Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

"Πόλεμος" στη Δικαιοσύνη: Οι δικηγόροι ετοιμάζονται να ζητήσουν πειθαρχική δίωξη Κλάπα - "Πυρά" και απο Ενώσεις Διοικητικών Δικαστών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου


Δεν έχουν προηγούμενο οι αντιδράσεις, που έχουν ξεσπάσει στη Δικαιοσύνη, μετά την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, που ζήτησε πειθαρχικό  έλεγχο των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι  άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα της Πολεοδομίας Ρόδου. 

Ενώ συνεδριάζει εκτάκτως απόψε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, που  καλείται να αποφασίσει αν θα ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης την πειθαρχική δίωξη της προέδρου του Αρείου Πάγου, στον "πόλεμο", που ξέσπασε κατά της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, μετέχει πλέον και η  Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ανακοίνωση της στοιχίζεται με όλες τις υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις, τους δικηγορικούς συλλόγους δικηγόρους και τις δικηγορικές ενώσεις, που έστρεψαν τα πυρά τους στην ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου. 

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, η  Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «αισθάνεται υποχρεωμένη να διακηρύξει τη θέση της ότι, υπό το υφιστάμενο πλέγμα εγγυήσεων της δικαστικής ανεξαρτησίας, κοινό και υπερνομοθετικό, εθνικό και διεθνές, δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο για την, έστω εσφαλμένη, κρίση που εξέφερε κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων».

Προηγήθηκαν ανακοινώσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, όπως  και την Ενωση Διοικητικών Δικαστών.

Διαβάστε τις ανακοινώσεις:

- Της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

"Εξ αφορμής ποινικής υπόθεσης που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου αισθάνεται υποχρεωμένη να διακηρύξει τη θέση της ότι, υπό το υφιστάμενο πλέγμα εγγυήσεων της δικαστικής ανεξαρτησίας, κοινό και υπερνομοθετικό, εθνικό και διεθνές, δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο για την, έστω εσφαλμένη, κρίση που εξέφερε κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων.

Εκτιμά δε ότι ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμη κι αν, συγκυριακά, φαίνεται να εναρμονίζονται με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», από το οποίο, πάντως, ο δικαστής οφείλει να μένει ανεπηρέαστος, μακροπρόθεσμα, καταλήγουν να υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

 Δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχοΔικαστές Ελεγκτικού Συνεδρίου: «ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμη κι αν συγκυριακά φαίνεται να εναρμονίζονται με το "κοινό περί δικαίου αίσθημα", καταλήγουν να υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης»

- Της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

«Με αφορμή την πρόσφατη παραγγελία της Προέδρου του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος ανακριτή και εισαγγελέα, που δεν επέβαλαν το μέτρο της προσωρινής κράτησης σε βάρος κατηγορουμένων σε υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη, επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ. 4 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, η κρίση που εκφέρει ο δικαστικός λειτουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστών, θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, παραβιάζεται όταν πρόσωπα με εξουσία άσκησης πειθαρχικού ελέγχου, παραγγέλλουν την εκκίνηση αυτού με τη διατύπωση δημόσιας επικριτικής γνώμης για την ουσία της δικαστικής κρίσης.

Ως Ένωση Διοικητικών Δικαστών, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται σε βάρος των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, υπενθυμίζοντας ότι η επί της ουσίας ορθότητα της δικαστικής κρίσης υπόκειται μόνο στα προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα μέσα».