Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Αντίο κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ!

 


Ενα βαρύ όνομα της Δικαιοσύνης και ένα από τα πιό εμβληματικά πρόσωπα στο χώρο της Εισαγγελίας έφυγε από τη ζωή, εντελώς αναπάντεχα, σε ηλικία 69 ετών.

Ο επίτιμος εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Διώτης, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, αλλά και άλλων πολύ μεγάλων υποθέσεων, τις οποίες χειρίστηκε με μαεστρία,  άφησε την τελευταία του πνοή στην Κύθνο, στο αγαπημένο του νησί, όπου είχε επιλέξει να περνάει τον περισσότερο χρόνο του.

Ο πρώην εισαγγελέας υπέστη καρδιακό επεισόδιο και πέθανε την Παρασκευή 13/9, ενώ βρισκόταν στο νησί όπου διατηρούσε εξοχική κατοικία. 

Ο θάνατος του έγινε γνωστός από το site Cyclades24. gr

Eκεί, στην Κύθνο, έγινε και η κηδεία του.

Ο εισαγγελέας εφετών Γιάννης Διώτης εκτός από την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» είχε στο ενεργητικό του τις μεγαλύτερες ποινικές υποθέσεις, που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη, όπως η υπόθεση του ΕΛΑ, η αμφιλεγόμενη αυτοκτονία (?) του στελέχους της Vodafone Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, που συνδέθηκε με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, η υπόθεση των ελληνικών αρχαιοτήτων του αμερικανικού Μουσείου Γκετί και πολλές άλλες.

Εφυγε πρόωρα από το δικαστικό Σώμα, καθώς διετέλεσε επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Βρέθηκε κατηγορούμενος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, γεγονός που τον πίκρανε ιδιαίτερα, ιδίως όταν καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε καθειρξη 10 ετών, με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία.

Ο άνθρωπος, που κυνηγούσε μιά ζωή το άδικο, έπεσε θύμα της ίδιας της Δικαιοσύνης, που υπηρέτησε με αυταπάρνηση, καθώς απεδείχθη ότι, ήταν θύμα δικαστικής πλάνης, όταν σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε ομόφωνα, για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ!

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Διώτης

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1955 και σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του, το 1980, ιδιώτευσε ως δικηγόρος και το 1985 εισήλθε στο δικαστικό σώμα. Υπηρέτησε ως Εισαγγελικός Πάρεδρος Αθηνών, ως Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών στην Αμαλιάδα και την Αθήνα, ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς και ως Αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2010, οπότε και αποχώρησε από το δικαστικό σώμα.

Οταν μίλαγε για τον εαυτό του, δεν έκρυβε ότι, ξεκίνησε ως οικοδόμος και πως από τη σκαλωσιά, βρέθηκε στη Νομική Σχολή, διαβάζοντας τις νύχτες, για να 
επιτύχει.