Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Το "Κίνημα της γραβάτας": Μετά τους γιατρούς, στους δρόμους και οι δικηγόροι, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών


Μετά από τους γιατρούς και οι δικηγόροι βγαίνουν στους δρόμους κατά της Κυβέρνησης, αντιδρώντας στην προωθούμενη ρύθμιση, για την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.
Με απόφαση της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, καλεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, τη μεθεπόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και ώρα 13.00, «για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την κυβερνητική αδιαφορία», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 30/11/2022, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη συνεδρίαση αποφασίστηκε:

1. Η έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, προκειμένου να συζητήσει τα επείγοντα θέματα του κλάδου και να πάρει σχετικές αποφάσεις.

2. Η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την κυβερνητική αδιαφορία, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 13.00΄, έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 25, Αθήνα).

Καλούνται τα μέλη των Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση για να στείλουμε σθεναρά το μήνυμά μας στον Υπουργό.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους δικηγόρους και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Σε πρόσφατο ψήφισμα διαμαρτυρίας τους, κατήγγειλαν για άλλη μία φορά την κυβερνητική στάση έναντι των δικηγόρων και κάλεσαν την κυβέρνηση, να στηρίξει άμεσα τον κλάδο, με την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του.

Στο πλευρό τους έχουν και άλλους επιστημονικούς φορείς, που επίσης έχουν διαμορφώσει κοινό μέτωπο κατά της κυβερνητικής πρόθεσης, για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Στα τέλη Οκτωβρίου είχαν καταθέσει νέο αίτημα, για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, αφήνοντας αιχμές για μη ανταπόκριση σε κοινή επιστολή τους από τις 4 Οκτωβρίου, στην οποία εξέθεταν τους λόγους που επιβάλλουν την αναστολή της αύξησης εισφορών, αναφέροντας:

"Οι δικηγόροι, βιώνουμε μια ιδιαίτερα δυσχερή επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα της 10ετούς μνημονιακής πολιτικής και των συνεπειών της πανδημίας, που συρρικνώνουν δραστικά τη δικηγορική ύλη και τις αμοιβές μας. Η κατάσταση είναι δραματική και ιδίως για τους πιο αδύναμους δικηγόρους» τονίζουν.

Μεγάλο μέρος αυτών αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες βασικές του επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά και τις βιοτικές του ανάγκες. Ο κίνδυνος πλήρους εξαθλίωσης του κλάδου είναι ορατός με δυσμενείς συνέπειες στην λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην ίδια τη Δημοκρατία, της οποίας η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα. Η αξιοπρεπής διαβίωση των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και υπερασπιστών των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανεξαρτησία τους και την ορθή επιτέλεση του λειτουργήματoς τους".

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η Πολιτεία παραμένει σταθερά αδρανής θεατής.

Και συμπληρώνουν:

"Σε καμία έμπρακτη στήριξη των δικηγόρων προχώρησε, κάτι που έπραξε για άλλους επαγγελματίες. Κανένα από τα βασικά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου δεν αποδέχθηκε (κατάργηση άλλως μείωση ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, την άμεση εκκαθάριση αμοιβών νομικής βοήθειας, κλπ)» σημειώνουν οι δικηγόροι.

Ακόμη δε και εκείνα, για τα οποία είχε μνημονιακή υποχρέωση, όπως η επέκταση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η Κυβέρνηση προχωρεί από 1-1-2023 σε αύξηση των εισφορών των δικηγόρων προς τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό 10%, που επιβαρύνουν την ήδη δυσχερή θέση τους, αφού λειτουργούν προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στο ήδη αυξανόμενο διαρκώς κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και διαβίωσης".