Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Πού θα πάει η... βαλίτσα στη Δικαιοσύνη; (1)


Με πολύ βάρος στη... βαλίτσα από τις 43.572 καθυστερημένες και εκκρεμούσες ποινικές δικογραφίες, τις οποίες "κληρονόμησε" από το 2019, ήρθε ο νέος χρόνος 2020, γιά την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η στήλη "Η ΕΝΟΧΟΣ", στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ",  από τα στοιχεία της επιθεώρησης του 2019, όπου καταγράφονται οι καθυστερήσεις και οι εκκρεμότητες σε δικογραφίες, οι οποίες χρεώνονται σε 56 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών της Αθήνας, η Δικαιοσύνη κινδυνεύει με... έμφραγμα!
Αυτά είχε δει προφανώς ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και γι΄αυτό έστειλε εγκύκλιο στους εισαγγελείς της χώρας, τον Νοέμβριο 2019, όπου σήμανε συναγερμό, γιά τις τεράστιες καθυστερήσεις σε υποθέσεις στην ανακριτική διαδικασία, αλλά και στα προηγούμενα στάδια της προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης, επισημαίνοντας τους ότι: «... τούτο συμβαίνει και επί σοβαρών υποθέσεων, ενώ ενίοτε η καθυστέρηση αυτή εγγίζει τα όρια της παραγραφής»!
Στην εγκύκλιο του ο κ. Πλιώτας, ζητούσε από τους εισαγγελείς έρευνα, για να διαπιστωθεί, σε ποιες υποθέσεις παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση, καθώς και σε ποιες υποθέσεις ανακύπτει κίνδυνος παραγραφής, ενώ τους ζήτησε να ελέγχουν επίσης, πόσο απαραίτητη είναι η δεύτερης και τυχόν επομένη διενέργεια συμπληρωματικής κύριας ανάκρισης, τρίτης κλπ..
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της στήλης "Η ΕΝΟΧΟΣ", τα στοιχεία για την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας είναι συντριπτικά, καθώς από τους 56 εισαγγελικούς λειτουργούς, που επιθεωρήθηκαν - εκ των οποίων 22 είναι Εισαγγελείς και 34 Αντεισαγγελείς Πρωτοδικώνοι 12 από αυτούς παρουσιάζουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι 41 θεωρούνται δικαιολογημένοι, για τη αργοπορία τους, ενώ για 3 δεν υπάρχει αιτιολογία.
Οι αδικαιολόγητα καθυστερημένες δικογραφίες φτάνουν τις 7.302 υποθέσεις, όπου οι 12 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς, που τις χειρίζονται, φέρονται να έχουν υπερβεί κατα πολύ το όριο των 106 ημερολογιακών ημερών, χωρίς επαρκή δικαιολογία.
Γιά 7 από τους αδικαιολογήτως αργοπορημένους, αναγράφεται ότι, “καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, να μειώσουν τον αριθμό των δικογραφιών, που εκκρεμούν προς επεξεργασία”.
Ενώ ένας εξ αυτών, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος παρουσιάζει αδικαιολόγητη εκκρεμότητα σε 673 δικογραφίες, επικαλέστηκε σοβαρά οικογενειακά προβλήματα”.