Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Χολιγουντιανή... υπερπαραγωγή οι συμβάσεις των υποβρυχίων

Χολιγουντιανό... θρίλερ με δουλειές εκατομμυρίων και αρπαγές σχεδίων από ανταγωνιστικές εταιρείες, με μίζες προς συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη, περιέγραψε καρέ - καρέ στην απολογία του ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος ειναι κατηγορούμενος στη δίκη, για τις μιζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, επι κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας παραδέχτηκε ότι, “οι Γερμανοί με τα σχέδια των Γάλλων είχαν κερδίσει από τα αποδυτήρια”, ενώ ομολόγησε  ότι, “από τα 11,5 έδωσα 3 εκ στον Μπέλτσιο”, επειδή ήταν “ένας άνθρωπος, που προερχόταν από την τοπική αυτοδιοίκηση και είχε σχέση με τον συνδικαλιστικό χώρο και μπορούσε να μιλήσει τη γλώσσα των ναυπηγείων”. 
Είπε: 
“Το 1984 ο Αλέν Γκι καθηγητής μου στο διδακτορικό, ήταν σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία. Μου είπε να πάω εκεί και να συνεργαστώ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, στον τομέα δημοσίων σχέσεων με χώρες Αφρικής (εμπορικό και γεωπολιτικό τομέα), από το 1985. Οι Κομόρες
επιλέχθηκαν λόγω στρατηγικής θέσης και ύπαρξης μίας βάσης των Υποβρυχίων. Ήταν μία άτυπη συνεργασία. Δούλευα για μεγάλες εταιρείες υποδομών, για αυτές τις χώρες. Αυτό μέχρι το 1993 περίπου. Το 1990 γνώρισα τον Φιλιππίδη ο οποίος κατοικούσε στην Σαουδική Αραβία, ήταν σύμβουλος εταιρείας υποδομών. Μου γνώρισε τον Ντερμιτζιάν το 1991-1992 σε ένα γραφείο του στο Παρίσι. Ο Ντερμιτζιάν ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων γερμανικών και αγγλικών. Συνεργαστήκαμε. Μαζί βάλαμε τις γνωριμίες μας, εγώ τις γαλλικές εκείνος τις γερμανικές και αγγλικές. Κάναμε πολλά έργα, κερδίσαμε πολλές αναθέσεις. Αμειβόμουν επί αποτελέσματος. Δήλωνα τις αμοιβές μου. Αυτή ήταν η δουλειά μου.
Πρόεδρος:  Πως εμπλακήκατε με την Ferrostaal;
Κατηγορούμενος: Ο Ντερμιτζιάν μου ανέφερε το 1994 την Ferrostaal. Μου μίλησε για τον Πίκλερ. Γνωριστήκαμε και μου μίλησε για τη Ferrostaal, ήταν μία κοινοπραξία με πολλά αντικείμενα. Ήταν εμπορικός βραχίονας. Τα Υποβρύχια ήταν ένας μόνο τομέας της. Ο Πίκλερ παρουσιάστηκε ως φίλος του Ντερμιτζιάν και δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο ως προς τη Ferrostaal. Παρουσίαζε την Ferrostaal, όταν υπήρχαν ευκαιρίες για δουλειές. Με πολλές γερμανικές εταιρείες το έκανε αυτό. Με γνώρισε το 1995 με τον Μένγκες, τους Χάουν και Μίλενμπεκ. Το 1995 γνώρισα τους Χάουν και Μίλενμπεκ ως υπευθύνους πλοίων της Ferrostaal, όχι μόνο πολεμικών αλλά και εμπορικών. Είχα σχέση με τη γαλλική εταιρεία πλοίων, η οποία είχε αποκτήσει πλεονέκτημα σε σχέση με τους Γερμανούς, το οποίο αφορούσε την ανάδυση των Υποβρυχίων. Εκείνοι ήθελαν να το αναπτύξουν αυτό το σύστημα, αλλά οι Γάλλοι είχαν την πρωτοπορία, είχαν εξάγει στο εξωτερικό. Αυτό συνέβαινε τα έτη 1995-1996. 
Ήθελαν να τους πληροφορήσω ως προς το αν είχα σύμβαση με
την γαλλική εταιρεία. Δεν είχα σύμβαση. Είχα ανθρώπους να τους παράσχω τα σχέδια, τις τιμές εξαγωγικές και όλη την τεχνική υποστήριξη τη γαλλική, όλα όσα προσέφεραν οι Γάλλοι. Τους είπα ότι θα το δω. Είχα ανθρώπους στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τους παρέδωσα 10 φακέλους, ήταν παρών και ο Φιλιππίδης για μετάφραση, ώστε να μπορώ να συνεννοηθώ. Πολλές φορές τους είχα δει και μόνος μου με τον Πίκλερ και έτσι συνεννοούμασταν και χωρίς τον Φιλιππίδη. Δεν ήταν δικός μου υπάλληλος. Ήταν συνεργάτης του Ντερμιτζιάν. Με βοηθούσε. Τους έδωσα ένα μεγάλο αρχείο. Θα τον εξέταζαν, για να διαπιστώσουν εάν τα
στοιχεία τους επέτρεπαν να κατασκευάσουν ένα νέο τύπου Υποβρύχιο. Είχαν πολλές συμβάσεις που έτρεχαν. Εάν έπαιρναν οποιαδήποτε δουλειά, ήθελα ένα ποσοστό επί της δικής τους προστιθέμενης αξίας. Συμφωνήσαμε την αμοιβή στο 
4.5% επί του γερμανικού υλικού προς εξαγωγή”.
Πρόεδρος: Πότε ξεκινήσατε;
Kατηγορούμενος:Μετά από 7 μήνες με κάλεσαν λέγοντάς μου ότι υπήρξε ευκαιρία στην Ελλάδα λόγω της κρίσης των Ιμίων. Ήθελα τα λεφτά μου και τους το είπα, ανεξάρτητα από τη χώρα. Ήθελαν να τους βοηθήσω στην Ελλάδα περαιτέρω, όμως δεν είχα γνωριμία εκεί. Η μόνη μου γνωριμία ήταν με τον Μπέλτσιο, τον είχα γνωρίσει σε μία εκδήλωση στο εξωτερικό ως άτομο ιδιωτικής οικονομίας, ήταν Έλληνας μηχανικός”.
Και συνεχισε ο κατηγορούμενος ΑλέξανδροςΑβατάγγελος:
“Το 1991 του παρουσίασα (του Μπέλτσιου) την εταιρεία στάθμευσης με την οποία εκτέλεσε έργο. Ήταν γαλλική εταιρεία. Δούλεψε το 1995 με εκείνην την εταιρεία. Εγώ σκέφτηκα τον Μπέλτσιο για τη συγκεκριμένη εργασία, γιατί ήταν ένας άνθρωπος, που προερχόταν από την τοπική αυτοδιοίκηση και είχε σχέση με τον συνδικαλιστικό χώρο και μπορούσε να μιλήσει τη γλώσσα των ναυπηγείων. Το πρόβλημα ήταν ότι είχαν αντιπρόσωπο στην Ελλάδα τον Ματαντό, δεν είχαν
άνθρωπο να τους πάρει και να τους πάει στα ναυπηγεία και να τους φέρει σε επαφή. Οι Γερμανοί μου είπαν ότι με τον Ματαντό ήταν καλά, αλλά ήθελαν καικάποιον να μιλάει τη γλώσσα των ναυπηγείων. Ο Ματαντός δεν τα είχε αυτά τα προσόντα”.
Πρόεδρος: Γιατί είχε σημασία, που προερχόταν απο το συνδικαλιστικο χώρο;
Kατηγορούμενος:Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδέεται και με το συνδικαλιστικό χώρο. Τότε διοικούσαν άτυπα τα ναυπηγεία οι συνδικαλιστές.
Kαι συμπλήρωσε:
“Οι Γερμανοί με τα σχέδια των Γάλλων είχαν κερδίσει από τα αποδυτήρια. Οι συνδικαλιστές όμως έπρεπε να αποδεχτούν τα διεθνή πρότυπα και να
μάθουν να δουλεύουν αναλόγως. Οι Γερμανοί πήραν μία απόφαση που οι
Γάλλοι δεν ήθελαν, τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Αυτό τους το είπα εγώ”.
Πρόεδρος: Με τον Μπέλτσιο μιλήσατε;
Kατηγορούμενος:Μίλησα με τον Μπέλτσιο στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες για να συνεννοηθώ, για να του εξηγήσω. Τον είχα επισκεφθεί και στο γραφείο του.
Πρόεδρος: Και τι έγινε;

To deal και η αμοιβή

Kατηγορούμενος:Συναντήθηκε με τους Γερμανούς, έγιναν τα ραντεβού εδώ. Εγώ δεν ήμουνστα ραντεβού. Ο ρόλος μου είχε κλείσει. Είχα κάνει το deal. Εγώ είχα παραδώσει τους φακέλους από το 1996. Έγινε η σύμβαση το 2000, ξεκίνησε η εκτέλεση. Αυτό που υπολειπόταν ήταν η αμοιβή μου. Έκαναν την πρώτη καταβολή η oποία θα γινόταν μέσω Ματαντού. Εγώ δεν τον ήξερα τον Ματαντό. Καταβλήθηκε ποσό 11,5 εκ. τον Ιούνιο του 2000 μετά από την υπογραφή της σύμβασης. Οι εταιρείες που είχα και έχω είναι οι Dolmarton και Wilbeforce. Τις έχω ακόμα και είναι απολύτως νόμιμες. Είχα πει στον Μπέλτσιο ότι θα δώσω από την δική μου αμοιβή κάποια χρήματα για τη δουλειά του. Όταν συμφωνήσαμε για την παροχή βοήθειας για τα ναυπηγεία, οι Γερμανοί μου είπαν ότι θα δοθούν στον Μπέλτσιο χρήματα από τη δική μου αμοιβή. Ήταν επιβολή του Χάουν και του Μίλενμπεκ. Είχαμε συμφωνήσει από πριν να δώσω εγώ τα χρήματα στο Μπέλτσιο από την αμοιβή μου, γιατί μου είχαν πει ότι είχαν κλείσει τα κόστη και τις αμοιβές, δεν μπορούσαν να ζητήσουν παραπάνω χρήματα από την Ferrostaal. Το 1999 μου το είπαν αυτό. Το αποδέχθηκα. Θα έδινα 6 εκ συνολικά στον Μπέλτσιο.

H... μοιρασιά..

Πρόεδρος: Τα δώσατε;
Kατηγορούμενος:Από τα 11,5 έδωσα 3 εκ στον Μπέλτσιο. Μπήκαν τα χρήματα μέσω του Ματαντού. Τους ρώτησα γιατί, και μου είπαν
ότι είχαν έναν ενιαίο λογιστικό κωδικό. Ο Βερετέκι που διαδέχτηκε το 2004 είπε ότι υπάρχει ενιαίος λογιστικός κωδικός, αυτό ήταν πάντα η πολιτική τους. Είχαν πάρει άδεια από τη φορολογική αρχή του Έσσεν γι’ αυτό.
Πρόεδρος: Γιατί μέσω Ματαντού;
Kατηγορούμενος:Ο Ματαντός ήταν ο πιστοποιημένος αντιπρόσωπός του και έτσι μπορούσαν να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Εάν κατέβαλαν σε εμένα κατευθείαν, δεν θα ειχαν φορολογικές ελαφρύνσεις. Ήταν υποχρέωσή μου να τα δώσω στο Μπέλτσιο, είχε εκτελέσει μία εργασία.
Είχα μία ηθική υποχρέωση. Είχα δώσει το λόγο μου. Με έμβασμα του έδωσα τα 3 εκ. Τα υπόλοιπα τα κράτησα, και έδωσα μεγάλη
καταβολή και σε έναν ακόμα συνεργάτη μου. Έδωσα 3 εκ σε Γάλλο
συνεργάτη μου.
Πρόεδρος: Τα 2.5 εκ. που αναφέρονται στο απολογητικό υπόμνημα σας ότι, δόθηκαν στους συνδικαλιστές?
Kατηγορούμενος: Είπα στον ανακριτή ακριβώς τους λογαριασμούς, που
έκανα εμβάσματα. Αυτά που γράφονται, δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην
ανάκριση είχα εξηγήσει ακριβώς. Στην ανάκριση έδωσα τους
κλειδαριθμημένους λογαριασμούς που έκανα εμβάσματα. Υπήρχε χρονοδιάγραμμα πληρωμών ανάλογα με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης.
Η εκτέλεση ταυτιζόταν με εξαγωγή υλικού. Είχαν καθορισθεί τμηματικές
πληρωμές.

Τα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστές

Πρόεδρος: Ποιά η σχέση σας με τον πολιτικό χωρο στην Ελλάδα;
Kατηγορούμενος: Δεν είχα σχέση με τον πολιτικό χώρο της Ελλάδας.
Πρόεδρος: Οι άλλες καταβολές:
Kατηγορούμενος: Στη συνέχεια συνεχίζονταν οι καταβολές. Η 2η καταβολή ανερχόταν σε 7,5 εκ. Ήταν η αμοιβή μου, καταβλήθηκαν στην Wilbeforce. Μπήκε εκεί όλο αυτό το ποσό. Έκανα έμβασμα 3,300 εκ στον Μπέλτσιο, στον ίδιο λογαριασμό που μου είχε δώσει ο ίδιος. Αυτό έγινε τον Ιούλιο του 2001.
Και τόνισε:
Όταν αναφέρω ότι δόθηκαν χρήματα για να κατευνάσουν τους
συνδικαλιστές εννοώ τις καταβολές στον Μπέλτσιο. Είχε πρόσβαση σε τοπική αυτοδιοίκηση”.
Πρόεδρος: Στη συνέχεια;
Kατηγορούμενος:Το 2003 μου καταβλήθηκαν 3,800 εκ. Τότε δεν έκανα έμβασμα στον Μπέλτσιο. Έγινε στην Dolmarton, η οποία είναι δικών μου συμφερόντων. Οι εταιρείες μου είναι δηλωμένες από τη δεκαετία του 1990. Η Middle Eastern είναι συμφερόντων Ντερμιτζιάν. Δεν έχει καμία σχέση με εμένα. Η καταβολή που την αφορά δεν έχει καμία σχέση με εμένα. Το 4,5% είχε καθορισθεί επί της καθαρής γερμανικής προστιθέμενης αξίας (833 εκ ευρώ το υλικό). Εάν δεν έδινα χρήματα στον Μπέλτσιο, πάλι τα ίδια χρήματα θα έπαιρνα.
Πρόεδρος: Ποιά ήταν η αμοιβή σας για τα υπολοιπα;

Aερολογίες..

Kατηγορούμενος: Και για το τέταρτο Υποβρύχιο η αμοιβή μου ήταν πάλι 4.5% επί του υλικού.Υπολειπόταν ένα πολύ μεγάλο ποσό που δεν μου είχαν δώσει. Μου είπαν ότι αναγνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, όμως μου είπαν ότι έκλεισαν όλους τους κωδικούς τους στη Γερμανία και θα έφτιαχναν μία εταιρεία στην Αγγλία, την ΜFI, που θα είχαν η HDW και η Ferrostaal. Μου έλεγαν ότι προχωρούσε η εταιρεία, μου έλεγαν αερολογίες. Τους υπενθύμιζα τη σύμβαση και ζητούσα τα χρήματα. Αυτό κράτησε από το 2003 έως το 2005. Eκανα 10 ταξίδια διαδοχικά. Τελικά έκανα την αγωγή. Βρήκα τον Arendt από τον γραφείο Waldowski, ένα από τα καλύτερα δικηγορικά γραφεία. Βρήκα και τον διευθυντή της Thyssen και ανέφερα το πρόβλημά μου. Στην αγωγή ζητούσα την αμοιβή μου μαζί με τους τόκους υπερημερίας, τις τιμαριθμικές μεταβολές και τα χρήματα που έδωσα στον Μπέλτσιο. Η αξίωση αφορούσε εμένα.

H “Ομάδα προσευχής”


Πρόεδρος: Τι ήταν η “Ομάδα προσευχής”;
Kατηγορούμενος: ομάδα προσευχής” είναι ένα εύρημα λεκτικό του Χάουν, το οποίο το ανέφερε μία φορά. Ο Χάουν ήταν ένας σκληρος επαγγελματίας, δεν παραπλανούσε τον κόσμο. Εκτελούσε μέχρι ενός σημείου για την καριέρα του. Μετά ξεχνούσε τις υποσχέσεις του. Εμένα δεν μου ζήτησε ποτέ ούτε ένα ευρώ από τα δικά μου λεφτά. Όσο μπορούσε εκτελούσε, ήταν δεινός πωλητής.
Kαι συνεχισε:
“Ο Μίλενμπεκ ζει ακόμα. Γιατί δεν έρχεται εδώ να καταθέσει; Όταν σε βάζουν στη φυλακή και σου λένε να κλείσει η υπόθεση γιατί δεν
μπορούσε να εκτεθεί η γερμανική εταιρεία, αυτό λαμβάνεται υπόψη από
κάποιον στην κατάθεσή του. Αυτό συνέβη και με όσους ήταν κατηγορούμενοι στη Γερμανία”.
Πρόεδρος: Kανατε συβιβασμο;
Kατηγορούμενος: Mάλιστα. Ελαβα 11 εκ. από τον συμβιβασμό. Ρώτησα τον δικηγόρο και μου είπε να το δεχτώ. Τη σύμβαση την είχαν διαβάσει στο πρωτοδικείο. Είχε λάβει και αριθμό πρωτοκόλλου.
Πρόεδρος: Στη συνέχεια;
Kατηγορούμενος: Από το 1990 είχα αναλάβει διπλωματική θέση. Επισήμως από το 1996. Η σχέση μου με τους Γάλλους με ανέδειξε. Το αρχείο το έδωσα το 1996. Οι Γάλλοι το είχαν μάθει αυτό, ότι βοήθησα τους Γερμανούς. Οι Γάλλοι επιβραβεύτηκαν. Eχασαν τα ΥΒ μεν, δεν ήταν τομέας προτεραιότητάς τους, τομέας προτεραιότητας ήταν τα αεροπλάνα. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα λόγω της συνεργασίας μου με τους Γερμανούς.

Κάποιοι άνθρωποι είχαν αντίρρηση μέσα στο ΥπΕξ, οι οποίοι δεν
πληρώθηκαν. Τελικά συμφώνησαν άτυπα.
Έδωσα ένα ποσό σε συνεργάτη Γάλλο, επειδή μου είπες στοιχεία για τα Υποβρυχια. Αυτά βοήθησαν πολύ τους Γερμανούς να κερδίσουν. Είχαν μείνει πίσω. Τους βοηθούσαν να χτίσουν ένα Υποβρύχιο, το οποίο ήταν 10 χρόνια μπροστά. Να αναβαθμίσουν τα δικά τους Υποβρύχια.
Πρόεδρος: Ο κατηγορούμενος Μπέλτσιος εξέφρασε κάποια αντίρρηση ως προς τον τρόπο αμοιβής;

Ο Τσοχατζόπουλος

Kατηγορούμενος: Oχι. Τον γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο θα αμειβόταν. Δεν γνώριζα κάποιον άλλον στην Ελλάδα που θα μπορούσε να το κάνει. Είχε κάνει και άλλες δουλειές με τη Ferrostaal. Ως προς το υπόστεγο δεν γνωρίζω, είναι μέρος δραστηριότητας μίας
θυγατρικής. Ο Μπέλτσιος δούλευε για τη DSD της Ferrostaal. Από εμένα τη γνώρισε τη Ferrostaal, όμως ο ρόλος μου περιοριζόταν στο να
παράσχω πληροφορίες και να πάρω τα λεφτά μου. Είπε στους Γερμανούς ότι θα τους πάει στα ΕΝΑΕ και εκείνοι θα παρουσίαζαν
το πρόγραμμά τους. Τότε δεν ξέρω ποιος εκπροσωπούσε τα ΕΝΑΕ, δεν ήταν η δουλειά μου. Οι συνδικαλιστές είχαν το 49%, το υπόλοιπο η ΕΤΒΑ. Το 1999 απεχώρησε η αγγλική εταιρεία. Αυτή η πόρτα που άνοιξε το 1997 κατέληξε σε μία συνεργασία μεταφοράς
τεχνογνωσίας από τότε. Αυτήν την πόρτα την άνοιξε ο Μπέλτσιος. Ο Μπέλτσιος δεν ήταν ισχυρός, ήταν αποτελεσματικός. Γνώριζε τον
Τσοχατζόπουλο, τη σχέση του με αυτόν την είχα διαβάσει στον τύπο, μετά από τη υπόθεση αυτή. Τον ήξερα από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με κάλεσαν από τη Βουλή. Κατέθεσα. Δεν έχω το πόρισμα. Δεν το διάβασα. Ξέρω ότι η συνείδησή μου είναι καθαρή. Η Βουλή δεν είναι δικαιοσύνη. Πήγα εκεί για να δείξω την καλή μου βούληση. Πολλοί αρνήθηκαν. Θα μπορούσα να αρνηθώ κι εγώ. Ως προς Asian, δεν πήρα καθόλου χρήματα. Έπρεπε να ζητήσουν κίνηση λογαριασμών της Αsian από τον Ντερμιτζιάν. Κάναμε δουλειές μαζί αλλά δεν
έχω καμία σχέση με αυτήν τη εταιρεία. Τα χρήματα αυτά ξεκάθαρα τα
κράτησε ο ίδιος ο Ντερμιτζιάν και ο Πίκλερ. ΈπαιρνανΈπαιρναν δουλειές για γερμανικές εταιρείες και πληρώνονταν επί των έργων.

Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρώσει την απολογία του ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός, ο οποίος επίσης κατηγορείται 'oτι, διακίνησε στην Ελλάδα για την προμήθεια των υποβρυχίων, περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Απολογούμενος ο κ. Ματαντος εμφάνισε τον εαυτό του, ως... θύμα των γερμανικών συμφερόντων:
Eίπε:
«Το ότι οι Γερμανοί με εξαπάτησαν μπορεί να φαίνεται βολικό ως εξήγηση, αλλά η ελληνική και η γερμανική δικογραφία το επιβεβαιώνουν».
Πρόεδρος:Πού έγκειται η εξαπάτηση στο πρόσωπο σας:
Κατηγορούμενος: Η εξαπάτηση από τους Γερμανούς έγκειται στον σκοπό της πληρωμής στον Αγουρίδη. Το πρόσωπο του Αγουρίδη ήταν για τους Γερμανούς το πιο πιστευτό. Ηθελαν να φαίνεται ότι, ο ίδιος ήταν το πρόσωποπου εγώ συνέστησα για τα Υποβρύχια. Οι Γερμανοί με είχαν ως το τέλειο θύμα. Με εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο για τις γνωριμίες και τις γνώσεις μου. Ήμουν θύμα του Χάουν. Ήταν καθόλα μακιαβελικός. Το ίδιο και ο Μίλενμπεκ. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2002 και μέχρι το 2003 είχα υποψίες ότι κάτι συνέβαινε ως προς τη Ferrostaal σε σχέση με εμένα. Συνέβησαν τα γεγονότα του 2007 που αποκαλύφθηκαν το 2010, για το τι έκανε σε σχέση με τη Dolmarton, για την οποία έμαθα από τις εφημερίδες. Αποκαλύφθηκε τι γινόταν πίσω από την πλάτη μου. Μάθαμε τι έγινε και στην Κύπρο».
Πρόεδρος: Γιατί δεν κινηθήκατε δικαστικά;
Κατηγορούμενος: Δικαστικώς δεν κινήθηκα, δεν έχω στραφεί ποτέ δικαστικά κατά κάποιου. Άσκησα πίεση μέσω τηλεφωνημάτων. Δεν ήγειρα αξιώσεις.  Μέχρι το 2007 - 2008 τηλεφωνούσα στους Γερμανούς ως προς τις υποχρεώσεις τους σε εμένα. Μετά το 2010 έπρεπε πρώτα εγώ να αθωωθώ
και μετά να στραφώ κατά της Ferrostaal και των υπευθύνων. Εάν τότε γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα, σίγουρα θα στρεφόμουν εναντίον τους δικαστικά».
Πρόεδρος:  Στη γερμανική Δικαιοσύνη τα είπατε;
Κατηγορούμενος: Μόλις άρχισε η διαδικασία στη Γερμανία, πήγα να προσφέρω την αλήθεια όσων με αφορούσαν. Όταν πήγα στη Γερμανία, δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσα να φύγω από εκεί. Τα πράγματα ήταν σοβαρά, όμως πήγα για να εξηγήσω.
Σε ερωτήσεις συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής ο κατηγορούμενος απάντησε ότι, «η ανάθεση των Υποβρυχίων στους Γερμανούς ήταν πάρα πολύ σημαντική για αυτούς».
Συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Εμμανουήλ: Συμμετείχατε στις διπαραγματεύσεις;
Κατηγορούμενος:  Δεν είχα συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις ανάθεσης. Υπήρχαν ολόκληρες ομάδες από ειδικά άτομα που κάλυπταν όλα τα πεδία.
Συνήγορος: Στη γερμανική δικογραφία, στην από 14. 10.2010 απολογία σας, που υπάρχει εκεί,  αναφέρετε ότι, ο Αγουρίδης ασχοληθήκε με τις διαπραγματεύσεις.
Κατηγορούμενος:  Κάποιοι
δικηγόροι λάμβαναν μέρος στις διαπραγματεύσεις ερήμην εμού. Θεώρησα ότι, το ίδιο και ο Αγουρίδης. Το σύνηθες είναι ότι όταν υπάρχει ένα μεγάλο έργο, όταν ξεκινάει το δικηγορικό γραφείο τις εργασίες του, δίνεις μία μεγάλη προκαταβολή. Δεν γνωρίζω εάν ο Αγουρίδης ενεργούσε στο πλαίσιο ενός μεγάλου δικηγορικού γραφείου.
Συνήγορος:  Δηλαδή εξαπατηθήκατε και ως προς τον Αγουρίδη;
Κατηγορούμενος:  Ως προς τον Αγουρίδη, δεν μπορώ να πω ακριβώς πότε κατάλαβα ότι, εξαπατήθηκα ως προς το θέμα αυτό. Ίσως όταν διάβασα ότι αυτά τα χρήματα προωθήθηκαν για την αγορά της συγκεκριμένης οικίας, αυτά που
είπε ο Εμμανουήλ το 2014.
Στη συνέχεια o κατηγορούμενος  τόνισε:
«Μίλενμπεκ μου έδωσε την εντολή της επιταγής του 1 εκ στον Αγουρίδη. Δεν έχω κάποιο αποδεικτικό έγγραφο ως προς αυτήν την εντολή. Το συμβόλαιό μου με τη Ferrostaal ίσχυε από το 1987. Ο Μίλενμπεκ με παρέκαμπτε. Είχε τις δικές του υπηρεσίες. Η επιταγή παρεδόθη στον Μίλενμπεκ από εμένα, όχι στον Αγουρίδη. Η επιταγή απεστάλη σε εμάς με κούριερ και μετά δόθηκε στον Αγουρίδη. Είχα τον τρεχούμενο λογαριασμό με τη Ferrostaal και τους είπα να μου καλύψουν το συγκεκριμένο ποσό (του Αγουρίδη) εκ των υστέρων. Η καταβολή στη Bristle δεν είχε κάτι το επιλήψιμο. Εάν είχε, δεν θα την είχα κάνει».

Eνας ακόμη κατηγορούμενος, ο διευθυντής πωλήσεων πολεμικών πλοίων των ΕΝΑΕ Ιωάννης Μανωλέμης, τόνισε:
“Τον Ιούνιο του 1998 παραιτήθηκα από το πολεμικό ναυτικό για οικονομικούς λόγους. Τον Απρίλιο του 1999 αποσύρθηκα. Δούλεψα σε μία ιδιωτική εταιρεία εκτυπωτικών μηχανημάτων. Τότε είχα προσφορά από την Intercom και από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τον Απρίλιο του 1999 υπέγραψα με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ήθελαν να μεταφέρουν την τεχνογνωσία μου στο Σκαραμαγκά ενόψει του προγράμματος των Υποβρυχίων. Υπήρχε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. Έπαιρνα
μηνιαίο μισθό αλλά το ωράριό μου το διαμόρφωνα εγώ. Τον Νοέμβριο του 1999 άλλαξε διοίκηση και ανέλαβε η εταιρεία του Εμμανουήλ. Τον Φεβρουάριο του 2000 υπεγράφησαν οι συμβάσεις. Ύστερα αποφασίσθηκε ο εκσυγχρονισμός των Υποβρυχίων. Συμμετείχε και μία ομάδα, την οποία μου είχαν αναθέσει να φτιάξω, για να ληφθούν αποφάσεις ως προς διαδικασία, η οποία  κατέγραφε τα συμπεράσματα των συζητήσεων μεταξύ Ferrostaal και Σκαραμαγκά.
Παραδίδονταν οι συνόψεις και στις δύο ομάδες. Ήταν πολύ σημαντικό. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν η βάση για τις τεχνικές προδιαγραφές που θα εφαρμόζονταν στη συνέχεια».
Και συνέχισε ο κατηγορούμενος:
“Το Δεκέμβριο του 2001 μου είπε ο Εμμανουήλ ότι, εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα πληρωνόμουν, δεν μου είπε από ποιον. Θα πληρωνόταν όλη η ομάδα. Δεν μου είχε πει ποσό. Σε εκείνον αναφερόμουν”
Πρόεδρος:  Tι συνέβη με τον κατηγορούμενο Ματαντό;
Κατηγορούμενος: Δέχτηκα τηλεφώνημα από το Ματαντό, ο οποίος μου ζητούσε να του δώσω τον αριθμό
λογαριασμού μου στο εξωτερικό. Μου είπε ότι οι Γερμανοί θα μου έδιναν 100.000 ευρώ για την εργασία μου. Του είπα αν γίνεται να κατατεθούν σε λογαριασμό στην Ελλάδα, γιατί δεν είχα λογαριασμό στο εξωτερικό. Υπέθεσα ότι ήταν θέμα εξουσιοδοτήσεων, λόγω αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος
της εταιρείας. Δεν πέρασε από το μυαλό μου γιατί η κατάθεση των χρημάτων θα γινόταν στο εξωτερικό. Θεώρησα ότι είναι η αμοιβή για την εργασία που είχα προσφέρει. Πήγα στη Eurobank εδώ στην Ελλάδα και έτσι άνοιξα λογαριασμό στο Λουξεμβούργο. Τον Ματαντό τον γνώριζα ως πρόσωπο, τον
έβλεπα που συνόδευε τους Γερμανούς στα ναυπηγεία.  Στη συνέχεια συζήτησα με τον Εμμανουήλ. Ευχαρίστησα για την αμοιβή και μου είπε ότι το είχε συζητήσει με τους Γερμανούς και ότι θα πληρωνόμουν».
Πρόεδρος:  Η αμοιβή ήταν γενναιόδωρη;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω το πόσο γενναιόδωροι ήταν οι Γερμανοί. Θεωρώ ότι ήταν μικρή η αμοιβή, γιατί ήταν πολύ απαιτητική διαδικασία και έπρεπε να καταβληθεί
μεγάλη προσοχή. Και η υπόλοιπη ομάδα έμαθα ότι πληρώθηκε. Ξέρω ότι πληρώθηκαν και οι υπόλοιποι, οι άλλοι δύο συνάδελφοι. Τον κύριο ρόλο της συντάξεως τον είχα εγώ, όπως και των μεταφράσεων. Πιθανώς οι δικές τους αμοιβές ήταν μικρότερες. Μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω. Δεν μπορώ να εξηγήσω  περισσότερα».
Πρόεδρος:  O λογαριασμός ανοίχθηκε για την καταβολή αυτη; Κατηγορούμενος: Mάλιστα. Δεν είχα σκοπό να
χρησιμοποιήσω τα χρήματα αυτά. Μόνο για τυχόν μεταπτυχιακό του γιου μου στο εξωτερικό. Μόνο αυτή η καταβολή έγινε στον λογαριασμό αυτόν. Μετά από
ενάμιση χρόνο μετέφερα αυτόν τον λογαριασμό σε λογαριασμούς στην Ελλάδα και τα χρήματα φορολογήθηκαν κανονικά.
Πρόεδρος:  Γιατί δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα από τα Ναυπηγεία, αλλά από τον κατηγορούμενο Ματαντό;
Κατηγορούμενος: Δεν γνωρίζω, γιατί δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα από τα ΕΝΑΕ. Μόλις είχε αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΝΑΕ. Υπέθεσα ότι δεν είχαν τις εξουσιοδοτήσεις να μου καταβάλουν τα χρήματα. Η διοίκηση είχε αλλάξει μόλις λίγες μέρες πριν από την πληρωμή. Πρόεδρος:  Ποιά ήταν η αντιμετώπιση σας από τα ΕΝΑΕ;
Κατηγορούμενος:  Η αντιμετώπισή μου από τα ΕΝΑΕ ήταν ότι, ήμουν εξειδικευμένος στα θέματα με τα οποία ασχολούμην και έβλεπαν το ενδιαφέρον μου. Είχα εμπειρία από την ενασχόλησή μου με το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των φρεγατών. Συμμετείχα σε συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων ως προς τα Υποβρύχια και υπέγραφα στα πρακτικά. Το ποιοι θα συμμετείχαν στις συζητήσεις ήταν απόφαση της διοίκησης. Δεν πήγαινα μόνος μου για να συμμετάσχω. Εάν με κάτι διαφωνούσα δεν θα υπέγραφα. Αυτό όμως δεν θα είχε συνέπεια γιατί οι προδιαγραφές είχαν ήδη αποφασισθεί».
Πρόεδρος: Είχατε εμπειρία από Υποβρύχια;
Κατηγορούμενος:  Oχι. Ημουν άσχετος από Υποβρύχια. Το ίδιο και τα ΕΝΑΕ. Μόνο η HDW ήξερε και το
πολεμικό ναυτικό από τα θέματα αυτά. Τα θέματα αυτά ως προς τα Υποβρύχια είχαν κλείσει ουσιαστικά, είχαν αποφασισθεί ήδη. Αυτό που ήταν σημαντικό ήταν να ανατεθεί το έργο στα ΕΝΑΕ. Οι προδιαγραφές λίγο ενδιέφεραν. Εργασία θα προσέφεραν. Στα ΕΝΑΕ δεν ήξερε κάποιος από Υποβρύχια. Από το πολεμικό ναυτικό μόνο γνώριζαν... Τα ΕΝΑΕ έπαιρναν
πληροφορίες από τους Γερμανούς. Για να μπορέσουν να κάνουν αξιολόγηση, χρησιμοποιούσαν πληροφορίες από Γερμανούς».
Πρόεδρος: Ποιές ήταν οι αμοιβες των άλλων μελών της ομάδας σας;
Κατηγορούμενος:  Όλη η ομάδα μου δούλευε πάρα πολύ τους 8 αυτούς μήνες. Απαγορευόταν βάσει της πολιτικής της εταιρείας να αποκαλύψουμε το ποσό των αμοιβών μας. Ρώτησα τους συναδέλφους και μου είπαν ότι πληρώθηκαν. Δεν ξέρω όμως πόσο πληρώθηκαν.
Πρόεδρος:  Φύγατε από τα ΕΝΑΕ;
Κατηγορούμενος:  Oχι. Είμαι ακόμα και σήμερα, έχω σύμβαση η οποία ισχύει. Ομως από το 2012 οι μέτοχοι αποφάσισαν να κάνουν μείωση ημερών εργασίας, αποφασίσθηκε να γίνει στάση εργασίας. Μέχρι το 2009 ήταν η Thyssen Kruppe. Πριν από ενάμιση χρόνο κατέθεσα αγωγή για τα δεδουλευμένα μου
από τα ΕΝΑΕ.  Μετά από την πληρωμή, τροποποιήθηκε η σύμβασή μου και ορίσθηκε ότι, με τρίμηνη προθεσμία μπορούσε κάποιο από τα δύο μέρη, να
καταγγείλει τη σύμβαση. Είχα αναφέρει από τα Χριστούγεννα του 2001 ότι, μετά από τρεις μήνες
εργασίας ότι, αυτή η εργασία ήταν πολύπλοκη και κουραστική.   Ένας επιχειρηματίας σκέφτεται την πολιτική, που θα ακολουθήσει,  για να είναι
ευχαριστημένοι οι εργαζόμενοί του. Τις συζητήσεις του Ματαντού δεν τις γνωρίζω. Θεωρώ όμως ότι αυτά συνδέονται. Ένα στέλεχος που δούλεψε καλά δεν ήθελαν να το χάσουν και ήθελαν να είναι ικανοποιημένο. Αν το αξιολογούσα σήμερα θα έλεγα ότι ήταν μικρή η αμοιβή μου. Τότε ήταν
ικανοποιητική».
Πρόεδρος:  Οι συνάδελφοί σας πληρώθηκαν;
Κατηγορούμενος:  Λίγες μέρες πριν από την πληρωμή είχε αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΝΑΕ. Μετά από 15-20 ημέρες ρώτησα τους συναδέλφους μου, εάν πληρώθηκαν.
Μου είπαν ότι τακτοποιήθηκε το θέμα. Υπέθεσα ότι πληρώθηκαν από τα ΕΝΑΕ λόγω του ότι τα ποσά ήταν διαφορετικά, ίσως ήταν μικρότερα.
 Πρόεδρος: Eίχατε άλλες επαφές με τον κατηγορούμενο Ματαντό;
Κατηγορούμενος:    Η επαφή με τον Ματαντό ήταν αυτή η μοναδική. Ύστερα, απλώς συναντιόμασταν σε κάποιες περιστάσεις. Παραιτήθηκα από το ΔΣ της Thyssen γιατί ήθελαν να τερματίσουν τη σύμβαση των ΥΒ. Δεν συμφωνούσα και παραιτήθηκα.

Η δίκη συνεχίζεται.