Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Οι αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο, για τους Ποινικούς Κώδικες, που έρχεται στη Βουλή


Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του νομικού και του δικαστικού κόσμου της χώρας, αλλά και την πληθώρα αρνητικών σχολίων στη διαβούλευση, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, με επτά τροποποιήσεις, αλλά και επιμέρους αλλαγές, (που ωστόσο δεν επηρεάζουν τη βασική φιλοσοφία του).

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, επέφεραν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για του Ποινικούς Κλωδικες, ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης, που κατέγραψε ρεκόρ σχολίων και προτάσεων, αλλά και εισηγήσεων από εκπροσώπους της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, καθώς και από φορείς της Δικαιοσύνης, που συμμετείχαν στο σχετικό διάλογο.
Σύμφωνα με πληροφορίες:

-Μειώνεται το παράβολο, για την υποβολή αιτήματος αναβολής (αναβολόσημο), που αφορά κώλυμμα στο πρόσωπο του δικηγόρου. Η προτεινόμενη διάταξη προέβλεπε ότι, “για την παραδεκτή υποβολή αιτήματος αναβολής ο διάδικος καταβάλλει παράβολο υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ως εξής: α) ογδόντα (80) ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, β) εκατόν είκοσι (120) ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, γ) διακόσια (200) ευρώ για αιτήματα ενώπιον των Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και των Εφετείων. Το παράβολο επιστρέφεται αν το αίτημα της αναβολής απορριφθεί από το δικαστήριο. Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία (1) φορά.».

Με την τροποποίηση η αλλαγή στα ποσά θα είναι αντίστοιχα 40, 60, 100 ευρώ ανάλογα με το δικαστήριο, δηλαδή προβλέπεται μείωση 50% .

- Τροποποιείται η διάταξη, που προέβλεπε την αρμοδιότητας του Μονομελούς Εφετείου, για την εκδίκαση των εφέσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Με την τροποποίηση ο δεύτερος βαθμός του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου θα είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και όχι το Μονομελές Εφετείο.

- Μία ακόμη τροποποίηση προβλέπει ότι, θα διενεργείται υποχρεωτικά προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα, σε αδικήματα που προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τρεις μήνες. Η προτεινόμενη διάταξη, που ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων κυρίως στο δικηγορικό κόσμο της χώρας, πριν τροποποιηθεί αφορούσε το άρθρο 43 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όριζε ότι, καταργείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέταση και η υπόθεση και εισάγεται με απευθείας κλήση από τον εισαγγελέα στο ακροατήριο.

– Δε θα ισχύσει η πρόβλεψη στο προστιθέμενο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 42 ΠΚ, του σχεδίου νόμου, που όριζε τη δυνατότητα πλήρους ποινής για αδικήματα στην απόπειρα.
Οι δικηγόροι είχαν επαναστατήσει και ανέφεραν πως “η απόπειρα ενέχει πάντοτε μειωμένο άδικο σε σύγκριση με το τετελεσμένο έγκλημα, δεδομένου ότι ελλείπει το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης ή παράλειψης του υπαιτίου. Ο ΠΚ κλιμακώνει το άδικον της πράξης επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (αντικειμενικό άδικον) και, επομένως, η δυνητική επιβολή πλήρους ποινής στην απόπειρα δημιουργεί ενδοσυστηματική αντίφαση και εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας”.

- Η πρόβλεψη για την κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας (έκδοση βουλεύματος δια συμβουλίου) δεν θα ισχύσει για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με την τροποποίηση για τα αδικήματα του ν.4557/2018 (ξέπλυμα) από το νόμο 309 ΠΚ, θα ισχύει το σημερινό καθεστώς, που προβλέπει ανάκριση, εισαγγελική πρόταση και έκδοση βουλεύματος.

-Τροποποιείται μία ακόμη διάταξη, που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και αφορούσε τις δίκες, χωρίς κλήτευση αστυνομικών.
Σύμφωνα με την τροποποίηση η κλήτευση αστυνομικού μάρτυρα, θα είναι υποχρεωτική σε δίκες επί κακουργημάτων, κατ΄ αίτηση του κατηγορούμενου.

- Προβλέπεται επίσης η κάλυψη (απόρρητο) της περίπτωσης της προσβολής ιδιωτικού κ οικογενειακού βίου, στα εγκλήματα κατά της τιμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες κι άλλα ζητήματα (π.χ αναβολές δικών) αναμένεται ότι, θα επαναξιολογηθούν κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.