Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

"Πας καλά Γιώργο Φλωρίδη;"


Γράφει ο δικηγόρος Πάνος Μπιτσαξής

•Μα ποιοί στα λενε αυτά; Πας καλά; Μονομελές Εφετείο; Με ερώτημα τα ισόβια και τα 20 χρόνια κάθειρξης; Μονομελές Πλημμελειοδικειο; με ερώτημα αν θα παει φυλακή το σούπα μουπες των συκοφαντικών δυσφημήσεων της πλακας και των εκατοντάδων ποινικοποιημένων παραβάσεων τάξεως; 

Στοιχειώδη ικανότητα διάκρισης του σοβαρού από το ασήμαντο δεν έχετε εκεί πέρα; Όλα συμπουρμπουλα; Είστε σοβαροί; Έχεις πάει ποτέ σε Μονομελές Εφετείο; Μονομελή Εφετεία έχει μόνο η Μαλτα στην Ευρώπη. Αυτήν μιμούμαστε; 

•Να σου πω πως είναι η έλα μια βόλτα να το δεις. 9 η ώρα καταφθάνει ένας Εφέτης. Με τις καλύτερες διαθέσεις να είναι σωστός και αμερόληπτος. Όλοι ελπίζουμε να έχει κοιμηθεί καλά ,να μην έχει πονοκέφαλο, να μην έχει προηγηθεί κανένας οικογενειακός καυγάς. Ενώπιος ενωπίω με ένα πινάκιο με 30 υποθέσεις. Σε 2 ωρες το κεφάλι του είναι χυλός. Η διεύθυνση μιας δίκης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχει εντάσεις έχει ζόρια .Τον βομβαρδίζουμε. Ενστάσεις, αυτοτελείς ισχυρισμοί, αιτήματα, παρεμπιπτόντα θέματα και σχόλια. Επιφυλάσσεται για τη διακοπή. Ούτε νερό δεν θα προλάβει να πιει αν θέλει να είναι σωστός. Δεν έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με τα δυο άλλα μέλη του Δικαστηρίου που έχουν πιο καθαρό μυαλό γιατί δεν έχουν το βάρος της διεύθυνσης της διαδικασίας. Ότι τουρθει. Συσκέπτεται με τον εαυτό του. Η κόπωση τον καταλαμβάνει. Τον κυνηγά το πινάκιο. Βιάζεται. Εκ των πραγμάτων. Και βέβαια θα κάνει λάθη. Και βέβαια είναι ευάλωτος στη πλάνη. Δεν είναι υπεράνθρωπος. Τρεις η πέντε δικαστές στην έδρα που διασκέπτονται είναι πολύ σπάνιο να πέσουν εξω. Το επίδικο ανατέμνεται, συζητιέται. Τα όσα έχουν εκτεθεί μπαίνουν στο ζύγι. 
Ο ένας δικαστής είναι μεγάλο πρόβλημα. Και το ερώτημα εδώ είναι μεγάλο. Είναι αθώος η ένοχος; 20 χρόνια η 5; Πάτε καλά; Στο όνομα της ταχύτητας; Οχι. Ταχύτητα και ποιότητα πάνε μαζί. Αλλοιώς δεν έχουμε κράτος δικαίου. Και ούτε ταχύτητα δεν θα πετύχετε. Μια τρύπα στο νερό. Γιατί περισσότερα μονομελή θέλουν περισσότερες αίθουσες περισσότερους εισαγγελείς και γραμματείς. Και δεν τους έχετε.  

•Μέτρα επιτάχυνσης υπάρχουν πολλά και πολυπαραγοντικά, αν βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει και ρωτήσετε και κανένα δικηγόρο. Επιταχύνσεις και μάλιστα αμφίβολες σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και της υπεράσπισης προσιδιάζουν στην Τουρκία και την Αίγυπτο όχι σε μας. Θα τις πάρετε πίσω άρον άρον. Ήδη ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει 6 φορές. Στο τέλος θα πηγαίνουμε στις δίκες με καρότσι.

•Το 1983 κάναμε μια βαθιά τομή στον Ποινικό Κώδικα. Σχεδόν εφ όλης της ύλης. Θα τη θυμάσαι Γιώργο έχεις ηλικία. Τρεις άνθρωποι την εισηγηθήκαμε και γράψαμε τις διατάξεις και λεπτομερέστατες όχι προσχηματικές αιτιολογικές εκθέσεις. Την περνάγαμε σε δόσεις για να την δοκιμάσουμε σταδιακά μήπως ξεφύγει κάτι.. Κι εγώ ανάμεσα στους τρεις. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν δια χειρός μου. Δεν είχα ακόμα κλείσει τα 30. Ο Μαγκάκης το μελετούσε γραμμή - γραμμή πριν πει να προχωρήσει. Αντεξε δεκαετίες πολλές και δεν την ακούμπησε κανείς στον πυρήνα της. Συγκέντρωσε τη γενική συναίνεση. Μια μικρή αναίμακτη επανάσταση στις τότε συνθήκες. Τώρα συνεδριάζουν επιτροπές επι επιτροπών σοφών κι αλλάζει ο Κώδικας κάθε τρεις μήνες. Το μόνο ελαφρυντικό είναι πως είναι πράγματι δύσκολη δουλειά. Θέλει γνώση, τόλμη αλλά και αίσθηση της πραγματικότητας. Αυτό το τελευταίο το έχετε; δεν νομίζω.