Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ν.ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ για τον ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ: «Με την ΑΕΚ άλλαξε, με τον Παναθηναϊκό θα επανέλθει»





Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο προπονητής Νίκος Καραγεωργίου και σχολίασε το ντέρμπι των Δικεφάλων ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Ακόμη μίλησε για τη συνέχεια της σεζόν και την κατάσταση στην ελληνική διαιτησία.


Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Καραγεωργίου:

Για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: «Κατά γενική ομολογία έπαιζαν οι δύο ομάδες οι οποίες σκοράρουν πιο εύκολα από τις υπόλοιπες. Μέσα από ένα πολύ μέτριο παιχνίδι, δεν θα έχουμε να θυμόμαστε πολλά από αυτό το ντέρμπι, και οι δύο ομάδες πήραν αυτό που τους άξιζε, από έναν βαθμό. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και τον παράγοντα άδειο γήπεδο. Το άδειο γήπεδο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον ρυθμό ενός παιχνιδιού. Το γεμάτο γήπεδο δίνει μια έξτρα ώθηση στους παίκτες, είτε των γηπεδούχων είτε των φιλοξενούμενων, για να δημιουργήσουν περισσότερες προϋποθέσεις για να πετύχουν γκολ.

Και οι δύο προπονητές φοβήθηκαν ο ένας τον άλλον. Και οι δύο ήταν ευχαριστημένοι με την ισοπαλία. Ο ΠΑΟΚ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έπαιξε για να αντιμετωπίσει μια ΑΕΚ που στα τελευταία δύο χρόνια τον κερδίζει συνέχεια. Και η ΑΕΚ ήρθε «κουμπωμένη», με δύο μόνο παίκτες μεγάλης αξίας, τον Λιβάι Γκαρσία και τον Πινέδα, που μέσα από αυτούς πήρε και τον βαθμό. Διαφορετικά δε θα έπαιρνε ούτε τον βαθμό».

Αν το αποτέλεσμα ήταν θέμα εκτελεστικής δεινότητας καθώς η ΑΕΚ βρήκε το γκολ στην μοναδική αξιόλογη φάση της: «Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε ποτέ με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού επί Λουτσέσκου. Πάντα ο ΠΑΟΚ χτίζει τις επιθέσεις του ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας ποτέ δε συμμετείχε στο παιχνίδι, πάντα με τη μία έδινε μια κλωτσιά στην μπάλα που μεταφερόταν στο αντίπαλο μισό του γηπέδου για να διεκδικηθεί εκεί από τον σέντερ φορ, από τους στόπερ, τους αμυντικούς χαφ διότι στα προηγούμενα παιχνίδια σε Νέα Φιλαδέλφεια και Τούμπα τα τελευταία δύο χρόνια όταν προσπάθησε να παίξει όπως παίζει, η ΑΕΚ έκανε τα κλεψίματα και σημείωσε τα γκολ. Αυτό το σταμάτησε ο Λουτσέσκου φοβούμενος ότι με αυτόν τον τρόπο θα δεχτεί γκολ και προσπάθησε να παίξει διαφορετικά. Αυτό το διαφορετικό έκανε τον ΠΑΟΚ μέτριος ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο. Όταν έφαγε το γκολ φαντάζομαι ότι κατάλαβαν ότι χάνουν το παιχνίδι και έπρεπε να δώσουν το κάτι παραπάνω. Σιγά-σιγά προσπάθησαν. Έκαναν μία-δύο προϋποθέσεις για γκολ, ήρθε στο 89’».

Αν άργησαν οι αλλαγές: «Ο Λουτσέσκου τις αλλαγές τις κάνει από το 60’ μέχρι το 70’ εκτός από τον Ντεσπόντοφ που τον έβαλε ακόμα πιο νωρίς. Να μη σταθούμε γιατί δεν έπαιξε από την αρχή ο Ντεσπόντοφ, και ο Ζίβκοβιτς είναι πολύ μεγάλος παίκτης για τον ΠΑΟΚ, είναι από τους καλύτερους που έχει.

Από θέμα τακτικής, ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που παίζει ο ΠΑΟΚ. Έκανε τις φάσεις όταν προσπάθησε να παίξει αυτό που ξέρει. Αλλά το προσπάθησε όταν έχανε το παιχνίδι. Πιο μπροστά έπαιξε τελείως διαφορετικά με μεγάλες μπαλιές στον Σαμάτα να κάνει τις υποδοχές, να μπορέσουν να στηρίξουν κάποιοι τις πάσες του, δεν τις κέρδισε όλες, πολλές φορές έχασε μονομαχίες από τους στόπερ της ΑΕΚ, πολλές φορές οι μπαλιές ήταν διεκδικήσιμες, παίχτηκε περισσότερο σκληρό παιχνίδι. Ούτε η ΑΕΚ ήταν αυτή που έπρεπε, παρόλα αυτά έβαλε ένα γκολ στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και ήταν μέσα στο παιχνίδι για να το κερδίσει μέχρι το 89’. Έχει αυτόν τον τρόπο να είναι πολύ πιεστική για τον αντίπαλο, κλέβει κάποιες μπάλες και με τον γρήγορο Λιβάι Γκαρσία δημιουργεί προϋποθέσεις για να βάλει γκολ. Δε θα έλεγα ότι είναι άναρχο το παιχνίδι αλλά παίζει στο όριο, πολύ πιεστικά. Έχει τον Πινέδα στο κέντρο, που είναι πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα. Σε παρόμοια απόδοση ήταν και ο Μεϊτέ, ο οποίος αν συνεχίσει έτσι ο ΠΑΟΚ βρίσκει έναν πολύ μεγάλο χαφ στο πρόσωπό του».

Για τις πολλές θέσεις που παίζει ο Πινέδα: «Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο προπονητής τού έχει τέτοια εμπιστοσύνη που τον πήρε από το κέντρο και τον πήγε δεξιά για να μαρκάρει τον Κωνσταντέλια. Γιατί όταν μπήκε ο Κωνσταντέλιας δημιουργούσε καταστάσεις και πήγε από εκεί τον καλό παίκτη για να τον σταματήσει».

Πού μπορεί να αποδώσει κανείς την αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού του ΠΑΟΚ κόντρα στην ΑΕΚ: «Όταν παίζεις 5 παιχνίδια σε 2 χρόνια με την ίδια ομάδα και χάνεις με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να έχεις το μυαλό να μη συνεχίζεις ξανά έτσι. Η λογική λέει να το αλλάξει. Και ο Λουτσέσκου το άλλαξε. Δεν το άλλαξε από φόβο μιας πιθανής ήττας αλλά για το ότι αυτός ο τρόπος που έπαιζε, με αυτήν την ομάδα δεν μπορεί να περάσει. Και νομίζω ότι πέτυχε. Την ΑΕΚ ο Λουτσέσκου την έχει κερδίσει πάρα πολλές φορές. Όμως με αυτήν την ΑΕΚ εδώ και 1,5 χρόνο είχε ήττες σε 5 παιχνίδια. Στον τελικό του Κυπέλλου χάσαμε 2-0 με την ΑΕΚ να παίζει με 10 παίκτες από το 5’. Στην Τούμπα μας κέρδισε μτ το γκολ του Αραούχο. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να κερδίσει αυτήν την ΑΕΚ. Την Κυριακή θα την κέρδιζε, η ΑΕΚ έκανε μια επίθεση, του γκολ, αυτή ήταν. Οι άλλες τέσσερις επιθέσεις που ήταν κοντά στο γκολ ήταν για τον ΠΑΟΚ».

Αν φοβήθηκε το ματς και ο Αλμέιδα: «Έτσι είναι. Όταν έχεις έναν παίκτη σαν τον Πινέδα που κρατάει τις ισορροπίες στο κέντρο και δεν επιτρέπει στον αντίπαλο τις προϋποθέσεις για γκολ, τον παίρνεις από εκεί για να τον βάλεις μπακ και να μαρκάρει έναν επικίνδυνο εξτρέμ; Φοβήθηκε και το έκανε».

Αν θα είναι αλλιώτικος ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο: «Βεβαίως. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα επανέλθει στον τρόπο με τον οποίο παίζει. Χτίζοντας το παιχνίδι από πίσω, βγάζοντας τις επιθέσεις με την μπάλα να περάσει από όλες τις γραμμές, να φτάσει στους επιθετικούς όπου εκεί, φτάνοντας στην περιοχή μετράει το ταλέντο του καθενός, το ένας εναντίον ενός. Αλλά μέχρι να φτάσει εκεί, η επίθεση χτίζεται από τον τερματοφύλακα. Δεν θα δούμε τον Κοτάρσκι με μια κλωτσιά να δίνει την μπάλα στον σέντερ φορ».

Αν θα παίξει βασικός ο Ντεσπόντοφ: «Νομίζω θα παίξει από την αρχή. Όχι λόγω αυτού που έδειξε κόντρα στην ΑΕΚ αλλά γιατί ο ΠΑΟΚ θα παίξει τέσσερα ντέρμπι συνεχόμενα κάθε τρεις μέρες, και οι παίκτες θα πάρουν περίπου ισάξιο χρόνο συμμετοχής, ο Τάισον, ο Κωνσταντέλιας, ο Ζίβκοβιτς και ο Ντεσπόντοφ».

Αν η παρουσία του Ντεσπόντοφ στην αρχική ενδεκάδα έχει να κάνει με την αδυναμία των φορ στο σκοράρισμα: «Ο ΠΑΟΚ δεν παίζει στον αέρα, παίζει με κάτω την μπάλα, οι επιθέσεις του είναι χτισμένες από πίσω, αυτό θα επιδιώξει να κάνει. Αλλά ο Σαμάτα και ο Τόμας όταν αναλώνονται να πρεσάρουν τους δύο στόπερ και να τρέχουν από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη, είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην προλάβει πάντα να είναι σε επίκαιρη θέση για γκολ. Όμως αυτή η δουλειά που ζητάει ο προπονητής τη βγάζουν στον μέγιστο βαθμό και πολλοί παίκτες, είτε οι εξτρέμ είτε οι χαφ ερχόμενοι από πίσω, σημειώνουν πολλά γκολ. Άλλωστε τα γκολ του ΠΑΟΚ δεν τα έχει σημειώσει ένας παίκτης αλλά πολλοί. Και ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλός στις στημένες φάσεις. Ο Κουλιεράκης και ο Κεντζιόρα έχουν σημειώσει τέτοια γκολ και είναι πολύ επικίνδυνοι. Ο ΠΑΟΚ δε θα παίξει στον αέρα, θα εκδηλώσει τις επιθέσεις έτσι όπως συνηθίζει, με χαμηλά την μπάλα, και με το ταλέντο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου να φτάσει στα γκολ με τις ντρίμπλες και τις καλές τελικές πάσες. Αν γίνει και καμιά επίθεση από αέρος και μπει κάποιο γκολ θα είναι ευχής έργον».

Αν ο ΠΑΟΚ κλείσει την υπόθεση πρόκριση από το πρώτο ματς στην Τούμπα ή θα κριθεί στη Λεωφόρο: «Δεν νομίζω ότι θα κριθεί από το πρώτο ματς. Εκτός αν έρθει ένα πολύ μεγάλο σκορ που εγώ δεν το βλέπω. Ο Παναθηναϊκός είναι καλή ομάδα και η πρόκριση θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού, και στην Τούμπα και στη Λεωφόρο».

Για τη σημασία των αγώνων στα πλέι οφ: «Το Πρωτάθλημα θα παιχτεί στα πλέι οφ. Εκεί οι ομάδες θα παίξουν πολλά παιχνίδια μεταξύ τους και όποιος είναι σταθερός, έχει βάθος στο ρόστερ του, όποιος έχει κάνει καλό rotation όλη τη χρονιά και θα είναι ξεκούραστοι οι παίκτες εκείνη την εποχή για να δώσουν το 100%, αυτός θα είναι και ο καλύτερος. Σε αυτό το κομμάτι ο ΠΑΟΚ έχει ένα πλεονέκτημα».

Αν θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός είναι εκτός μάχης τίτλου: «Όχι, βέβαια. Δεν βγάζω έξω τον Ολυμπιακό, είναι μεγάλη ομάδα, παρόλα αυτά βρίσκεται 7 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ. Το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι οι συχνές αλλαγές προπονητών. Αυτό με τους ξένους προπονητές δεν γίνεται μόνο στον Ολυμπιακό αλλά σε όλες τις ομάδες».

Για την διαφορετική αντιμετώπιση των ξένων σε σχέση με τους Έλληνες προπονητές από τους παράγοντες: «Σήμερα ο ΟΦΗ πήρε τον Τραϊανό Δέλλα. Γιατί τον πήρε; Για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα των ξένων. Τα ασυμμάζευτα των Ελλήνων παραγόντων. Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες παράγοντες πρέπει να πηγαίνουν σε μια… μυστική σχολή για το πώς διαλύονται ομάδες ή πώς διώχνονται προπονητές. Είναι απίστευτο. Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Στον ΟΦΗ είχαν έναν ξένο, πήγαιναν καλά, τον έδιωξαν. Πήραν έναν ξένο απίθανο, δεν ξέρω από πού τον φέρανε, τον ξαναδιώξανε. Τώρα έφεραν Έλληνα. Ε, φυσικά. Τον Έλληνα θα φέρεις για να σε συμμαζέψει. Είμαι στα 62 μου, είμαι 45 χρόνια στο ποδόσφαιρο, αυτά που γίνονται στην Ελλάδα δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο. Πήγα στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα στη Β’ Εθνική, ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα, ούτε φασαρίες, ούτε επεισόδια, ούτε πιέσεις, ούτε προβλήματα. Χάναμε, κερδίζαμε, όλα μια χαρά, πανηγυρίζανε, στεναχωριόντουσαν, φεύγαμε, πηγαίναμε στα σπίτια μας. Τι καλύτερο από αυτό; Εδώ, στα πλέι άουτ θα έχει πολλή δουλειά με τους διαιτητές».

Για την κατάσταση στην ελληνική διαιτησία: «Η διαίσθησή μου είναι ότι η διαιτησία πάντα θα είναι ελεγχόμενη διότι ανήκει κάπου. Και είναι δύσκολο να μπορέσει να λειτουργήσει μόνη της ή να την αφήσουν να λειτουργήσει. Η άποψή μου είναι να σταματήσουν να φέρνουν τους ξένους διαιτητές στην Ελλάδα. Πρέπει να παίξουν οι Έλληνες διαιτητές, οι οποίοι όμως να προπονηθούν καλά, να ετοιμαστούν καλά, για μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και μέσα στο γήπεδο. Να σταματήσουν να τους επηρεάζουν και να σταματήσουν να επηρεάζονται. Να παίξουν καλά και να φύγουν όλοι αυτοί οι απίθανοι που έρχονται οι οποίοι είναι μέτριοι διαιτητές στις χώρες τους ή προέρχονται από χώρες όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι πολύ ανεπτυγμένο σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να διδάξουν σε εμάς. Να σταματήσουμε όλοι να τους επηρεάζουμε ώστε να βγάλουν το μέγιστο της απόδοσής τους στο γήπεδο και να είναι πολύ αντικειμενικοί. Και να σταματήσουν να φέρνουν όλους αυτούς τους απίθανους, τους οποίους τους πληρώνουν και έναν σκασμό λεφτά. Για ποιον λόγο να έχουμε αυτόν τον αρχιδιαιτητή; Αυτός είναι σαν τους ξένους προπονητές που έρχονται. Μέχρι να μάθουν, τον διώχνουμε. Δεν ξέρει κανέναν. Πώς θα μπορέσει να διοικήσει την ελληνική διαιτησία; Πώς θα βάλει τους καλύτερους; Τους έχει δει; Γνωρίζει;»