Στον αντίποδα της φρικώδους υπόθεσης με τον 45χρονο αστυνομικό της Βουλής, που κατηγορείται ότι, βίαζε και κακοποιούσε τα πέντε παιδιά και τη σύζυγο του, 42χρονη μητέρα έχασε την επιμέλεια της 8χρονης, κόρης της, καθώς φέρεται ότι, είπε ψέμματα ότι, ο πρώην σύντροφος της και πατέρας του παιδιού και η μητέρα του κακοποιούσαν σεξουαλικά το παιδί, όταν το έπαιρναν στο σπίτι του, στο πλαίσιο της επικοινωνίας!
Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, με μιά τολμηρή απόφαση του (Πρόεδρος Ελένη Γρυπάρη), έδωσε την επιμέλεια του παιδιού στον πατέρα, καθώς έκρινε αακατάλληλη τη μητέρα, επειδή "εργαλειοποίησε", "χρησιμοποίησε" και "χειραγωγούσε" την 8χρονη, για να πετύχει τον αποκλεισμό της επικοινωνίας με τον πατέρα της, "προσδοκώντας την καταδίκη του, για κακουργήματα, για να του αφαιρεθεί ακόμη και η γονική μέριμνα".
Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι, η μήνυση που είχε υποβάλλει η μητέρα κατά του πατέρα για κακουργηματικής μορφής αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης του ανηλίκου τέκνου τους, τεθηκε στο αρχείο, τόσο από από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, όσο και από τον εισαγγελέα εφετών.
Οπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση η μητέρα "υπέβαλε στην ανήλικη ανύπαρκτα περιστατικά σεξουαλικής και ψυχικής κακοποίησης, η οποία (ανήλικη), λόγω ηλικίας και ευάλωτης συναισθηματικής κατάστασης μετά τη διάσπαση της συμβίωσης των γονέων, ήταν ευεπίφορη στην υποβολή και χειραγώγηση. Κατ` αυτόν τον τρόπο η μητέρα έπραξε ό,τι μπορούσε, για να πετύχει τον αποκλεισμό της επικοινωνίας του πατέρα με την ανήλικη κόρη του", ενώ όπως σημειώνει η δικαστής "αν οδηγείτο ο πατέρας σε καταδίκη, να πετύχει ακόμη και να του αφαιρεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας".
Το δικαστήριο διέγνωσε ότι, η μητέρα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της, υπάβαλλε μήνυση ακόμη και στην πραγματογνώμονα παιδοψυχίατρο, που διόρισε η Εισαγγελία, για να εξετάσει το παιδί, με αιτιάσεις εντελώς αβάσιμες...
Ενω σημαντικό στοιχείο για το δικαστήριο θεωρήθηκε το γεγονός ότι, αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία η μήνυση, που υπέβαλλε η μητέρα και κατά της διορισθείσας, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, πραγματογνώμονα παιδοψυχιάτρου- διευθύντριας Ε.Σ.Υ του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α. Κυριακού», την οποία κατηγόρησε για ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με αιτιάσεις εντελώς αβάσιμες.
Στη δικαστική απόφαση, που έδωσε την επιμέλεια στον πατέρα, γίνεται εκτενής αναφορά στην μεθοδολογία αξιολόγησης της ψυχολόγου από την πλευρά της μητέρας, για την οποία αναφέρεται:
"Περαιτέρω ως προς τη μεθοδολογία αξιολόγησης, επισημαίνεται ότι η (... ψυχολόγος), –όπως η ίδια αναφέρει-διενήργησε με το τέκνο (11) ατομικές συναντήσεις διάρκειας 60 λεπτών η καθεμία, όταν σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρωτόκολλα η εξέταση του παιδιού είναι απαραίτητο να γίνεται σε 2 ή 3 το πολύ συναντήσεις. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Αν οι συναντήσεις είναι περισσότερες, τότε το παιδί μπορεί να ωθηθεί να αποκαλύψει την ”υποτιθέμενη“ κακοποίηση, καθώς οι επανειλημμένες συνεντεύξεις μπορεί να εκληφθούν από το παιδί ως απόδειξη ότι ο εξεταστής θέλει να ακούσει ότι αυτά που ρωτά έγιναν, ή αντιθέτως να εκληφθεί ως σημείο ότι ο εξεταστής δεν πιστεύει το παιδί, ότι αμφισβητεί ότι αυτό με ειλικρίνεια καταθέτει ότι κακοποιήθηκε, γι’ αυτό το καλεί επανειλημμένως και το ξαναρωτά τα ίδια πράγματα. Τέλος, οι πολλαπλές συνεντεύξεις μπορεί να επιμολύνουν τη μνήμη του παιδιού, εάν οι ερωτήσεις που του υποβάλλονται δεν είναι ανοιχτές, με αποτέλεσμα να σχηματίσει το ίδιο την ψευδή ανάμνηση γεγονότων που δεν συνέβησαν».
Απόπειρα ενοχοποίησης της γιαγιάς
Για την δικαστή, η οποία έκρινε την υπόθεση μέτρησε επίσης το ότι, δύο ημέρες πριν εκδικαστεί η αίτηση του πατέρα, ο οποίος διεκδικούσε την επιμέλεια της 8χρονης, η μητέρα υπέβαλλε μήνυση εναντίον του, ισχυριζόμενη "και πράξεις κακοποίησης εκ μέρους της πατρικής γιαγιάς", με την ψυχολόγο της μητέρας να αναφέρει ότι "έχει λάβει χώρα σεξουαλική κακοποίηση του τέκνου και από την πατρική γιαγιά και συγκεκριμένα «σεξουαλική τριγωνοποίηση πατέρα, ανήλικης και πατρικής γιαγιάς».
Γι΄αυτό και διερωτάται η δικαστής στο σκεπτικό της: "... πώς η ενάγουσα, ενώ ήταν σε γνώση ήδη από το μήνα Μάρτιο του 2021, της ισχυριζόμενης κακοποίησης της θυγατέρας της, εντούτοις δεν προέβη, αμέσως, στην υποβολή μηνύσεως σε βάρος του ενάγοντος και της πατρικής γιαγιάς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ή σε καταγγελία σε βάρος τους στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Γ.Α.Δ.Α., ή έστω σε παιδοψυχιατρική εκτίμηση του τέκνου από Δημόσια Δομή Υγείας καθώς και ιατρική του εξέταση (λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της αναφοράς της ανήλικης στην Ψυχολόγο «έχουν
πάθει αγάπη με το πίσω σημείο μπορεί μία φορά να έχω πονέσει»), που είναι οι αναμενόμενες ενέργειες γονέα σεξουαλικά κακοποιημένου τέκνου από τον έτερο γονέα ή από τρίτο".
Τελικά, το δικαστήριο έκρινε πως, δεν αποδείχθηκε ότι στοιχειοθετείται σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης από τον πατέρα της αλλά και την πατρική της γιαγιά, με ασελγείς πράξεις που στοχεύουν στην ικανοποίηση ή διέγερση της γενετήσιας επιθυμίας τους, και συνακόλουθη ψυχική κακοποίηση της ανήλικης".
Η κρίση της έδρας και η απόφαση
H δικαστής έκρινε ότι: "Η χάριν αλλοτρίων σκοπών εργαλειοποίηση και χρησιμοποίηση ενός ανήλικου κοριτσιού ηλικίας τότε έξι ετών και η δι` υποβολής ασελγών πράξεων μεταξύ συγγενών παραβίαση του ψυχικού κόσμου, της έμφυτης στοργής προς τον πατέρα και αυτής της ίδιας της υπό διαμόρφωση γενετήσιας ταυτότητας της, συνιστούν βαρείας μορφής παράβαση των καθηκόντων που επιβάλλει το λειτούργημα για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου και συγχρόνως καταχρηστική άσκησή της...".
Με τη δικαστική απόφαση δόθηκε η επιμέλεια της 8χρονης στον πατέρα της, καθώς κρίθηκε ότι "αποδείχθηκε ότι ενάγων πατέρας, ο οποίος τρέφει αισθήματα αγάπης για την ανήλικη κόρη του, είναι ικανός και άξιος να φροντίσει και να διαπαιδαγωγήσει σωστά την ανήλικη συμβάλλοντας στην ομαλή ψυχοσωματική και πνευματική την ανάπτυξη σε αντίθεση με την εναγομένη- αντενάγουσα μητέρα που κρίνεται ακατάλληλη για την άσκηση της επιμέλειας της ανήλικης αφού προβαίνει σε βλαπτικές για την ψυχική υγεία και την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή της ενέργειες".
Γιά την ιστορία, η μητέρα είναι πολιτικός μηχανικός, ενώ ο 44χρονος πατέρας είναι φυσικοθεραπευτής, ο οποίος παράλληλα ασχολείται και με τη σύνθεση ξένης ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής και διατηρεί στούντιο στην οικία των γονέων του.
Οπως αναφέρει το δικαστήριο:
"Οι σχέσεις και των δύο συντρόφων- γονέων ήταν τετατέμενες ήδη από το χρονικό διάστημα της κύησης και υπήρξαν πολλές περίοδοι χωρισμού, αλλά και επανασύνδεσής τους. Τελικά η σχέση τους διασπάστηκε οριστικά στις 14-2-2018 και έκτοτε υφίσταται μεταξύ τους μία έντονη συγκρουσιακή σχέση, η οποία εντάθηκε υπέρμετρα, αφ’ ότου η εναγομένη- αντενάγουσα πληροφορήθηκε ότι ο ενάγων- αντεναγόμενος συνήψε νέα σχέση".