Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Απαλλακτικός για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη ο Κοντονής: " Κανένα μέλος της κυβέρνησης τότε, δεν είχε σκοπό να συγκαλύψει τη Novartis", είπε

"Πυρά" κατά της τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου, εξαπέλυσε στην κατάθεση του, στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος κάλυψε απόλυτα τον τότε αναπληρωτή του, υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που δικάζεται μαζί με την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο κ. Κοντονής, σε ερώτηση της Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, "εάν ο "Μίμης" είχε σκοπό να συγκαλύψει την Νοβάρτις:", ήταν απόλυτος:

Κοντονής: Οχι! Κανένα μέλος της κυβέρνησης τότε, δεν είχε σκοπό να συγκαλύψει. Σε καμία περίπτωση.

O κ. Κοντονής μάλιστα εξέφρασε την έκπληξη του, για την ξαφνική παραίτηση, τότε, της κ. Ράικου, από τη θέση της Εισαγγελέα Διαφθοράς, ενώ την επέκρινε, για τα δελτία τύπου της, λέγοντας:

"Θεωρώ ότι η δουλειά των δικαστών δεν είναι να εκδίδουν δελτία τύπου, αλλά να αναφέρονται στη προϊσταμένη αρχή. Αν αισθανόταν πιέσεις, ας άκουσε τα εισαγγελικά της καθήκοντα".

Πρόεδρος: Πώς μάθατε για την παραίτηση της κ. Ράικου;

Κοντονής: Είχε έρθει στις 23 Μαρτίου, συζητήσαμε θέματα δικαστικής συνδρομής, αλλά μου είπε και για ένα σοβαρό σκάνδαλο, με μεγάλο αριθμό γιατρών, που συνταγογραφούσαν παράνομα. Μου είχε πει ότι θα πάει να δει και τον Μίμη. Το θεώρησα λογικό, ήταν στην αρμοδιότητα του φυσικά. Την επομένη πέφτω από τα σύννεφα με την παραίτηση της! Την είχα δει, δεν μου είχε αναφέρει τίποτα, διάβασα την ανακοίνωση της, το είπα και στη Βουλή. Αμέσως εξέδωσα ανακοίνωση. Έμεινα ενεός. Τώρα δεν θυμάμαι τι ακριβώς έλεγε η Ράικου τότε στην ανακοίνωση. Ότι είχα πει όμως στη Βουλή ισχύουν μέχρι τη τελευταία τελεία.

Και συνέχισε ο κ. Κοντονής:

"Θεωρώ ότι η δουλειά των δικαστών δεν είναι να εκδίδουν δελτία τύπου, αλλά να αναφέρονται στη προϊσταμένη αρχή. Αν αισθανόταν πιέσεις, ας άκουσε τα εισαγγελικά της καθήκοντα.

Πρόεδρος: Από την επιστολή παραίτησης, αντιλαμβάνεστε κάπου ότι. φωτογραφίζεται ο "Μίμης";

Κοντονής: Δεν μπορούσα να συνάγω τέτοιο συμπέρασμα. Πήγε το μυαλό μου, για πιέσεις από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες!

Ενώ συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός:

"Στην ανακοίνωση που εξέδωσα, αναμένοντας τη συζήτηση στη Βουλή, η Ράικου μου έστειλε ένα sms. Έλεγε όλα αυτά κι ότι δεν ξέρετε τι έχω υποστεί όλους αυτούς τους μήνες. Αυτό με ξένισε. Γι αυτό είπα στη Βουλή, όταν με ρωτάγαμε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ότι έχει υποχρέωση, αντί να στέλνει μηνύματα, να κατονομάσει ποιοι κρατικοί λειτουργοί και οικονομικοί παράγοντες την πιέζουν κλπ.
ΠΡ: Τι εννοούσε παράκεντρα εξουσίας;;;

Κοντονής: Δεν σκέφτηκα κάτι συγκεκριμένο. Δια του τύπου τότε φωτογραφιζόταν ο Μίμης, γι αυτό είπα, ακριβώς να πει ποιοι είναι αυτοί στους οποίους αναφέρεται η Ράικου στην παραίτηση της.

ΠΡ: Ο "Μίμης" είχε σκοπό να συγκαλύψει την Νοβάρτις;

Κοντονής: Οχι! Κανένα μέλος της κυβέρνησης τότε, δεν είχε σκοπό να συγκαλύψει. Σε καμία περίπτωση.

Και συνέχισε:

Κοντονής: Μέχρι τότε (σ.σ την παραίτηση της κ.Ράικου) δεν θα επέτρεπα σε κανένα, να έρθει στο γραφείο μου για εξηγήσεις. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι, πριν μάθουμε τι λέει η εφημερίδα, μόνο από ένα διαφημιστικό δημοσιεύματος, μας ήρθε μια παραίτηση.

Πρόεδρος: Πώς το βλέπετε; Οτι, φοβήθηκε;

Κοντονής: Ας γράφουν ότι θέλουν. Πρέπει να μάθουμε να ελεγχόμαστε. Καλύτερα να έχουμε μια δημοσιογραφία, που υπερβάλλει, πολλές φορές μπορεί ακόμα και κακοπροαίρετα, παρά μια φυμωμένη δημοσιογραφία!!

Και συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός:

"Είχα κάθε τρόπο να περιφρουρήσω την Ράικου. Αν ερχόταν σε μένα τότε. Θα πήγαινα στον Τσίπρα κι εκείνος θα έπαιρνε τα μέτρα του. Μπορούσα να την προστατεύσω. Γι αυτό είπα αυτά που είπα στη Βουλή, να μην μου στέλνει sms κλπ.".

Εισαγγελέας: Δημοσιεύματα κυκλοφορούν πάντα κλπ κλπ είπατε. Οταν όμως σας ρώτησε η Πρόεδρος, αν αμφιβάλλετε για τους λόγους παραίτησης της φαίνεται ότι, δεν γνωρίζατε κάτι. Ενώ πριν λέγατε ότι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν δημοσιεύματα στην εκτέλεση καθηκόντων της;

Κοντονής: Ναι φυσικά και δεν πρέπει. Αν θεωρούσε ότι, το δημοσίευμα είναι συκοφαντικό, ας στρεφόταν κατά της εφημερίδας. Πολύ απλό.

Ενώ τόνισε:

Κοντονής: θεωρώ αντιδεοντολογικό, δικαστές και εισαγγελείς να εκδίδουν δελτία τύπου κι όχι να αναφέρονται στη προϊσταμένη αρχή!

Υπενθυμίζεται ότι, η κ. Ράικου, στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της διαδόχου της στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Τουλουπάκη, στον καταιγισμό ερωτήσεων, που δέχτηκε από την Πρόεδρο του δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου και από την Εισαγγελέα Ολγα Σμυρλή, για όσα είχε πει περι πιέσεων, που δέχτηκε απο τον κ. Παπαγγελόπουλο, για να στείλει τη δικογραφια της Novartis στη Βουλή, απάντησε:

"Ετσι το εξέλαβα! Εγώ εξέλαβα ότι, με πίεζε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσω στοιχεία. Είναι δική μου κρίση. Δεν μου το ζήτησε».

Η δίκη συνεχίζεται.