Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Εξηγήσεις για τα Τέμπη ζητάει η Γενική Εισαγγελέας της Ε.Ε Λάουρα Κοβέτσι


ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, να συγκαλύψει τις ευθύνες και να τις περιορίσει σε επίπεδο… σταθμάρχη!

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κάλεσε στις 14 Φεβρουαρίου τη Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρο συλλόγου οικογενειών θυμάτων και μητέρα της 19χρονης Μάρθας, που έχασε τη ζωή της στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, η οποία στη συγκλονιστική της κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ ζήτησε να κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών Κ. Γενιδούνιας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η Γενική Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPPO), ήτοι η επικεφαλής της Ευρωπαικής Εισαγγελίας, 48χρονη Ρουμάνα Λάουρα Κοβέτσι, πρώην ανώτατη δικαστικός στο Βουκουρέστι, που δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα κυκλώματα διαφθοράς στη χώρα της, κάλεσε τον Ελληνα εντεταλμένο της Ευρωπαικής Εισαγγελίας στη χώρα μας, τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σουφουλάκη, στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαικής Εισαγγελίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επικεφαλής της Ευρωπαικής Εισαγγελίας δεν βλέπει με καλό μάτι όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Εξεταστική για τα Τέμπη στη Βουλή, όταν μεταξύ άλλων, ζητήθηκε να ελεγχθεί για ψευδορκία ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο, που είπε ότι «οι όποιοι εκτροχιασμοί και αποκλίσεις τρένων που έχουν σημειωθεί οφείλονται σε ευθύνη του ιδιοκτήτη της υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ».

Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν αρμοδιότητα της κ. Κοβέτσι, είναι η καταπολέμηση της απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαικής Ενωσης, ενώ αποστολή της είναι διεξάγει έρευνες και να ασκεί διώξεις για εγκλήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ?

H Ρουμάνα ανώτατη εισαγγελέας κ. Κοβέτσι, που έχει πολεμήσει προσωπικά τη διαφθορά ως δικαστική λειτουργός στη χώρα της, τη Ρουμανία, κάλεσε τον Ελληνα επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαικής Εισαγγελίας στη χώρας μας Αντεισαγγελέα ΑΠ Λάμπρο Σοφουλάκη, ζητώντας να ενημερωθεί, για την πορεία της τριπλής έρευνας, που διεξάγεται στη χώρα μας για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.

Το πρώτο σκέλος της έρευνας είναι η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, που διερευνά ευθύνες πρώην υπουργών, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Το δεύτερο σκέλος είναι η ανάκριση, που διενεργείται επί σχεδόν ένα χρόνο από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαίμη, για το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς, όπου πρόσφατα εκλήθησαν σε απολογία 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, τα οποία βρίσκονταν στην εταιρεία μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, όταν σημειώθηκε η πολύνεκρη τραγωδία και κατηγορούνται για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις, καθώς και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια και κατά συρροή.

Εκείνο όμως, που ενδιαφέρει πρωτίστως την κ. Κοβέτσι είναι το τρίτο σκέλος της υπόθεσης, που αφορά το έργο για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, ο οποίος κόπηκε στα δύο στο δυστύχημα στα Τέμπη, προκαλώντας ζημία 15,6 εκατ. ευρώ σε βάρος Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαικής Ενωσης.

Για την υπόθεση των Τεμπών οι Εντεταλμένων Εισαγγελείς της Ευρωπαικής Εισαγγελίας στην Αθήνα (EPPO), υπό την εποπτεία του κ. Σοφουλάκη πριν από περίπου ενάμισι μήνα άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων, – συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων υπαλλήλων – που χειρίστηκαν την περίφημη “Σύμβαση 717” στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Μάλιστα από τον περασμένο Ιούλιο, η εκ των ευρωπαίων εισαγγελέων στην Αθήνα Πόπη Παπανδρέου, σε έγγραφο της έκανε λόγο για ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών της ΝΔ, για «το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος». Ωστόσο η κυβέρνηση, με την πλειοψηφία, που διαθέτει στη Βουλή, απέρριψε το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Όλα τα παραπάνω, σε σχέση με την έκθεση της Διεθνούς Αρχής Διαφάνειας, που ανάλογα με τον υψηλότατο δείκτη διαφθοράς στη χώρα μας, κατατάσσει την Ελλάδα για το 2023 στις χώρες υπό παρακολούθηση, ώθησαν την επικεφαλής της Ευρωπαικής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέτσι, να ζητήσει ενημέρωση από τον κ. Σοφουλάκη, που ετοιμάζει βαλίτσες για το Λουξεμβούργο.