Εφυγε χτες από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, ο καθηγητής του Δικονομικού Δικαίου Κωνσταντίνος Μπέης, που υπήρξε από τις εμβληματικότερες μορφές της Δικαιοσύνης.
Ο Κώστας Ε. Μπέης (1933-2024) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Ήταν ομότιμος καθηγητής πολιτικής δικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστούχος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με την ιδιότητα του πανεπιστηµιακού δασκάλου δίδαξε και σ' άλλα πανεπιστήµια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχε µετάσχει, ως προσκαλεσµένος εισηγητής, σε πλήθος επιστηµονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ εξάλλου και ο ίδιος είχε οργανώσει πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, για την επιστήµη του Δικαίου, καθώς και για τη φιλοσοφία. Ιδρυτής και επί σαράντα χρόνια διευθυντής του μηνιαίου νομικού περιοδικού "Δίκη", τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", υπηρέτησε και σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα: πρόεδρος της ΕΡΤ, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της Βουλής, υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ήταν επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου του Τόκιο και είχε τιμηθεί με το βραβείο "Ιπεκτσί" για τη συμβολή του στην προαγωγή της ειρήνης και της φιλίας του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Το 2005 δέχτηκε από τον μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιο την ευλογία του ιερέα. Το συγγραφικό του έργο εκτεινόταν στην επιστήμη του δικαίου, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την ποίηση, και στον σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας.
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε συλλυπητήρια ανακοίνωση της για την απώλεια του Καθηγητή του Δικονομικού Δικαίου Κωνσταντίνου Μπέη, αναφέρει:
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Καθηγητή της Πολιτικής Δικονομίας Κωνσταντίνου Μπέη. Ενός εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Νομικής Επιστήμης όλων των εποχών.
Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, η Δικαιοσύνη και ολόκληρος ο νομικός κόσμος της χώρας, φτωχότερος, πλέον, από σήμερα, θρηνεί την απώλεια του Δασκάλου.
Άριστος Επιστήμων έχαιρε καθολικού σεβασμού και εκτίμησης.
Αφήνει ως παρακαταθήκη, στο νομικό πολιτισμό της χώρας μας, το πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό του έργο, που θα φωτίζει όλες τις νέες γενιές νομικών.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του!
Αιωνία του η Μνήμη!".
Σε ανακοίνωση του ο ΔΣΑ αναφέρει: