Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Το δικαίωμα της "ΔΙΚΑΙΗΣ ΔΙΚΗΣ" και η πιθανότητα "συγκεκαλυμμένης ηγεσίας"


Η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, στα επεισόδια στο Ρέντη, το Δεκέμβριο του 2023 είναι αναμφισβήτητα μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις οπαδικής βίας των τελευταίων ετών.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά, που χάνει τη ζωή του αστυνομικός από φωτοβολίδα οπαδών.

Απο την αρχή η αστυνομική έρευνα και κατ΄επέκταση η δικαστική έρευνα εμφάνισαν κενά, καθώς τέσσερεις μήνες μετά το περιστατικό, η δικογραφία έκλεισε από την ανακρίτρια Πειραιά, χωρίς να αποκαλυφτούν και να συλληφθούν οι ηθικοί αυτουργοί και υποκινητές των επεισοδίων και με μοναδικό κατηγορούμενο τον 18χρονο οπαδό, που είχε ομολογήσει ότι, έρριξε τη μία από τις τρεις ναυτικές φωτοβολίδες, που εκτοξεύτηκαν  προς τους αστυνομικούς.

Η Δικαιοσύνη επέλεξε τότε να κλείσει την υπόθεση, με το αιτιολογικό, να μην παρέλθει ο χρόνος και αποφυλακιστεί στο 18μηνο ο νεαρός κατηγορούμενους οπαδός, χωρίς να έχει δικαστεί για τη ρήψη της φωτοβολίδας από την οποία φέρεται ότι, επήλθε ο θανάσιμος τραυματισμός του 31χρονου αστυνομικού.

Η Δικαιοσύνη δηλαδή αποφάσισε τότε, να θεωρήσει περαιωμένη την έρευνα, με μοναδικό κατηγορούμενο το 18χρονο,  παρά το γεγονός ότι, έμενε ανεξακρίβωτο το σημαντικότερο κομμάτι της υπόθεσης,  που ήταν αποκάλυψη των υποκινητών και ηθικών αυτουργών...

Η δικογραφία Λυγγερίδη έφυγε από τον Πειραιά, η έρευνα ωστόσο συνεχίστηκε αθόρυβα από την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, με επικεφαλής τον Εισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Γκύζη, με αποτέλεσμα στα τέλη Απριλίου 2024, να γίνουν  ομαδικές συλλήψεις 64 ατόμων, σε μιά δικογραφία με συνολικά 160 εμπλεκόμενους, που όλοι φέρονται ως μέλη της "ΘΥΡΑΣ 7".

Η έρευνα ανέδειξε βαρύτερες ευθύνες για οκτώ από τους συλληφθέντες, που  φέρονται ως στενός ηγετικός πυρήνας της ομάδας, που χαρακτηρίστηκε από το κατηγορητήριο ως "εγκληματική οργάνωση".

Και πάλι όμως έμειναν κενά και σκοτεινά σημεία στην υπόθεση.

Το αποδεικνύει η ίδια η δικογραφία, στην οποία γίνεται ευθεία αναφορά, για το ενδεχόμενο "συγκεκαλυμένης ηγεσίας".

Μάλιστα στο διαβιβαστικό μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, "από την λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ... χωρίς τη συμμετοχή και την «υψηλή προστασία» των οποίων, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε άλλως θα είχε πολύ περιορισμένο εύρος και δράση".

Αυτό το κομμάτι της υπόθεσης προσπαθεί να φωτίσει ο ανακριτής κ. Τζιούβας, ο οποίος μέχρι στιγμής συναντά δυσκολίες στην έρευνα του, για τη δολοφονία Λυγγερίδη, καθώς - κατά πληροφορίες - δεν έχει ολοκληρωθεί τμήμα της απομαγνητοφώνησης των συνομιλιών.

Το γεγονός ότι, η ανακριτική έρευνα συνεχίζεται ακόμη προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης τυχον "συγκεκαλυμένης ηγεσίας" της εγκληματικής οργάνωσης, που κατά το κατηγορητήριο ευθύνεται για τη δολοφονία Λυγγερίδη, καταδεικνύει ότι, η υπόθεση έχει σκοτεινά σημεία.

Και αυτά τα σκοτεινά σημεία,  η Δικαιοσύνη οφείλει να τα φωτίσει, είτε αποκαλύπτοντας τη "συγκεκαλυμένη ηγεσία" - εάν υπάρχει - είτε κλείνοντας την έρευνα, με την πεποίθηση ότι, "συγκεκαλυμένη ηγεσία" δεν υπάρχει.

Αυτό επιτάσσει άλλωστε και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της "ΔΙΚΑΙΗΣ ΔΙΚΗΣ"!