Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Δολοφονία και όχι αυτοκτονία ο θάνατος Τσαλικίδη, έκρινε ο εισαγγελέας

Ξανανοίγει από την ελληνική Δικαιοσύνη η υπόθεση Τσαλικίδη.
Δεκατρία χρόνια μετά από τον θάνατο του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αποφάνθηκε ότι, ο τεχνικός της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε.
Ο Κώστας Τσαλικίδης είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμα του, στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου του 2005, λίγους μόλις μήνες πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με τις παρακολουθήσεις του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και στελεχών της κυβέρνησής του.
 Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινική δίωξης κατά αγνώστων δραστών, για  ανθρωποκτονία από πρόθεση, μετά από σχετική παραγγελία που έλαβε από τον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος επαναδιερεύνησε τη συγκλονιστική δικογραφία.
Είναι η τρίτη προσπάθειά της Δικαιοσύνης, να διαλευκάνει την θρίλερ του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, καθώς οι δυο προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, επρόκειτο  για αυτοκτονία.
Η  οικογένεια Τσαλικίδη από την αρχή υποστήριζε  ότι, επρόκειτο  περί εγκληματικής ενέργειας συνδεόμενης με την υπόθεση των υποκλοπών, ωστόσο η δικογραφία είχε μπει δύο φορες στο αρχείο.
Ο κ. Πεπόνης είχε λάβει εντολή το Νοέμβριο του 2017 από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα, να διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που δικαίωσε τους συγγενείς του εκλιπόντος, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.