Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Οχι άλλο... κάρβουνο!

Σε... γκάφα του Υπουργείου οφείλεται, κατά βάσιν, η αιφνίδια παραίτηση του αναπληρωτή Προέδρου της Αρχής για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος, επί τιμή Αντεισαγγελέα ΑΠ Παναγιώτη Καραγιάννη, ο οποίος αποχώρησε πριν καλά - καλά ξεκινήσει.

Οι "Δικογραφίες" αναφέρθηκαν νωρίτερα στο θέμα https://dikografies.blogspot.com/2021/08/blog-post_28.html, ωστόσο προέκυψαν νεότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι παραίτησης του κ. Καραγιάννη, ο οποίος μάλιστα ήταν και προσωπική επιλογή του επίσης νεοδιορισθέντα Προέδρου της Αρχής ε.τ. Αντεισαγγελέα ΑΠ Χαράλαμπου Βουρλιώτη, είναι κυρίως οικονομικοί.

Οπως είπαν στις "Δικογραφίες" δικαστικές πηγές, "ο ε.τ Αντεισαγγελέας ΑΠ Παναγιώτης Καραγιάννης, ο οποίος μάλιστα διατηρούσε μακρόχρονη φιλία με τον ομοιόβαθμό του ε.τ Αντεισαγγελέα ΑΠ και νέο Πρόεδρο της Αρχής Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αποχώρησε από τη θέση του Αντιπροέδρου της Αρχής γιά το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, όταν διαπίστωσε ότι, αντί να αμοίβεται, θα έπρεπε και να... χρηματοδοτεί τη νέα του θέση"!

Τι συνέβη και έφτασαν τα πράγματα εκεί;

Mέχρι τώρα στην Αρχή Ξεπλύματος υπηρετούσαν ως Πρόεδρος και Αναπληρωτής της, εν ενεργεία ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι εισέπρατταν το μισθό τους, που ανέρχεται σε περίπου 4.000 ευρω, ενώ παράλληλα γιά τα καθήκοντα τους στην Αρχή λάμβαναν ένα επιμίσθιο, που ανερχόταν και σε περίπου 10.000 ευρω το χρόνο και γιά τους δύο, το οποίο μοιράζονταν αναλογικά με τη θέση τους, καθώς τη μεγαλύτερη αμοιβή έπαιρνε ο Πρόεδρος.

Φέτος, γιά πρώτη φορά, στο τιμόνι της Αρχής κάθισαν συνταξιούχοι ανώτατοι εισαγγελείς, καθώς άλλαξε ο σχετικός νόμος.

Στο ΦΕΚ του διορισμού τους ωστόσο, δεν διαφοροποιήθηκε το κονδύλι της αμοιβής τους, αλλά παρέμεινε το ποσόν, που εισέπρατταν οι εν ενεργεία εισαγγελείς ως επικεφαλής της Αρχής.

Αποτέλεσμα ήταν, μετά την παρακράτηση του 30%, του ποσού της σύνταξης τους, όπως συμβαίνει με όλους τους συνταξιούχους, που εξακολουθούν να εργάζονται, η αμοιβή που αναλογούσε, κυρίως στον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Καραγιάννη, να είναι χαμηλότερη από το συνολικό ποσόν, που θα εισέπραττε εάν δεν εργαζόταν και εισέπραττε απλώς τη σύνταξη του.

Ετσι, ο ε.τ. Αντεισαγγελέας ΑΠ Παναγιώτης Καραγιάννης, επέλεξε την οδό της παραίτησης από τη θέση του Αναπληρωτή της Αρχής, ενώ γιά λόγους ευπρεπείας, όπως ο ίδιος είπε σε πρόσωπα του στενού του κύκλου, αρνήθηκε να εισπράξει αμοιβή, γιά τους περίπου δύο μήνες, που απασχολήθηκε στην Αρχή.

Το θέμα, που έχει ανακύψει θα πρέπει να επιλυθεί από το Υπουργείο.

Γεννάται ωστόσο ένα ερώτημα:
Mε βάση τα όσα συνέβησαν με την παραίτηση Καραγιάννη, εάν η θέση του Αναπληρωτή Προέδρου καλυφθεί από άλλο συνταξιούχο ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, θα πρέπει να αυξηθεί το κονδύλι, ώστε να καλύπτεται το ποσόν της παρακράτησης της σύνταξης του?

Kαι αυτό το επιπλέον ποσόν θα πρέπει να το επωμιστεί ο Ελληνας φορολογούμενος, με τα τόσα βάσανα στην πλάτη?