Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

"Απολογία" Υπουργείου γιά τους πέντε λόγους αποχής των δικηγόρων


Σκηνές απείρου κάλλους προκαλούνται καθημερινά στη Δικαιοσύνη, μετά την έναρξη  εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη, που φαίνεται να προκαλεί περισσότερα προβλήματα, από όσα - υποτίθεται ότι ήρθε - για να επιλύσει.

Η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, προκειμένου "να πέσουν στη μάχη των δικαστηρίων περίπου 1000 Ειρηνοδίκες", που όπως διαβεβαίωνε ο κ. Φλωριδης, θα ανακουφίσουν  τα πινάκια, για να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης αποφάσεων,  έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς η Δικαιοσύνη αποδεικνύεται ανέτοιμη, για τις μεγάλες αλλαγές και τις ριζοσπαστικές τομές του Υποργείου Δικαιοσύνης.

Μπροστά στο δικαστικό χάος και την "απορρύθμιση" της Δικαιοσύνης, όπως τη χαρακτηρίζουν, οι δικηγόροι της Αθήνας παρέτειναν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, την στοχευμένη αποχή, που ξεκίνησαν τηη 1η του μηνός, διμαρτυρόμενοι για τριτοκοσμικές συνθήκες, που όπως αναφέρουν "συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα οπισθοδρόμησης και αποσύνθεσης της Δικαιοσύνης".

Μετά την απόφαση του ΔΣΑ για παράταση της αποχής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε με μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία δίνει απαντήσεις στους πέντε λόγους αποχής των δικηγόρων, επιβεβαιώνοντας ωστόσο, εμμέσως,  τα  προβλήματα, που δημιούργησε η προχειρότητα στην εφαρμογή του νεου δικαστικού χάρτη, καθώς αναφέρει: "Μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί 343 ερωτήματα, έχουν δε ομαδοποποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης 51 απαντήσεις ομοειδών ερωτημάτων".

Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

Αναφορικά με τα ζητήματα, τα οποία αναφέρονται ως αιτίες αποχής των δικηγόρωντου Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την περίοδο από 07.10.2024 έως 14.10.2024 σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου από την 24.09.2024 και αφορούν την εφαρμογή τουΔικαστικού Χάρτη σημειώνονται τα ακόλουθα:

1. “Πλήρης αδυναμία εκδόσεως πιστοποιητικών από το ηλεκτρονικό σύστημαΟΣΔΔΥ ΠΠ με τις όποιες έννομες συνέπειες από τη μη προσκομιδή τουςενώπιον Δικαστηρίων και Αρχών, για την απώλεια έννομων δικαιωμάτωνΕλλήνων πολιτών και επιχειρήσεων”.

Σε σχέση με το Πρωτοδικείο Αθηνών πλέον εκδίδονται ηλεκτρονικά:

1) πιστοποιητικά αποποιήσεων,

2) πιστοποιητικά διαθηκών για δικαστική χρήση,

3) πιστοποιητικά διαθηκών,

4) πιστοποιητικά περί μη κήρυξης πτώχευσης,

5) αρνητικά πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης ανακοπών (αναμένεται άμεσα

η επίλυση από την ανάδοχο του προβλήματος μεταφοράς των

αποτελεσμάτων της αναζήτησης στα θετικά πιστοποιητικά),

6) αρνητικά πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης τακτικών ή έκτακτων ένδικων

μέσων (αναμένεται άμεσα η επίλυση από την ανάδοχο του προβλήματος

μεταφοράς των αποτελεσμάτων της αναζήτησης στα θετικά πιστοποιητικά),

7) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης αγωγής προσβολής αρχαιρεσιών

σωματείου,

8) πιστοποιητικά περί μη έκδοσης απόφασης δικαστικής συμπαράστασης,

9) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης δικογράφου αίτησης οικονομικού

ενδιαφέροντος (φυσικά πρόσωπα),

10) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης δικογράφου αίτησης οικονομικού

ενδιαφέροντος (νομικά πρόσωπα),

11) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης αγωγής αμφισβήτησης κληρονομικού

δικαιώματος,

12) πιστοποιητικά περί μη έκδοσης απόφασης γονικής μέριμνας/επιμέλειας,

13) πιστοποιητικά περί λύσεως ή μη γάμου,

14) πιστοποιητικά περί κατάθεσης ή μη καταστατικού εταιρίας

(πιστοποιητικό μεταβολών) και

15) πιστοποιητικά περί κατάθεσης ή μη καταστατικού σωματείου

(πιστοποιητικό μεταβολών).

16) πιστοποιητικό ανάκλησης / αφαίρεσης / τροποποίησης

κληρονομητηρίου.

Σε σχέση με τις Περιφερειακές Έδρες εκδίδονται τα ίδια ως άνω

πιστοποιητικά, πλην των διαθηκών (επισημαίνεται ότι τυχόν αναρμοδίως

υποβληθείσα σε περιφερειακή έδρα αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού

αναδρομολογείται αυτομάτως στο Πρωτοδικείο Αθηνών προς εξυπηρέτηση).

2. “Απόλυτη σύγχυση ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα των εκκρεμών υποθέσεων που είχαν προσδιορισθεί να εκδικασθούν στα πρώην Ειρηνοδικεία χωρικής αρμοδιότητας πλειάδας Δήμων κυρίως του Βορείου και Ανατολικού Τομέα της Αττικής, με κίνδυνο περαιτέρω επιβράδυνσηςστην έκδοση αποφάσεων λόγω τοπικής αναρμοδιότητας και παραπομπής τους στο Κεντρικό Πρωτοδικείο”.

Έχει σταλεί έγγραφο από το γραφείο κ. Υφυπουργού με μήνυμαηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Πέμπτη 03.10.2024 και ώρα 11.35) στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς με αναλυτική αναφορά στην κατά τόπον και καθ’ ύλην αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώςκαι Περιφερειακών Εδρών, το οποίο αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες των ανωτέρω Δικηγορικών Συλλόγων αυθημερόν.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου Αθηνών αναρτήθηκε την 04.10.2024 επικαιροποιημένο έγγραφο με τις τοπικές αρμοδιότητες του Πρωτοδικείου Αθηνών και των Περιφερειακών του Εδρών.

3. “Συνωστισμός δικηγόρων σε πλήρως ακατάλληλες αίθουσες του πρώηνΕιρηνοδικείου, ιδίως στις υποθέσεις ανακοπών και τις οικογενειακές κατά πλήρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας”.

Από την 1.10.2024 το πρόβλημα συνωστισμού, που παρατηρήθηκε αποκλειστικά εκάστη Τρίτη στο κτίριο της οδού Λουκάρεως, αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό, με τη μεταφορά δύο εκ των τεσσάρων πινακίων ανακοπών (πινάκια ΟΑΑ και ΟΒΑ) στις αίθουσες τουΝεόδμητου Κτιρίου του Εφετείου Αθηνών.

4. “Ραγδαία υποχώρηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων μέσω του συστήματος solon και την επιστροφή στην δια ζώσης κατάθεσης δικογράφων που κατατίθενται σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία”.

Το Τμήμα Πληροφορικής του Πρωτοδικείου Αθηνών έχει ήδη ολοκληρώσει το άνοιγμα πινακίων στις Περιφερειακές Έδρες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε αυτές.

Ήδη την 07.10.2024 εκδόθηκε ανακοίνωση από το Πρωτοδικείο Αθηνών μεθέμα: “Έναρξη ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων που απευθύνονται στις Περιφερειακές Έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών” στην οποία αναφέρεται ότι «από σήμερα, Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024, παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων που απευθύνονται στις πέντε περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών (Περιφερειακές Έδρες Αμαρουσίου, Περιστερίου, Κορωπίου, Καλλιθέας και Ελευσίνας)».

5. “Άρνηση των γραμματειών ορισμένων Περιφερειακών όσο και του Κεντρικού Πρωτοδικείου στην παραλαβή δικογράφων ακόμα και για δικαιώματα που βρίσκονται στα πρόθυρα της παραγραφής ή την«υβριδική» παραλαβή με την πρόσδοση ΓΑΚ/ΕΑΚ καταργημένων Ειρηνοδικείων καθιστώντας «γράμμα κενό» τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη εναλλακτική για δυνατότητα κατάθεσης εισαγωγικώνδικογράφων”.

Μετά το υπ’ αριθ. 4 αναφερόμενο άνοιγμα πινακίων στις ΠεριφερειακέςΈδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την κατάθεση αγωγών που απευθύνονται σε Περιφερειακή Έδρα (άρθρο 215 παρ. 1 ΚΠολΔ) είτε στη Γραμματεία αυτής είτε στη Γραμματεία του(κεντρικού) Πρωτοδικείου Αθηνών. Ωστόσο, για την έναρξη της κατάθεσηςαυτής είναι απαραίτητο η ανάδοχος να δημιουργήσει δυναμικά πεδία («tags») στις εκθέσεις κατάθεσης των δικογράφων, ώστε να μπορεί νααναγράφεται η οικεία περιφερειακή έδρα στην οποία απευθύνεται το δικόγραφο (διαφορετικά, χωρίς τη δημιουργία των δυναμικών πεδίων, οι εκθέσεις κατάθεσης θα αναγράφουν «Πρωτοδικείο Αθηνών» και ο γραμματέας θα πρέπει απλώς και για μικρό χρονικό διάστημα, εωσότου επιλυθεί τεχνικά, να προσθέτει χειρόγραφα την οικεία περιφερειακή έδρα.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να δέχεται και να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν πρακτικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι σχετικά με την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη.

Μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί 343 ερωτήματα, έχουν δε ομαδοποποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης 51 απαντήσεις ομοειδών ερωτημάτων.


κησανΜιά βόλτα από τα δικαστήρια είναι αρκετή, όπως συνέβη πρόσφατα στο κτίριο πρώην Ειρηνοδικείου, όπου τώρα σταγάζεται το τμήμα πολιτικών υποθέσεων του Πρωτοδικείου. Εκεί όπου δεν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό σύστημα και αναγκάστηκαν να φωνάζουν από τα... μεγάφωνα, για την αλλαγή αίθουσας εκδίκασης!!

Αλλά και στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου λειτουργεί το Ποινικό τμήμα του Πρωτοδικείου, η κατάσταση ελιναι ακόμη πιό πρωτόγονη, καθώς δικαστικοί υπάλληλοι κραδαίνοντας... "ντουντούκες" ειδοποιούν τον κόσμο, σε ποιά αίθουσα εκδικάζονται οι υποθέσεις, καθώς όταν είχαν σταλεί οι κλήσεις, δεν έιχε ακόμη εφαρμοστεί ο νέος δικαστικός χάρτης και οι δίκες ήταν προσδιορισμένες σε άλλες αίθουσες από αυτές στις οποίες δικάζονταν τελικά...

Και τι να πει κανείς, με τις τριτοκοσμικές εικόνες στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, όπου τα δικαστικά έγγραφα περιφέρονται από ανακριτή σε ανακριτή δια... αερομεταφοράς, μέσα σε σακκούλες που μετακινούνται με... τροχαλίες πάνω από τον κόσμο, που παρακολουθεί άναυδος.

"Απώτερος στόχος -στο τέλος της 4ετίας διακυβέρνησης- είναι η έκδοση τελεσίδικης απόφασης εντός 630 ημερών (εκεί κυμαίνεται ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης), αντί 1.482 ημερών σήμερα", είχε πει ο κ. Φλωρίδης σε συνεντεύξεις τύπου.

Μιά ματιά όμως στο νέο πινάκιο ΟΓΑ των Ειδικών Διαδικασιών του Πολύπαθου Πρωτοδικείου Αθήνας, τον διαψεύδει περίτρανα, καθώς όπως αποδεικνύεται, υπόθεση ΥΠΟΘΕΣΗ ανακοπής, προσδιορίστηκε να συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2033, όταν μάλιστα ο νόμος απαιτεί προσδιορισμό εντός των 60 ημερών, όπως επιτάσσει το άρθρο 933 παρ. 3 και 6 ΚΠολ.Δ!!!

Η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, προκειμένου "να πέσουν στη μάχη των δικαστηρίων", όπως διαβεβαίωνε ο κ. Φλωριδης, περίπου 1000 Ειρηνοδίκες, έχει περιπλέξει τα πράγματα, αντί να προκαλεί ανακούφιση, καθώς η Δικαιοσύνη αποδεικνύεται ανέτοιμη, για τις μεγάλες αλλαγές και τις ριζοσπαστικές τομές του Υποργείου Δικαιοσύνης.

Μιά βόλτα από τα δικαστήρια είναι αρκετή, όπως συνέβη πρόσφατα στο κτίριο πρώην Ειρηνοδικείου, όπου τώρα σταγάζεται το τμήμα πολιτικών υποθέσεων του Πρωτοδικείου. Εκεί όπου δεν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό σύστημα και αναγκάστηκαν να φωνάζουν από τα... μεγάφωνα, για την αλλαγή αίθουσας εκδίκασης!!

Αλλά και στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου λειτουργεί το Ποινικό τμήμα του Πρωτοδικείου, η κατάσταση ελιναι ακόμη πιό πρωτόγονη, καθώς δικαστικοί υπάλληλοι κραδαίνοντας... "ντουντούκες" ειδοποιούν τον κόσμο, σε ποιά αίθουσα εκδικάζονται οι υποθέσεις, καθώς όταν είχαν σταλεί οι κλήσεις, δεν έιχε ακόμη εφαρμοστεί ο νέος δικαστικός χάρτης και οι δίκες ήταν προσδιορισμένες σε άλλες αίθουσες από αυτές στις οποίες δικάζονταν τελικά...

Και τι να πει κανείς, με τις τριτοκοσμικές εικόνες στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, όπου τα δικαστικά έγγραφα περιφέρονται από ανακριτή σε ανακριτή δια... αερομεταφοράς, μέσα σε σακκούλες που μετακινούνται με... τροχαλίες πάνω από τον κόσμο, που παρακολουθεί άναυδος.

Στην… αντεπίθεση δείχνει να περνά το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου σε ανακοίνωσή του αντικρούει μία προς μία τις αιτίες αποχής των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το διάστημα από 7 έως 14 Οκτωβρίου 2024 σχετικά με την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη.


Παράλληλα, επισημαίνει πως «το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να δέχεται και να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν πρακτικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι σχετικά με την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη.

Μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί 343 ερωτήματα, έχουν δε ομαδοποποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης 51 απαντήσεις ομοειδών ερωτημάτων».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

«Αναφορικά με τα ζητήματα, τα οποία αναφέρονται ως αιτίες αποχής των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την περίοδο από 07.10.2024 έως 14.10.2024 σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου από την 24.09.2024 και αφορούν την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη σημειώνονται τα ακόλουθα:
“Πλήρης αδυναμία εκδόσεως πιστοποιητικών από το ηλεκτρονικό σύστημα ΟΣΔΔΥ ΠΠ με τις όποιες έννομες συνέπειες από τη μη προσκομιδή τους ενώπιον Δικαστηρίων και Αρχών, για την απώλεια έννομων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων”.



Σε σχέση με το Πρωτοδικείο Αθηνών πλέον εκδίδονται ηλεκτρονικά:

1) πιστοποιητικά αποποιήσεων,

2) πιστοποιητικά διαθηκών για δικαστική χρήση,

3) πιστοποιητικά διαθηκών,

4) πιστοποιητικά περί μη κήρυξης πτώχευσης,

5) αρνητικά πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης ανακοπών (αναμένεται άμεσα η επίλυση από την ανάδοχο του προβλήματος μεταφοράς των αποτελεσμάτων της αναζήτησης στα θετικά πιστοποιητικά),

6) αρνητικά πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης τακτικών ή έκτακτων ένδικων μέσων (αναμένεται άμεσα η επίλυση από την ανάδοχο του προβλήματος μεταφοράς των αποτελεσμάτων της αναζήτησης στα θετικά πιστοποιητικά),

7) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης αγωγής προσβολής αρχαιρεσιών σωματείου,

8) πιστοποιητικά περί μη έκδοσης απόφασης δικαστικής συμπαράστασης,

9) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης δικογράφου αίτησης οικονομικού ενδιαφέροντος (φυσικά πρόσωπα),

10) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης δικογράφου αίτησης οικονομικού ενδιαφέροντος (νομικά πρόσωπα),

11) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης αγωγής αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος,

12) πιστοποιητικά περί μη έκδοσης απόφασης γονικής μέριμνας/επιμέλειας, 13) πιστοποιητικά περί λύσεως ή μη γάμου,

14) πιστοποιητικά περί κατάθεσης ή μη καταστατικού εταιρίας (πιστοποιητικό μεταβολών) και

15) πιστοποιητικά περί κατάθεσης ή μη καταστατικού σωματείου (πιστοποιητικό μεταβολών).

16) πιστοποιητικό ανάκλησης / αφαίρεσης / τροποποίησης κληρονομητηρίου.

Σε σχέση με τις Περιφερειακές Έδρες εκδίδονται τα ίδια ως άνω πιστοποιητικά, πλην των διαθηκών (επισημαίνεται ότι τυχόν αναρμοδίως υποβληθείσα σε περιφερειακή έδρα αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού αναδρομολογείται αυτομάτως στο Πρωτοδικείο Αθηνών προς εξυπηρέτηση).“Απόλυτη σύγχυση ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα των εκκρεμών υποθέσεων που είχαν προσδιορισθεί να εκδικασθούν στα πρώην Ειρηνοδικεία χωρικής αρμοδιότητας πλειάδας Δήμων κυρίως του Βορείου και Ανατολικού Τομέα της Αττικής, με κίνδυνο περαιτέρω επιβράδυνσης στην έκδοση αποφάσεων λόγω τοπικής αναρμοδιότητας και παραπομπής τους στο Κεντρικό Πρωτοδικείο”.



Έχει σταλεί έγγραφο από το γραφείο κ. Υφυπουργού με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Πέμπτη 03.10.2024 και ώρα 11.35) στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς με αναλυτική αναφορά στην κατά τόπον και καθ’ ύλην αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Περιφερειακών Εδρών, το οποίο αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες των ανωτέρω Δικηγορικών Συλλόγων αυθημερόν.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου Αθηνών αναρτήθηκε την 04.10.2024 επικαιροποιημένο έγγραφο με τις τοπικές αρμοδιότητες του Πρωτοδικείου Αθηνών και των Περιφερειακών του Εδρών.“Συνωστισμός δικηγόρων σε πλήρως ακατάλληλες αίθουσες του πρώην Ειρηνοδικείου, ιδίως στις υποθέσεις ανακοπών και τις οικογενειακές κατά πλήρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας”.

Από την 1.10.2024 το πρόβλημα συνωστισμού, που παρατηρήθηκε αποκλειστικά εκάστη Τρίτη στο κτίριο της οδού Λουκάρεως, αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό, με τη μεταφορά δύο εκ των τεσσάρων πινακίων ανακοπών (πινάκια ΟΑΑ και ΟΒΑ) στις αίθουσες του Νεόδμητου Κτιρίου του Εφετείου Αθηνών.“Ραγδαία υποχώρηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων μέσω του συστήματος solon και την επιστροφή στην δια ζώσης κατάθεσης δικογράφων που κατατίθενται σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία”.



Το Τμήμα Πληροφορικής του Πρωτοδικείου Αθηνών έχει ήδη ολοκληρώσει το άνοιγμα πινακίων στις Περιφερειακές Έδρες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε αυτές.

Ήδη την 07.10.2024 εκδόθηκε ανακοίνωση από το Πρωτοδικείο Αθηνών με θέμα: “Έναρξη ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων που απευθύνονται στις Περιφερειακές Έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών” στην οποία αναφέρεται ότι «από σήμερα, Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024, παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων που απευθύνονται στις πέντε περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών (Περιφερειακές Έδρες Αμαρουσίου, Περιστερίου, Κορωπίου, Καλλιθέας και Ελευσίνας)».“Άρνηση των γραμματειών ορισμένων Περιφερειακών όσο και του Κεντρικού Πρωτοδικείου στην παραλαβή δικογράφων ακόμα και για δικαιώματα που βρίσκονται στα πρόθυρα της παραγραφής ή την «υβριδική» παραλαβή με την πρόσδοση ΓΑΚ/ΕΑΚ καταργημένων Ειρηνοδικείων καθιστώντας «γράμμα κενό» τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη εναλλακτική για δυνατότητα κατάθεσης εισαγωγικών δικογράφων”.

Μετά το υπ’ αριθ. 4 αναφερόμενο άνοιγμα πινακίων στις Περιφερειακές Έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την κατάθεση αγωγών που απευθύνονται σε Περιφερειακή Έδρα (άρθρο 215 παρ. 1 ΚΠολΔ) είτε στη Γραμματεία αυτής είτε στη Γραμματεία του (κεντρικού) Πρωτοδικείου Αθηνών. Ωστόσο, για την έναρξη της κατάθεσης αυτής είναι απαραίτητο η ανάδοχος να δημιουργήσει δυναμικά πεδία («tags») στις εκθέσεις κατάθεσης των δικογράφων, ώστε να μπορεί να αναγράφεται η οικεία περιφερειακή έδρα στην οποία απευθύνεται το δικόγραφο (διαφορετικά, χωρίς τη δημιουργία των δυναμικών πεδίων, οι εκθέσεις κατάθεσης θα αναγράφουν «Πρωτοδικείο Αθηνών» και ο γραμματέας θα πρέπει απλώς και για μικρό χρονικό διάστημα, εωσότου επιλυθεί τεχνικά, να προσθέτει χειρόγραφα την οικεία περιφερειακή έδρα.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να δέχεται και να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν πρακτικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι σχετικά με την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη.

Μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί 343 ερωτήματα, έχουν δε ομαδοποποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης 51 απαντήσεις ομοειδών ερωτημάτων».