Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

Η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Σύνταγμα



Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθας που σκοτώθηκε στα Τέμπη και πρόεδρος του συλλόγου συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, μίλησε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Το πλήθος μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία της ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ πολλοί έσπευσαν να την χαιρετίσουν με σεβασμό και συγκίνηση.

Η Μαρία Καρυστιανού ανέβηκε στην εξέδρα για την ομιλία της κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «δεν έχω οξυγόνο». «Αγαπημένο μου παιδί, δύο χρόνια πέρασαν από εκείνη τη μαύρη νύχτα. Όλοι σήμερα μαζευτήκαμε εδώ και εσένα και για όσους δεν φτάσατε ποτέ. Σαν σήμερα νιώσαμε ότι πεθάναμε μαζί σας» ανέφερε.

«Απευθύνομαι στους φονιάδες των παιδιών μας», είπε, «προσβάλλατε και φερθήκατε απαξιωτικά στους νεκρούς μας. Διαπράξατε τη μέγιστη ύβρη και θα λάβετε τα δέοντα μέσα από τη Νέμεση».

«Είναι η ψυχές των παιδιών μας που μας οδηγούν», ανέφερε και τόνισε πως «το θεϊκό ποτάμι της αλήθειας κινείται με ορμή, δεν έχει γυρισμό». «Καθημερινά εμφανίζεται μπροστά μας το τέρας της διεφθαρμένης εξουσίας. Αντιλαμβανόμαστε το βάθος της σήψης. Η αναξιοπρέπεια και η ατιμία μας κυβερνά. Έκλεισαν τα παντζούρια της Βουλής. Φοβούνται μην τυφλωθούν από το φως που εκπέμπουμε», είπε και πρόσθεσε: «Ένας ολόκληρος λαός γίνεται ένα και ζητάει δικαιοσύνη. Θα προσφέρουμε στα δολοφονημένα μας παιδιά τα ιερά που τους πρέπουν».

«Μέσα στον αλόγιστο πόνο και την ασύλληπτη πραγματικότητα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι αρχίζει. Στον Γολγοθά στέκονται βοηθοί οι 57 ψυχές. Αυτές μας καθοδηγούν. Προχωράμε με ευλαβική προσήλωση στην αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Ο πόνος φούντωσε και έγινε οργή. Αντιλαμβανόμαστε το βάθος της σήψης», είπε η κ. Καρυστιανού και κατέληξε:

«Η αλήθεια θα βρεθεί, η Δικαιοσύνη θα έρθει και θα φέρει άφθονο οξυγόνο», πρόσθεσε. «Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, γιατί τις αγαπάμε. Και η αγάπη τα πάντα νικά!», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού:




Πέθανε ο Αλέξης Κούγιας - Την Τρίτη η κηδεία του στη Βουλιαγμένη


Εφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο Αλέξης Κούγιας, η πιό εμβληματική μορφή της ποινικής δικηγορίας.

Νοσηλευόταν τις τελευταίες 6 ημέρες στην εντατική κλινική του νοσοκομείου Metropolitan, καθώς η υγεία του είχε επιδεινωθεί ραγδαία.

Την ασθένειά του είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο ίδιος, μετή τη δίκη του Ραζβάν Λουτσέσκου, τον οποίον εκπροσώπησε στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του έκαναν γνωστή τα παιδιά του.

Ο Αλέξης Κούγιας μέτρησε πενήντα χρόνια δικηγορικής παρουσίας και υπήρξε ποδοσφαιρικός παράγοντας σε πολλές ομάδες.

Σε  ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρεται:

"Σήμερα, 28/02/2025, ο επικεφαλής του γραφείου μας Αλέξιος Κούγιας άφησε την τελευταία του πνοή μετά από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης την Τρίτη, 04/03/2025 και ώρα δώδεκα το μεσημέρι, ο δε ενταφιασμός θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά στο
Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Κατά την ως άνω ημερομηνία το δικηγορικό γραφείο θα παραμείνει κλειστό λόγω πένθους.

Όσοι επιθυμούν να αποστείλουν στεφάνι, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το γραφείο τελετών στο τηλέφωνο 2106040900 ή στο

email: info@papamakarios.com.gr.

Εναλλακτικά, όσοι επιθυμούν, μπορούν αντί για στεφάνι να κάνουν μια δωρεά υπέρ του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» είτε μέσω της κάλπης που θα τοποθετηθεί στον περίβολο του
Ιερού Ναού ειδικά για τον σκοπό αυτό, είτε με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Συλλόγου σύμφωνα με τη συνημμένη ανακοίνωσή του.

Αθήνα, 28/02/2025

Με εκτίμηση και σεβασμό


Ανακοίνωση για το θάνατο του Αλέξη Κούγια εξέδοσε και  το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, στην οποία αναφέρεται:

"Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου του διακεκριμένου συναδέλφου μας, Αλέξη Κούγια. 
Ο εκλιπών υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο της μαχόμενης δικηγορίας για πλέον των τριάντα ετών, με καθημερινή παρουσία στα ποινικά ακροατήρια.
Ο Αλέξης Κούγιας ήταν μαχητικός, αφοσιωμένος στο λειτούργημά του και υπερασπίστηκε με σθένος το δικαίωμα τον εντολέων του στη δίκαιη δίκη.
Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική νομική κοινότητα.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους του και τους συνεργάτες του. 
Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή μέσα από το έργο και την προσφορά του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αθήνα, 28-02-2025

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων".


 Οι δίκες που «σημάδεψαν» τον Αλέξη Κούγια

Οι υποθέσεις που χειριζόταν ο Αλέξης Κούγιας σχεδόν πάντα απασχολούσαν την επικαιρότητα.

Πάνω από 25.000 δίκες χειρίστηκε στη διάρκεια της 50ετούς νομικής του καριέρας ο Αλέξης Κούγιας.

Ο γνωστός ποινικολόγος που έφυγε σε ηλικία 74 ετών από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο συμμετείχε στις περισσότερες  πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις.

Η υπεράσπιση του Ρωχάμη


Ο Αλέξης Κούγιας άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1974, ενώ το 1976, σε ηλικία, μόλις, 25 ετών, απασχόλησε για πρώτη φορά τη δημοσιότητα ως συνήγορος του Βαγγέλη Ρωχάμη, γνωστού με το παρατσούκλι «Πεταλούδας».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια οι υποθέσεις του Βαγγέλη Ρωχάμη ήταν εκείνες που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό.

«Ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε δραπετεύσει και μαζί με άλλους συνεργούς διέπραξε σειρά ληστειών στην Αθήνα. Τα βράδια ξόδευαν τα λεφτά που είχαν κλέψει σε μπουζουξίδικα, ενώ κάποια στιγμή απήγαγαν και δύο τραγουδίστριες. Η Αστυνομία τους εντόπισε στο Λουτράκι», είχε αναφέρει ο Αλέξης Κούγιας.

Παρότι οι συνεργοί του Βαγγέλη Ρωχάμη είχαν καταδικαστεί τότε σε αρκετά χρόνια κάθειρξης, ο ίδιος έλαβε τη μικρότερη ποινή. Το γεγονός μοιραία έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στον νεαρό Αλέξη Κούγια.

Η δίκη των σατανιστών της Παλλήνης

Ο Αλέξης Κούγιας είχε εμπλακεί ως δικηγόρος και στην υπόθεση των «σατανιστών της Παλλήνης», η οποία είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο γνωστός ποινικολόγος ήταν συνήγορος της 18χρονης, τότε, Δήμητρας Μαργέτη, την οποία υπερασπίστηκε εμφανίζοντάς την ως θύμα των Ασημάκη Κατσούλα και Μάνου Δημητροκάλη.

Ο γνωστός ποινικολόγος κατάφερε να επιβληθεί στην εντολέα του σαφώς μικρότερη ποινή της τριάδας.

Η υπεράσπιση του Κορκονέα

Μία ακόμη πολύκροτη υπόθεση την οποία χειρίστηκε ο Αλέξης Κούγιας, ήταν και αυτή του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος το 2008 σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, με όλη την Ελλάδα να συγκλονίζεται από το γεγονός, και να πραγματοποιούνται μαζικές κινητοποιήσεις για τον θάνατο του παιδιού.

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα υποστηρίζοντας το σενάριο του «εξοστρακισμού της σφαίρας» που οδήγησε στον θάνατο τον 15χρονο.

Εκπροσωπώντας την οικογένεια Τοπαλούδη

Ο Αλέξης Κούγιας είχε εκπροσωπήσει και την οικογένεια της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, ενάντια στους δύο νεαρούς από τη Ρόδο που κατηγορήθηκαν για τον ομαδικό βιασμό της και τη δολοφονία της .

Οι δράστες καταδικάστηκαν σε ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη έκαστος, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Η δίκη Λιγνάδη

Από τα χέρια του Αλέξη Κούγια πέρασε και υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορήθηκε για 4 βιασμούς, και καταδικάστηκε, τελικά, για δύο εξ αυτών, σε συνολικά 12 χρόνια κάθειρξη.

Ο Αλέξης Κούγιας κατάφερε να δοθεί στον πελάτη του αναστολή μέχρι το Εφετείο, με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη να καταβάλλει εγγύηση 30.000 ευρώ και κατόπιν να αφήνεται ελεύθερος.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Αλκη Καμπανού

Ο Αλέξης Κούγιας εκπροσώπησε την οικογένεια του Αλκη Καμπανού, στην δίκη των 12 κατηγορουμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του.

Η πολύκροτη δίκη Πισπιρίγκου

Ο Αλέξης Κούγιας είχε αναλάβει και την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία είχε απασχολήσει το 2022 την κοινή γνώμη.

Ο Αλέξης Κούγιας επέμενε μέχρι τέλους στην αθωότητα της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Παρότι η υπόθεση μέχρι σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει σε ό,τι αφορά σε όλα τα σκέλη της, ο δικηγόρος τη θεωρούσε μία από τις ήττες του.

Αλέξης Κούγιας και Τέμπη

Ο γνωστός ποινικολόγος ασχολήθηκε και με την υπόθεση των Τεμπών.

Ο ίδιος έλεγε σχετικά: «Eχω αναλάβει τις δύο οικογένειες από το Καστράκι με τα δίδυμα κοριτσάκια και την ξαδέλφη τους, έχω όμως βολιδοσκοπηθεί να αναλάβω τουλάχιστον άλλους δέκα ανθρώπους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, «η εντολή, την οποίαν λάβαμε, είναι εκτός του σταθμάρχη του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης, να μηνύσουμε και να ενάγουμε τόσο διοικητικά στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train, όσο και τους τυχόν πολιτικούς, οι οποίοι είτε με άμεσο δόλο, είτε με ενδεχόμενο δόλο, είτε με εγκληματική αμέλεια συνετέλεσαν στο να χαθούν αυτές οι δεκάδες ανθρώπινες ζωές και να τραυματιστούν ακόμη περισσότερες, ορισμένες εκ των οποίων με ακρωτηριασμό».

"Η μεγαλύτερη συγκέντρωση και χωρίς ΜΠΙΡΣΙΜ"!

 


"Η μεγαλύτερη συγκέντρωση απ' την απελευθέρωση ως σήμερα!
Δε χώραγε στο Σύνταγμα.
Η συγκέντρωση έφτανε Συγγρού, Ομόνοια και Μοναστηράκι
(Και χωρίς ΜΠΙΡΣΙΜ)"

Τάδε έφη Παντελής θαλασσινός στο FB










Το σχέδιο των προβοκατόρων και η κυβέρνηση Μητσοτάκη!


Οι οργανωμένοι προβοκάτορες προσπάθησαν να "κόψουν" το οξυγόνο της πρωτοφανούς, σε μέγεθος και παλμό ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, για τη δολοφονία στα Τέμπη.

Εντελώς απροκάλυπτα, μπροστά στα μάτια των αστυνομικων, που παρακολουθούσαν ατάραχοι,  οι γνωστοί - άγνωστοι κουκουλοφόροι έσπαγαν ανενόχλητοι  με σφυριά και σκεπάρνια τα μαρμάρινα σκαλιά του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρεττάνιας, σε live μετάδοση από τα κανάλια, τα οποία πρόβαλαν τις σκηνές.

Ακολούθησε βροχή από μολότωφ προς τους αστυνομικούς της Βουλής, ενώ τα μάρμαρα έγιναν αυτοσχέδια όπλα τους. Μάλιστα ορισμένοι από τους κουκουλοφόρους ανεβοκατέβαιναν στη Βουλή, πετώντας πέτρες και μολότωφ, χωρίς κανένας να τους εμποδίζει.

Η πλατεία Συντάγματος σε ελάχιστα λεπτά  μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, αναγκάζοντας τους χιλιάδες πολίτες,  που είχαν κατέβει στο Σύνταγμα, γιά να διαδηλώσουν  με ειρηνικό τρόπο, να υποχωρήσουν  και να διαλυθούν…


Την ίδια ώρα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και όλα τα ΜΜΕ, πρόβαλαν τις εικόνες χάους, με πρωταγωνιστές τσογλάνια κουκουλοφόρους, αντί να μεταδίδουν ότι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα σημεία της Αττικής, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα,  ζητώντας "Δικαιοσύνη γιά τα Τέμπη" και "Οξυγόνο" γιά την κοινωνία.

Σε αυτό το μπάχαλο, ανύπαρκτη ήταν η πολιτεία και η αστυνομία, που σφύριζαν αδιάφορα, ενώ όφειλαν να προστατέψουν όχι μόνο τον κόσμο, που κατέβηκε να διαδηλώσει στο πλευρό των συγγενών των 57 θυνάτων, αλλά και τη μνήμη των νεκρών!

Πολλοί ήταν αυτοί, που μέρες πριν προέβλεπαν ή.... προανήγγειλαν  επεισόδια, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν άκουσε τίποτα?

Αυτό ήταν το σχέδιο της Κυβέρνησης, για το συλλαλητήριο?

Φαίνεται πως αυτό ήταν!



"Δολοφόνοι" φωνάζουν πάλι στο Σύνταγμα!

Διαδηλωτές ξανασυγκεντρώθηκαν  στο Σύνταγμα, προσπαθώντας να διαδηλώσουν ειρηνικά.
Κυριαρχούν συνθήματα: "Δολοφόνοι - Δολοφόνοι" και  "Παραιτήσου"!

Κουκουλοφόροι "έκοψαν" το οξυγόνο στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη!

 


Συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα τα τρομακτικά επεισόδια, που ξέσπασαν στο Σύνταγμα από κουκουλοφόρους, οι οποίοι προσπάθησαν να διαλύσουν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο, που έγινε ποτέ στην Αθήνα.

Οδοφράγματα, φωτιές και τραυματίες γύρω από το Σύνταγμα, που μετατράπηκε πεδίο μάχης.

Δεκάδες διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, γιά να διασωθούν από τις μολοτωφ και τα δακρυγόνα και μεταφέρθηκαν στο ιατρειο της Βουλής, όπου τους προσφέροβται οι πρώτες βοήθειες.



Νωρίτερα, άπραγη παρέμενε η Αστυνομία, οταν κουκουλοφόροι, σε live μετάδοση, έσπαγαν με σφυριά και σκεπάρνια τα μάρμαρα της Μεγάλης Βρετάνιας, γιά να τα μετατρέψουν σε αυτοσχέδια πολεμοφόδια.

Λίγο αργότερα βροχή από μάρμαρα και μολοτωφ έπεσαν στο προαύλιο της Βουλής, ενώ οι κρότου λάμψης έκαναν την ατμόσφαιρα κόλαση.

Οι Εύζωνοι μεταφέρθηκαν μέσα στη Βουλή και ορισμένοι από αυτους δεχθηκαν πρωτες βοήθειες από τα δακρυγόνα, που δέχτηκαν.

Η κατάσταση έγινε αποπνυκτική και μέσα στη Βουλή από τον όγκο των δακρυγόνων, που έπεφταν απέξω 

Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι διαδηλωτές δέχτηκαν πρωτες βοηθειες στο ιατρείο της Βουλής.



Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025


 

Το κυριακάτικο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο Πάμε Στοίχημα Football Party by Gazzetta - Μοναδική εμπειρία και πλούσια δώρα για τους φιλάθλους στα καταστήματα ΟΠΑ


Τα μεγάλα παιχνίδια της Super league παίζουν στα καταστήματα ΟΠΑΠ, με το Πάμε Στοίχημα να φιλοξενεί το φίλαθλο κοινό σε όλη την Ελλάδα. Κάθε Κυριακή, μια μοναδική εμπειρία περιμένει τους πελάτες των καταστημάτων ΟΠΑΠ, καθώς μια ώρα πριν από το ντέρμπι της ημέρας ξεκινά το Πάμε Στοίχημα Football Party by Gazzetta.

Με ένα ξεχωριστό pre-game show από το κορυφαίο αθλητικό portal gazzetta.gr, πλούσια δώρα, πολλές εκπλήξεις και ζωντανή μετάδοση στο δίκτυο καταστημάτων ΟΠΑΠ, το Πάμε Στοίχημα Football Party by Gazzetta κλείνει θέση στους φιλάθλους όλης της Ελλάδας σε μια δική του, ενιαία ποδοσφαιρική κερκίδα.

Επόμενο ραντεβού στη Νίκαια

Το πρώτο Πάμε Στοίχημα football party by Gazzetta πραγματοποιήθηκε στον Βύρωνα και αφορούσε το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, με την εικόνα και τον ήχο να ταξιδεύουν στα καταστήματα ΟΠΑΠ όλης της χώρας. Τη σκυτάλη παίρνει την Κυριακή 2 Μαρτίου το παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός και το κατάστημα ΟΠΑΠ του Ανδριανού Μαυραγάνη, που βρίσκεται στην οδό Ανωγείων 6 στη Νίκαια.



Ανδριανός Μαυραγάνης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ στη Νίκαια

«Ετοιμαζόμαστε για να φιλοξενήσουμε το επόμενο Πάμε Στοίχημα Football Party by Gazzetta, ένα ποδοσφαιρικό πάρτι που άλλαξε το πώς παρακολουθούν οι φίλαθλοι τα μεγάλα ματς στα καταστήματα ΟΠΑΠ. Άπαντες στην περιοχή περιμένουν με ανυπομονησία για να ζήσουν από κοντά αυτή τη μοναδική εμπειρία. Το μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός ξεκινά στις 20:30, με το pre-game show του Gazzetta να βγαίνει live από το μαγαζί μας μια ώρα νωρίτερα, στις 19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλα τα καταστήματα ΟΠΑΠ. Όπως και στην πρεμιέρα την περασμένη Κυριακή, θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις για όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους, διεκδικώντας παράλληλα πλούσια δώρα. Σας περιμένουμε όλους», τονίζει ο κ. Μαυραγάνης.

18+ επίγειο | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 1114 | Παίξε Υπεύθυνα

H αναφορά «βόμβα», που έκρυψαν όλοι στο πόρισμα για τα Τέμπη. Μέρη της εμπορικής αμαξοστοιχίας «εξαφανίστηκαν»

ΠΗΓΗ: https://www.newsbreak.gr/ellada/848837/h-anafora-vomva-poy-ekrypsan-oloi-sto-porisma-gia-ta-tempi/

Διάλυση του ελληνικού σιδηρόδρομου, κενά ασφαλείας, σωρεία λαθών, ευθύνες πολιτικών και ύπαρξη εύφλεκτου υλικού είναι τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος για το έγκλημα στα Τέμπη, που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).

Εκτός από το κρίσιμο συμπέρασμα, το οποίο γκρεμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης για τα έλαια σιλικόνης και μιλάει για ξυλόλιο, υπάρχει και μια άλλη σημαντική αναφορά στο πόρισμα, η οποία εγείρει πλήθος εύλογων ερωτημάτων. Υπενθυμίζεται ότι ειδικοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υλικά στις μηχανές των τρένων δεν δύνανται να προκαλέσουν την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε και ότι η φωτιά που σκότωσε εκείνους που επέζησαν από τη σύγκρουση (γίνεται λόγος για 5 άτομα), προκλήθηκε πιθανόν από άγνωστο καύσιμο.

Η αναφορά «βόμβα»

Ωστόσο, το πόρισμα αναφέρει ένα πολύ σημαντικό εύρημα στο οποίο κανένας δεν έχει εστιάσει έως τώρα. Όπως καταγράφεται και αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το λείπει η μισή πλατφόρμα με τις λαμαρίνες καθώς και το πίσω μέρος της μηχανής του εμπορικού. Γιατί δεν εντοπίστηκαν αυτά τα μέρη της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τι απέγιναν άραγε; Τι μπορεί να υπήρχε στο εσωτερικό τους;


Τα βασικά σημεία του πορίσματος

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, η επιβατική αμαξοστοιχία IC-62, με 353 επιβάτες, από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, αναχώρησε από τον σταθμό Λάρισας στις 23:05 με καθυστέρηση 48 λεπτών. Σχεδόν την ίδια ώρα, η εμπορευματική αμαξοστοιχία 63503 αναχώρησε από τον σταθμό Νέων Πόρων με κατεύθυνση προς Λάρισα, επίσης με καθυστέρηση στο προγραμματισμένο δρομολόγιο. Λίγο μετά τις 23:18 οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά, με την εμπορευματική να καταγράφει ταχύτητα περίπου 90 km/h ενώ η επιβατική ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 150 km/h, και οι δύο εντός των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας. Η σύγκρουση ήταν τεράστια. Οι δύο μηχανές της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας κατέληξαν στην διπλανή γραμμή και προσέκρουσαν στον κατακόρυφο τοίχο αντιστήριξης, ενώ η μηχανή και το βαγόνι πρώτης θέσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας εκτοξεύτηκαν στην άλλη πλευρά της γραμμής, όπου προσγειώθηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο από τη γραμμή του τρένου στο έδαφος, και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ακολούθως, μια δεύτερη, σχεδόν μετωπική σύγκρουση σημειώθηκε μεταξύ του βαγονιού του εστιατορίου της επιβατικής αμαξοστοιχίας και της πρώτης πλατφόρμας, φορτωμένης με χαλύβδινα ελάσματα, που ήταν τα επόμενα βαγόνια που ακολουθούσαν στην επιβατική και εμπορευματική αμαξοστοιχία αντίστοιχα. Ακολουθώντας την κατεύθυνση των προπορευόμενων βαγονιών, το βαγόνι του εστιατορίου και το επόμενο βαγόνι δεύτερης θέσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας κατέληξαν επίσης στο έδαφος, σε χαμηλότερο επίπεδο. Εν τω μεταξύ, σχηματίστηκε μια τεράστια πυρόσφαιρα, η οποία φαινόταν να κινείται με τον επιβατικό συρμό. Στις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο έδαφος, χαμηλότερα, κάηκαν ολοσχερώς το εστιατόριο και το βαγόνι δεύτερης θέσης.

Συνολικά, πενήντα επτά άτομα, εκ των οποίων έντεκα μέλη του προσωπικού ή των υπεργολάβων που εργάζονταν στην Hellenic Train, έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, ογδόντα ένα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και ενενήντα εννέα είχαν ελαφρά τραύματα. Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, που εμπλέκονταν άμεσα ή έμμεσα στο ατύχημα, υπέστη σοκ ή/και ψυχολογικό τραύμα.
Συμπεράσματα της ανάλυσης

Η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας IC-62 και της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας 63503 συνέβη επειδή και οι δύο συρμοί κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή μεταξύ των σταθμών Λάρισας και Νέων Πόρων.
Αιτιώδεις παράγοντες

Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν χρησιμοποίησε την αυτοματοποιημένη μέθοδο προκειμένου να ορίσει τη διαδρομή για τον συρμό IC-62 για να φύγει από τον σταθμό Λάρισας προς τα βόρεια, προς Νέους Πόρους, βάσει της οποίας θα είχαν ρυθμιστεί σωστά όλες οι αλλαγές. Αντίθετα, χειρίστηκε τις μεμονωμένες αλλαγές χειροκίνητα και, ενώ το έκανε, ξέχασε να τοποθετήσει τις αλλαγές 118 A/B στην «κύρια» θέση, οδηγώντας έτσι τον συρμό IC-62 προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κανονική διαδρομή. Αυτό το λάθος εξακολούθησε να περνάει απαρατήρητο από τον σταθμάρχη μετά από την αναχώρηση του IC-62. 7 Αυτές οι ενέργειες και οι αποφάσεις του σταθμάρχη πρέπει να γίνουν κατανοητές στο δύσκολο επιχειρησιακό πλαίσιο το οποίο είχε να αντιμετωπίσει εκείνο το βράδυ. Δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, είναι πολύ απίθανο ο σταθμάρχης να είχε την πρόθεση να βάλει τον συρμό IC-62 στην αντίθετη τροχιά.

Ο πίνακας ελέγχου που έπρεπε να χρησιμοποιήσει για τον απομακρυσμένο χειρισμό των αλλαγών μπορεί να είναι εύκολος στη χρήση από πιο έμπειρους σταθμάρχες, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση όταν ο σταθμάρχης δεν είναι αρκετά έμπειρος. Αυτό ίσχυε για τον σταθμάρχη εκείνης της βάρδιας, καθώς ο πίνακας ελέγχου περιείχε χρήσιμες πληροφορίες σε διαφορετικά σημεία, χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας των αλλαγών και δεν υπήρχαν σαφείς γραπτές οδηγίες.

Επιπλέον, ο κανονικός φόρτος εργασίας του επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από μια σειρά πρόσθετων παραγόντων. Υπήρξε μια σειρά από τεχνικές βλάβες, τόσο προσωρινές όσο και πιο μόνιμες, οι οποίες δημιούργησαν πρόσθετες αρμοδιότητες ή δυσχέραναν τα καθήκοντά του. Έπρεπε να αντιμετωπίσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό επικοινωνιών, πολλές από τις οποίες δεν είχαν άμεση σχέση με το καθήκον του να ελέγχει την κυκλοφορία των τρένων. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος εργασίας, λόγω της θέσης των διαφόρων μέσων που χρησιμοποιούνται, δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή συνομιλιών και ταυτόχρονα την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των τρένων. Τέλος, την προσοχή του και την συναισθηματική του κατάσταση, επηρέασε η διόρθωση ενός λάθους που έκανε, όταν προηγουμένως καθόρισε τη διαδρομή για ένα άλλο εισερχόμενο, τοπικό τρένο. Ακολούθως, η άδεια για την αμαξοστοιχία IC-62, να αναχωρήσει από τον σταθμό Λαρίσης προς βορρά, δόθηκε προφορικά από τον σταθμάρχη Λάρισας και δεν επιβεβαιώθηκε μέσω επανάληψης από τους μηχανοδηγούς της IC-62.

Αυτό έμεινε χωρίς αντίδραση από τον σταθμάρχη, αφήνοντας ασαφές το πώς έγινε κατανοητό το μήνυμα από τους μηχανοδηγούς. Αυτή η αλληλουχία δραστηριοτήτων επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη γενική έλλειψη αυστηρής εφαρμογής της προδιαγεγραμμένης μεθοδολογίας δομημένης επικοινωνίας. Επιπλέον, η μεθοδολογία που ορίζεται στους ελληνικούς κανονισμούς είναι ξεπερασμένη σε σύγκριση με τα πιο πρόσφατα διεθνή πρότυπα. Τέλος, η χρήση ενός ανοιχτού καναλιού ραδιοεπικοινωνίας, όπως συνηθίζεται στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, δεν επιτρέπει άμεσες και χωρίς διακοπή επικοινωνίες ασφαλείας μεταξύ σταθμάρχων και μηχανοδηγών.

Εν τέλει ξεπεράστηκε το πιθανό (χρονικό) όριο, στο οποίο οι μηχανοδηγοί του IC-62 θα μπορούσαν να αντιδράσουν στις αντικρουόμενες πληροφορίες μεταξύ της θέσης των αλλαγών και της χορηγηθείσας άδειας κυκλοφορίας. Αν και ήταν αναμενόμενο να σταματήσουν μπροστά από τις λανθασμένα ρυθμισμένες αλλαγές 118 A/B και να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη για να λάβουν σαφείς οδηγίες, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι μηχανοδηγοί της αμαξοστοιχίας IC-62 αντέδρασαν στη θέση των αλλαγών, η οποία δεν ήταν συμβατή με τη ληφθείσα εντολή. Ο κύριος παράγοντας που μπορεί να το εξηγήσει αυτό, είναι ότι ήταν συνηθισμένο φαινόμενο να κατευθύνονται οι μηχανοδηγοί στην αντίθετη γραμμή. Αυτό είχε συμβεί και νωρίτερα την ίδια ημέρα στο επίμαχο τμήμα, μεταξύ Λάρισας και Νέων Πόρων. Επίσης, οι εμπλεκόμενοι μηχανοδηγοί οδήγησαν στην αντίθετη γραμμή για να φτάσουν στο σταθμό Λαρίσης, από το Παλαιοφάρσαλο.
Υποκείμενοι παράγοντες

Ο ελληνικός σιδηροδρομικός τομέας υπέφερε πολύ από τις οικονομικές κρίσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του 2009 και κορυφώθηκαν το 2010. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κακή συντήρηση και την όλο και πιο υποβαθμισμένη υποδομή και μια διαρθρωτική έλλειψη προσωπικού, απαραίτητου για να συνεχίσει να παρέχει τις συνήθεις υπηρεσίες. Το σιδηροδρομικό σύστημα δεν είχε ανακάμψει από αυτή την κατάσταση μέχρι τις αρχές του 2023.

Ο διαχειριστής υποδομής ΟΣΕ δεν προβαίνει σε προληπτική συντήρηση των υποδομών ελέγχου, τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης. Παρεμβάσεις πραγματοποιούνται όταν αποτυγχάνουν (κρίσιμα) στοιχεία, ακόμη και για έργα ανάταξης που παραδίδονται εν μέρει σε χρήση. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο ο ΟΣΕ διαχειρίζεται τις ικανότητες των σταθμαρχών του δεν εγγυάται ότι είναι ικανοί για τις εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια για τις οποίες είναι υπεύθυνοι και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Επίσης, δεν είχε πραγματοποιηθεί μεθοδευμένη παρακολούθηση της απόδοσης κανενός από τους σταθμάρχες, με αποτέλεσμα ο ΟΣΕ να μην έχει εικόνα για την όποια επιδείνωση στην ποιότητα εκτέλεσης εργασιών που σχετίζονται με την ασφάλεια. Δεν λαμβάνονταν υπόψη από τον ΟΣΕ οι απαραίτητες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και άλλων στοιχείων ενός κοινωνικοτεχνικού συστήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός, οι απαιτούμενες εργασίες, το διαθέσιμο περιβάλλον εργασίας και οι γενικές οργανωτικές ρυθμίσεις να εξαντλούν τα όρια του επιχειρησιακού προσωπικού πέρα από αυτό που είναι ανθρωπίνως αποδεκτό με βιώσιμο τρόπο.

Επικρατούσε μια ισχυρή πεποίθηση ότι όλοι οι λειτουργικοί κίνδυνοι μπορούν να ελεγχθούν με την αυστηρή εφαρμογή κανόνων, υπό όλες τις συνθήκες. Αυτό είχε επίσης αντίκτυπο στους μηχανοδηγούς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν αλλαγές λόγω συνεχών εργασιών στη γραμμή ή/και βλαβών σε καθημερινή βάση, κάτι που απαιτούσε συνεχή εγρήγορση και υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Hellenic Train δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι παρείχε συνεχή εκπαίδευση στους μηχανοδηγούς της, ιδίως για επικοινωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια και για σχετικές μη τεχνικές ικανότητες (δεξιότητες, συμπεριφορές ή στάσεις). Επίσης, δεν ήταν διαθέσιμη κάποια διαδικασία εντός της Hellenic Train για τη συστηματική παρακολούθηση της απόδοσης των μηχανοδηγών σχετικά με την ποιότητα των επικοινωνιών που σχετίζονται με την ασφάλεια ή άλλες κρίσιμες για την ασφάλεια δραστηριότητες.

Τέλος, λόγω της έλλειψης Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης για τη διεξαγωγή της ανεξάρτητης ανάλυσης ατυχημάτων και συμβάντων, η ικανότητα του ελληνικού σιδηροδρομικού τομέα να διδαχθεί από αυτά βασιζόταν εξ ολοκλήρου στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τους φορείς εκμετάλλευσης ως μέρος του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας τους. Αυτές οι εσωτερικές έρευνες, ωστόσο, με το να εστιάζουν στα λάθη που έκανε μεμονωμένα το προσωπικό πρώτης γραμμής, δεν είχαν συστηματικά το απαραίτητο βάθος για την εισαγωγή βιώσιμων αλλαγών, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες μάθησης στο ελάχιστο. Αυτό το πρόβλημα ενισχύθηκε περαιτέρω από τον τρόπο που η ΡΑΣ εστίαζε -κατά τις έρευνες, τις αναλύσεις και τις συστάσεις της- (μόνο) στη μη συμμόρφωση.
Παράγοντες που επηρέασαν τη σοβαρότητα των συνεπειών

Τα περισσότερα από τα θύματα αυτού του ατυχήματος οφείλονται στις επιπτώσεις της σύγκρουσης των δύο τρένων. Τα σιδηροδρομικά οχήματα δεν είναι σχεδιασμένα για σύγκρουση με ταχύτητα άνω των 36 km/h, επομένως πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενεργητικής ασφάλειας για τη μείωση της σοβαρότητας των συνεπειών. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε κανένα κριτήριο ή κανόνας στον ΟΣΕ για την προσαρμογή της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας ανάλογα με την κατάσταση του συστήματος σηματοδότησης.

Βάσει των παρατηρήσεων που μπορούσαν να γίνουν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο τεχνικός εξοπλισμός του εμπλεκόμενου τροχαίου υλικού προκάλεσε το σχηματισμό και την επέκταση της τεράστιας πυρόσφαιρας που προέκυψε μετά την σύγκρουση, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε δευτερεύουσες πυρκαγιές.

Με τα υπάρχοντα στοιχεία είναι αδύνατο να προσδιοριστεί τι ακριβώς προκάλεσε αυτό το φαινόμενο, αλλά προσομοιώσεις και εκθέσεις ειδικών υποδεικνύουν την πιθανή παρουσία ενός άγνωστου μέχρι στιγμής καυσίμου. Παρόλο που δεν υπήρχε ρητή νομική υποχρέωση για τον εξοπλισμό του τροχαίου υλικού με καλύτερα αντιπυρικά υλικά, μένει να αξιολογηθεί εάν αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πιθανότητα επιβίωσης των λίγων θυμάτων που είχαν επιζήσει από την αρχική σύγκρουση και έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά.

Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιδείνωσης των αρχικών συνεπειών της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD), ειδικά για όλους όσους δεν είχαν τη δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης σε σχετική υποστήριξη. Σημειώνουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τουλάχιστον 22 άτομα με «σοβαρό» επίπεδο Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες και άνω, όπως προέκυψε από έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα διερεύνησης (πάνω από το 25% των ερωτηθέντων οι οποίοι συμπλήρωσαν σχετικό ερωτηματολόγιο).
Παρατηρήσεις ασφαλείας

Αν και δεν συνδέεται με τα αίτια του ατυχήματος ή τη σοβαρότητα των συνεπειών, η έρευνα εντόπισε μια σειρά πρόσθετων στοιχείων που σχετίζονται με την ασφαλή διαχείριση συμβάντων στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Δεν υπήρξε πραγματικός συντονισμός, σε επιχειρησιακό ή σε στρατηγικό επίπεδο, των διαφόρων υπηρεσιών στον τόπο της σύγκρουσης. Κάθε υπηρεσία συνέχισε να λειτουργεί υπό τις δικές της εντολές, πρωτοβουλίες και προσωπικό, χωρίς αλληλεπίδραση σε οργανωτικό επίπεδο.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το γεγονός ότι δεν έγινε σωστή χαρτογράφηση του χώρου διερεύνησης του ατυχήματος. Η γνώση για τη σωστή εφαρμογή του «Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών» έλειπε σε αρκετές από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Δεν είχαν ποτέ διοργανωθεί ασκήσεις για την προετοιμασία της συντονισμένης εφαρμογής του σε σιδηροδρομικό πλαίσιο, ούτε αναλήφθηκε κάποια πρωτοβουλία εκ των υστέρων για διδαχή από την εμπειρία του ατυχήματος των Τεμπών.

Η αρχική συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για μια περαιτέρω διερεύνηση ανέδειξε αρκετά ελαττώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια πληροφοριών δυνητικά ζωτικής σημασίας, απαραίτητων για την κατανόηση των αιτίων και των υποκείμενων παραγόντων του ατυχήματος και για τη βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος.
Ο ρόλος των ελεγκτικών αρχών

Στις αρχές του 2023, όπως και την προηγούμενη δεκαετία, η Ελλάδα δεν είχε εν λειτουργία Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης, ο οποίος θα μπορούσε να διερευνήσει με ανεξάρτητο τρόπο τα σιδηροδρομικά ατυχήματα και συμβάντα. Ως αποτέλεσμα, λόγω της έλλειψης ανεξάρτητων ερευνών, δεν αντλήθηκαν διδάγματα για ολόκληρο τον σιδηροδρομικό τομέα από προηγούμενα ατυχήματα και συμβάντα. Αυτό επιτείνεται από τη γενικά αποδεκτή πεποίθηση ότι η ασφαλής λειτουργία του σιδηροδρομικού συστήματος, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, μπορεί να επιτευχθεί με αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες, ακόμη και αν δεν υπάρχει υποστηρικτικός εξοπλισμός ή συστήματα προστασίας.

Η Εθνική Αρχή Ασφάλειας (ΡΑΣ) κατά την έκδοση της εξουσιοδότησης ασφαλείας για τον ΟΣΕ, δεν εντόπισε τις παραπάνω κρίσιμες αδυναμίες στο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας. Αρκετές από αυτές τις αδυναμίες στην εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας του ΟΣΕ εντοπίστηκαν αργότερα, κατά τη φάση της εποπτείας και κοινοποιήθηκαν στον ΟΣΕ για διορθωτικά μέτρα, χωρίς να οδηγήσουν σε κάποια αισθητή αλλαγή.

Σχετικά ζητήματα εντοπίστηκαν και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, είτε κατά την πιστοποίηση ασφαλείας των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων είτε κατά τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας. Η απαραίτητη βελτίωση δεν πραγματοποιήθηκε αρκετά γρήγορα, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μακροπρόθεσμα.
Συστάσεις ασφαλείας

Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης, εκδόθηκε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ μια επείγουσα σύσταση ασφάλειας, με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο συνδυασμένος κίνδυνος μηνυμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια τα οποία στερούνται δομής και μεθοδολογίας, καθώς και η χρήση ενός ανοιχτού συστήματος επικοινωνίας όπου οι επικοινωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια δεν μπορούν να έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων επικοινωνιών.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της διερεύνησης του ατυχήματος των Τεμπών ο EOΔAΣAAM εκδίδει 17 συστάσεις ασφαλείας.

Πολλές από αυτές τις συστάσεις υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες των μεμονωμένων οργανισμών και επομένως δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, συνιστάται στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να συνεχίσει και να βελτιώσει την εφαρμογή του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο οι διάφοροι αρμόδιοι σιδηροδρομικοί φορείς θα έχουν στη διάθεσή τους τα ανθρώπινα, οικονομικά και οργανωτικά μέσα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός βιώσιμου και ασφαλούς σιδηροδρομικού συστήματος.

Ο ΟΣΕ πρέπει να κατανοήσει καλύτερα τους κινδύνους που σχετίζονται με την πραγματικότητα της λειτουργίας του τρέχοντος σιδηροδρομικού συστήματος στην Ελλάδα και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχει αυτούς τους κινδύνους. Επιπλέον, ο ΟΣΕ πρέπει να βελτιστοποιήσει την απόδοση και την αξιοπιστία των στοιχείων της υποδομής και να διαχειρίζεται τους κινδύνους ασφάλειας που συνδέονται με αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Ο ΟΣΕ πρέπει να αξιολογεί τακτικά την ικανότητα του προσωπικού που εκτελεί καθήκοντα που σχετίζονται με την ασφάλεια και να εξασφαλίζει την διατήρησή τους. Αυτό περιλαμβάνει το σύνολο των ικανοτήτων που σχετίζονται με μη-τεχνικές δεξιότητες αλλά και σχετικά με τη σωματική και ψυχολογική ικανότητα, όχι μόνο κατά την πρόσληψη νέου προσωπικού αλλά και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σταδιοδρομίας του.

Ο ΟΣΕ θα πρέπει να αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης της απόδοσης, ώστε να αντιλαμβάνεται τυχόν επιδείνωση της εκτέλεσης εργασιών που σχετίζονται με την ασφάλεια από τους Σταθμάρχες ή άλλο προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα κρίσιμα για την ασφάλεια. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθεί η δυνατότητα του ΟΣΕ να εξάγει διδάγματα από περιστατικά και ατυχήματα. Αυτό θα οδηγήσει στην εφαρμογή μέτρων διαρθρωτικής βελτίωσης που μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει το έργο του επιχειρησιακού προσωπικού. Τέλος, ο ΟΣΕ θα πρέπει να μεγιστοποιήσει τη διαθεσιμότητα καταγεγραμμένων δεδομένων που θα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάλυση ατυχημάτων και συμβάντων και θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης αυτών των τεχνολογιών για τη συνεχή παρακολούθηση των επιδόσεων ασφαλείας, σε ένα πλαίσιο χωρίς κατηγορίες ενοχής.

Στην Hellenic Train συνιστάται να ενισχύσει το σύστημα διαχείρισης των ικανοτήτων της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μηχανοδηγοί (και το λοιπό προσωπικό, όποτε χρειάζεται) που εκτελούν εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια είναι ανάλογα προετοιμασμένοι, ότι η ικανότητά τους αξιολογείται και διατηρείται τακτικά και ότι τα καθήκοντα εκτελούνται αναλόγως.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σύστημα παρακολούθησης της απόδοσης των μηχανοδηγών, ώστε να δημιουργηθεί η ικανότητα βάσει της οποίας γίνεται αντιληπτή οποιαδήποτε επιδείνωση στην εκτέλεση των εργασιών που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Η Εθνική Αρχή Ασφάλειας (ΡΑΣ) θα πρέπει να αναπτύξει ένα σύστημα αναφοράς περιστατικών για να ενισχυθεί η δυνατότητα του ελληνικού σιδηροδρομικού τομέα να διδαχθεί από ανεπιθύμητα συμβάντα Αυτό το σύστημα πρέπει να παρέχει την απαραίτητη δομή και ταξινόμηση για την υποχρεωτική αναφορά περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια από τον διαχειριστή υποδομής και όλες τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο ελληνικό δίκτυο. Τουλάχιστον εξίσου σημαντική και ακόμη πιο επείγουσα είναι η ανάγκη της ΡΑΣ να ενισχύσει την ικανότητά της για εποπτεία με στόχο τη δημιουργία άποψης για το επίπεδο επιδόσεων ασφάλειας του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος.

Στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Σιδηροδρόμους συνιστάται να λάβει μέτρα για την ταχύτερη εφαρμογή των σχεδίων δράσης, αφενός για τα Ενιαία Πιστοποιητικά Ασφαλείας και, αφετέρου, για τις εντοπισμένες ελλείψεις που εμποδίζουν την Εθνική Αρχής Ασφάλειας να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας των σιδηροδρομικών εταιρειών. Σε σχέση με αυτό, συνιστάται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει ένα πλαίσιο που θα επιβάλλει στα κράτη μέλη να ικανοποιούν επαρκώς και έγκαιρα τις απαιτήσεις της ΕΕ σχετικά με τη χάραξη πολιτικής ασφάλειας, τη λειτουργία των Εθνικών Αρχών Ασφάλειας και των Εθνικών Οργανισμών Διερεύνησης και το σύστημα εθνικών κανόνων.

Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί εικόνα για την καταλληλότητα της εφαρμογής των κανόνων επιχειρησιακής ασφάλειας που καθορίζονται από την ΕΕ στο εθνικό πλαίσιο των κρατών μελών, σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, συνιστάται στο ελληνικό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναπτύξει, σε συνεργασία με τις διάφορες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστική, Ιατρική και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία) και βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων ορθών πρακτικών, λεπτομερείς οδηγίες για ένα Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης και Διαχείρισης Κρίσεων που θα επιτρέψει ταχεία, συντονισμένη βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες για το συντονισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο διαχείρισης, για τον καθορισμό των περιμέτρων, για την επαρκή χαρτογράφηση του τόπου του ατυχήματος και για την πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες.

Ολόκληρο το πόρισμα:

 

Τέμπη: Ο τόπος όπου πάγωσε ο χρόνος για 57 ψυχές – Εικόνες από το μνημείο


ΠΗΓΗ:https://www.ieidiseis.gr/ellada/432312/tempi-o-topos-opoy-pagose-o-chronos-gia-57-psyches-eikones-apo-to-mnimeio/

Δύο χρόνια συμπληρώνονται αύριο Παρασκευή (28/2) από τη φρικτή τραγωδία των Τεμπών, όπου 57 ψυχές χάθηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ του Φλεβάρη του 2023.
Δύο χρόνια στη διάρκεια των οποίων, η θλίψη και η οργή του κόσμου για τις ευθύνες γιγαντώθηκε, καθώς ακόμα και τώρα, τα ερωτήματα είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις.

Την ίδια ώρα, άνθρωποι δεν σταματούν να περνούν από τον τόπο της τραγωδίας. Εκεί δίπλα από τις γραμμές του τρένου, όπου και στήθηκε το μνημείο, ο κόσμος τοποθετεί λουλούδια, κεριά και διαφόρων ειδών μηνύματα πολλές φορές με δάκρυα στα μάτια.

Το σημείο που έγινε η σιδηροδρομική τραγωδία θα «πλημμυρίσει» και πάλι από κόσμο αύριο Παρασκευή. Ημέρα, που η χώρα αναμένεται να «παραλύσει» από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο και το τρισάγιο, όπως αναφέρει το larissanet.gr.
Τέμπη: Εικόνες από το σημείο της τραγωδίας






H Evangelia στο ΟΠΑΠ Game Time: Το τηλεφώνημα έκπληξη από τον Χαριστέα και τα γκελάκια κόντρα στην Αναστασία (BINTEO)


Η 
Eurovision, το Καμπ Νόου, η Χάρις Αλεξίου και η αγαπημένη της μαντινάδα

Από δασκάλα στο Νιου Τζέρσεϋ στον εθνικό τελικό της Eurovision 2025. Η λαμπερή Evangelia φιλοξενείται στην εκπομπή ΟΠΑΠ Game Time και εντυπωσιάζει το κοινό με το ταλέντο της στο ποδόσφαιρο. 

Μιλάει ζωντανά με τον Άγγελο Χαριστέα, εξηγεί πως βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στο Καμπ Νόου και αποδέχεται την πρόκληση να ξεπεράσει την Αναστασία κάνοντας γκελάκια on camera.


Η Evangelia απαντά στις quick fire ερωτήσεις της Λίλας Κουντουριώτη και κάνει αποκαλύψεις. Τι την έκανε να σταματήσει το ποδόσφαιρο; Ποια μαντινάδα αφιερώνει στο Game Time; Ποιο είναι το πιο μεγάλο της όνειρο στο τραγούδι και ποιον τραγουδιστή θα διάλεγε για ντουέτο;



Μεγάλη φαν του Ολυμπιακού, η δημοφιλής τραγουδίστρια, μιλάει για το κυριακάτικο μπρα ντε φερ (20:30) της αγαπημένης της ομάδας με την ΑΕΚ στην OPAP Arena και σχολιάζει τους σημαντικότερους αγώνες του Σαββατοκύριακου.




Δείτε το επεισόδιο εδώ:





https://youtu.be/MbtSnlpyLbw

 

 

Το Game Time υποστηρίζει το πρόγραμμα «Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ», προσφέροντας επιπλέον αθλητικό εξοπλισμό στις 200 ακαδημίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«57 ψυχές ζητούν δικαίωση» – Το κορεό των φίλων του Ολυμπιακού αφιερωμένο στα Τέμπη (Φωτογραφίες)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI 

Πανό για τα Τέμπη σήκωσαν φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν ξέχασαν τα Τέμπη!

Ένα κορεό για τα θύματα των Τεμπών σήκωσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Με μήνυμα 57 Ψυχές ζητούν δικαίωση, οι φίλοι του Ολυμπιακού πήραν θέση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα λίγα 24ωρα πριν τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Δείτε τις φωτογραφίες:ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSIΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSIΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSIΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSIΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Τέμπη – Συγκλονιστικός πίνακας του ζωγράφου Μπράιαν για την τραγωδία των Τεμπών!

Ο ζωγράφος Μπράιαν (Βασίλης Νικολάου) αποδίδει στον καμβά τη φρίκη του δυστυχήματος των Τεμπών





Mε το δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο γνωστός ζωγράφος Μπράιαν, κατά κόσμον Βασίλης Νικολάου, αποτύπωσε στον καμβά την τρομακτική  στιγμή του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών!

Στο έργο του  κυριαρχούν η φλόγα και οι καπνοί της έκρηξης, με το αίμα των θυμάτων, ταυτόχρονα με τις ψυχές τους, που φεύγουν προς τον ουρανό.

Συγκλονιστική λεπτομέρεια και μοναδικότητα στον πίνακα, που τιτλοφορείται "ΤΕΜΠΗ", είναι οι τρεις μαύρες μορφές με καπέλο, γυαλιά και κοστούμι, πάνω από τις φλόγες στα τραίνα, που απεικονίζουν τα συμφέροντα και την αναλγησία αυτών, που οδήγησαν στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό ΕΓΚΛΗΜΑ!