Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Το "Μαμαλούκα" είναι πάλι εδώ!



Η καλοκαιρινή σεζόν άρχισε νωρίτερα στη Χαλκιδική και οι αθλητικοί παράγοντες έδωσαν το παρών και τις ημέρες του Πάσχα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ηρακλή Γιάννης Σαρηκεχαγιάς δεν θα μπορούσε να λείψει από το κοσμικό "Μαμαλούκα" του Πευκοχωρίου, προτείνοντας τη δραστική μείωση των ομάδων της SL2 σε ενιαίο όμιλο, τη μεθεπόμενη περίοδο.

Μαζί του οι επιχειρηματίες Σάκης και Ρένα Σερέτη και ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Δείχνουν την έξοδο σε 90 δικαστές!

ΠΗΓΗ: Εστία της Κυριακής

Νέα... "βόμβα" στη Δικαιοσύνη από την  Κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να δείξει την έξοδο σε περίπου 90 δικαστές, μέσω εθελουσίας εξόδου!

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Εστίας της Κυριακής", όπως όλα δείχνουν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες και ο Νέος Δικαστικός Χάρτης, δεν θα είναι οι μοναδικές  αλλαγές, που επιχειρεί, στη Δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εμφανίσει μεταρρυθμιστικό πρόσωπο.

Ενα νέο σχέδιο δομικών αλλαγών, που αφορά το εσωτερικό της Δικαιοσύνης, έχει πέσει στο τραπέζι και σύντομα θα αποκτήσει  σάρκα και οστά, μέσω της ενεργοποίησης προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης ή εθελουσίας εξόδου.

Φημολογείται μάλιστα ότι, ενδεχομένως το σχέδιο εθελουσίας εξόδου στη Δικαιοσύνη, να ενεργοποιηθεί προ των Ευρωεκλογών, καθώς η Κυβέρνηση προσδοκά, ακόμη και από αυτό, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να αυξήσει τα ποσοστά της στις ευρωκάλπες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σκέψεις που επικρατούν, αφορούν σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης για - επακριβώς - 89 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από το Δικαστικό Σώμα, νωρίτερα από τη συνταξιοδότηση τους, χωρίς να θιγούν τα συνταξιοδοτικά και υπηρεσιακά τους δικαιώματα.

Ασχέτως του εάν το σχέδιο εθελουσίας των δικαστικών λειτουργών,  χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως... "ασπιρίνη στον καρκίνο", η Κυβέρνηση, θα το χρησιμοποιήσει ως ανάχωμα,  στις αντιδράσεις και τα προβλήματα, που δημιουργεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, η οποία προβλέπει την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση τους με τα Πρωτοδικεία της χώρας.

 

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι, ο απώτερος στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι ο κατευνασμός των αντιδράσεων, αλλά το ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το ζητούμενο δεν είναι μόνον να καταλαγιάσουν  στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης οι αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει ο νέος Δικαστικός Χάρτης και η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, ούτε ότι, δικαστές κι εισαγγελείς, που έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας και έχουν παραληφθεί δύο και τρεις φορές στις κρίσεις,  θα επωφεληθούν από την ευκαιρία, να αφυπηρετήσουν ομαλά, χωρίς να θιγούν τα υπηρεσιακά και συνταξιοδοτικά τους... όνειρα!

Το σημαντικότερο που επιτυγχάνεται μέσω της εθελουσίας εξόδου, είναι νέα μορφή και  δομή της Δικαιοσύνης, μέσω εκκαθαρίσεων!

Με την  αποχώρηση 89 δικαστικών λειτουργών, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι τουλάχιστον εφέτες, ανοίγει  ο δρόμος για δημιουργία νέας επετηρίδας, καθώς οι νέοι δικαστές και εισαγγελείς, που θα επιλεγούν, για να καλύψουν τις θέσεις εκείνων, που θα αποχωρήσουν, θα είναι επιλεγμένοι από την υπάρχουσα ηγεσία της Δικαιοσύνης, που προ πολλού φέρεται να κινείται σε φιλοκυβερνητική τροχιά!

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι, πριν από περίπου ένα μήνα, όταν "έβραζε" το εσωτερικό της Δικαιοσύνης από τις επιχειρούμενες, από την Κυβέρνηση αλλαγές σε Κώδικες και Δικαστικό Χάρτη, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, διά του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου υπό τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχχιλέα  Ζήση, υπέβαλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη με υπόμνημα θέσεων-αιτημάτων, για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η πρόταση των εισαγγελέων αφορούσε την εθελούσια έξοδο από τη δικαστική υπηρεσία εκείνων των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, με την παροχή κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση τους. Ταυτόχρονα ζητούσαν αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών, και στους δύο βαθμούς, κατά σαράντα άτομα.

Παρόμοια πρόταση είχε διατυπωθεί δημόσια, για πρώτη φορά στις αρχές του 2022, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, από τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος είπε υποστηρίξει:

"… Σε συνάφεια με τις αναλύσεις για το όλο δικαστικό έργο, τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης των υποθέσεων κ.λ.π, εκτιμώ ότι ώριμο και ενδεδειγμένο είναι να υπάρξει, κατά προηγούμενα νομοθετικά πρότυπα, ρύθμιση εθελουσίας εξόδου, ώστε μικρός αριθμός δικαστικών λειτουργών που αδυνατούν να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους, πρωτίστως από λόγους υγείας, να τύχει δυνατότητας , όπως και κατά το παρελθόν, εξόδου από το δικαστικό σώμα με όρους αξιοπρέπειας, όχι εξουθένωσης”.

Από τότε "κύλησε πολύ νερό στ΄αυλάκι"  και μέχρι τώρα έχουν ήδη  απομακρυνθεί από το Σώμα (με απόλυση), λόγω ανεπάρκειας, περισσότεροι από 35 δικαστές ακόμη περισσότεροι έχουν παραιτηθεί πριν συνεδριάσει η Πειθαρχική ολομέλεια.

Εθελούσια έξοδος στη Δικαιοσύνη είχε γίνει δύο φορές ακόμη, κατά το παρελθόν.

 Την πρώτη φορά αποχώρησαν περίπου 20 δικαστές, ενώ τη δεύτερη φορά - που ήταν και οι πιο πρόσφατη, το 2008- έφυγαν περίπου  80.

Το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί κατά το παρελθόν ήταν η αναγνώριση πλασματικών ετών (5-6) και η προαγωγή στον επόμενο βαθμό επετηρίδας, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με ευπρέπεια και να ανταποκριθούν στις βιοτικές τους ανάγκες.

 

Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι, το μοντέλο εθελουσίας εξόδου  θα πρέπει να λειτουργεί,  παράλληλα με την εντατικοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας, που ήδη εξελίσσεται με τη βούληση της ηγεσίας και εργαλείο τη νέα πειθαρχική διαδικασία όπως τροποποιήθηκε με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης δικαστικών Λειτουργών που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Καλή Ανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο!


 Η "Δίκη στο Open", θα είναι πάλι μαζί σας, τη Δευτέρα 13 Μαίου.

Καλό Πάσχα σε όλους και Καλή Ανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Μετά το Πάσχα η απόφαση του Εκλογοδικείου, γιά τις έδρες των "Σπαρτιατών"

Κενό γράμμα παραμένει ακόμη η απόφαση του Εκλογοδικείου, για τους "Σπαρτιάτες", που αναμένεται πλέον μετά το Πάσχα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου θα κρίνει εάν θα εκπέσουν ή όχι από τις έδρες τους οι 12 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος, εναντίον των οποίων εκκρεμούν προσφυγές, που τους προσάπτουν υποκρυπτόμενη ηγεσία υπό τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, σοβεί νομική διαμάχη, για τον τρόπο, που θα καλυφθούν οι έδρες των "Σπαρτιατών", οι οποίες θα μείνουν "ορφανές", εφόσον το Εκλογοδικείο αποφασίσει την έκπτωση τους από το Κοινοβούλιο.

Η προοπτική της κάλπης σε 12 εκλογικές περιφέρειες, που μέχρι τώρα θεωρείται η προσφορότερη λύση, γιά την πλειοψηφία των 11 ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι συγκροτούν τη σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δεν έχει "κλειδώσει" ακόμη, ενώ ακόμη δυσκολότερο φαίνεται να συμφωνήσουν τα μέλη του Εκλογοδικείου στην λύση της αναδιανομής των εδρών των "Σπαρτιατών", στα υπόλοιπα κόμμα, καθώς αυτή η εκδοχή δεν έχει νομοθετική και συνταγματική κάλυψη, αφού δεν υπάρχει σχετικός νόμος να το προβλέπει, ενώ θα αποτελούσε ευθεία κατάλυση του Συντάγματος και αλλοίωση της λαικής βούλησης!

Η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των 11 βουλευτών, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με κατηγορίες, για εξαπάτηση ψηφοφόρων, σε συνδιασμό με την απόφαση του Αρείου Πάγου, μέσω της οποίας αποκλείστηκαν από τις Ευρωεκλογές, καθώς θεωρήθηκαν "μανδύας" του Ηλία Κασιδιάρη, δεν έχουν "ξεκλειδώσει" ακόμη την κρίση των δικαστών του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου), οι οποίοι θα πρέπει ταυτόχρονα να αποφασίσουν και για τον τρόπο, που θα καλυφθούν οι κενές έδρες.

Το να μην εκπέσουν τελικά από τις έδρες τους οι "Σπαρτιάτες", είναι ένα νέο ενδεχόμενο, που κατά πληροφορίες, έχει αρχίσει και συζητείται στις διασκέψεις των ανώτατων δικαστών, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για την έκπτωση δύο μόνον βουλευτών, καθώς το κενό που δημιουργείται στο Κοινοβούλιο είναι συνταγματικά ανεκτό, χωρίς την χρεία αναπληρωματικών εκλογών. Επιπλέον, ακόμη και εάν διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές, είναι διαφορετικό να στηθούν κάλπες σε δύο μόνον εκλογικές περιφέρειες, από το να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε 12 εκλογικές περιφέρειες.

Τις τελευταίες ημέρες ένα νέο ενδεχόμενο - κατά πληροφορίες - έχει πέσει στο τραπέζι των διασκέψεων του Εκλοδικείου και φέρεται να οδηγεί, είτε στο ενδεχόμενο, να μην εκπέσουν τελικά από τις έδρες τους οι "Σπαρτιάτες", ή ακόμη και στην εκδοχή το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να αποφασίσει ότι, δεν έχει δικαιοδοσία, να κρίνει την υπόθεση της έκπτωσης των 12 βουλευτών.

Ιδωμεν...



Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Το video της "Δίκης" για την εγκληματική οργάνωση




Όλες οι πτυχές της δικογραφίας για την υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη: https://www.tvopen.gr/watch/206816/triantafyllopoylosgiadolofonialyggeridhanprepeinalhxeiaythhistoriaprepeinasyllhftheiokmoralhs

Εδώ ολόκληρη η χθεσινοβραδινή "Δίκη στο Open": https://youtube.com/live/Q2O53YD6lIU?feature=share



Μ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ στη "ΔΙΚΗ": «Ο Μαρινάκης είχε τον Μώραλη στο τζιπ σαν κυνηγόσκυλο»


Ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Δίκη στο Οpen" και αναφέρθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη και σε μια συνομιλία μαζί του, ενώ αποκάλυψε ότι, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν τον επισκέφτηκε είχε αφήσει επί τρεις ώρες τον Δήμαρχο Πειραιά, να τον περιμένει στο αυτοκίνητό του.

Αναλυτικά όσα είπε: «Με είχε πάρει ο Μαρινάκης τηλέφωνο τρεις μέρες πριν τις εκλογές και μου είπε: "Έχω μάθει ότι θα βγάλεις κάτι για τον Μώραλη". Εγώ του απάντησα ότι δεν ακολουθώ τέτοιες πρακτικές και ότι δεν έχω κάτι για τον Μώραλη.
Ήρθε από το σπίτι δειπνήσαμε μαζί περίπου τρεις ώρες και μετά από τρεις ώρες μου είπε: "Να φέρω μέσα τον Μώραλη;". Τον είχε μέσα στο αυτοκίνητο και περίμενε. Οπότε πηγαίνω στο αυτοκίνητο και βλέπω τον Μώραλη λουφαγμένο μέσα στο τζιπ και τον πήρα από το χέρι και ανεβήκαμε στο σπίτι.

Γι' αυτό ο Μώραλης είναι υπάλληλος και όχι δήμαρχος. Εγώ δεν θα ανεχόμουν να με έχουν σαν κυνηγόσκυλο μέσα σε ένα τζιπ να περιμένω πότε θα βγω».

Eπίθεση σε Βορίδη - Μπούγα από τη μειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για τις επικρίσεις τους, για το Μάτι!


Στην αντεπίθεση πέρασε και η μειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, γιά τις επικρίσεις για την απόφαση για το Μάτι, μόνο που εν αντιθέσει με τη διοίκηση της ΕνΔΕ, η οποία επιτέθηκε στους συγγενείς των θυμάτων, τα μέλη της μειοψηφίας Σεβαστίδη έστρεψαν τα πυρά τους σε δύο υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά και εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, που επέκριναν δημόσια την απόφαση και τις ποινές.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, με την οποία στρέφονται κατά του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και κατά του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, "πρέπει να υπενθυμίσουμε στην εκτελεστική εξουσία, αλλά και να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι, όπως έχει προσφάτως κρίνει η ΟλΑΠ 2/2024 (σ.σ Ολομέλεια Αρείου Πάγου - Διοικητική), τo φαινόμενο να γίνεται δημόσια επίκριση ή επιτιμητικός σχολιασμός συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων από κυβερνητικούς παράγοντες είναι ασυμβίβαστο προς την αρχή της διακρίσεως των λειτουργιών, γιατί έτσι κλονίζεται η πεποίθηση των πολιτών στην ανεξαρτησία των δικαστών, αφού ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει πώς σκέφθηκε το δικαστήριο και εύλογα μπορεί να εκλάβει κάθε τέτοια εκδήλωση ως απόπειρα επηρεασμού και επέμβασης στην προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών".Διαβάστε την ανακοίνωση:

Μια δίκαιη απάντηση στην άδικη κριτική για την απόφαση της δίκης για το «Μάτι

Χριστόφορος Σεβαστίδης , ΔΝ Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Χρήστος Φαρσαλιώτης, Πρωτοδίκης

Ακριβή Ερμίδου, Ειρηνοδίκης

Ζάχος Παλιούρας, Ειρηνοδίκης,

Αθήνα, 30-4-2024

Αποτελεί υποχρέωση μιας Δικαστικής Ένωσης να παρεμβαίνει ουσιαστικά, κάθε φορά που με αφορμή δικαστικές αποφάσεις μη αρεστές σε κυβερνήσεις, δημοσιογράφους και πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καλείται προς εργαλειοποίηση σε βάρος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών το λεγόμενο «κοινό περί δικαίου» αίσθημα. Γιατί, η ενδεχόμενη επικράτησή του απειλεί καίρια την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, καθώς την καλεί να συντονίζει τις ενέργειές της με την εικαζόμενη βούληση μίας θολής πλειοψηφίας (βλ. σχετικά Βασίλειος Σκουρής, Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης 30 χρόνια μετά, σε δικτυακό τόπο www.constituionalism.gr).

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Βορίδη και του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Μπούγα, αλλά και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, που επέκριναν δημόσια την απόφαση και τις ποινές, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την άσκηση εφέσεων, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στην εκτελεστική εξουσία, αλλά και να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι όπως έχει προσφάτως κρίνει η ΟλΑΠ 2/2024 (Διοικητική), τo φαινόμενο να γίνεται δημόσια επίκριση ή επιτιμητικός σχολιασμός συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων από κυβερνητικούς παράγοντες είναι ασυμβίβαστο προς την αρχή της διακρίσεως των λειτουργιών, γιατί έτσι κλονίζεται η πεποίθηση των πολιτών στην ανεξαρτησία των δικαστών, αφού ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει πώς σκέφθηκε το δικαστήριο και εύλογα μπορεί να εκλάβει κάθε τέτοια εκδήλωση ως απόπειρα επηρεασμού και επέμβασης στην προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών.

Επιπλέον αναγκαίες είναι και κάποιες νομικές διευκρινήσεις που σκοπίμως δεν βρίσκουν βήμα στις καθημερινές τηλεδίκες του κοινωνικού αυτοματισμού. Σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 302 του Ποινικού Κώδικα, το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, είχε και έχει το χαρακτήρα πλημμελήματος, ήτοι εγκλήματος που απειλείται με ποινή φυλάκισης με ανώτατο όριο τα 5 έτη. Σύμφωνα με το άρθρο 94 ΠΚ, ως ίσχυσε κατά το χρόνο τέλεσης των πράξεων που εκδικάσθηκαν, οι οποίες έλαβαν χώρα το έτος 2018, σε περιπτώσεις αληθινής κατ΄ ιδέαν συρροής εγκλημάτων ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ήτοι όταν με μία εγκληματική πράξη επέρχονται περισσότεροι θάνατοι, το δικαστήριο μπορούσε κατ΄ εξαίρεση να επαυξήσει τη βαρύτερη των ποινών φυλάκισης που επέβαλε, πέραν του ανώτατου ορίου του είδους της ποινής, έως τα δέκα (10) έτη. Ακολούθως, η πρόβλεψη αυτή, τροποποιήθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα του ν. 4619/2019 και έκτοτε στις περιπτώσεις αυτές, το δικαστήριο μπορούσε να επαυξήσει της βαρύτερη ποινή που επέβαλε, όχι όμως περισσότερο από το ανώτατο όριο του είδους της ποινής (έως 5 έτη). Εν συνεχεία, η διάταξη τροποποιήθηκε πάλι δυνάμει του άρθρου 8 ν.4855/2021 (ΦΕΚ Α` 215/12.11.2021) και έκτοτε, μέχρι σήμερα, στην περίπτωση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, το δικαστήριο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να επιβάλει συνολική ποινή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 94 ΠΚ, ήτοι να ανέλθει έως τα οκτώ (8) έτη. Τέλος, από 01.05.2024 (έναρξη ισχύος ν. 5090/2024), το ως άνω κατ΄ εξαίρεση όριο θα ανέρχεται για τις πράξεις που θα τελεστούν στο μέλλον, έως τα δέκα (10) έτη. Ενόψει, όμως του άρθρου 2 του ΠΚ, που απαγορεύει την εφαρμογή δυσμενέστερου νόμου, που ίσχυσε από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της, οι νεότερες και δυσμενέστερες για τους κατηγορούμενους διατάξεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν, ως εκ τούτου η ανώτερη εφαρμοστέα ποινή, με βάση όλα τα παραπάνω, είναι αυτή των 5 ετών φυλάκισης. Ως προς δε τη δυνατότητα μετατροπής της ποινής φυλάκισης σε χρηματική, αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί παλαιότερη επιλογή του νομοθέτη, που περιγράφεται στο άρθρο 82 ΠΚ, ως ίσχυε μέχρι την 01.07.2019, ο οποίος ακολούθως καταργήθηκε με το νόμο 4619/2020, αλλά ήδη επανέρχεται σε ισχύ από 01.05.2024 δυνάμει του άρθρου 80Α του ν. 5090/2024. Σύμφωνα δε με τη ρύθμιση του παλαιότερου άρθρου 82 ΠΚ, που συνιστά ευμενέστερο για τους κατηγορούμενους δίκαιο, από εκείνο που ίσχυσε μετά την 01.07.2019 και θα τύγχανε εφαρμοστέο υπό την ισχύ οποιουδήποτε από τα ως άνω ισχύσαντα ως προς το ύψος της ποινής δίκαια, ποινή φυλάκισης που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι ως προς το ύψος της στερητικής της ελευθερίας ποινής, το Δικαστήριο επέβαλε τη βαρύτερη κατά νόμο, εφαρμοστέα ποινή. Τα παραπάνω κρίνονται αναγκαίο να διευκρινιστούν, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες, ότι οι Δικαστές και Εισαγγελείς, οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζουν οι ίδιοι άνθρωποι που εκ των υστέρων και χωρίς δικαίωμα κάνουν δημόσια επιτιμητικά σχόλια σε βάρος των δικαστικών αποφάσεων. Το οφείλουμε, πρωτίστως, στους συναδέλφους που εκτέλεσαν επί μήνες σε αντίξοες συνθήκες τα καθήκοντά τους, εξασφαλίζοντας με κόπο μια δίκαιη δίκη για όλους τους παράγοντές της. Το οφείλουμε όμως και στο Κράτος Δικαίου, την προστασία του οποίου οφείλουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε, κάθε φορά που με τόσο πρόδηλο τρόπο προσβάλλεται".

Προκλητική ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών για την απόφαση για Μάτι: Ούτε μια λέξη για τα θύματα, επίθεση στους συγγενείς για λαικισμό!


Ούτε μιά λέξη δεν βρήκε να πει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, για τα θύματα στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και για τους συγγενείς τους, που ένοιωσαν να "καίγονται" για δεύτερη φορά, από την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, με τις ποινές - χάδι, για το Μάτι.

Σε ανακοίνωση της η ΕνΔΕ, σχετικά με τις αντιδράσεις, που προκάλεσε η δικαστική απόφαση, για το «Μάτι», επιτίθεται στους συγγενείς των θυμάτων, κάνοντας λόγο για "μηδενική ανοχή
στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη".

Ενώ επισημαίνει ότι, "η μετάβαση από τον «Νόμο του
Λυντς» στον Νομικό Πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με θυσίες για Ελευθερία και Ανθρώπινα Δικαιώματα".

Παράλληλα, προαναγγέλλει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών «καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της» και παράλληλα αφήνει αιχμές για τις δηλώσεις πολιτικών για την απόφαση.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕνΔΕ:

"Σχετικά με την απόφαση σε πρώτο βαθμό για το «Μάτι».

Μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη. Η μετάβαση από τον «Νόμο του Λυντς» στον Νομικό Πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με θυσίες για Ελευθερία και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια, που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως (στη δεύτερη περίπτωση) οι χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες προαναγγέλλει την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου. Η άσκηση των ενδίκων μέσων από τον Εισαγγελέα επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική του κρίση και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και όχι στις επιθυμίες και διαθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα προσφύγει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της.

Καλούμε όλους τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς να συνεχίσουν να απονέμουν Δίκαιο με βάση τη φωνή της συνείδησής τους, τα στοιχεία της δικογραφίας, το Σύνταγμα, τους νόμους, που ψηφίζει η Βουλή και με σεβασμό, πάντοτε, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως επιτάσσουν τα Διεθνή Κείμενα. Σε ένα Κράτος Δικαίου η
Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας.

Η νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας περιλαμβάνει ένα σύστημα κανόνων ποινικού δικαίου, όπως ισχύει σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που προβλέπει τη διαβάθμιση των ποινικών αδικημάτων σε κακουργήματα και πλημμελήματα, τις ποινές που καθορίζονται για το καθένα, τους κανόνες της συρροής, τις ελαφρυντικές περιστάσεις, τις προϋποθέσεις της αναστολής μιας ποινής ή της
μετατροπής αυτής, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής της
επιεικέστερης ποινικής διάταξης για τον κατηγορούμενο, που περιλαμβάνεται ως αρχή σε όλα τα διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτός ο Νομικός Πολιτισμός, που ισχύει σήμερα σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, που διέπεται από Σύνταγμα, κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών , Πρόεδρος ΕνΔΕ

Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών, αν. Γενικός Γραμματέας ΕνΔΕ

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης, Εκπρόσωπος Τύπου ΕνΔΕ

Γ.ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ στη "ΔΙΚΗ":«Εγκληματική οργάνωση και στο νεκροτομείο Πειραιά»


Ο ποινικολόγος Γιάννης Απατσίδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δίκη στο Open» και αναφέρθηκε στην υπόθεση του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στα επεισόδια του Ρέντη.Μεταξύ άλλων είπε: «Οποιοδήποτε κράτος διώκει ένα παρακράτος, διότι οι εγκληματικές οργανώσεις είναι ένα παρακράτος, θα πρέπει να κινείται όχι με σκοπιμότητα και όχι με έναν τρόπο βεβιασμένο για άλλους λόγους. Οι εγκληματικές οργανώσεις πατάσσονται όταν συλλαμβάνονται οι αρχηγοί.

Οι εγκληματικές οργανώσεις υπάρχουν στη χώρα μας και λειτουργούν υπό τον μανδύα της ποδοσφαιρικής εξουσίας, κάνουν εγκληματικές δραστηριότητες και δεν είναι σίγουρα μόνο χούλιγκανς. Υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις και επιβιώνουν επειδή διεισδύουν και σε κάποια κλιμάκια της δικαιοσύνης. Άνθρωποι που είναι υποστηρικτές ενός κόμματος που πρωτοδίκως κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση, είναι καλό να πάνε αύριο στον Εισαγγελέα να μιλήσουν.

Στο Δημαρχείο Πειραιά υπάρχει συνταξιούχος υπάλληλος, ο οποίος όσο ήταν εν ενεργεία και τώρα που είναι συνταξιούχος χρηματίζεται και διεισδύει μέσα στο νεκροτομείο Πειραιά το οποίο «φιλοξενείται» στον Δήμο Πειραιά. Μάλιστα, υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες, έχουν καταγγελθεί μήνες, οπότε η εγκληματική οργάνωση διεισδύει σε όλους τους χώρους. Γιατί ως συνταξιούχος πρέπει να πηγαίνει πέντε μήνες τώρα στο νεκροτομείο Πειραιά και να εισπράττει χρήματα από γραφεία τελετών;».

Σ.ΒΟΡΓΙΑΣ στη "ΔΙΚΗ": «Αν δεν ερχόταν ο Γερμανός διαιτητής το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ δεν θα τελείωνε ποτέ»


Ο πρώην διεθνής διαιτητής, Σωτήρης Βοργιάς, φιλοξενήθηκε στη «Δίκη στο OPEN» και μίλησε για τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος ξέφυγε μετά το τέλος του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Παράλληλα εξήγησε και το πώς θα αλλάξει η διαιτησία.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Ένα από τα 2-3 γήπεδα που είχαμε πρόβλημα ήταν η Τούμπα. Τι δουλειά έχουν 300-400 άτομα μέσα στο γήπεδο και χωρίς διαπιστεύσεις. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει όλο αυτό. Ο Αλμέιδα που πρέπει να είναι πρότυπο για τους παίκτες του και για τον φίλαθλο κοινό με εξέπληξε με αυτά που έκανε μετά το τέλος του ντέρμπι. Για να γίνει έξαλλος πρέπει να έγινε κάτι, αλλά δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εικόνες στο παρελθόν».



Για τη φάση του δεύτερου τέρματος της ΑΕΚ που φωνάζει ο ΠΑΟΚ:

«Δεν υπάρχει φάουλ του Κουλιεράκη στον Πόνσε. Ο Κουλιεράκης κάνει ένα τάκλιν μπροστά να πάρει την μπάλα και δεν βρίσκει καθόλου τον αντίπαλο. Απλά φράζει τον χώρο. Εγώ θα συνέχιζα το παιχνίδι και δεν θα έδινα φάουλ. Το λάθος του διαιτητή είναι που δεν γράφτηκε τίποτα στο φύλλο αγώνος για τα όσα έγιναν στη λήξη του ντέρμπι της Τούμπας. Θα φανεί στην κλήση αν είναι από το φύλλο αγώνος ή από τα όσα έδειξαν οι κάμερες».

Για τα λάθη της διαιτησίας και πώς θα αλλάξει:

«Γιατί δεν ρωτήσατε τον κ. Κωνσταντινέα να μας αναλύσει αυτό το φαινόμενο. Σε ένα στάδιο έχει δίκιο. Οι παράγοντες ψάχνονται μέχρι τον ορισμό και μετά ψάχνονται γιατί δεν βοηθήθηκαν και η ομάδα τους δεν κέρδισε. Αντί να κάνουν ομάδα και έναν σύλλογο που θα τον ζηλεύουν, ασχολούνται με το παρασκήνιο. Και εμείς φταίμε σε αυτά που γίνονται με τη διαιτησία.

Η διαιτησία ξεπουλήθηκε σε γενική συνέλευση που έγινε στον Πειραιά επί εποχής Πετραλιά που τις έδωσε στους παράγοντες. Η διαιτησία πρέπει να επιστρέψει στους συνδέσμους και να γίνει ανεξάρτητη για να αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει να επιμορφωθούν οι διαιτητές που αυτό έχει να γίνει πάνω από 2-3 χρόνια. Ο Μάνταλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό και έρχεται σήμερα να ορίζει τους διαιτητές.

Ο Σουηδός ήρθε; Εμένα μου είπαν έπαθε λάστιχο και έμεινε στην Χαλκιδική. Ήταν καλός διαιτητής, βρήκε όμως την ευκαιρία να κάνει μία αρπαχτή και μετά θα φύγει. Ο κύριος δεν προσέφερε κάτι. Δεν έφερε καν ούτε έναν elite διαιτητή από την χώρα του. Αν δεν ερχόταν ο Γερμανός στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, το ντέρμπι δεν θα τελείωνε ποτέ. Εσείς μπορείτε να ξέρετε καλύτερα το VAR.

Αν μείνει, πρέπει να φέρει άνθρωπο για να μορφώσει τους Έλληνες διαιτητές στο VAR που είναι ανεκπαίδευτοι. Επέλεξαν οι παράγοντες τον Σουηδό για να κάνει την δική τους δουλειά. Και μιλάμε για το καλύτερο Πρωτάθλημα εκτός από μία ομάδα που παίζει κάποια φιλικά παιχνίδια και τα άλλα τα χτυπάει. Αν τους άκουγα, θα ήμουν ακόμα στα όργανα. Εγώ έκανα αυτά που ήθελα εγώ.

Τα έχω ζήσει, μπορούν να με ξεγελάσουν αυτοί που έτρεχαν και με παρακάλαγαν. Εγώ όταν πήγα βρήκα μια λίστα που την μοίραζαν στους παράγοντες και ήξεραν ποιος διαιτητής θα τους σφυρίξει στα παιχνίδια. Θα φτιάξει τη διαιτησία ο Μάνταλος; Ξέρετε ότι εδώ και 15 μέρες τηλεφωνάει τους διαιτητές και ζητάει τηλέφωνα και ΑΦΜ. Πέρυσι δεχτήκαμε τον λόγο του κ. Μπαλτάκου ότι σε 20 μέρες θα κάνει έκτακτη συνέλευση για να μας γράψει και αποσύραμε τα ασφαλιστικά μέτρα. Τώρα, δεν θα το κάνουμε. Η ΕΠΟ είναι έκπτωτη».






Μ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ στη "ΔΙΚΗ": «Δίνω τα εύσημα μου στον ΠΑΟΚ, έχει αβαντάζ απέναντι στον Ολυμπιακό»







Ο Μιχάλης Γρηγορίου φιλοξενήθηκε στη «Δίκη στο OPEN» και μίλησε τόσο για το επεισόδιο στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Αλμέιδα μετά το ντέρμπι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ, όσο και για την «μάχη» του φετινού τίτλου.

«Η εικόνα δεν αντιπροσωπεύει τον κ. Αλμέιδα και όλο το διάστημα που βρίσκεται στη χώρα μας. Ούτε το ήθος και το ύφος του, αλλά είμαστε άνθρωποι, δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε. Υπάρχουν 200 παλμοί εκείνη την στιγμή, γιατί παίζουμε και εμείς, εκτός από τους παίκτες. Είναι δύσκολο, όμως, αν μας έχει ενοχλήσει κάτι να κρατηθούμε. Βέβαια, όσες φορές και να προκληθούμε δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Στις 100 φορές και στις 100 πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, για τον κόσμο, για την τηλεόραση και τη θέση που εκπροσωπούμε» είπε αρχικά και συνέχισε:


«Το είχαμε πει από τον Σεπτέμβριο. Είχα προβλέψει ότι ενδεχομένως μέχρι το τέλος να το διεκδικούν και οι τέσσερις ομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου μας και την έξωθεν καλή μαρτυρία στο εξωτερικό. Μακάρι αυτό το επεισόδιο που έγινε να μείνει εκεί και να μην κλέψει καθόλου από την ομορφιά του φετινού πρωταθλήματος.

Είναι πολύ όμορφο για το ποδόσφαιρο και όσους το αγαπούν αυτό που συμβαίνει. Σε αυτά τα 90 λεπτά, στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, και οι δύο ομάδες παίζουν όλη την χρονιά. Ο ΠΑΟΚ έφτασε την κατάσταση σε αυτό το σημείο να παίξουν για το ποιος θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Αν λέγαμε ότι το χθεσινό ματς ήταν must win, σκεφτείτε τι θα είναι το ΠΑΟΚ Ολυμπιακός και τι ακόμη θα δούμε».

Για τον ρόλο που θα παίξουν στην κόπωση οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού είπε: «Θα παίξουν ρόλο. Και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός δεν είχαν σταθερότητα. Η τελευταία κοιλιά που έκανε ο ΠΑΟΚ ήταν εμφανής. Μετά το ατυχές αποτέλεσμα απέναντι στη Λαμία οι περισσότεροι είπαν ότι δεν έχει ελπίδες. Επειδή έγινε αυτό που έγινε στην Ευρώπη, όπου έφτασε με εξαιρετική πορεία στους «8», άδειασαν οι παίκτες και το σταφ από τα συνεχόμενα παιχνίδια και την πίεση. Θέλω να δώσω τα εύσημα στον ΠΑΟΚ. Μία ομάδα που πριν από 1-2 μήνες είχε μεγάλη ενέργεια, να την βλέπεις ξαφνικά ότι έχει αδειάσει και μέσα σε τρεις ημέρες, μετά την ήττα στη Λαμία, να βρίσκει ξανά το κίνητρο της, να γεμίζει με ενέργεια και να βγάζει την χθεσινή εικόνα.

Σε αντίθεση με την ΑΕΚ που ερχόταν από ένα υπέροχο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, που της έδινε κατά 70-80 τοις εκατό το πρωτάθλημα. Τα εύσημα αξίζουν και στις δύο ομάδες γιατί κατέβηκαν στην Τούμπα για να κερδίσουν, απλά ο ΠΑΟΚ έδωσε το κάτι παραπάνω για τη νίκη. Μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα, ο ΠΑΟΚ θα έχει ενέργεια μέχρι το τέλος. Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι κομβικό γιατί παίζεται όλη η χρονιά. Μετά την χθεσινή νίκη κάθε παίκτης περιμένει πώς και πώς αυτό το ματς, μόλις τρεις αγωνιστικές πριν από έναν μαραθώνιο. Ο ΠΑΟΚ παίζει στην έδρα του και έχει το ψυχολογικό αβαντάζ. Δεν θεωρώ πως μπορεί αυτή την στιγμή να μείνει από «καύσιμα».

Για την αλλαγή στην εικόνα του Ολυμπιακού σημείωσε: «Είναι εντυπωσιακό, με την έννοια ότι ήρθε ένας άνθρωπος που έκανε αυτά που έπρεπε για μία τέτοια ομάδα. Έδωσε το κίνητρο στους παίκτες να ξεκινήσουν σαν να ήταν από το μηδέν, σε ένα πλούσιο, κατά τα άλλα, από ποιότητα και ποσότητα ρόστερ. Μπορεί να ανταποκριθεί σε δύο διοργανώσεις. Το έχει κάνει νωρίτερα μέσα στη σεζόν, μπορεί να το κάνει και τώρα με πέντε αγώνες να απομένουν. Με νίκες σε τρία παιχνίδια παίρνει το πρωτάθλημα. Μιλάμε για μία σεζόν που οι παίκτες μπαίνουν στη διαδικασία να καταλάβουν ότι είναι σαν μετοχή σε χρηματιστήριο και τους δίνεται η ευκαιρία όχι απλά να σώσουν μία φαινομενικά χαμένη χρονιά, αλλά και να μείνουν στην ιστορία. Αν κατακτήσουν το Conference θα είναι τεράστιο επίτευγμα. Aν ρωτούσαμε 100 φίλους του Ολυμπιακού πριν από λίγο καιρό αν μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο, ελάχιστοι θα έλεγαν ότι μπορεί να το πετύχει».

Για την ομάδα που θα πανηγυρίσει, τελικά, το φετινό πρωτάθλημα: «Δεν έκανα πρόβλεψη ούτε από πριν από μερικές όταν με ρωτήσατε για την ΑΕΚ. Δεν έχρισα κανένα φαβορί, οπότε δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το φινάλε. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να μας προσφέρει πράγματα που μας λείπουν».

Για τον Παναθηναϊκό ανέφερε: «Ο Παναθηναϊκός έχει, πλέον, μόνο το Κύπελλο. Εγκυμονεί ο κίνδυνος να καταλήξει 4ος και να χάσει και το Κύπελλο. Όλα είναι μέσα. Όπως μπορεί να τερματίσει 3ος και να κερδίσει το Κύπελλο. Δεν περίμενε αυτή την κατάληξη. Μπορεί να σώσει τα προσχήματα με το Κύπελλο, αλλά στόχος ήταν το πρωτάθλημα».

Για τον Άρη: «Έχει αλλάξει τα δεδομένα της κορυφής και έχει το κίνητρο να διατηρηθεί μέχρι τις 25 Μαΐου σε φόρμα. Να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την απόδοσή τους, γιατί αυτό και αν είναι ματς για το Άρη, μετά από τόσα χρόνια να κατακτήσει ένα τρόπαιο. Αυτό κρατάει τον Άρη».

Πάλι καλά, που δεν γύρισαν και... τσόντα στην Ακρόπολη!

 


Μπαλάκι γίνονται οι ευθύνες, για άλλη μία φορά, για το κιτς σκηνικό «Μπόλιγουντ» που στήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ακρόπολη, προκαλώντας αντιδράσεις και ερωτήματα για τους ελέγχους στον καλύτερα φυλασσόμενο αρχαιολογικό χώρο της χώρας, αλλά και για τα ζητήματα αισθητικής και γενικότερης χρήσης που προκύπτουν από το αποτέλεσμα.

Ερωτήματα προκαλεί και η καθυστερημένη ΕΔΕ από τη Λίνα Μενδώνη, αφού είχε δημιουργηθεί σάλος στα social media, με πολλούς από τους χρηστές να αναρωτιούνται αν η Ακρόπολη έχει μετατραπεί σε… Ντίσνεϊλαντ.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για το Μάτι: Επίσπευση Εφετείου μετά την κατακραυγή!.


Η δημόσια κατακραυγή και οι σφοδρές αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων για την απόφαση στην δίκη για το Μάτι, η οποία χαρακτηρίζεται «μαύρη σελίδα της δικαιοσύνης», προκάλεσε κινητοποίηση του Αρείου Πάγου για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Επειδή έχουν παρέλθει 6 χρόνια από τότε που έγινε η τραγωδία στο Μάτι, με αποτέλεσμα ο χρόνος που απομένει για την παραγραφή των αδικημάτων να είναι πολύ λίγος, σύμφωνα με πληροφορείς η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας μέχρι να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο εφετείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυρία Κλάπα ζήτησε από τον πρόεδρο του πρωτοδικείου Χριστόφορο Λινό να επισπευσθεί η διαδικασία καθαρογραφής της πολυσέλιδης απόφασης για την δίκη στο μάτι και να ολοκληρωθεί το αργότερο σε έξι μήνες προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την δίκη στο εφετείο πριν παραγραφούν τα αδικήματα.

Άλλωστε έφεση κατά της απόφασης θα ασκήσουν και οι συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι νιώθουν κατάφορα αδικημένοι από την πρωτόδικη απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας που επέβαλε σήμερα ποινές… χάδι σε έξι μόνο από τους 21 κατηγορούμενους οι οποίοι παρά την καταδίκη τους δεν θα εκτίσουν ούτε μία ημέρα φυλακή, αφού το δικαστήριο τους επέτρεψε να εξαγοράσουν τις ποινές τους.

Νωρίτερα το πρωί το δικαστήριο επέβαλλε για την τραγωδία με τος 104 νεκρούς στο μάτι, ποινές φυλάκισης στους κατηγορούμενους 111 χρόνια μέχρι 3 χρόνια εκ των οποίων εκτιτέα ποινή είναι μόνο τα πέντε χρόνια

Μιά ακόμη σελίδα στη "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ" της Δικαιοσύνης, η απόφαση στη δίκη, γιά το Μάτι!


Μία ακόμη "μαύρη σελίδα" έγραψε η Ελληνική Δικαιοσύνη, με την απόφαση της, για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλλε στους έξι κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι, ποινές φυλάκισης από 111 μέχρι 3 χρόνια φυλακή, εκ των οποίων εκτιτέα είναι μόνον τα 5 χρόνια.

Αλλά ούτε και έτσι, κανένας δεν θα πάει φυλακή, καθώς όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι, οι ποινές τους είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως.

Η απόφαση προκάλεσε έκρηξη αποδοκιμασιών από τους συγγενείς των θυμάτων, τους οποίους προσπαθούσαν να συγκρατήσουν οι αστυνομικοί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα πέταξαν ακόμη και καρέκλες.

Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δοσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έσας ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών
Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.
Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5.
Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

- Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
- Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
- Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
- Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
- Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
- Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Νωρίτερα, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη πρότεινε ο εισαγγελέας ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικα για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλο. «Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

ΑΠΟΨΕ στη "ΔΙΚΗ": Ο τίτλος των μεγάλων ανατροπών + Τι αλλάζει στην ΚΕΔ + Όλη η αλήθεια για τη δολοφονία Λυγγερίδη




Η "Δίκη στο Open", στη νέα εποχή.

Το μακροβιότερο talk show, σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open.

Η αθλητική εκπομπή των μεγάλων αποκαλύψεων, δίνει πάλι τον τόνο για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Το ντέρμπι των Δικεφάλων: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ - Σχολιάζουν τις μεγάλες ανατροπές προς την κορυφή ο προπονητής Μιχάλης Γρηγορίου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπούζος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τι αλλάζει στην ΚΕΔ - Στο studio ο πρώην διεθνής διαιτητής Σωτήρης Βοργιάς.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όλη η αλήθεια για την υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη - Στο studio ο ποινικολόγος Γιάννης Απατσίδης και οι δημοσιογράφοι Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και Μαίρη Μπενέα.

Τριάντα έξι χρόνια "Δίκη", με ό
λο το αθλητικό παρασκήνιο.

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open. Και σε μαγνητοσκόπηση, μετά τα μεσάνυχτα, στο Ανοιχτό Κανάλι.

Aπόφαση ΣΟΚ: Από τους 21 κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι, μόνον 6 οι ένοχοι!




ΣΟΚ προκάλεσε η απόφασή του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που μετά από έξι χρόνια έκρινε ενόχους, για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ΄κατηγορούμενους από τους συνολικά 21!

Η απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων, που βρίσκονταν στην αίθουσα, οι οποίοι ξέσπασαν φωνάζοντας: «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί» φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων . «Όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη»!.

To δικαστήριο συντάχτηκε εν μέρει με την πρόταση του εισαγγελέα και κήρυξε ενόχους τους:Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Eν αντιθέσει με την πρόταση του εισαγγελέα, που είχε ζητήσει καταδίκη, αθώοι κρίθηκαν, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.









Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Δώδεκα χούλιγκανς στη φυλακή μέχρι τώρα, για την δολοφονία Λυγγερίδη


Δώδεκα κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί μέχρι τώρα από τους συνολικά εξήντα επτά, που συνελήφθησαν για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης των Χούλιγκανς και τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Επτά προφυλακίστηκαν χτες, μετά τις απολογίες τους στους τρεις ανακριτές και άλλοι πέντε πέντε  σήμερα, καθώς κρίθηκαν ότι, είχαν ρόλο υποκινητή στα επεισόδια στο Ρέντη, που κατέληξαν στη δολοφονία Λυγγερίδη.

Οι απολογίες συνεχίζονται ακόμη.


Στη φυλακή και ένατος χούλιγκαν, για τη δολοφονία Λυγγερίδη


 
Ενας ακόμη κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωση, ο ένατος για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη οδηγήθηκε στη φυλακή.

Πρόκειται για 22χρονο, ο οποίος φέρεται να είναι εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του αστυνομικού αλλά και πρόσωπο που παρακίνησε τους άλλους συγκατηγορούμενους του να ξεκινήσουν τα επεισόδια, ο οποίος μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

Για τον 22χρονοτο κατηγορητήριο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εδρασε και ως φυσικός αυτουργός, αφού εξήλθε του Κ.Γ. Ρέντη "Μελίνα Μερκούρη", μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των δραστών, φορώντας ζακέτα χρώματος γκρι-κόκκινο με φερμουάρ μέχρι το ύψος του στήθους, έχοντας καλύψει τα χαρακτηριστικά του με κουκούλα και από κοινού διενεργήσαν επιθέσεις εναντίων των αστυνομικών της Υ.Α.Τ. με τον ίδιο να κρατάει αυτοσχέδιο εκρηκτικό – εμπρηστικό μηχανισμό και πέτρες κατευθυνόμενος προς τις αστυνομικές δυνάμεις συμμετέχοντας στις επιθέσεις».

Επιπλέον φέρεται ότι, «συμμετείχε στην οργάνωση και σχεδιασμό των προπαρασκευαστικών ενεργειών και στη μεταφορά των "πολεμοφόδιων" στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη», ενω μαζί με έναν συνομήλικο συγκατηγορούμενό, φέρονται ως "αυτοί που μετέφεραν το σήμα έναρξης των επιθέσεων στους δράστες που βρίσκονταν εντός του Κ.Γ. Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη», προτρέποντάς τους να εξέλθουν του γηπέδο».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται ο 22χρονος «εισήλθε στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια του πρώτου σετ, κατευθύνθηκε σε ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού που βρίσκονταν όρθιοι, στο κάγκελο που ήταν αναρτημένα πανό που ανέγραφαν "ΝΕΑ 7 LIOSIA" και "KAMATERO" και μετά από ελαχίστων δευτερολέπτων φράσεων – προτροπών και ωθήσεων των χεριών του στην ομάδα ατόμων που απευθύνθηκε, τα άτομα αμέσως τον ακολούθησαν με ταχύ βήμα προς την έξοδο του γηπέδου».

Οι απολογίες συνεχίζονται.

Ερευνα του Αρείου Πάγου, γιά "πάρτυ" με απευθείας αναθέσεις σε νοσοκομείο!



ΠΗΓΗ: "ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Το τραγικό πρόβλημα της απογύμνωσης και αποδυνάμωσης του Συστήματος Υγείας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που χτύπησε κατάστηθα και το βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος με βίντεο στο διαδίκτυο κατήγγειλε μια σειρά από απαράδεκτες συμπεριφορές δημόσιου νοσοκομείου στον βαριά ασθενή πατέρα του, που είχαν αποτέλεσμα να υποστεί ανακοπή και τελικά να πεθάνει, δεν είναι το μοναδικό.

Αποκαλύπτουμε σήμερα μία ακόμη "ανοιχτή πληγή" στη Δημόσια Υγεία, που αφορά ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, για το οποίο διενεργείται έρευνα από τη Δικαιοσύνη, μετά από ανατριχιαστικές καταγγελίες, που έφτασαν σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό.

Η υπόθεση αφορά σοβαρότατες καταγγελίες, σε βάρος της "γαλάζιας" Διοίκησης του νοσοκομείου, για εγκληματικές αμέλειες σε βάρος ασθενών, αλλά και για "πάρτυ" με διασπάθιση χρημάτων του Δημοσίου, με απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου!

Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα από την αρμόδια καθηγήτρια Μικροβιολογίας, αλλά και από εργαζόμενους στο νοσοκομείο "τα αντιδραστήρια και ο συνοδός εξοπλισμός τους στo αιματολογικό εργαστήριο, στο εργαστήριο της εφημερίας και στο Ε.Α.Μ το ειδικό αιματολογικό εργαστήριο.. είναι τουλάχιστον εκτός service και ίσως και αναξιόπιστα, λόγω παλαιότητας", με κίνδυνο, όπως αναφέρεται
"να σταματήσουν ξαφνικά να δουλεύουν τα μηχανήματα της, αλλά και όσο δουλεύουν, να έχουν και μη αξιόπιστα αποτελέσματα"!

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά.

ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΓΩΜΑΡΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ




Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, που έφτασε στα χέρια της Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, η οποία παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, έχει ξεσπάσει ενδονοσοκομειακή... φαγωμάρα, ακόμη και για τα έσοδα από το παγκάρι του ιερού Ναού, που βρίσκεται εντός του Νοσοκομείου!!!

Επιπλέον, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, που ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, δέχονται εκφοβισμό από στέλεχος της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, για τον οποίον υποστηρίζουν ότι "συνεργάζεται με εξωτερικό δικηγόρο (αναφέρουν τα στοιχεία του) και από κοινού, δουλεύουν προς όφελος τρίτων, που κάνουν αγωγές κατά του Νοσοκομείου"!!!

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες τους για το πρόβλημα με τον εξοπλισμό στα μικροβιολογικά εργαστήρια, που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει ή έχει ήδη προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο υγείας στους ασθενείς.

Αναφέρεται στην καταγγελία, που έφτασε στον Αρειο Πάγο:

"Εκτός από τα σοβαρά θέματα κινδύνου δημόσιας υγείας, για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο... προκύπτουν και τα εξής οικονομικού ενδιαφέροντος από τις καταγγελίες της καθηγήτριας αιματολογίας κυρίας Π.

Από τα μηχανήματα αυτά εξυπηρετούνται τρία εργαστήρια:

1. To αιματολογικό εργαστήριο
2. Το εργαστήριο της εφημερίας και
3. Ε.Α.Μ. το ειδικό αιματολογικό εργαστήριο

Ο ετήσιος τζίρος των αντιδραστηρίων, που εισπράττει αποκλειστικά μία μόνον εταιρία (R....), είναι πάνω από 600.000 ετησίως,

Εδώ και πολύ καιρό ο συνοδός εξοπλισμός της εταιρίας είναι τουλάχιστον εκτός service και ίσως και αναξιόπιστος, λόγω παλαιότητας. Κατά δήλωση έγγραφη, τόσο της ίδιας της εταιρίας, αλλά και της αρμόδιας καθηγήτριας Μικροβιολογίας Π.
Θα μπορούσε η εταιρία να αντικαταστήσει τα μηχανήματα και "ούτε γάτα, ούτε ζημιά", όμως αυτό δεν έγινε από το Νοσοκομείο, γιατί ήθελε προφανώς να διασφαλίσει και νέα απευθείας ανάθεση - χωρίς να γίνει διαγωνισμός, όπως επιτάσσει το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου - όπου θα έπρεπε το νοσοκομείο να προμηθεύεται αναλώσιμα (αντιδραστήρα), τα οποία όμως είναι διαφορετικά στα νέα μηχανήματα.

Τα μαγειρεύανε, αλλά δεν προχωρούσαν, γιατί ξέρανε οτι, θα συναντούσαν αντιδράσεις από κάποια υγιή άτομα, εντός και εκτός του νοσοκομείου.

Αλλά ούτε και κανονικός διαγωνισμός γινόταν, για αντιδραστήρια με συνοδό εξοπλισμό και η εταιρία θησαύριζε, πουλώντας τα αναλώσιμα της ανεξέλεγκτα και χωρίς ανταγωνισμό, αδιαφορώντας για το ρίσκο, να σταματήσουν ξαφνικά να δουλεύουν τα μηχανήματα της, αλλά και όσο δουλεύουν, να έχουν και μη αξιόπιστα αποτελέσματα, όπως λέει στα έγγραφα της η καθ΄ύλην αρμόδια καθηγήτρια,

Κι αυτό είναι παρανυχίδα στα όσα συμβαίνουν στο νοσηλευτικό ύδρυμα.

Ενα νοσοκομείο με ετήσιο προυπολογισμό, πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πιό πολλά κινούνται στον αστερισμό των απευθείας αναθέσεων. ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ είναι η εξαίρεση πλέον. Το νοσοκομείο ... θεωρείται ο πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων.

Εν προκειμένω και μετά την καταγγελία ίσως θα ξεκινήσει επιτέλους διαγωνισμός αργά - αργά.

Θα τελειώσει, αν τελειώσει, σε καμμιά διετία.

Θα μπορούσαν, έστω με εκδήλωση ενδιαφέροντος και μέχρι 30.000 ευρω, να προμηθεύονται αναλώσιμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και καινούρια μηχανήματα, πραγματοποιώντας αξιόπιστες εξετάσεις.

Είναι γνωστό σε όλους ότι, απαγορεύονται τα χρησιδάνεια, για να μην δεσμεύεται κάποιος, να αγοράζει αναλώσιμα από συγκεκριμένο προπηθευτή.

Ο νομοθέτης έχει στο σκεπτικό του ευνόητους λόγους.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση και για αρκετά χρόνια, τρέχει μιά διαδικασία απείρως χειρότερη από χρησιδάνειο.

Παρακαλούμε να κάνετε τους νόμιμους ελέγχους.

Οι καθηγητές ιατρικής και μέλη του ΔΣ κύριοι Ν. και Τ. τι έκαναν άραγε, για να υποστηρίξουν την καθηγήτρια κ.Π. στις σοβαρές καταγγελίες της?

Eνώ ως διευθυντές κλινικών και αυτοί ξέρουν τα προβλήματα ?

H, μήπως την άφησαν μόνη της, ΑΒΟΗΘΗΤΗ - ενώ οι ίδιοι στις κλινικές τους έχουν ό,τι θέλουν?

Σωματείο Εργαζομένων".































Σε... vertigo η Κυβέρνηση, γιά τους "Σπαρτιάτες"


ΠΗΓΗ: EΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Εκεί που προσδοκούσε, να αποφασίσει το Εκλογοδικείο την έκπτωση τους από το Κοινοβούλιο και το διαμοιρασμό των 12 εδρών τους, τώρα... τρέμει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η πλειοψηφία του οποίου, φέρεται να τάσσεται υπερ της προκήρυξης αναπληρωματικών εκλογών!

Η Κυβέρνηση αφού πέτυχε την αποβολή του κόμματος των "Σπαρτιατών" από τις λίστες των Ευρωεκλογών, μέσω της απόφασης του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που τους έκρινε ως "μανδύα" του έγκλειστου Χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη κι ενώ προσδοκούσε την έκπτωση τους και το διαμοιρασμό των εδρών τους από το Εκλογοδικείο, τώρα φέρεται να αλλάζει γνώμη!

Μπροστά στο ενδεχόμενο οι Ανώτατοι Δικαστές, που το συγκροτούν, να αποφασίσουν την πλήρωση των "ορφανών" εδρών με αναπληρωματικές εκλογές, εύχεται παρασκηνιακά, να μην εκπέσουν τελικά οι 12 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος!
Το πολιτικό της βέρτιγκο είναι πλήρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Εστίας της Κυριακής", η οποία αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα τη νομική "διαμάχη", που σοβεί στο εσωτερικό του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, για το ζήτημα των αναπληρωματικών εκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να αναζητεί επειγόντως οδό διαφυγής από την πολιτικά επικίνδυνη προοπτική της κάλπης σε 12 εκλογικές περιφέρειες, καθώς με καθυστέρηση  συνειδητοποίησε ότι, έπεσε στην παγίδα που το ίδιο έστησε  για τους "Σπαρτιάτες".

Η απόφαση του Εκλογοδικείου, που αρχικά γέμιζε ελπίδες το κυβερνητικό στρατόπεδο, (καθώς προσδοκούσε ότι, θα υιοθετείτο η άποψη του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου περί αναδιανομής των εδρών στα κόμματα του λεγόμενου "συνταγματικού τόξου), τώρα προκαλεί τρόμο στην Κυβέρνηση, καθώς οι δικαστές, που συγκροτούν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δεν φέρονται διατεθειμένοι να... κολυμπήσουν σε ύδατα εκτός Συντάγματος!

Ετσι χαρακτήρισαν νομικές πηγές ενδεχόμενη απόφαση του Εκλογοδικείου, για αναδιανομή των εδρών, καθώς κάτι τέτοιο εκτός από το ότι, δεν έχει νομικό υπόβαθρο, αφού δεν υπάρχει διάταξη νόμου να το προβλέπει, θα αποτελούσε ευθεία κατάλυση του Συντάγματος και αλλοίωση της λαικής βούλησης!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέγας αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους του Εκλογοδικείου, για την απόφαση που θα ληφθεί για το κόμμα των "Σπαρτιατών", καθώς οι ανώτατοι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν όχι μόνον για το εάν θα εκπέσουν οι βουλευτές, αλλά και τον τρόπο που θα καλυφθούν οι "ορφανές" έδρες..

Το να μην εκπέσουν τελικά από τις έδρες τους οι "Σπαρτιάτες", είναι ένα νέο ενδεχόμενο, που κατά πληροφορίες, έχει αρχίσει και συζητείται στις διασκέψεις των ανώτατων δικαστών, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για την έκπτωση δύο μόνον βουλευτών, καθώς το κενό που δημιουργείται στο Κοινοβούλιο είναι συνταγματικά ανεκτό, χωρίς την χρεία αναπληρωματικών εκλογών.

Ενα άλλο ενδεχόμενο, που επίσης φέρεται - κατά πληροφορίες - να έχει πέσει στο τραπέζι είναι, τελικά το δικαστήριο να αποφασίσει ότι, δεν έχει δικαιοδοσία, να κρίνει την υπόθεση της έκπτωσης των "Σπαρτιατών"!

Νομικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι, πλέον αναζητείται οδός... διαφυγής, για να γλυτώσει η Κυβέρνηση τις αναπληρωματικές εκλογές, στις οποίες θα οδηγηθούμε, εάν το Εκλογοδικείο, επιλέξει αυτόν τον τρόπο πλήρωσης των κενών εδρών. Ετσι, θα διασωθεί και το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς το Σύνταγμα προβάλλει αντιστάσεις, απέναντι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, περί διανομής των εδρών στα κόμματα.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των "Σπαρτιατών", μπορεί να φάνταζε στην αρχή ως... ειδυλλιακό πολιτικό σκηνικό για το κυβερνών κόμμα, κυρίως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που έκρινε ότι εξαπατήθηκαν οι ψηφοφόροι, με υποκρυπτόμενη ηγεσία τον έγκλειστο Χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη.

Ακόμη και ο Πρωθυπουργός, μετά τις δηλώσεις Στίγγα περί Greek Mafia, τον περασμένο Αύγουστο, είχε... προφητεύσει "κοινοβουλευτικές επιπτώσεις" σε βάρος τους.

Η συνέχεια της δικαστικής εξέλιξης ωστόσο, μπορεί να μην έχει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενδεχομένως να την οδηγήσει σε πολιτικό... Καιάδα!

Τα σενάρια, για τις δικαστικές εξελίξεις στο Εκλογοδικείο, που κατά επέκταση θα διαμορφώσουν και τις πολιτικές εξελίξεις, δεν είναι τόσο ευνοικά για τη ΝΔ.

Η Κυβέρνηση, η οποία από την αρχή έδειξε ότι, προσδοκά στην αποβολή του κόμματος των "Σπαρτιατών" από το Κοινοβούλιο, καθώς και στην αναλογική διανομή των εδρών τους στα υπόλοιπα κόμματα ( με την ίδια να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος και να αυξάνει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία κατά έξι τουλάχιστον έδρες), διαπιστώνει ότι, θα δυσκολευτεί να "ελέγξει" την ετυμηγορία του Εκλογοδικείου, με βάση τις επιθυμίες της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η υπόθεση των ενστάσεων κατά της νομιμότητας συμμετοχής των Σπαρτιατών στις εκλογές, με το επιχείρημα ότι, ο πραγματικός τους ηγέτης δεν ήταν ο Βασίλειος Στίγκας αλλά ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, έχει προκαλέσει... περιδίνηση στους έντεκα ανώτατους δικαστές, που συγκροτούν το Εκλοδικείο, οι οποίοι προσπαθούν  να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ξεπροβάλλει ένα ακόμη σενάριο, που αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές από το Εκλογοδικείο οι ενστάσεις κατά των Σπαρτιατών και να εκπέσουν από τη Βουλή δύο μόνον βουλευτές και όχι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ούτως ώστε να μείνει μικρός αριθμός κενών εδρών.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση, εντοπίζεται στο γεγονός ότι, μιά πολύ ισχυρή ομάδα Ανώτατων δικαστών, που αποτελούν μέλη του Εκλογοδικείου, δεν συνηγορεί στην αναδιανομή των εδρών τους στα άλλα κόμματα, αναλογικά με τα ποσοστά τους, αλλά στις επαναληπτικές εκλογές για την πλήρωση των κενών εδρών.

Εαν γίνει δεκτή από το Εκλογοδικείο αυτή η άποψη, που θεωρείται και η μόνη εναρμονισμένη με το Σύνταγμα, τότε αντί της αναδιανομής των εδρών, που προσδοκά η Κυβέρνηση, η ετυμηγορία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, θα έχει ως αποτέλεσμα - κατ΄εφαρμογή του νομολογιακού προηγούμενου Τσοβόλα - την έκπτωση των 12 βουλευτών από το αξίωμα τους και την προκήρυξη αναπληρωματικών εκλογών σε 12 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, με εγγεγραμμένους 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Η εκδοχή των αναπληρωματικών εκλογών, με την οποία φέρονται να στοιχίζονται τα περισσότερα μέλη του Εκλοδικείου είναι η μόνη, που έχει συνταγματικό υπόβαθρο, εν αντιθέσει με την εκδοχή της αναδιανομής των εδρών, η οποία δεν έχει νομοθετική κάλυψη.

Για την Κυβέρνηση όμως αυτό το σενάριο μπορεί να εξελιχτεί σε... θρίλερ, καθώς εάν διεξαχθούν αναπληρωματικές εθνικές εκλογές, η ΝΔ θα κληθεί να δώσει μάχη σε μία εντελώς αρνητική πολιτική ατμόσφαιρα από την προηγούμενη, αφού βάσει ακόμη και των πιό φιλικά διακείμενων για το κυβερνών κόμμα, δημοσκοπήσεων, οι κυλιόμενες μετρήσεις την εμφανίζουν κάτω από το 30%!

Επιπλέον, μιά αναπληρωματική εθνική αναμέτρηση σε δώδεκα περιφέρειες, μπορεί να οδηγήσει σε συνεννόηση και στην κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες.

Το κλίμα στους κόλπους του Εκλογοδικείου το τελευταίο διάστημα είναι φορτισμένο. Για την πλειοψηφία των δικαστών, το ζητούμενο είναιη ετυμηγορία τους, να είναι εναρμονισμένη, με το Σύνταγμα και τις διατάξεις, που διέπουν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Η εκδοχή του διαμοιρασμού των εδρών των "Σπαρτιατών" στα υπόλοιπα κόμματα, που προωθεί η μειοψηφία της σύνθεσης του Εκλογοδικείου δεν έχει νομικό υπόβαθρο, καθώς δεν υπάρχει σχετική διάταξη στο Σύνταγμα, για να "κλειδώσει" αυτή η θεωρία.
Εξίσου πρόβλημα για τους ανώτατους δικαστές είναι να πετύχουν ομοφωνία στην κρίση τους και να μην αρθούν σε απόφαση κατά πλειοψηφία. Η ομοφωνία στην ετυμηγορία τους, αυξάνει το κύρος της  απόφασης τους  και αυτά είναι θέματα, που μετράνε στην Ευρώπη, η οποία πρόσφατα πήρε αρνητική θέση, για το κράτος δικαίου στη χώρα μας...

Κατά πληροφορίες, ορισμένοι εκ των δικαστών του Εκλογοδικείου  αντιλαμβάνονται ότι, ίσως  θα έπρεπε  εξ αρχής να έχουν , προβάλλει το επιχείρημα ότι, δεν έχει δικαιοδοσία το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των "Σπαρτιατών".

Με την κατάσταση που εχει διαμορφωθεί, έμπειροι συνταγματολόγοι,  παρομοιάζουν την εικόνα του της Κυβέρνησης για το θέμα της έκπτωσης των "Σπαρτιατών" με τον "ουροβόρο όφη" ή "κερκοβόρο όφη", όπως λέγεται το φίδι, τη στιγμή που ελίσσεται γύρω από τον εαυτό του και δαγκώνει την ουρά του...

























Στη φυλακή και ο "ΚΟΝΤΟΣ- ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής , για τη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη


Προφυλακίστηκε ο φερόμενος ως αρχηγός των Χούλιγκανς, με το προσωνύμιο "ΚΟΝΤΟΣ", που φέρεται ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Πρόκειται για τον Α.Ι, ο οποίος είναι ο όγδος κατηγορούμενος, που προφυλακίζεται, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της κατηγορίας, "πλην της δράσης του ως ηθικός αυτουργός ... έδρασε και ως φυσικός αυτουργός, καθώς αφού μοίρασε ναυτικές φωτοβολίδες και αυτοσχέδιους εμπρηστικούς – εκρηκτικούς μηχανισμούς, κατείχε και ο ίδιος έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, αποτελούμενο από πλαστικό μπουκάλι νερού μισού λίτρου, με βενζίνη στο οποίο είχε τυλιγμένο γύρω του ένα μαύρο δυναμίτη, τον οποίο έρριψε προς τις αστυνομικές δυνάμεις από απόσταση περίπου πενήντα (50) μέτρων, κάτι που σηματοδότησε την έναρξη των επιθέσεων".

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας "ο Α.Ι. με την άφιξη του στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, τροποποίησε το σχέδιο επίθεσης, το οποίο αν και αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας του αγώνα, τελικά με απόφαση του, έλαβε χώρα μετά το πέρας του 1ου σετ. Ο Α. Ι. φορώντας καπέλο, ευρισκόμενος στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, συνομίλησε με τον Χ. Μ. - Δ., ο οποίος βρισκόταν στη κερκίδα των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, πλησίον της πλαϊνής πόρτας, φορώντας μαύρο αμάνικο μπουφάν και μπλούζα σκουρόχρωμη. Στη συνέχεια, αμφότεροι Α.Ι. και Χ. Μ.–Δ. εξήλθαν του γηπέδου, ανέμεναν εξωτερικά του γηπέδου, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και όταν αυτοί εξήλθαν τους μοίρασαν τα πολεμοφόδια και τους έδωσαν εντολή να τους ακολουθήσουν και όταν αυτοί εκτοξεύσουν τα αντικείμενα που κρατούσαν, δηλαδή ο Α. Ι. τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και ο Χ. Μ.-Δ. τη ναυτική φωτοβολίδα, να ρίψουν με τη σειρά τους τα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του ο καθένας προς τις Αστυνομικές Δυνάμεις".

Ο κατηγορούμενος, που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης κατάφερε να διαφύγει, τότε, καθώς δεν ήταν ανάμεσα στους προσαγόμενους της 07/12/2023.

Οπως αναφέρει η Αστυνομία "δεν λήφθηκε δείγμα DNA του με σκοπό την ανίχνευση υπολειμμάτων ενεργοποιημένης πυροτεχνικής σύνθεσης, ενώ τα αποτελέσματα από τις συγκριτικές εξετάσεις του δείγματος βιολογικού υλικού που λήφθηκε με τη συναίνεση του, δεν έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία μας, έως τη σύνταξη του παρόντος.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί ο δεύτερος γύρος των απολογιών των κατηγορουμένων, για την εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονια Λυγγερίδη.

Σήμερα έχουν οδηγηθεί στους τρεις ανακριτές, που λαμβάνουν απολογίες, 33 κατηγορούμενοι.

Χτες απολογήθηκαν 31 και προφυλακίστηκαν 7, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.