Εμπόδια μπαίνουν στην ανάκριση, για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έρευνα του 9ου ανακριτή κ. Τζιούβα, ο οποίος έχειστρέψει την προσοχή του στον εντοπισμό ηθικών αυτουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απομαγνητοφώνηση των καταγεγραμμένων συνομιλιών των κατηγορουμένων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας, σε βαθμό που δυσχεραίνεται το έργο του ανακριτή.
Παρά το γεγονός ότι, η ανάκριση για τους 167 εμπλεκόμενους στη δικογραφία της δολοφονίας Λυγγερίδη ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, με τη συλληψη 67 ατόμων και την προφυλάκιση 24 από αυτούς, πέντε μήνες μετά, καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται ότι, οι απομαγνητοφώνηση των καταγεγραμμένων συνομιλιών δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα περίπου το 35% της υπόθεσης.
Το γεγονός ότι, δικογραφία, για την υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη παρουσιάζει κενά στο αποδεικτικό υλικό, δυσκολεύει την έρευνα του ανακριτή, για τη διερεύνηση της ηθικής αυτουργία στην υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού.
Ο ανακριτής κ. Τζούβας έχει να παλέψει και με το χρόνο, αφού θα πρέπει, όταν ολοκληρωυούν οι απομαγνητοφωνήσεις, να ξεκινήσει νέος γύρος συμπληρωματικών απολογιών των ήδη πριφυλακισμένων κατηγορουμέναων, αλλά και των υπολοίπων, που αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους, καθώς αυτό απαιτεί η Δικονομία.
Ομως ο χρόνος τρέχει υπέρ των κατηγορουμένων, καθώς εαν δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη τους στο 18μηνο, θα αφεθούν ελεύθεροι, όπως ορίζει ο νόμος.
Ενα ακόμη άλυτο ζήτημα για τη Δικαιοσύνη, παραμένει το γεγονός ότι, ενώ έχει προφυλακιστεί ένας 18χρονος οπαδός του Ολυμπιακού, ο οποίος παραδέχτηκε ότι, πέταξε μία από τις φωτοβολίδες, που έκοψαν το νήμα της ζωής του 31χρονου αστυνομικού Λυγγερίδη, για τον κατηγορούμενο αυτόν η δικογραφία έχει διαχωριστεί και οδεύει προς το δικαστήριο, χωρίς ουσιαστικά να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση.
Οι προσπάθειες του ανακριτή Παναγιώτη Τζιούβα επικεντρώνονται στο κακούργημα της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, καθώς η δικογραφία η οποία σχηματιστεί αρχικά από τη Διεύθυνση Οργανωμ'ενου Εγκλήμτος και την Αθλητική βία, άφηνε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
Η δικογραφία περιέχει 28 αδικήματα με κορυφαίο αυτό της εγκληματικής οργάνωσης.
Υπενθυμίζεται ότι, τρεις κατηγορούμενοι εμφανίζονται σε επίσημα έγγραφα της ΠΑΕ Ολυμπιακός ότι, είχαν διαπιστεύσεις εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και – όπως αναφέρεται στη δικογραφία - «αυτό μαρτυρά άμεση σχέση του διαπιστευμένου προσώπου με την ομάδα που του χορηγεί τη διαπίστευση».
Ο ανακριτής φέρεται να διαπιστώνει ότι, πρόκειται για ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που δολοφόνησε τον αστυνομικό και ταυτόχρονα ήταν και διαπιστευμένα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μάλιστα σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις «έδωσαν το σύνθημα, με φωνές και χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών τους, στους «μικρούς» της οργάνωσης να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για πρόκληση επεισοδίων και ύφεση στις αστυνομικές δυνάμεις».
Γίνεται αναφορά στον αγώνα Ολυμπιακού – ΑΕΚ της 23ης Απριλίου 2023, όπου μετά το τρίτο γκολ των φιλοξενούμενων, οπαδοί των γηπεδούχων προκαλούσαν τη διακοπή του αγώνα, πετώντας μπάλες στον αγωνιστικό χώρο.
«Το ίδιο έπρατταν τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, όσο και ο αντιπρόεδρος Κώστας Καραπαπάς», αναφέρεται στη δικογραφία.
Επισημαίνεται επίσης ότι, ο κατηγορούμενος Ι. Α. έκανε σήμα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στις στήλες 6 και 7 να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο και να προκαλέσουν επεισόδια σε βάρος των αστυνομικών.
Το δεύτερο περιστατικό συνέβη τέσσερις μέρες πριν τη δολοφονία Λυγγερίδη. Στον αγώνα Βόλου – Ολυμπιακού της 3ης Δεκεμβρίου 2023, ο κατηγορούμενος Ι. Α., αφού προηγουμένως συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των επεισοδίων.
Μάλιστα φρόντισε να ανοίξει και η πόρτα μεταξύ της κερκίδας και του αγωνιστικού χώρου, στην οποία βρίσκονταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού ώστε να διευκολυνθεί η εισβολή τους.
Στον ανακριτή έχουν παραδοθεί στοιχεία από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, με βάση τα οποία, οι κατηγορούμενοι Ι. Α., Δ. Μ., Θ. Π., Π. Κ., Α. Χ. και Μ. Χ., είναι εργαζόμενοι είτε στην επίσημη μπουτίκ του Ολυμπιακού είτε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός είτε στο Δήμο Πειραιά.