Είναι λόγια του Ιερού Αυγουστίνου, ενός από τους μεγαλύτερους χριστιανούς στοχαστές (έζησε τον 3ο αιώνα μ.χ), αλλά σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ!
Στην Ελλάδα του 2025, όπου η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ταλανίζεται από εσμό σκανδάλων, η παρουσία της Δικαιοσύνης έχει συρρικνωθεί όσο ποτέ!
Το υπενθύμισε με οδυνηρό τρόπο η Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, η οποία κινήθηκε όπως αρμόζει σε έναν Εισαγγελέα, που είναι πραγματικά ανεξάρτητος, καθώς έφερε στην επιφάνεια, όχι μόνον την πραγματική αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, με τη ανολοκλήρωτη σύμβαση 717, αλλά αποκάλυψε και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οσμή του οποίου οδήγησε σε παραίτηση - μέχρι τώρα - δύο ισχυρότατους υπουργούς, το Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και τρεις υφυπουργούς, ενώ πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι, έπεται συνέχεια...
Την ώρα που η απελθούσα ηγεσία του Αρείου Πάγου επικρίθηκε όσο καμμία άλλη ως βραχίονας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη - για να μην λησμονούμε και την ανήκουστη προτροπή της πρώην Εισαγγελέα ΑΠ Γεωργίας Αδειλίνη προς τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, να προστρέξουν στην... εκκλησία για βοήθεια - η Ρουμάνα Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέτσι, ανέβασε τον πήχυ της Δικαιοσύνης ψηλά!
Κι αυτό, όταν ακόμη και οι Ελληνες δικαστές, οι οποίοι συμμετείχαν σε πανευρωπαϊκή έρευνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπου συμμετείχαν 19.000 συνάδελφοι τους, αξιολόγησαν τον Άρειο Πάγο ως προς την ανεξαρτησία του με βαθμολογία 5,6 (στην κλίμακα 0 έως 10)!
Οι ίδιες κακές επιδόσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας καταγράφηκαν ως ευρύ έλλειμα ανεξαρτησίας των δικαστών στην Ελλάδα στην έρευνα, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, στην ημερίδα για τη δικαστική ανεξαρτησία, που συνδιοργάνωσε η Ένωση με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Οταν μόνο το 26% των δικαστών θεωρεί ότι, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του ΑΠ διαθέτει επαρκείς μηχανισμούς προστασίας της ανεξαρτησίας του, καθώς οι ίδιοι οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί κρίνουν πως δεν υπάρχει ανεξαρτησία στα Ανώτατα Δικαστήρια, τότε "κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο του Μητσοτάκη", κατά παράφραση της γνωστής φράσης του κλασικού έργου Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, όπου ο αξιωματικός Μάρκελλος αδυνατώντας να δώσει εξηγήσεις για το τι συμβαίνει γύρω του μονολογεί «Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”!
Ηχηρότατη απόδειξη το σύνολο των στοιχείων, που παρουσιάστηκαν από τον κ. Σεβαστίδη στην ημερίδα για τη δικαστική ανεξαρτησία, όπου η εικόνα, η οποία αποκαλύφτηκε ήταν δραματική, καθώς:
Μόνο το 38% των δικαστών πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης θεωρεί ότι, η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία τους έναντι 62% των διοικητικών δικαστών.
Το 33% των δικαστών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και το 15% των διοικητικών θεωρεί ότι οι προαγωγές δεν βασίζονται σε αξιοκρατικά κριτήρια.
Το 40% των Ελλήνων δικαστών θεωρεί ότι οι αποφάσεις τους επηρεάζονται από παρεμβάσεις των ΜΜΕ ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Το 14% των δικαστών πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και το 2% των διοικητικών δικαστών ανέφερε ότι υπήρξε θύμα ή δέχτηκε απειλή πειθαρχικής κύρωσης λόγω έκβασης μιας υπόθεσης.
Τις επόμενες ημέρες αλλάζει άρδην η ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς εκτός από νέο Πρόεδρο και νέο Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει και 9 νέους Αντιπροέδρους οι οποίοι αφυπηρέτησαν λόγω ορίου ηλικίας, όπως οι απελθούσες Κλάπα και Αδειλίνη, από τους συνολικά 11, που αποτελούν την κορυφή της Δικαιοσύνης.
Οι Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, που αριθμούν συνολικά 11, αποτελούν μαζί με τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα, την κορυφή της πυραμίδας της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Και οι Αντιπρόεδροι, όπως ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας, επιλέγονται και ορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού προηγήθηκε - για πρώτη φορά φέτος βάσει του νέου νόμου Φλωρίδη - η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου δικαστές και εισαγγελείς επέλεξαν αυτούς, που θεωρούν ικανότερους.
Πρώτος στην προτίμηση των συναδέλφων του, για τις θέσεις Αντιπροέδρων ΑΠ ήρθε ο Αρεοπαγίτης Παναγιώτης Βενιζελέας, ο οποίος έλαβε 58 ψήφους σε σύνολο 80. Ακολούθησαν οι Αρεοπαγίτες Χρυσούλα Πλατιά, Στέφανος Πανταζόπουλος, Σπύρος Κουτσοχρήστος, Σωκράτης Πλαστήρας, Γιώργος Σχοινοχωρίτης.
Οι Αρεοπαγίτες αυτοί, οι οποίοι διακρίθηκαν με την ψήφο των συναδέλφων τους στον Αρειο Πάγο, αναμένεται να περάσουν και τη διαδικασία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, καθώς λόγο στη επιλογή τους έχει και το κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να δεσμεύει την Κυβέρνηση, που αποφασίζει.
Πριν από τη διαδικασία για την επιλογή των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, προηγήθηκε στη Βουλή η διαδικασία για την επιλογή του νέου Προέδρου ΑΠ, όπου ολοι οι Αρεοπαγίτες κρίθηκαν ένας - ένας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκεί ξεχώρισε ο Αρεοπαγίτης Παναγιώτης Βενιζελέας, ο οποίος ήταν ο εισηγητής της μειοψηφίας των 11 ανώτατων δικαστών, που το Φεβρουάριο του 2023, όταν το σύνολο σχεδόν των Αρεοπαγιτών, Αντιπροέδρων και Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου είπαν "ΝΑΙ" στα Funds, εκείνοι οι 11 βροντοφώναξαν "ΟΧΙ"!
Σε ερώτηση βουλευτών τι θα κάνει ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε περίπτωση, που συμβεί κάτι σημαντικό για τη Δικαιοσύνη και τη χώρα, ο Αρεοπαγίτης απάντησε λακωνικά και αποστομωτικά, όπως αρμόζει σε ένα δικαστή κύρους:
"To Σύνταγμα ορίζει τη διάκριση των εξουσιών, Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική. Θα κάνω αυτό, που ορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι"!