Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Τι σχέση έχει η συμφωνία των Πρεσπών, με τη δίκη Φιλιππίδη?


ΠΗΓΗ: "Εστία της Κυριακής"

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Αρειος Πάγος στοχοποιεί τον Εισαγγελέα Εφετών, που ήταν αντίθετος με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το 2019, μετά τις αναρτήσεις, που είχε κάνει στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, κυνηγήθηκε και τιμωρήθηκε πειθαρχικά, ενώ είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Να σημειωθεί ότι, απο την πλευρά του Εισαγγελέας κ. Καραφλός έχει προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατομύριο ευρω, για την πειθαρχική δίωξη του, που βασίστηκε σε προσωπικά δεδομένα του!

Πέντε χρόνια μετά, ως εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου στη δευτεροβάθμια δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη,  επικρίθηκε σφόδρα για τις ερωτήσεις και τα σχόλια του, εξετάζοντας ως μάρτυρα μία από τις καταγγέλουσες, για απόπειρα βιασμού τον ηθοποιό και θιασάρχη.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Ανδρέας Καραφλός, στοχοποιείται και πάλι απο την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αυτή τη φορά όχι με πειθαρχικό - τουλάχιστον προς το παρόν -  αλλά με αυστηρές συστάσεις, μέσω εγκυκλίου της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίο Ιωάννας Κλάπα, που όπως ερμηνεύτηκε στόχευαν τον ίδιο. 

Η Πρόεδρος ΑΠ δεν κίνησε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του Εισαγγελέα, ωστόσο εξέδοσε εγκύκλιο απευθυνόμενη προς όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, που αν και είναι γενικότερου περιεχομένου, ερμηνεύτηκε σαφώς ότι, αποτελεί έμμεση και σαφή αποδοκιμασία της συμπεριφοράς του κ. Καραφλού στη δίκη Φιλιππίδη.

Και είναι αλήθεια ότι, θύελα αντιδράσεων προκάλεσαν οι ερωτήσεις του εισαγγελέα προς την φερόμενη ως παθούσα, 42χρονη σήμερα, ηθοποιό, η οποία είχε καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού της το 2010 σε καμαρίνι του θεάτρου «Μουσούρη». 

Πολλοί μάλιστα - όπως ο Στέφανος Κασσελάκης -  κατηγόρησαν τον Εισαγγελέα ότι, "λειτούργησε ως δικηγόρος υπεράσπισης και όχι ως εισαγγελικός λειτουργός".

Οι ερωτήσεις του Εισαγγελέα  προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, οι οποίοι έκαναν λόγο για "επαναθυματοποίηση" της καταγγέλλουσας, όταν - όπως τόνισαν δικαστικές πηγές - σε δίκες για υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών κακοποιήσεων οι ερωτήσεις της έδρας είναι μιά αναπόφευκτη βάσανος για τα θύματα, καθώς στοχεύουν - ή τουλάχιστον έτσι ορίζει ο νόμος - στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Το σχόλιο του εισαγγελέα, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ένταση αντιδράσεων ήταν η αναφορά του στην υπόθεση Πελικό στη Γαλλία, όταν είπε: «Στη Γαλλία έχουν 51 βιασμούς, εδώ έχουμε μια απόπειρα… μην τρελαθούμε κιόλας…».

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές ωστόσο, η αναφορά του εισαγγελέα  παρερμηνεύτηκε, καθως αφορούσε το χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης των 51 βιασμών στη Γαλλία, σε σχέση με το χρονικό διάστημα, που απαιτήθηκε στη χώρα μας, για την υπόθεση Φιλιππίδη, όπου οι περιπτώσεις ήταν αριθμητικά σαφώς αναντίστοιχες. 

Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε, όταν  ο εισαγγελέας ζήτησε  από τη μάρτυρα να καθίσει στο εδώλιο - δίπλα στον κατηγορούμενο- για να κάνει αναπαράσταση στον τρόπο, που καθόταν όταν δέχθηκε επίθεση.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της αντέδρασαν λέγοντας:

«Κυρία πρόεδρε, παρακαλώ προστατέψτε τη μάρτυρα».

Στον αντίποδα αυτού του περιστατικού, δικαστικές πηγές τόνισαν ότι, η αναπαράσταση είναι νόμιμος τρόπος απόδειξης σε μία δίκη και επεσήμαναν υποθέσεις, όπου το δικαστήριο ήρθη σε ορθή δικανική κρίση βοηθούμενο από αναπαράσταση.

Ενω όταν ο εισαγγελέας ρωτήσε την καταγγέλλουσα, " τι είδους εσωρούχο φορούσε εκείνη την ημέρα και εάν ήταν στρινγκ ή κανονικό εσώρουχο", προκλήθηκε μέγιστη οργή...

Δικαστικές πηγές τόνισαν ωστόσο ότι, σε δίκες βιασμών τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι τεχνικής φύσεως. Οπως είπαν "ο  εισαγγελέας οφείλει να ρωτήσει, καθώς άλλος χρόνος απαιτείται στον επίδοξο βιαστή, να αφαιρέσει ένα κανονικό εσώρουχο και άλλος χρόνος για ένα στριγκ".

Επιπλέον, τόνισαν οι ίδιες πηγές, ο εισαγγελέας πριν διαμορφώσει την δικανική του κρίση και κάνει την πρόταση του, οφείλει να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες, καθώς σε μία δευτεροβάθμια δίκη για απόπειρα βιασμού, εάν ο κατηγορούμενος καταδικαστεί όπως και πρωτόδικα, θα πάει οπωσδήποτε στη φυλακη!

Η αντίδραση του Αρείου Πάγου κατά του Εισαγγελέα Εφετών Ανδρέα Καραφλού, εκδηλώθηκε διά  της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννας Κλάπα.

Η Πρόεδρος ΑΠ εξέδοσε εγκύκλιο απευθυνόμενη προς όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, που αν και είναι γενικότερου περιεχομένου, ερμηνεύτηκε σαφώς ότι, αποτελεί έμμεση και σαφή αποδοκιμασία της συμπεριφοράς του κ. Καραφλού στη δίκη Φιλιππίδη.

Η κ. Κλάπα στην εγκύκλιό της προς όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, ζήτησε  να ασκούν τα καθήκοντά τους με ευπρέπεια και να αποφεύγουν απαξιωτικά ή υποτιμητικά σχόλια, που θα μπορούσαν να δηλώνουν διακριτική μεταχείριση σε πολίτες, λόγω φύλου, θρησκείας, καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος ΑΠ σημείωνε  ότι, η συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών συμβάλλει στη διατήρηση της ανεξαρτησίας σε θεσμικό και ατομικό επίπεδο και υπογράμμιζε πως «καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για υψηλού επιπέδου συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να εμπεδωθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Ενώ τόνιζε ότι, «η ακεραιότητα και η ευπρέπεια της συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών εντός της υπηρεσίας συνίσταται στην άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς ευνοικρατία, μεροληψία ή διακρίσεις, με ψυχραιμία και σεβασμό στα διάδικα μέρη, χωρίς την εκφορά σχολίων, παρατηρήσεων ή συμπερασμάτων που ερείδονται σε ατομικές αντιλήψεις ή προτιμήσεις».

Η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου ανέφερε επίσης ότι «κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, στις οποίες διάδικοι είναι πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θύματα διακριτικής μεταχείρισης λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να εντοπίζουν αυτές τις καταστάσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου η συμπεριφορά τους να ενισχύει τη δημόσια εμπιστοσύνη και τον σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».

Η παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε εν εξελίξει δίκη, χαρακτηρίστηκε  "θεσμικά πρωτοφανής ενέργεια" από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη,  οι οποίοι επέκριναν την κ. Κλάπα γιά  την εγκύκλιο, που εξέδοσε, με υποδείξεις προς τους δικαστικούς λειτουργούς, για «ευπρέπεια και αποφυγή απαξιωτικών σχολίων".

Στην ανακοίνωση τους τόνιζαν ότι "η ενέργεια της Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι θεσμικά πρωτοφανής. Στα πολλά χρόνια που διακονούμε - οι δύο πρώτοι εξ ημών- την νομική επιστήμη και την μαχομένη δικηγορία, δεν έχει υπάρξει άλλη εγκύκλιος ,η οποία ουσιαστικά «παρεμβαίνει» σε εκκρεμή ποινική δίκη, αποδοκιμάζοντας τον Εισαγγελέα της έδρας , όπως ορθά ερμηνεύτηκε απο τον δημοσιογραφικό κόσμο!

Οι συνήγοροι που εκπροσωπούν τον Πέτρο Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Κική Πακιρτζιδου και Εύα Μπόμπολη, αφού επισημαίνουν ότι, εγκύκλιος της κ. Κλάπα "διαχύθηκε- με τρόπο μαγικό -στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ερμήνευσαν αυτή την εγκύκλιο ως « Έμμεση αλλά σαφή αποδοκιμασία της στάσης του εισαγγελέα στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη»", αναφέρονται στο ψήφισμα της Ενωσης Ελλήνων Εισαγγελέων, "που έκανε το θεσμικό της καθήκον προασπιζόμενη την δικαστική ανεξαρτησία, από εξωτερικές και εσωτερικές παρεμβάσεις" και κατέληγαν:

"Η Ενωση Ελλήνων Εισαγγελέων έκανε το θεσμικό της καθήκον προασπιζόμενη την δικαστική ανεξαρτησία, από εξωτερικές και εσωτερικές παρεμβάσεις .
Μένουν έξι μήνες και κάποιες ημέρες για να λήξει η θητεια της Προεδρου του Αρειου Πάγου , της οποίας η δικαστική διαδρομή υπηρξε ΦΩΤΕΙΝΗ και ΑΜΕΜΠΤΗ ,ειναι κρίμα να αναλωθεί με εγκυκλίους , που αφυδατώνουν εσωτερικά την ανεξαρτησία των δικαστή".

Να θυμίσουμε ότι, πρόσφατα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου με αφορμή την  απόφαση Ειρηνοδίκη,  που στο σκεπτικό του φέρεται ότι, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο τοκογλυφίας εκ μέρους των τραπεζών, εξέδοσε εγκύκλιο, με την οποία ουσιαστικά επιβάλλει λογοκρισία στους δικαστές, καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, "οι δικαστικοί λειτουργοί δεν πρέπει να επηρεάζονται από προσωπικές τους αντιλήψεις που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο της υπόθεσης και με νομικές διατάξεις"!

Μετά την απόφαση του Ειρηνοδίκη, για την οποία ενημερώθηκε, η κ. Κλάπα απεύθυνε αυστηρές συστάσεις στους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς και προς τους διευθύνοντες τα υπόλοιπα Πρωτοδικεία της χώρας, τονίζοντας ότι, οι δικαστικοί λειτουργοί δεν πρέπει να επηρεάζονται από προσωπικές τους αντιλήψεις που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο της υπόθεσης και με νομικές διατάξεις.