Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Mην... πυροβολείτε τη "Δήμητρα"!

Το σχέδιο «Δήμητρα» και οι δράκοι που σκοτώνουν τα παπαγαλάκια της Δεξιάς…

Γράφει ο Γιάννης Κέμμος (από την σελίδα στο fb του γνωστού φωτορεπόρτερ)

Τόσες μέρες άκουγα κι εγώ την καταστροφολογία δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, κυρίως της ΝΔ για το σχέδιο «Δήμητρα» και πως θα κλείσουν οι τράπεζες και πως θα βγούμε από το Ευρώ και πως θα καταστραφούμε με τον Βαρουφάκη.

Μέχρι που άκουσα απο τη ΝΔ στο ραδιόφωνο πως καλύτερα μια ακυβέρνητη χώρα παρά μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Βαρουφάκη. 

Προσπάθησα λοιπόν να μάθω τι είναι τελικά αυτή η «Δήμητρα» που την αντιμετωπίζουν οι συστημικοί σαν τον δράκουλα και σηκώνουν σκόρδα και σταυρούς στο άκουσμα του. 

Πάμε απλά λοιπόν. 

Καταρχήν να εξηγήσουμε τη ροή του χρήματος από το κράτος στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους όπως αυτή γίνεται σήμερα.

Για κάθε μισθό και σύνταξη το κράτος δίνει τα χρήματα στις τράπεζες, οι οποίες τα εκμεταλλεύονται και τα κρατάνε στο αποθεματικό τους να τα κάνουν ότι θέλουν, μέχρι ο συνταξιούχος ή ο εργαζόμενος του δημοσίου να τα πάρει με όποια μορφή θέλει, μετρητά, ή με κάρτα και να τα χρησιμοποιήσει.

Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που πληρώνονται από τις επιχειρήσεις που εργάζονται, οι μισθοί τους μεταφέρονται σε τράπεζες οι οποίες τα εκμεταλλεύονται και τα κρατάνε στο αποθεματικό τους μέχρι μέρος τους ή όλα να περάσουν ως μετρητά στα χέρια των δικαιούχων εργαζομένων ή να μεταφερθούν με τη χρήση χρεωστικών καρτών με αγορές σε άλλες τράπεζες παραμένοντας στο τραπεζικό σύστημα.

Ακόμα και τα επιδόματα, ή τα διάφορα pass που δίνει το κράτος στους πολίτες, περνάνε πρώτα στις τράπεζες που τα εκμεταλλεύονται και κατόπιν δίνονται στους δικαιούχους είτε ως μετρητά είτε ως ψηφιακή μορφή με κάρτες μέχρι να γίνουν χρήση και να μεταφερθούν σε άλλες τράπεζες.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία οι τράπεζες για κάθε συναλλαγή, για κάθε αγορά, για κάθε μεταφορά, κρατάνε το ποσοστό τους. Κρατάνε μέρος του ποσού για την εξυπηρέτηση που κάνουν να μεσολαβούν για να μεταφέρουν τα λεφτά μας στα χέρια μας ή σε άλλες τράπεζες.

Δηλαδή έχουν κέρδος και από την παραμονή και τη διαχείριση των χρημάτων στο κεφάλαιο τους και από τις συναλλαγές που κάνουμε εμείς ως τελικοί αποδέκτες των χρημάτων.

Τι είναι το Δήμητρα που πρότεινε το ΜεΡΑ25

Το «Δήμητρα» είναι κατα κάποιο τρόπο μία τράπεζα του δημοσίου. 

Καταρχήν για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, θα μπορούν όσοι το επιθυμούν τα χρήματα τους να παραμένουν σε μία «τράπεζα» του δημοσίου όπου θα μπορούν να τα διαχειρίζονται ακριβώς όπως σήμερα χωρίς όμως να μεσολαβεί μία «ιδιωτική» τράπεζα όπου κρατάει τα ποσοστά της για κάθε συναλλαγή αλλά και διαχειρίζεται το σύνολο των χρημάτων που παραμένουν σε αυτή.

Επίσης όσοι εργοδότες θα επιθυμούν θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την «δημόσια τράπεζα» για να καταθέτουν τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων αντί σε μία «ιδιωτική τράπεζα» όπως συμβαίνει σήμερα. 

Επίσης όλα αυτά τα επιδόματα pass κλπ θα δίνονται μέσα από αυτή τη «δήμοσια τράπεζα» αφήνοντας απέξω τον παράγοντα της ιδιωτικής τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση το κέρδος είναι ότι το κράτος κρατά τα χρήματα με τον ίδιο τρόπο που τα κρατάνε οι τράπεζες σήμερα για να μπορεί να τα διαχειρίζεται μέχρι αυτά να ζητηθούν από τους δικαιούχους τους, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους ή μισθωτούς. 

Ενώ για τους δικαιούχους δηλαδή εμάς, αυτό σημαίνει ότι γλιτώνουμε όλα αυτά τα χρήματα που μας παρακρατούν οι τράπεζες για κάθε μεταφορά - συναλλαγή που κάνουμε. 

Δεν είπε κανείς ότι θα καταργήσουμε το Ευρώ, ότι θα καταργήσουμε τις τράπεζες, ότι θα μας πάρουν τα χρήματα.

Σήμερα τα χρήματα που υπάρχουν στις τράπεζες όπως τις ξέρουμε, τα εγγυάται το κράτος ότι υπάρχουν εκεί και θα μας αποδωθούν αν αυτά ζητηθούν. 

Δεν είναι με την εγγύηση των τραπεζών, αλλά του κράτους. 

Το ίδιο θα ισχύει και μετά. 

Γιατί λοιπόν φωνάζουν η ΝΔ, κάποια άλλα κόμματα αλλά και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια; 

Γιατί ως σήμερα οι τράπεζες βγάζουν τεράστιο κέρδος πάνω στη διαχείριση των χρημάτων όσο παραμένουν στα ταμεία τους αλλά και από τα χρήματα που παρακρατούν για κάθε μεταφορά - συναλλαγή. 

Οι σχέσεις της δεξιάς με τις τράπεζες είναι πολύ σημαντική. Και στηρίζουν τα συμφέροντα των τραπεζών. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται αυτή η παραπληροφόρηση και αυτός ο χαμός για το σχέδιο «Δήμητρα».

Αν στη ροή των χρημάτων από το κράτος και τους επιχειρηματίες προς τους πολίτες, διαγράψουμε τον παράγοντα «ιδιωτική τράπεζα», το κράτος και οι πολίτες κερδίζουν και οι τράπεζες χάνουν.  Και αυτό δεν είναι κάτι που οι τράπεζες και τα συμφέροντα πίσω τους θέλουν να το αφήσουν να συμβεί. 

Από την άλλη όμως έχουμε περάσει σε μια εποχή που οι τράπεζες ξεσαλλώνουν, δεν δίνουν επιτόκια καταθέσεων, αυξάνουν υπέρογκα τα επιτόκια δανεισμού, κρατάνε χρήματα για κάθε μεταφορά και συναλλαγή, κλείνουν τα υποκαταστήματα, απολύουν προσωπικό, μας χρεώνουν ακόμα και για τις πιο απλές διαδικασίες. 

Αυτό που προτείνει το σχέδιο «Δήμητρα» είναι να πάρουν το κράτος και οι πολίτες περισσότερο έλεγχο της ροής των χρημάτων στα χέρια τους. 

Τα υπόλοιπα για κλείσιμο τραπεζών, έξοδο από το Ευρώ, η τρομοκρατία του κόσμου και η κινδυνολογία που γίνεται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια είναι μια ανόητη φτηνή προπαγάνδα.

Το παραπάνω κείμενο δεν είναι προσπάθεια να πείσω κανέναν για την προσπάθεια του ΜεΡΑ25 και για ψήφο σε αυτό. 

Καμία απολύτως σχέση. Δεν μπαίνω σε κομματικά παιχνίδια. 

Είναι απλά μία επεξήγηση του τι ακριβώς προτείνουν και το έκανα γιατί βαρέθηκα να ακούω βλακείες που μπέρδεψαν και εμένα μέχρι να καταλάβω τι είναι αυτό το πράγμα. 

Μην ακούτε και μην διαβάζετε βλακείες και προπαγάνδα από παπαγαλάκια. Ψάξτε να βρείτε τι προτείνει το κάθε κόμμα σοβαρά.