Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Απέχουν οι δικηγόροι μέχρι τις 15 Απριλίου, γιά το νόμο - έκτρωμα της Κυβέρνησης, για τα πλημμελήματα


Στα... χαρακώματα στέλνει η Κυβέρνηση τους δικηγόρους,
μετά το νόμο έκτρωμα, που ψηφίστηκε νύχτα, με στόχο να αποτελέσει ένα ακόμη μέτρο καταστολής κοινωνικών αντιδράσεων, απεργιακών κινητοποιήσεων και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε να απέχουν οι δικηγόροι, μέχρι τις 15 Απριλίου, από όλα τα δικαστήρια, που εκδικάζουν υποθέσεις πλημμελημάτων, γιά τα οποία, με βαση το νέο νόμο Μητσοτάκη, θα οδηγούνται στη φυλακή πολίτες, που σε άλλη περίπτωση δεν θα φυλακίζονταν, ακόμη και σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τους.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Θόδωρου Μαντά και αποτυπώνει το αίτημα της πλειοψηφίας του μαχόμενου δικηγορικού κόσμου, για απόσυρση της διάταξης, που έχει δεχτεί σφοδρά πυρά μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, αποφασίστηκε η Ολομέλεια να εισηγηθεί στα ΔΣ των ΔΣ την πραγματοποίηση στοχευμένης αποχής από τις ποινικές δίκες, πλημμεληματικές και κακουργηματικές πρώτου βαθμού, σε υποθέσεις που υπάρχει κατηγορία για σύσταση και συμμορία (187ΠΚ) από τότε που κάθε Δικηγορικός Σύλλογος θα λάβει τη σχετική απόφαση και μέχρι και 15/4/22 ως μέσο διεκδίκησης για την κατάργηση του άρθρου 187 παρ 6.

Ηταν πρόταση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, που αναφέρουν:

«Πληροφορηθήκαμε ότι έγινε δεκτή από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η πρόταση μας (την εισηγήθηκε το μέλος της επιστημονικής μας επιτροπής κ. Θεόδωρος Μαντάς) για στοχευμένη αποχή σε όλες τις υποθέσεις που εισάγονται σε δίκη στον πρώτο βαθμό και παραπέμπονται κατ’ άρθρο 187 ΠΚ».