψει ποτέ. Αλλά σε περιόδους δύσκολες, που είναι και πολιτικά ταραγμένες, αυτές αναδεικνύουν και ανθρώπους, που αργότερα αποκαλούμε ήρωες. Και το Πολυτεχνείο το 1973 υπήρξε, επειδή είχαμε Δικτατορία. Βέβαια αυτό δεν μειώνει τους σημερινούς... Η ολιγάριθμη αυτή ομάδα Ελλήνων που συγκρότησαν τα πρώτα δικαστήρια, τις πρώτες κυβερνήσεις, είχαν πολύ υψηλό επίπεδο. Ηταν σπουδασμένοι στα καλύτερα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Τώρα σκέψου, για να ξεκινήσει ο Πολυζωίδης από το χωριό του, το Μελένικο, στη σημερινή Βουλγαρία, και να πάει να σπουδάσει στη Γερμανία, προφανώς με άμαξα, την εποχή εκείνη, πρέπει να ήταν ξεχωριστός άνθρωπος. Και αυτό σε μία χώρα, που ο πληθυσμός ήταν 400 χρόνια υπό τους Τούρκους, πολλοί άνθρωποι αμόρφωτοι, φτωχοί. Και εμφανίστηκε αυτή η ελίτ - το λέω με την καλή έννοια - που συνέταξαν Συντάγματα, διακηρύξεις, γράψανε νόμους. Ο Κλονάρης, ο συνήγορος του Πλαπούτα, ήταν υψηλότατου επιπέδου άνθρωπος. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, συνέγραψε νόμους, μεταξύ αυτών την Ποινική Δικονομία του 1829. Δεν αρκεί το θάρρος, χρειάζεται και το υπόβαθρο της γνώσης, για να φερθείς με αυτό τον τρόπο. Με εντυπωσίασαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι της εποχής. Και ο Μάσων, να σκεφτείς, έρχεται ένας Σκωτσέζος, που μιλάει άψογα ελληνικά, στην Ελλάδα. Ηρθε ως φιλέλλην το 1826.


ΜΠΕΝΕΑ: Kαι αφού ήταν φιλέλλην, πώς είχε τέτοια εμμονή, να θανατώσει τον Κολοκοτρώνη? Γιά ποιό λόγο?

ANAΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς είχε οδηγίες, να είναι σκληρός όσο γίνεται, μπορεί να είχε στο βάθος του μυαλού του ότι, δεν θα εκτελείτο η θανατική ποινή..

ΜΠΕΝΕΑ: H παράστασή σας είχε κάποιο αντίκτυπο, θετικό ή αρνητικό στη σημερινή Δικαιοσύνη? Πέρα από το ότι, συζητήθηκε πολύ.

ANAΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μία προσπάθεια, που έχει ιστορική αναφορά, έχει μηνύματα, έχει συμβολισμό

ΜΠΕΝΕΑ: Εννοώ, εάν διαπίστωσες κάποια διαφορά στη συμπεριφορά απέναντι σας

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:  
Kαι στα δικαστήρια και αλλού, δικαστές και εισαγγελείς μού είπαν ότι ενθουσιάστηκαν, ότι το χαρήκανε, ήταν κάτι μοναδικό και τους άρεσε. Ε, φαντάζομαι, αυτός ο ενθουσιασμός και τα λόγια που είπανε, δεν ήταν απλά για να κολακέψουν εμένα, στον οποίον μιλούσαν. Αλλά ότι, το συνέδεσαν με μία γενικότερη εντύπωση.

ΜΠΕΝΕΑ: Θα μπορούσες να είσαι ηθοποιός?


Γιά του λόγου το αληθές. η ταυτότητα φοίτησης του Ηλία Αναγνωστόπουλου σε Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου

ANAΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μικρός, στον κήπο του σπιτιού μας έπαιζα Καραγκιόζη για τα παιδιά της γειτονιάς. Μου είχε φτιάξει ο πατέρας μου φιγούρες Καραγκιόζη, γιατί ζωγράφιζε ωραία, και στο διάλειμμα, έστυβα και λεμονάδες, αντί 20 λεπτών. Μετά, όταν μπήκα στη Νομική, ο πατέρας μου είχε φίλο έναν σημαντικό ηθοποιό, το Νίκο Παπακωνσταντίνου, που δίδασκε ορθοφωνία στη Δραματική του Εθνικού Θεάτρου. Μου είπε τότε ο πατέρας μου, αφού μπήκες στη Νομική και σε ενδιαφέρει το ποινικό, πήγαινε στον Παπακωνσταντίνου, να σε ελέγξει για ορθοφωνία. Με είδε λοιπον αυτός ο καλός άνθρωπος και μου είπε ότι, γενικά μιλάω καλά, αλλά κάναμε μαθήματα. Πολλά μαθήματα, με πολλές υποδείξεις, γιά το πως χρησιμοποιείς τη φωνή χωρίς να την «πνίγεις». Μου είπε πήγαινε γράψου σε μιά σχολή θεάτρου, γιατί είσαι καλός θα σου αρέσει. Πήγα πράγματι γιά ένα διάστημα, αλλά μετά δεν ευκαιρούσα και δεν το συνέχισα. Υπό αυτή την έννοια είχα μία μικρή... εσάνς!

ΜΠΕΝΕΑ: Εσανς ναι. Αλλά εγώ σε ρώτησα εάν θα μπορούσες να είσαι ηθοποιός.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Ίσως θα μπορούσα. Δεν ξέρω εάν θα το επέλεγα, αλλά είναι κάτι, που είναι γοητευτικό! Θα μπορούσε να ήταν μια επιλογή μου χωρίς όμως να ξέρω πόσο καλά θα τα κατάφερνα, σε αντίθεση με την επιλογή μου να γίνω δικηγόρος, για την οποία ένιωθα πιο σίγουρος.




















































































Στοιχεία από μάρτυρες, κινητό και ιατροδικαστή ψάχνει ο εισαγγελέας γιά το διαμελισμό 22χρονου Βρεττανού από το ελικόπτερο στα Σπάτα


Σημαντικά στοιχεία, γιά τα αίτια της τραγωδίας με το θανάσιμο τραυματισμό του 22χρονου Τζακ Φέντον, που χτυπήθηκε από τον πίσω έλικα ιδιωτικού ελικοπτέρου, το απόγευμα της Δευτέρας σε ελικοδρόμιο στα Σπάτα, αναζητά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ιωακείμ Κασωτάκης.

Είναι ο εισαγγελέας, που διέταξε προκαταρκτική εξέταση, γιά το μοιραίο δυστύχημα με το ελικόπτερο και άφησε ελεύθερους, χωρίς να τους ασκήσει ποινική δίωξη, τον πιλότο του ελικοπτέρου και δύο τεχνικούς εδάφους, που όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες είχαν την ευθύνη για την ασφάλεια των τεσσάρων επιβατών κατά την αποβίβασή τους από το ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που ο κ. Κασωτάκης δεν άσκησε αμέσως ποινική δίωξη στους συλληφθέντες ήταν το γεγονός ότι, δεν υπήρχαν στη δικογραφία οι καταθέσεις περίπου 10 αυτοπτών μαρτύρων, που ανέμεναν νέες πτήσεις ελικοπτέρων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά ούτε και η έκθεση της ιατροδικαστή Χάιδως Σπηλιοπούλου, η οποία έκανε τη νεκροψία - νεκροτομή.

Ο κ. Κασωτάκης ζήτησε να γίνει άρση απορρήτου του του κινητού του 22χρονου Βρεττανού, καθώς επίσης το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων στο αίμα του.

Ο εισαγγελέας αναμένει επίσης το πόρισμα της έρευνας της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, γιά τα αίτια ιτιών του τραγικού συμβάντος με τον διαμελισμό του νεαρού από πτώση στο στροφείο ελικοπτέρου που τον μετέφερε από την Μύκονο στην Αθήνα.

Αναζητείται επίσης οπτικό υλικό από κάμερα που υπάρχει έξω από χώροι υποδοχής επιβατών ελικοπτέρων κι η οποία απλώς φέρεται να λειτουργεί «εποπτικά» , χωρίς να αποθηκεύει εικόνα κι ήχο.

Ο εισαγγελέας κ. Κασωτάκης ενημερώνεται για την πορεία της έρευνας, καθώς μόλις ολοκληρωθεί θα ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις από τον πιλότο του ελικοπτέρου και τους δύο τεχνικούς εδάφους, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της παραβίασης νόμου γιά την ασφάλεια των πτήσεων, προκειμένου στη συνέχεια, να ασκήσει ποινικές διώξεις.

Το δυστύχημα έγινε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας σε ελικοδρόμιο κοντά στο κτήμα Λώλου στα Σπάτα. Ο 22χρονος μαζί με φίλους του επέστρεφαν από τη Μύκονο με δύο μισθωμένα ελικόπτερα. Επρόκειτο να μεταβούν στο «Ελ. Βενιζέλος», απ’ όπου με ιδιωτικό αεροσκάφος θα επέστρεφαν στη Μ. Βρετανία.
Κατά την αποβίβασή του ωστόσο στο ελικοδρόμιο, και κάτω από συνθήκες που θα αποσαφηνιστούν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, ο 22χρονος πλησίασε τον πίσω έλικα του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι επιβάτες οφείλουν να αποβιβάζονται συνοδεία των τεχνικών εδάφους που έχουν την ευθύνη να τους συνοδεύσουν με ασφάλεια μακριά από τα στροφεία του ελικοπτέρου. Τι συνέβη λοιπόν προχθές στο ελικοδρόμιο στα Σπάτα; Τουλάχιστον ο ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να κατέθεσε εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς ότι ενώ οι επιβάτες είχαν αποβιβαστεί από το ελικόπτερο, ο άτυχος νεαρός αποκόπηκε από τους συνεπιβάτες και τους συνοδούς τους και πλησίασε το ελικόπτερο πιθανόν προκειμένου να βγάλει μια σέλφι με το κινητό του τηλέφωνο. Κάποιο άτομο από την παρέα του ωστόσο, που ήταν παρόν στον θανάσιμο τραυματισμό, διέψευσε μιλώντας στην εφημερίδα Daily Mail τον ισχυρισμό, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ασφαλείας.

Το πρωτόκολλο ασφαλούς αποβίβασης επιβάλλει στον χειριστή να καλέσει τους επιβάτες να παραμείνουν στην καμπίνα μέχρι ότου οι έλικες σταματήσουν να κινούνται.

"ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Γιά τον απροσδόκητο θάνατο του καθηγητή Ποινικού Δικαίου της
Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Στέφανου Παύλου, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, γράφει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Θόδωρος Σακελαρόπουλος.

"ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Ο νομικός κόσμος της χώρας, φτωχότερος πλέον, θρηνεί την απώλεια του Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Στέφανου Παύλου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 26-7-2022, σε ηλικία
60 ετών.

Άριστος Καθηγητής και Δικηγόρος, προσηνής και σεμνός άνθρωπος, έχαιρε του σεβασμού και της αγάπης τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και του κοινωνικού
του περιγύρου.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον αείμνηστο Καθηγητή κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Ποινικό Δίκαιο (2011-2013) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Μολονότι έχει παρέλθει σχεδόν μία δεκαετία από την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών, είναι εντυπωμένες ακόμα στην μνήμη μου οι ενδιαφέρουσες παραδόσεις των ενοτήτων του μεταπτυχιακού και οι συζητήσεις μεcαυτόν γύρω από τις διάφορες προβληματικές, στο αμφιθέατρο της Νομικής.

Συγκινημένος, φέρνω στον νου μου τον χαμογελαστό Καθηγητή, ο οποίος μας έδιδε τον λόγο κατά τη διάρκεια των παραδόσεων, ενώ στα διαλείμματα συζητούσε σαν φίλος μαζί μας. Έκτοτε διατηρήσαμε επαφές, οι οποίες, μάλιστα, έγιναν πυκνότερες μετά την θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα και του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς συζητούσαμε τα τιθέμενα εκάστοτε στην πράξη ζητήματα.

Προικισμένος με πλούσια επιστημονική κατάρτιση, συνδύαζε άριστα την θεωρία και την πράξη του Ποινικού Δικαίου, καθώς ο ίδιος υπηρέτησε επί δεκαετίες την ενεργό και μάχιμη δικηγορία, με αποτέλεσμα το μάθημα να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους
φοιτητές. Ένα άλλο επίσης προτέρημα του αειμνήστου Καθηγητή, το οποίο προσείλκυε τους φοιτητές του, ήταν το ότι απέφευγε τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο τις μακροπερίοδες και επιτηδευμένες εκφράσεις και ο λόγος του, πάντοτε λιτός,
κατανοητός και περιεκτικός, επικεντρωνόταν στο εκάστοτε υπό συζήτηση θέμα χωρίς πλατειασμούς και άσκοπες αναφορές.

Ο Καθηγητής Στέφανος Παύλου έφυγε πρόωρα από την ζωή αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Θα λείψει από την οικογένειά του, τους συναδέλφους του, τους φοιτητές του. Θα λείψει από τις πανεπιστημιακές αίθουσες,
τις αίθουσες των Δικαστηρίων, τα συνέδρια, τις νομικές συζητήσεις.

Θα λείψουν οι γνώσεις του, οι πάντοτε εύστοχες παρατηρήσεις του, αυτά τα οποία είχε ακόμα να προσφέρει. Όμως αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο που θα φωτίζει τις νέες γενιές των νομικών.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αιωνία του η μνήμη".



Υπάρχει εισαγγελέας στην Κοζάνη?


Το βασανισμό δύο σκύλων στην Κοζάνη κατήγγειλαν ζωόφιλοι στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Τα σκυλάκια ζούσαν δεμένα, πολλά χρόνια με ένα μέτρο αλυσίδα και χωρίς νερό, ενώ δεν μπορούσαν να περπατήσουν από την καθήλωση και ήταν σαν να έχουν πάθει αγκίλωση!

Το χειρότερο είναι ότι, μετά την καταγγελία στο ΑΤ και τη σχετική ανάρτηση στο facebook, ο ιδιοκτήτης τους φέρεται ότι, τα εξαφάνισε!Η καταγγέλουσα είπε στις "Δικογραφίες":

"Επικοινώνησα την Δευτέρα με το Αστυνομικό τμήμα μου είπαν ότι έχουν πάει εκεί, που ήταν τα σκυλιά και δεν έχουν βρει κανέναν. Τα σκυλιά αγνοούνται από το Σάββατο. Βρίσκονταν σε αποθήκη πάνω στον κεντρικό δρόμο μεταξύ Κοζάνης και Αλεξάνδρειας Ημαθίας".

Σάρωσαν οι γυναίκες, γιά τις κενές θέσεις Αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο!


Η Βουλή ψήφισε σήμερα τα πέντε φαβορί, γιά τις κενές θέσεις Αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο, καθώς ολοκληρώθηκε η ακρόαση των 13 Αρεοπαγιτών, που ήταν υποψήφιοι, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Πέντε γυναίκες Αρεοπαγίτες σάρωσαν στις ψήφους των βουλευτών, χωρίς αυτό, να είναι δεσμευτικό, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ποιές από τις υποψήφιες Ανώτατες Δικαστές θα καθίσουν στις θέσεις Αντιπροέδρων, που είναι κενές, καθώς αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης οι προκάτοχοι τους.

Αναλυτικά έλαβαν:

- Ζαμπέτα Στράτα 18 ψήφους και ήρθε πρώτη

- Μαριάνθη Παγουτέλη 17 ψήφους

- Μυρσίνη Παπαχιού 16 ψήφους

- Ελένη Φραγκάκη 15, ψήφους, όπως και η Μαρία Μουλιανιτάκη, με την οποία ισοψήφισε στην τέταρτη θέση

- Μαρία Κουβίδου 6 ψήφους, όπως και η Ολγα Σχετάκη - Μπονάτου, που επίσης έλαβε 6 και ισοψήφισαν στην πέμπτη θέση.

- Βασιλική Ηλιοπούλου 5 ψήφους

- Αικατερίνη Κρυσταλίδου 4 ψήφους, όπως και η Αικατερίνη Βλάχου, με την οποία ισοψήφισαν στην έβδομη θέση.

- Ανθή Γκάμαρη έλαβε 1 ψήφο, όπως συνέβη και με την Πηνελόπη Παρτσαλίδου - Κομνηνού, με την οποία ισοψήφισαν.

- Κανένα ψήφο δεν έλαβαν οι Αρεοπαγίτες Γεώργιος Κόκκορης και Βασίλειος Μαχαίρας.

Η Αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου είναι η δικαστής, που έχει κληρωθεί να προεδρεύσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η Αρεοπαγίτης Πηνελόπη Παρτσαλίδου - Κομνηνού μετείχε στη σύνθεση του συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, που απάλλαξε από τις κατηγορίες για στήσιμο σκευωρίας στην έρευνα της Νovartis τους Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη, ενω στην ίδια υπόθεση απάλλαξε από κάθε κατηγορία τους δύο εισαγγελείς Ντζούρα - Μανώλη και τους εκδότες και δημοσιογράφους.

Ο Αρεοπαγίτης Βασίλειος Μαχαίρας, ο οποίος δεν έλαβε κανένα ψήφο, είναι ο σύζυγος της ε.τ. Αρεοπαγίτη Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία ήταν η ανακρίτρια στην υπόθεση της δήθεν σκευωρίας της Novartis, για την οποία απαλλάχτηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Παπαγγελόπουλος - Τουλουπάκη.Συνολικά ψήφισαν 23 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν και τρία λευκά.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική.