Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» για το αυτοδιοίκητο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις παρεμβάσεις της UEFA και την ευθύνη που έχουν οι ομάδες με τους συνδέσμους οπαδών.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ: https://www.skai.gr/tv/episode/athlitika/i-diki-ston-skai-2/2025-02-25-00
«Σε πρώτη ανάγνωση πρέπει να πούμε ότι η πολιτική εξουσία έχει αποφανθεί και πρέπει να την ακούμε, γιατί συνήθως δεν την ακούμε» είπε αρχικά και συνέχισε:«Η πολιτική εξουσία στο ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει παρεμβάσεις περιορισμένου χαρακτήρα, το θέμα είναι ότι αυτοί που διοικούν δεν θέλουν τις παρεμβάσεις, αλλά μόνο όταν τους συμφέρουν. Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει ένα νέο γήπεδο ψάχνει πώς θα το κάνει με το μικρότερο κόστος. Το έχω ζήσει σε δέκα γήπεδα κορυφαίων ομάδων. Όπως και σε θέματα κανονισμών.
Έρχονται κάποιοι από το εξωτερικό και επιβάλλουν τον τρόπο που θα λειτουργήσω, χωρίς να το έχουν βάλει προαπαιτούμενο, του το ζητάνε οι δικοί μας. Είναι καθαρά η έννοια της δημοκρατίας. Θα σας το πω αλλιώς. Είμαστε στην παρέα επτά. Οι έξι έχουμε μία ψήφο και ο ένας έχει δύο ψήφους. Τι λογική έχει; Αν θα παρέμβει η UEFA δεν εξετάζει το αντικείμενο, επειδή έχω προσωπική εμπειρία. Εγώ τα ίδια θέματα θα ξανάβαζα στο τραπέζι και τώρα, για να λειτουργήσει το ποδόσφαιρο.
Είπατε ότι παραπέμπονται σε δίκη παράγοντες, πέντε που είναι από την διοίκηση της ομάδας. Πρώτη φορά γίνεται τέτοια κίνηση. Το 2006 είχα φτιάξει νόμο, ώστε η ευθύνη των πράξεων των συνδέσμων να ανήκει στις ομάδες. Έχει υποχρέωση να τους παρακολουθεί».
Τόνισε ότι: «Κάθε εβδομάδα βγαίνει μία ανακοίνωση στο αγγλικό και στο γαλλικό πρωτάθλημα. Η Σάντερλαντ τιμωρήθηκε γιατί ένας οπαδός της, που τον είδαν, πέταξε αντικείμενο και η ομάδα είπε ότι δεν θα τον ξαναδώσει εισιτήριο».
Για το θέμα κατάργησης των τακτικών δικαστών από την αθλητική δικαιοσύνη: «Κινήσεις που αφαιρούν τα στοιχεία που κάνουν τις αποφάσεις αντικειμενικές είναι λανθασμένες. Οι τακτικοί δικαστές έχουν τα δικά τους εργαλεία στις σκέψεις για αποφάσεις που θα είναι πάντα στην ίδια κατεύθυνση και δεν εξαρτώνται από το χρώμα της ομάδας, αλλά από την παράβαση. Οι τακτικοί δικαστές παίζουν θετικό ρόλο. Ο δικηγόρος είναι υπερασπιστής κάποιων πραγμάτων και προσπαθεί να εκμαιεύσει αποφάσεις. Και αυτό είναι το φυσιολογικό».
Για τις πιέσεις στους διαιτητές: «Αν εγώ μάθω ότι παίζει ο Σωτήρης Βοργιάς και αρχίζω τον προσεγγίζω για να μου δώσει μία κρίσιμη απόφαση, αυτό είναι μία άρνηση στον στόχο μας. Αν θέλεις να έχεις ένα όφελος από αυτό που κάνεις, θα έχεις μόνο αν το άθλημα που υπηρετείς πάει ψηλά και έχεις κέρδη.
Καθώς περνάει ο χρόνος το VAR διορθώνει πράγματα που δεν είδε ο διαιτητής ή τα παρέβλεψε και έτσι γίνεται το ποδόσφαιρο πιο αντικειμενικό. Κάποιοι είπαν ότι χάνει σε ρυθμό. Ας χάνουμε και δέκα λεπτά για τις αποφάσεις, αλλά να ξέρει αυτός που αγωνίζεται θα χάσει δίκαια».
Για τις ποινές που εφαρμόζει η ΔΕΑΒ και τα φαινόμενα βίας: «Υπάρχουν απλές λύσεις. Είναι εύκολο να βρεις τη διαδοχή των οργάνων, αν θες να βρεις τη λύση και να μην υπάρχει νεφέλωμα. Εγώ είμαι άνθρωπος της καθαρής εικόνας.
Οταν χάθηκε ο Άλκης εγώ ήμουν στη Νορβηγία, στην κόρη μου, και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι χάθηκε μία ζωή. Έγιναν διεργασίες και είπαν ότι θα ληφθούν μέτρα και να επαναφέρουν τον νόμο που φέρει το όνομά μου.
Είπα ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις τωρινές συνθήκες. Εάν ήταν σε εφαρμογή ο νόμος θα είχαν τελειώσει όλα αυτά. Τότε είχε τριπλασιαστεί ο κόσμος που πήγαινε στα γήπεδα και είχε μειωθεί κατά 80 τοις εκατό η παραβατικότητα. Η βία δεν εξαλείφεται, μόνο μειώνεται. Το ότι χάσαμε τον αστυνομικό γιατί δεν είχαμε πάρει τα μέτρα, εμένα με θλίβει».