Σάββατο 24 Απριλίου 2021

"Χειροπέδες" και σε αυτούς, που αγόραζαν κλεμμένα από τη σπείρα των 57


Διευρύνεται πολύ ο κύκλος των εμπλεκομένων στη συμμορία των 57, που διέπραττε ληστείες και κλοπές από πεζούς, οχήματα και κατοικίες  στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια πούλαγε τα κλεμμένα μέσω εφαρμογής e - shop στο Ιντερνετ, ενώ τα έστελνε στους αγοραστές, μέσω... κούριερ!

Στο στόχαστρο των Διωκτικών Αρχών έχουν μπει και οι αγοραστές των κλοπιμαίων, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές συνέπειες, τουλάχιστον γιά το αδίκημα της αποδοχής προιόντων εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από την ηλεκτρονική εφαρμογή με το e - shop των κλεμμένων, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθούν τα στοιχεία των αγοραστών.

θα ακολουθήσουν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ θα ζητηθούν στοιχεία από διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, προκειμένου να αποκαλυφθεί το δίκτυο διακίνησης των κλοπιμαίων.

Τα μέλη της σπείρας, που θεωρείται από  τις πολυπληθέστερες εγκληματικές οργανώσεις, αποτελείτο από 57 άτομα, Αλγερινούς, Μαροκινούς, Σύρους, Τούρκους, Μπαγκλαντεσιανούς, Τούρκους, Σομαλούς και Αφγανούς.

Με διάταξη του εισαγγελέα, οι φωτογραφίες και τα στοιχεία τους, δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Δείτε τα:http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=101877&Itemid=2626&lang=


Οι 35 από  τους 57, που  συνελήφθησαν, ξεκίνησαν από χτες, να απολογούνται στον ανακριτή κ. Καλαφάτη, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Εχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή τους σε 185 κλοπές (πορτοφολιών, τσαντών, από οχήματα, κ.λπ.) και 3 ληστείες, ενώ κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές και έγγραφα, που ταυτοποιούνται σε περισσότερες από 90 περιπτώσεις κλοπών.

Για την εγκληματική τους δράση χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια ξενοδοχείο και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας

Μεταξύ των 57 κατηγιορουμένων, συννετείχαν και 5 έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης, καθώς και  αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, κατηγορούμενος ότι, τους παρείχε πληροφορίες.

Προηγήθηκε επισταμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι, τουλάχιστον κατά το τελευταίο έτος, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν ληστείες και κλοπές από διερχόμενους πολίτες και κλοπές από σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.).
Δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας, με μεγαλύτερη ωστόσο συχνότητα σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια και Ακρόπολη - Νέο Κόσμο.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, κατά την πραγματοποίηση κλοπών από πεζούς επέλεγαν «εύκολους στόχους», ενώ οι «ομάδες κρούσης» αποτελούνταν από τουλάχιστον 3 άτομα με συγκεκριμένα καθήκοντα και ειδικότερα:
* Tο πρώτο και πιο έμπειρο μέλος της ομάδας, εντόπιζε τον «στόχο», κυρίως πολίτες με μειωμένη σωματική διάπλαση, γυναίκες ή ανυποψίαστους τουρίστες,
* Tο δεύτερο μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσε προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, ταξιδιωτικές βαλίτσες κ.λπ.) και
*Tο τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» και παραλάμβανε τα κλοπιμαία, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνονταν αντιληπτά.
Επιπλέον η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε κλοπές σε: σταθμευμένα οχήματα, όπου υπήρχαν αντικείμενα τοποθετημένα σε εμφανή σημεία (καθίσματα ή ταμπλό), δίνοντας σημασία στο βαθμό παλαιότητας των αυτοκινήτων και στα αντικλεπτικά τους συστήματα,
*Oικίες, που είχαν πρόσφορη και εύκολη πρόσβαση από παράθυρα, μπαλκονόπορτες, ανασφάλιστες θύρες εισόδων κ.λπ.
* Μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), με τη μέθοδο υπαρκτού ή τεχνητού συνωστισμού.
Για την εγκληματική τους δράση χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια ξενοδοχείο και 2 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου αποθηκεύονταν τα κλοπιμαία έως την μεταπώλησή τους.
Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές συσκευές παραδίδονταν σε κλεπταποδόχους της οργάνωσης. Εκείνοι προέβαιναν στην επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων των συσκευών και στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν ως μεταχειρισμένα.
Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε:
*183 κλοπές (από αυτοκίνητα με θραύση υαλοπινάκων ή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από οικίες, κλοπές πορτοφολιών και τσαντών από τουρίστες και διερχόμενους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς),
* 3 ληστείες και
* 2 κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων.
Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από και προς τη χώρα μας.
Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τρίτη 20 Απριλίου 2021, με την συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
* διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια,
*κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα (αλυσίδες, βραχιόλια, δακτυλίδια κ.λπ.) και έγγραφα προερχόμενα από κλοπές,
*3.870 ευρώ,
* 4 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
*180 ταυτότητες και 19 διαβατήρια ελληνικών Αρχών,
*37 ελληνικές άδειες οδήγησης και
*92 ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια κτλ) αλλοδαπών Αρχών.
Σημειώνεται ότι, μέρος των κλοπιμαίων που κατασχέθηκε αφορούσε τουλάχιστον 90 από τις περιπτώσεις κλοπών, ενώ η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί πάνω από 200 φορές για παρόμοια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.