Η κ. Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με έγγραφο της ζήτησε από το γραφείο της Ευρωπαικής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, που ασχολείται με την εκτέλεση της σύμβασης 717/2014 (για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, για το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο), να ενημερωθεί εάν για το δυστύχημα των Τεμπών εκκρεμούν κι άλλες δικογραφίες σε όλες τις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Η ανώτατη εισαγγελέας ζήτησε ενημέρωση από τον επικεφαλής της Ευρωπαικής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, για το εάν οι ενέργειες του γραφείου του, που αφορούν το έγκλημα με τους 57 νεκρούς, αλληλλοκαλύπτονται με πράξεις άλλης εισαγγελίας, προκειμένου να κρίνει εάν δημιουργείται θέμα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, ώστε να επιλύσει τη διαφορά.
Το Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EPPO) της Αθήνας έχει ασκήσει ποινική δίωξη, από τις 11 Δεκεμβρίου σε βάρος 23 υπόπτων για εγκλήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση των Συμβάσεων για το έργο Ανάταξης και Αναβάθμισης του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση της Σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, γνωστής ως «Σύμβασης 717».
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, η έρευνα που ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου 2022 επικεντρώθηκε στις Συμβάσεις για την ανάταξη των συστημάτων Τηλεδιοίκησης και Σηματοδότησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο που υπογράφηκαν μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ –θυγατρικής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), υπεύθυνης για τη διαχείριση των Συμβάσεων– και της αναδόχου κοινοπραξίας, που αποτελείται από δύο εταιρείες, υπεύθυνες για την εκτέλεση του έργου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 23 υπόπτων.